dlaczego fryzjerzy myją włosy przed zabiegiem ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA WŁOSÓW » dlaczego fryzjerzy myją włosy przed zabiegiem ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

1

Temat: dlaczego fryzjerzy myją włosy przed zabiegiem ?

Mam takie pytanko, byłam dziś u fryzjera, miałam czyste włosy (myję codziennie) chciałam tylko lekko podciąć. Fryzjerka wzięła mnie najpierw jednak że tak powiem pod kran i umyła mi włoski. W sumie to się tak zastanawiam , czy zrobiła to po to żeby mnie naciągnąć na trochę więcej kasy, czy dlatego ,ze przed każdym zabiegiem trzeba je umyć ? Jestem ciekawa czy też tak miałyście, że przed każdym zabiegiem - nawet takim obcięciem wam fryzjerka myła włosy.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: dlaczego fryzjerzy myją włosy przed zabiegiem ?
korka napisał/a:

Mam takie pytanko, byłam dziś u fryzjera, miałam czyste włosy (myję codziennie) chciałam tylko lekko podciąć. Fryzjerka wzięła mnie najpierw jednak że tak powiem pod kran i umyła mi włoski. W sumie to się tak zastanawiam , czy zrobiła to po to żeby mnie naciągnąć na trochę więcej kasy, czy dlatego ,ze przed każdym zabiegiem trzeba je umyć ? Jestem ciekawa czy też tak miałyście, że przed każdym zabiegiem - nawet takim obcięciem wam fryzjerka myła włosy.

Korka,

myślę, że to nie było naciągactwo - po prostu mokre włose strzyże się: wygodniej, dokładniej, lżej
Suche włosy mogą sie zawijać, puszyć, kręcić  co utrudnia cięcie - a przecież chcemy wyjść od fryzjera odmienione i zadowolone.

3

Ni ewiem czemu, ale włosy umyte w salnie fryzjerskim ich dobrymi szmponami, są czystsze, i nie musiałabym ich myś przez 3 dni, a normalnie muszę włosy myć codziennie, i wieczorem już nie są najświeższe, trochę przyklapnięte i sklejone!Nie wiem, to chyba kwestia szamponu!

4

jezeli chodzi o podcinanie wlosow i strzyzenie to raczej musza umyc wlosy bo jest im lepiej scinac.. ale jezeli chodzi o farbowanie to lepiej nie myc wlosow w ten sam dzien wink

5

równie dobrze mogą je zwilżyć wodą:) kiedyś byłam u fryzjerki w tym samym dniu co myłam włosy, to zaproponowała, że mi je tylko zmoczy bo po co mam płacić za mycie jak mam czyste - więc wniosek nasuwa się sam;)

6

korka napisał/a:

hej ja jestem z zawodu fryzjerka i zdziwilas mnie tym postem fryzjerzy zawsze pytaja czy z myciem czy bez nawet mozesz miec brudne wlosy(a sa takie kobitki;))jak nie chcesz fryzjer nie umyje tobie wlosow , dlaczego nie powiedzialas ze nie chcesz mialas do tego prawo...

7 Ostatnio edytowany przez tygrysica (2011-03-18 16:06:42)

jemena napisał/a:

Ni ewiem czemu, ale włosy umyte w salnie fryzjerskim ich dobrymi szmponami, są czystsze, i nie musiałabym ich myś przez 3 dni, a normalnie muszę włosy myć codziennie, i wieczorem już nie są najświeższe, trochę przyklapnięte i sklejone!Nie wiem, to chyba kwestia szamponu!

przykro mi to pisac ale tobie sie tylko wydaje ze w salonach myja wlosy lepszymi szamponami nie kochana oni kupuja najtansze szampony 5l i wlewaja do ekstra opakowania po prostu dokladnie myja 2 razy chociaz watpie zeby to dalo jakis efekt napewno sa dobrze splukane wiem bo pracuje....aha i odzywke daja na same koncowki co tez jest wazne poniewaz wlosy sie nie przetluszczaja;)

