Nienależne świadczenia rodzicielskie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Nienależne świadczenia rodzicielskie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2 ]

1 Ostatnio edytowany przez Kamila191 (2016-09-26 22:06:37)

Temat: Nienależne świadczenia rodzicielskie

Witam. W 2015 roku urodziłam dziecko. W listopadzie 2015 przyznano nam zasiłek rodzinny . W styczniu 2016 złożyłam o zasiłek rodzicielski (tzw. kośniakowe). Dziś dowiedziałam się , że po przez to kośniakowe dochód do rodzinnego mi przekraczał od stycznia 2016 i mam  zwrócić świadczenie wraz z odsetkami. Oba świadczenia otrzymałam z tej samej instytucji. Na poprzednim wniosku o zasiłek rodzinny nie było wzmianki o tym że kośniakowe będzie liczone do dochodu. Nikt mnie o tym nie poinformował. Czy  mam obowiązek zwracać to świadczenie, czy mam prawo się odwołać ? Wydaje mi się , że instytucja sama powinna sprawdzać co mi wysyła i mój dochód skoro dochód nabyty pochodził z tego samego źródła co rodzinne .

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nienależne świadczenia rodzicielskie

W momencie gdy przyznano Ci zasiłek rodzinny nie miałaś dochodu lub dochód nie przekraczał tzw. progu. Jak złożyłaś wniosek o kośniakowe to powinnaś była powiadomić mimo wszystko instytucje( tam gdzie składałaś wniosek o rodzinne), ze zmienił Ci się dochód. Powinni byli to zauważyć ale to Twoim obowiązkiem było ich powiadomić. We wniosku o zasiłek rodzinny jest punkt, który jasno mówi, ze każdą zmianę( w dochodzie) należy niezwłocznie zgłosić.

Posty [ 2 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Nienależne świadczenia rodzicielskie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024