Rodzina czy nie ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Rodzina czy nie ?

Witajcie mam taki problem . mój ,,kuzyn" bardzo mi się spodobał lecz wszyscy naokoło mówią że jesteśmy rodzina. Otóż moja babcia i jego to siostry rodzone , więc mamy wspólnych pradziadkow . nigdy nie czułam żebyśmy byli rodzina , jego rzadko widywałam a na jego rodziców mowilam wujek i ciocia bo tak mi kazano . on zaś wogole nic nie wiedział na nasz temat . myślała że jesteśmy sobie obcy i zakochał się we mnie . teraz mam ogromny problem bo wszyscy są przeciwko jakiemukolwiek związkowi a on nadal mowi że będzie dobrze że damy jakoś radę . nie chcę go ranić ale to jest ponad moje siły . co mam z tym zrobić ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Rodzina czy nie ?

Wg mnie jesteście bliską rodziną.

3

Skopiowane:

Ślub cywilny

Wszystko zależy od stopnia pokrewieństwa. Jeśli chodzi o ślub cywilny - w świetle prawa nie mogą zawrzeć małżeństwa krewni w linii prostej oraz rodzeństwo. Krewni w linii prostej to przodkowie i potomkowie tj. rodzice, dzieci, wnuki, dziadkowie itd. Pozostali krewni – czyli kuzyni mogą zawrzeć małżeństwo bez przeszkód.

Ślub kościelny

W przypadku ślubu kościelnego, nie jest on dozwolony pomiędzy krewnymi w linii prostej, przy czym chodzi zarówno o dzieci małżeńskie jak i pozamałżeńskie. Inaczej jest w przypadku tzw. krewnych w linii bocznej. Nie mogą zawierać małżeństw aż do czwartego stopnia włącznie.

Jak to liczyć?

Pokrewieństwo w linii bocznej wynika z pochodzenia od wspólnego przodka (w linii prostej krewni pochodzą jeden od drugiego). Tak jest w przypadku kuzynostwa.
Stopnie natomiast liczy się liczbą urodzeń np. matka i syn to jedno urodzenie, czyli I stopień, siostry to dwa urodzenia czyli II stopień.

MATKA                                   MATKA
   |                                           / \
  SYN                              CÓRKA    CÓRKA

Aby odpowiedzieć na postawione pytanie należy posłużyć się schematem, który rozpoczyna się od wspólnego przodka – wspólnym przodkiem jest ojciec/matka rodzeństwa babci i dziadka kandydatów na małżonków.

MATKA(PRABABKA)
                                             / \
                         CÓRKA(BABCIA) SYN(DZIADEK)
                                             / \
                         CÓRKA(MATKA) CÓRKA (MATKA)
                                             / \
                                    CÓRKA   SYN

Zainteresowani pochodzą od wspólnego przodka i dzieli ich sześć urodzeń, są więc krewnymi bocznymi szóstego stopnia. W tym przypadku także małżeństwo kościelne między zainteresowanymi jest jak najbardziej możliwe.

4

VI stopień pokrewieństwa w linii bocznej, jeśli dobrze licze. Ślub cywilny i kościelny bez problemu.

5

aannaa napisał/a:

VI stopień pokrewieństwa w linii bocznej, jeśli dobrze licze. Ślub cywilny i kościelny bez problemu.

aannaa, poleciałam gotowcem, już tłumaczę.
W prawie Polskim kuzynostwo nie jest uznawane za rodzinę i bez przeszkód mogą wziąć ślub cywilny.
Kościelny również, pod warunkiem otrzymania dyspensy od Biskupa.

6

diana-1971 napisał/a:
aannaa napisał/a:

aannaa, poleciałam gotowcem, już tłumaczę.
W prawie Polskim kuzynostwo nie jest uznawane za rodzinę i bez przeszkód mogą wziąć ślub cywilny.
Kościelny również, pod warunkiem otrzymania dyspensy od Biskupa.

Chyba dodalysmy odpowiedz w tym samym czasie

7

Tak wiem że możemy być razem wg prawa i kościoła, ale wg rodziców NIE ...

8

Rodzice za Was życia nie przeżyją, przypominam. Nie ma rzeczywistych powodów, dla których mielibyście dostosować się do ich żądań.

9

No tak ale czekalby mnie wybór. Albo on albo rodzice.  Ciężka sytuacja.

10

asiulka5003 napisał/a:

No tak ale czekalby mnie wybór. Albo on albo rodzice.  Ciężka sytuacja.

I nikt nie dokona tego wyboru za Ciebie.

11

Już dokonałam wyboru 3 miesiące temu ale dzięki z rady smile. Jkos tak wyszło że przestalam sieodzywac. Nie utrzymujemy już kontaktu . nie wiem czy zrobilam dobrze czy źle ale coś mnie ,, pchnelo " do takiego rozwiązania . czeka mnie jeszcze długa rozmowa sam na sam i wytłumaczenie wszystkiego

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024