Jak odejść nie krzywdząc partnera - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Jak odejść nie krzywdząc partnera

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Jak odejść nie krzywdząc partnera

Jestem tu nowa i jest mi trochę głupio prosić o poradę zupełnie obce osoby ale mam nadzieję że świeże spojrzenie na tę sprawę pomoże mi podjąć decyzję.

Jestem ze swoim chłopakiem od ponad 3 lat, nasz związek nigdy nie należał do idealnych. On pochodzi z lekko patologicznej rodziny, od zawsze miał problem z agresją i uzależnieniami. Czasem było gorzej rzadziej lepiej. Przeszliśmy juz kilka rozstani, które zawsze odbywały się pod wpływem ogromnych emocji, potem on przepraszał i obiecywał poprawę.
Od ostatniego powrotu (prawie rok temu) faktycznie starał się nad sobą pracować, oczywiście że większość złych nawyków dalej jest (w tym nałogi - z nimi nie walczy) ale teraz po kłótni przynajmniej jest w stanie normalnie porozmawiać. Widzę że mu na mnie zależy i nawet stara się pracować nad swoim ciężkim charakterem.
Problem w tym ze we mnie już się prawie wszystko wypaliło.  Nie mam już siły zachować spokoju w czasie kiedy on mjie obraża i dać mu czas żebyśmy mogli później porozmawiać.  Mam dość jego wybuchów agresji, oskarzania mnie o wszystko a potem sluchania ze nie to mial na mysli. Odnosze wrazenie ze jestesmy z dwoch roznych swiatow i że zbyt wiele nas dzieli żebysmy mogli syworzyc szczęśliwy związek. Mam wrażenie ze za dużo od siebie daje. Czasem oczywiście też mi się zdarza wybuchnąć i powiem mu coś przykrego i potem obraca się to wszystko w moje poczucie winy że to ja odpowiadam za obecną sytuację...
Koniec końców podjęłam decyzję że chcę się z nim rozstać,  że nie chcę takiego życia jakie prowadzimy, mamy zbyt różne cele i priorytety.

Problem w tym ze mieszkamy w Holandii, nie mam tu nawet żadnych znajomych z którymi mogłabym o tym szczerze porozmawiać i sama nie wiem jak się rozstać zeby sprawić mu jak najmniej bólu a jednocześnie żeby nie zmanipulowal moim uczuciami żebym porzuciła myśl o rozstaniu.

Nie chce uciekać bo uważam ze po 3 latach również on zasługuje na wyjaśnienie dlaczego go zostawiam ale boję się jego reakcji (napewno wpadnie w szał,  bedzie groził samobójstwem bo zawsze tak robił i wzmaga we mnie bardziej poczucie winy).
Nie chce również powiedzieć nic w nerwach co może podbuzyc jego samoocenę.

I najgorsze nie wiem jaki moment wybrać bo żaden nie wydaje się odpowiedni. Tak żeby on mógł na spokojnie poukładać swoje życie po rozstaniu i nie narobił głupot. Za tydzień wybieramy się na urlop do Polski i podejrzewam ze ja juz wtedy nie będę w stanie wrócić do holandii z nim. Nie wiem czy nie lepiej będzie poinformować go o rozstaniu przed wyjazdem i po prostu pojadę sama....

Przepraszam za te całe zagmatwanie, ale mam już mętlik w głowie bo chciałabym to zakończyć a jednocześnie dobija mnie poczucie winy że tak bardzo skrzywdzę człowieka którego mimo wszystko w dalszym ciągu kocham.

Bardzo prosiłabym was o poradę jak najlepiej i najbezbolesniej mogłabym zakończyć ten związek raz na zawsze....

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak odejść nie krzywdząc partnera

Kurczaku, najlepiej będzie, gdy jak najszybciej i delikatnie poinformujesz chłopaka o swojej decyzji. Masz rację pisząc, że nigdy nie ma odpowiedniego momentu do przeprowadzenia tak trudnej rozmowy, w wyniku której ktoś będzie cierpiał.
Skoro wiesz, że reakcja twojego chłopaka będzie gwałtowna, to przygotuj się na najgorszy wariant i wobec prób manipulacji tobą poprzez grożby samobójstwa i inne, odpowiadaj, że twoja decyzja jest dobrze przemyślana i ostateczna a twój partner jest dorosłą osobą, która jest odpowiedzialna za swoje zachowania, a ty jesteś odpowiedzialna tylko za swoje życie i swoje decyzje i wybory, nie jego.