8

No fakt jest taki, że mokre włosy poprostu ścina się dokładniej, ponieważ są cięzkie i naciągnięte. Fakt jest jednak taki, ze mycie przed zabiegiem to usługa płatna i tak jest własciwie w kazdym cenniku dlatego fryzjerka powinna cię zapytac o zdanie ,chyba ze zrobiła to za darmo. Od moczenia włosów fryzjerzy mają rozpylacze wiec włosów myc Ci nie muszą. Wiem bo moja siostra jest fryzjerką. No i niestety tutaj zgadzam sie z poprzedniczka. Szampony w salonach wcale nie sa lepsze tylko sa przelane do ładnych butelek i tyle, a fryzjerka poprostu zrobi to dokładnie wypasuje Ci głowe i co najważniejsze pożądnie spłuka od cały sukcer przedsięwzięcia:)) Ty sama myjąc sobie  głowe nie widzisz czy wypłukałas juz cała piane czy nie. Ja tez moge nie myc głowy 3 dni kiedy siotra mi je umyje :PP jak ja je myje to własciwie zdałoby sie codziennie wink

Trudno jest odnaleźć w dzisiejszym świecie inspiracje, przysłowiowego kopa, który pozwoli Ci wstać rano-dlatego szukam natchnienia w otaczających mnie obrazach, bo każdy dzień uświadamia mi, że człowiekowi nie można ufać-tylko pies, jako przedstawiciel żywej istoty, który współegzystuje z człowiekiem pokaże Ci w swoich smutnych oczach, co to znaczy prawdziwe oddanie.

9

Masz prawo domówić, nie jest to wymagane. Zamiast mycia może spryskać je wodą nie musi koniecznie je myć.

Tu jest kwestia ścinania. Mokre włosy lepiej się ścina i widać ich dokładną długość wink

Niektórzy fryzjerzy wolą ścinać suche włosy, najlepiej uprzednio wyprostowane, ale słyszałam, że włosy nalezy ścinać na mokro, bo gdy są ścinane na sucho można je zniszczyć i mogą się potem rozdwajać końcówki.

11

Moja fryzjerka zawsze pyta się czy "myjemy włosy?" Kiedy pierwszym razem spytałam czy lepiej będzie jej ciąć umyte, to odpowiedziała że jej jest obojętne, bo najwyżej je sobie spryska wodą, więc myję gdy wiem że są za bardzo poskręcane, a jak mam właśnie wyprostowane to mycie omijamy smile Tak więc pewnie to prawda, że chodzi po prostu o to, aby włosy były "cięższe" i lepiej było widać ich ostateczną długość podczas cięcia. Może Twoja fryzjerka, zrobiła tak jak jej było wygodniej, ale fakt faktem...raczej powinna zapytać.

"Mądrego widać, głupiego słychać."

12

tygrysica napisał/a:
jemena napisał/a:

przykro mi to pisac ale tobie sie tylko wydaje ze w salonach myja wlosy lepszymi szamponami nie kochana oni kupuja najtansze szampony 5l i wlewaja do ekstra opakowania po prostu dokladnie myja 2 razy chociaz watpie zeby to dalo jakis efekt napewno sa dobrze splukane wiem bo pracuje....aha i odzywke daja na same koncowki co tez jest wazne poniewaz wlosy sie nie przetluszczaja;)

To nie jest prawda że są aż takie tandetne szampony. Chyba że jakaś zwykła fryzjerka takie ma. Ostatnio u mnie otworzyli salon fryzjerski gdzie jest możliwość kupienia sobie kosmetyków w tym szamponów. Moja znajoma kupiła nie za małą cenę i włosy są naprawdę pełne połysku tak jak u fryzjera. Ale to już chyba zależy od salonu. Kiedyś robiłam sobie pasemka u fryzjerki która umyła mi głowę szamponem nie wiem jakim cudem w ten sposób że farba została na włosach.

