Traktowanie przez mamę. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Traktowanie przez mamę.

Witajcie, przychodze do was ze sprawą z którą nie moge sobie poradzić. Mam 18 lat, mój brat 19. Ucze się w liceum. Moja mama jest z osob bardzo stresujacych, nerwowych. Natomiast mój tata spokojny ale wymagający.
Mam kiepską sytuację bo nie sądze że jestem traktowana adekwatnie do mojego brata. Nie ma co ukrywać on zawsze był 'oczkiem' w głowie, prymus, zdolny, pierworodny rodziców. Z tego co się dowiedziałam był planowanym dzieckiem a co za tym idzie kochany chciany. Ja się trafiłam rok później, nie byłam planowana i nie czuję się w tej rodzinie szczególnie kochana. Pamiętam że to zawsze ja zabiegałam o względy u rodziców, chwaliłam się nawet zwykłymi dyplomami byle zostać pochwaloną i przytuloną...
Jednak czuję że rodzice wymagają ode mnie zbyt wiele(oni sa starej daty), owszem mam 18 lat umiem uprać brudne ciuchy, ugotowac obiad, umyc podłogi, okna ale od rok starszego brata nie wymagają nawet poskładaniu własnych ubrań w szafie, nawet poscieleniu łóżka (dziś się dowiedziałam),
Dziś matka zadzwoniła wsciekla do mnie z wyrzutem (nie pierwszy raz) "dlaczego nie ugotowałam im nic na obiad?!!!" Wróciłam późno zmeczona, spocona, chcialo mi sie w upał tylko pić a ona wydziera się w telefonie, cały autobus słyszy że jak mam NIC nie robić to mam iść do roboty, wziac sie do pracy. Jestem silną osoba ale przyznam szczerze że miałam ochote sie poryczec jak dziecko. Mój brat może grac dziennie nawet 4 godziny na kompie, ma miec gotowe żarcie, posprzatany pokoj a ja słyszę "odłóż ten laptop i chyć się roboty"

z góry zaznacze że piszę to w popłochu, więc przepraszam za błędy. Mama ma mocny charakter, jest nawet chamska - ciężko z nia porozmawiać, nieraz słyszałam jak bardzo mnie nie lubi, nienawidzi, 2 razy sie jej się wymcknęło że mogła mnie poronić, oczywiscie przepraszala mnie po 1000razy ale ja i tak czuje się w tej rodzinie jak wyrzutek.
Poradzcie mi, co w tej sytuacji mam robić

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Traktowanie przez mamę.

Trzy wyjścia.

1. Zwołaj naradę rodziną i pogadajcie szczerze, ustalcie podział obowiązków, etc.

2. Jesteś jeszcze w liceum? Idź do pedagoga i powiedz, co się dzieje.

3. Usamodzielnij się i rób co chcesz.

Wybór należy do Ciebie.

3

to co Ci powiedziała matka na temat poronienia to moim zdaniem nie świadczy o "chamskości" Twojej matki, ale o czymś czego nie potrafię nawet nazwać... mówiąc Ci coś takiego postąpiła bardzo okrutnie i wyobrażam sobie jak Cię skrzywdziła

jednak .... znam rodziny, gdzie inaczej chowa się córki a inaczej synów i też z takowej pochodzę. To znaczy... mam brata i skala jego obowiązków a moich w tym samym wieku, to była przepaść. Niestety dzieli nas 10 lat różnicy i rodzice tego nigdy nie skonfrontowali i nie zastanowili się nad tym. Przykładowo, ja miałam "obowiązki" względem rodziny i w wakacje sprzątałam w domu mojej babci pomagając jej (prowadziła wynajem pokoi nad morzem) - całe wakacje rok w rok spieprzone, bo przez cały dzień (i w nocy też) co 2-3 godziny zaliczałam sesję z mopem po łazienkach, korytarzach itd. Okazało się, że mojego brata już te obowiązki nie dotyczą, a ojciec nagle uważa, że lepiej żeby spędził wakacje "pożytecznie" na nauce języka obcego za granicą ;-). Kiedyś mu to "wygarnęłam", że akurat w odniesieniu do mnie miał inne zdanie o tym co to znaczy spędzać wakacje pożytecznie - ja miałam przede wszystkim obowiązki, a mój brat rozrywki.

To co opisujesz jest bardzo przykre, ale obawiam się że nie wymusisz na matce "równej" miłości dla siebie. Pytanie co będziesz robiła po liceum? Czy możesz się usamodzielnić, wyjechać poza miejscowość zamieszkania na studia? Bo może musisz ten rok przepękać, a potem nie będziesz żyła z rodzicami?

4

Przestan liczyc na to ze matka kiedykolwiek Cie pokocha.
Jesli nie potrafisz sie z tym pogodzic poszukaj pomocy psychologa.
Zacznij byc twarda w stosunkach z rodzicami i postaw im warunki. Nie jestes ich sprzataczka ani kucharka. Zagroz im ze jesli nie zaczna dzielic obowiazkow po polowie z Twoim bratem to wyprowadzisz sie i pozwiesz ich przed sadem o alimenty. Uprzedz matke ze nie zyczysz sobie krzyczenia na Ciebie i kazda rozmowe nagrywasz jako dowod przemocy. Takie cos jest karalne.
Kazda grozbe realizuj.
I jeszcze raz, najwazniejsze: przestan kochac kogos kto nie kocha Ciebie.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024