Życzę tobie dużo siły, odwagi i powodzenia smile

3

kurczak191, wiadomo, że każda sytuacja jest inna, ale ja przed takim dylematem byłam 9 msc temu. Wiem jak trudno podjąć tą ostateczną rozmowę, kiedy zwykle takie poważne rozmowy dotyczyły powiedzmy naprawy związku. Powiem Ci jednak jak ja to zrobiłam - cisza.. oczywiście jak dawniej wszystko posprzątane i ugotowane ale cisza.. jak już któryś raz zapytał o co chodzi, to mu na spokojnie wszystko powiedziałam, że nie ma sensu być dalej razem bo się tylko razem męczymy.. Naprawialiśmy milion razy i tak to na nic... itd. aż po że mu życzę jak najlepiej i zawsze będzie mi bliską osobą. Jednak nam że nam nie po drodze.  Była jego wściekłość czy obraza najpierw, ale ja zachowałam stoicki spokój i stanowczość. Po czym on - ok, szanuję, rozumiem, że nie akceptujesz mnie takim jakim jestem. Na co ja że szanuje go jako człowieka, ale nasz związek nie ma sensu. I chociażby przez szacunek dla siebie powinniśmy się rozstać. Nie było na szczęście scen. Teraz się nawet przyjaźnimy, choć to może za duże określenie...

4

Dziękuję wszystkim bardzo za wsparcie i za rady. Poinformowałam go o mojej decyzji wczoraj. Akurat jesteśmy na urlopie w Polsce i uznałam ze tutaj będzie miał dużo większe wsparcie.
Niestety cały czas pisze mi smsy i dzwoni ze on już nie ma siły i życie jest bez sensu i ze popełni samobójstwo. Nie mam pojęcia jak sobie z tym radzić bo ja go nie jestem teraz w stanie wspierać a nie chce być tez z człowiekiem z litości. ...
Nie wiem czy całkowicie zmienić numer i wszystkie konta fb i tak dalej czy po prostu to ignorować. ...

5

kurczak191 napisał/a:

Dziękuję wszystkim bardzo za wsparcie i za rady. Poinformowałam go o mojej decyzji wczoraj. Akurat jesteśmy na urlopie w Polsce i uznałam ze tutaj będzie miał dużo większe wsparcie.
Niestety cały czas pisze mi smsy i dzwoni ze on już nie ma siły i życie jest bez sensu i ze popełni samobójstwo. Nie mam pojęcia jak sobie z tym radzić bo ja go nie jestem teraz w stanie wspierać a nie chce być tez z człowiekiem z litości. ...
Nie wiem czy całkowicie zmienić numer i wszystkie konta fb i tak dalej czy po prostu to ignorować. ...

Szantaż emocjonalny nikomu na dobre nie wychodzi. Ani sprawcy, a tym bardziej ofierze.
Twoje życie, Twój wybór. Racjonalny zresztą.
Jego życie pozostaje jego życiem. Nie jesteś z nim w nieusuwalnej symbiozie. Przynajmniej obecnie.
Urwij wszelkie kontakty i zablokuj, skoro to niezbędne.

6

Grozi że popełni samobójstwo?
Zatem rozstanie to była Twoja najlepsza decyzja w życiu.

Ja bym poblokowała jeśli Cię to męczy.

7

Panna panna z tym samobojstwem to bym tak tego calkowicie nie ignorowala. W wiekszosci przypadkow takie gadanie to taki akt desperacji ale ja osobiscie znam kilka przypadkow ze rzeczywiscie gosc odebral sobie zycie. Byly to 2 malzenstwa i jeden zwiazek pary 20 letniej. Z reguly czesciej to faceci odbieraja sobie zycia. Nie wiem dlaczego tak jest. Moze dlatego ze kobiety musza zyc dla dzieci. Tak naprawde szkoda mi tych facetow bo to z reguly sa to tacy porzadni ze ich ze swieca szukac. Oni odbieraja sobie zycia a pozniej my wartosciowe kobietki mamy problem zeby tego porzadnego znalezc.A wracajac do tematu to kurczak musi to jakos delikatnie rozwiazac. Nie mozna przeciez zyc z nikim na sile.

8

On będąc Twoim chłopakiem powinien podjąć terapię. Ty teraz nie dając już szans na związek jedynie co możesz zrobić to nie uginać się. Jeżeli Cię dręczy przesadnie nie odpisuj, zmień nr w razie konieczności zgłoś na policję o nękanie.On Tobą manipuluje ,żadnego samobójstwa nie będzie a nawet jakby było to co mogłabyś zrobić ?być z kimś na siłę .

9

Wiem ze decyzja którą podjęłam jest słuszna, bo nie widzę już szans na uratowanie tego związku.  Nabralismy zbyt wiele toksycznych nawyków przez ponad 3 lata razem i nie sądzę że jesteśmy w stanie je zwalczyć. Zdaję sobie też sprawę z tego że mój były obecnie partner potrzebuje terapii ale nie byłam w stanie go wcześniej na nią namówić.
Jutro zamierzam z nim porozmawiać żeby wyjaśnić i zamknąć wszystkie wspólne sprawy i wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem będzie ucięcie kontaktu...
Może jak nie będzie widział szansy na wpłynięcie na mnie łatwiej pogodzi się z sytuacją i ułoży sobie życie na nowo. Mam nadzieję tylko że nie wybierze tragiczniejszego rozwiązania....

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Jak odejść nie krzywdząc partnera

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024