Co do obcięcia to lepiej się obcina włosy mokre. Jeśli fryzjer widzi że włosy są poplątane w cały świat to wtedy je myje. Po za tym jak obcina się włosy na sucho to robią się schody:) Osobiście wolę mieć głowę umytą.

13

U mnie w mieście zawsze myją włosy przed zabiegiem, czy czyste czy nie. W sumie skoro za to płacę to aż zapytam czemu zawsze myją, choć nie powiem z usług generalnie jestem zadowolona, nie narzekam smile

"Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"

Wisława Szymborska

14

Drogie Panie, gwoli wyjaśnienia słów kilka.

Zabieg mycia włosów przed każdym strzyżeniem jest to standard i najzupełniej normalna rzecz w każdym liczącym się salonie. Nie jest to sposób na naciągnięcie klienta/ki na dodatkową zapłatę, tylko usługa wliczona w cenę. Nie ma znaczenia czy będzie to całościowe strzyżenie czy tylko podcięcie końcówek.
Zawsze przed strzyżeniem myję włosy i często spotykam się z tym (zwłaszcza u nowych klientek) że pytają czy jest to konieczne bo np. dzisiaj rano myła włosy. Odpowiedz jest zawsze taka sama, TAK!. Oczywiście zdarzają się również wyjątki potwierdzające regułę. Czasami jeżeli czas od mycia jest naprawdę niewielki a włosy podatne wtedy moczę je bardzo dokładnie ciepłą wodą (samo spryskanie nie wystarczy!). Świeżo umyte włosy są podatne na przeczesywanie i układanie co pozwala na precyzyjną prace.
Chodzi o to że włos źle wysuszony (bądź gdy wyschnie sam) kładzie się płasko lub odstaje. Natomiast to fryzjer ma go ukierunkować poprzez suszenie tak by stworzyć kształt fryzury.
Sam proces nie powinien się ograniczać tylko do strzyżenia na mokrych włosach bo jest to dopiero początek. Ostateczne cięcie musi być wykonane na sucho ponieważ wtedy wszystko widać, jaka jest faktyczna długość włosów, jak się układają, i gdzie dokładnie należy strzyc. Tylko w ten sposób można nadać włosom lekkość, puszystość i objętość. Dzięki temu nie będą także sprawiały kłopotów przy codziennej stylizacji w domu. Na zdrowy rozum przecież włosy mokre są sklejone i nie wiele na nich widać poza podstawowym zarysem fryzury.

Nawiązując do szamponów, to oczywiście prawda że wielu fryzjerów przelewa je z 5cio litrowych baniaków z szamponem firmy krzak. Jestem pewien że to ci sami którzy mówią że nie trzeba myć włosów a wystarczy je tylko spryskać tongue
Fryzjer przy myjce powinien mieć wiele szamponów na każdą okazję np. po farbowaniu, na objętość, szampon głęboko-czyszczący czy do włosów z żółtą poświatą. Efekt mycia uzależniony jest zatem również od tego czy szampon został dobrze dobrany do konkretnej sytuacji i włosów.
Rzecz z którą się jak najbardziej zgadzam to to że w domu często szampon i odżywka nie są dokładnie spłukiwane. Wielokrotnie podczas wizyt domowych zdarza mi się prosić Panie by raz jeszcze spłukały bądź umyły włosy.

Mam nadzieję że udało mi się zaspokoić kobiecą ciekawość big_smile i wyczulić na pewne sytuacje.
Życzę udanych wizyt u fryzjera i pozdrawiam.

15

"....Zabieg mycia włosów przed każdym strzyżeniem jest to standard i najzupełniej normalna rzecz w każdym liczącym się salonie. Nie jest to sposób na naciągnięcie klienta/ki na dodatkową zapłatę, tylko usługa wliczona w cenę. Nie ma znaczenia czy będzie to całościowe strzyżenie czy tylko podcięcie końcówek...."
Z tym nie zgodzę się. Nie zawsze.
Mnie fryzjerka pyta czy myjemy włosy, czy nie. A jak chcę umyć to płacę 5 zeta...

