jak wyjść ze strefy komfortu? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » jak wyjść ze strefy komfortu?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: jak wyjść ze strefy komfortu?

Cześć,
jak można wyjść ze strefy komfortu ale umysłowej, emocjonalnej?
Bardzo dużo rozmyślam, analizuję życie.  Zauważyłam, że dopiero kiedy jest coś naprawdę złego podejmuję się akcji, dostaję kopa w dupę. Problem w tym, że od 3 lat ni emiałam mężczyzny. Mam bardzo dużo kolegów, którym się podobam, ale mam wrażenie, że ja na coś czekam.
Że ja nie potrafię albo flirtować ( kiedyś umiałam), albo jestem w strefie komfortu.

Nie wiem czym jest to spowodowane. Mieszkam nadal z rodzicami mimo ponad 25 lat, znalazłam ostatnio nową pracę, dłużą mi się studia- czuję, że inni mnie prześcigają. Nie umiem sobie z tym poradzić. Decyzje podejmuję wolno, bardzo wolno z analizą. Jest to chore bo młodego człowieka powinna charakteryzować spontaniczność, energia- a ja czuję się jak stara baba.

chciałąm się wyprowadzić, mam pieniądze- rodzice nie chcą o tym słyszeć- bo w marcu jadę za granicę- i dla nich głupotą byłoby się wyprowadzać do marca- a mam możliwość. Jednak nie byłoby to robieniem komukolwiek na złość- potrzebuję mentalnej zmiany, zmiany emocji, zmiany otoczenia- innego pokoju nawet pustego, obojętnie jakiego współlokatora. Czuję, że zasiedzaiłam się w miejscu, że coś jest nie tak. Że mentalnie spadłam do poziomu 20 latki.
Że jestem zbyt ostrożna, nie podejmuję akcji.

Oczywiście w pracy, na studiach jest okej, udaje mi się. Ale w życiu osobistym zamiast np podtrzymywać tempo relacji ja je zwalniam, chcę żeby było ostrożnie, jakbym się czegoś bała...
Wiem, że jest to strefa mentalnego komfortu, z którego desperacko chcę wyjść. To siedzi tylko w mojej głowie- nie wiem czy wyprowadzka by coś zmieniła.

Może tak może nie.

Co o tym sądzicie. Jak wyjść ze strefy mentalnego komfortu, Co zrobić aby podejmować szybkie decyzje, nie zamartwiać się. Nie żyć jak moi rodzice, wolno, ostrożnie, miło wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: jak wyjść ze strefy komfortu?
chcębyćlepsza napisał/a:

Nie żyć jak moi rodzice, wolno, ostrożnie, miło wink

Co jest złego w takim życiu?

Jak słyszę o wychodzeniu ze strefy komfortu to mnie szlag trafia. Ciągle to słyszę/czytam w wypowiedziach pseudo coachów. Kolejny modny zwrot. "Aby osiągnąć cokolwiek w życiu trzeba wyjść poza swoją strefę komfortu". Trzeba po prostu próbować nowych rzeczy, ale określanie tego wychodzeniem poza strefę komfortu mnie bawi. Tak najczęściej mówią przełożeniu kiedy próbują wcisną pracownikom zadania, które są całkowicie poza ich zakresem zadań hihi.

Dlaczego ludzie nie potrafią samych siebie akceptować? Czy 100% społeczeństwa ma być "narwane", bardzo aktywne, spontaniczne? Nie mogą w nim funkcjonować ludzie spokojni, rozważni, wolniej podejmujący decyzje?

3

potrzeba matką wynalazków... również w sferze emocjonalnej wink
Tak jak napisała 89karoline zaakceptuj siebie, bądź pewna siebie, (nawet jeśli decyzja zajmuj ci dużo czasu, to bądź jej pewna na 100% i miej odwagę brać na siebie konsekwencje swoich wyborów), życie jeszcze zdąży cię przeczołgać i sponiewierać, będziesz miała okazję podejmować szybkie i trudne decyzje.

Jeśli stworzysz sztuczne warunki i będziesz udawać, że "wychodzisz" ze swoje zony, to efekt będzie dokładanie taki jak teraz, nic specjalnego się nie wydarzy/nie zmieni.

4

Gdy wpiszesz w wyszukiwarkę,, ja mówię to strefa komfortu'' to znajdziesz fajny artykuł na ten temat. Warto przeczytać.

5

Myślę, że pierwsze pytanie powinno brzmieć - dlaczego chcesz wychodzić ze "strefy komfortu"?

Jeśli faktycznie coś ciebie w Twoim życiu uwiera, to tak, dobrze byłoby to zmienić.

Ale jeśli ktoś ci wmówił, że "trzeba przełamywać swoje granice", bo to jedyna droga do szczęścia - to cię wkręcił, niestety. Ostatnimi czasy namnożyło się pop-psychologów, którzy wciskają ludziom różne kity o tym, co jest 100% pewną metodą na szczęście. Prawda jest taka, że takiej metody nie ma. I że szczęśliwi są częściej ludzie, którzy żyją w zgodzie ze sobą, a nie z cudzymi oczekiwaniami.

6

Jest taka mądra sentencja-pytanie, która brzmi: "Kiedy ostatni raz robiłeś coś po raz pierwszy?". Może potrzebujesz nowych bodźców, gdyż bardzo łatwo popaść w codzienność i marazm. Zacznij metodą małych kroków - nowe hobby, nowe zainteresowania. I nie nastawiaj się na efekt, część z nich polubisz, inne znudzą Cię po jednym razie. Najważniejsze robić coś co wprowadzi pewien dreszczyk emocji, fascynacji, ciekawości. Do tego może medytacja, lepsze poznanie siebie, swoich ograniczeń tkwiących w głowie i obejrzenie ich ze wszystkich stron.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » jak wyjść ze strefy komfortu?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024