16

talina napisał/a:

równie dobrze mogą je zwilżyć wodą:) kiedyś byłam u fryzjerki w tym samym dniu co myłam włosy, to zaproponowała, że mi je tylko zmoczy bo po co mam płacić za mycie jak mam czyste - więc wniosek nasuwa się sam;)

U mnie cena strzyżenia jest taka sama - bez względu na to, czy myjesz włosy czy nie. Chyba to powinno być standardem. Tak mi się przynajmniej wydaje.

17

mi się wydaje to już takie normalne. jak sie przychodzi tylko ściąć to się myje a jak na farbę to myje się po...i standard big_smile

18

ja też mam zawsze myte i nie wyobrażam sobie inaczej.

19

Aster05 napisał/a:

"....Zabieg mycia włosów przed każdym strzyżeniem jest to standard i najzupełniej normalna rzecz w każdym liczącym się salonie. Nie jest to sposób na naciągnięcie klienta/ki na dodatkową zapłatę, tylko usługa wliczona w cenę. Nie ma znaczenia czy będzie to całościowe strzyżenie czy tylko podcięcie końcówek...."
Z tym nie zgodzę się. Nie zawsze.
Mnie fryzjerka pyta czy myjemy włosy, czy nie. A jak chcę umyć to płacę 5 zeta...

No więc tu jest właśnie różnica jakości usług: osiedlowa fryzjerka zapyta, czy umyć, czy nie. Porządny fryzjer po prostu umyje i tyle. Tak samo ma się rzecz z szamponami: dobry fryzjer używa dobrych szamponów i odżywek, kiepski kupuje najtańsze możliwe. Byłam raz na farbowaniu włosów u takiej osiedlowej fryzjerki i wyszłam załamana: użyła farby na suche włosy, a na opakowaniu ewidentnie było napisane, że na mokre (przyniosłam swoją farbę), na dodatek źle wymierzyła ilość farby i jakoś tak jej nie do końca starczyło na dolną część włosów (używałam wcześniej tej samej farby i na mokrych włosach spokojnie mi starczyło...). Efekt? O wiele jaśniejszy odcień na czubku głowy niż końcówki. Myślałam, że jej tą kasę w twarz rzucę. To ona powinna mi zapłacić: za wizytę u porządnego fryzjera, żeby naprawił to, co ona zepsuła. Nigdy więcej osiedlowych fryzjerek...

20

Jak czytam, że fryzjerka przelewa tani szampon w baniakach do ekskluzywnego opakowania, obcina brudne włosy, oszczędza odżywek klientowi, pracuje na farbach z drogerii to zastanawiam się drogie panie dlaczego odwiedzacie jeszcze takie salony?  Czy do ginekologa idziecie bez podmycia? Kto nie myje zębów przed wizytą u stomatologa? A fryzjerka to nożyczki na fryturze z czyjejś głowy ma tępić nożyczki w imię czego, przepraszam! A może to łaska dla fryzjerki jak poprzekłada tłuste włosy klienta to fakt śmierdzi jej pod nosem, lepi się do rąk, narzędzia trzeba zlać gorącą wodą przed dezynfekcją ,bo w wanience oka tłuszczu pływają- ale oszczędza na kremie do rąk! ( a że bratkami nie pachnie!) MASAKRA !!!Fryzjernie jak idealnie obciąć klienta i ocenić kształt czaszki, dostrzec wichry, ocenić strukturę włosa która kształtuje fryzurę kiedy włos jest suchy ułożony na szczotkę z lakierem , pianką i świeci się od skóry? A może to tylko niechęć do mycia głów zaczerpnięta czasów Cechów Rzemiosł, gdy uczennica przez rok stała przy myjce do sylwestra a gdy obierała jej się skóra z dłoni mistrz pozwalał wykonywać jej inne czynności! Tak czy inaczej, brak higieny nawet w odniesieniu z traumą młodości jest obrzydliwy.

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PIELĘGNACJA WŁOSÓW » dlaczego fryzjerzy myją włosy przed zabiegiem ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2021