Witam mamy u resztę bardzo serdecznie .
Może mi ktoś z punktu aktualnego prawnego napisać co mi się należy na dziecko po porodzie ?
Mam lat 24 , otrzymuję rente rodzinna po tacie wysokości 1160 zł na konto dopóki się uczę czyli jeszcze 2 lata bo od września idę do szkoły policealnej , 5 letnią córkę na którą mam alimenty w wysokości 400 zł ( ojciec pozbawiony władzy i praw rodzicielskich a alimenty z Funduszu Alimentacyjnego , aktualnie jestem w 12.5 tyg ciąży z obecnym parnerem rodzę w grudniu ew. koniec listopada .
Partner pracuje mieszkamy razem ale nie jesteśmy po ślubie i postanowiliśmy że nie weźmiemy ślubu teraz ani za rok - moja decyzja chce skończyć szkołe i chcemy kupić mieszkanie zamiast wynajmować i tak sobie postanowiliśmy zaręczyny owszem kupno mieszkania ale to też nie wiem kiedy nam się uda i potem ślub . z rodziną też już dogadane ale mniejsza o to chodzi mi o to że w gminie skąd pobieram alimenty na córkę załapałam się jeszcze na 500 + bo jestem liczona z dochodu na dwie osoby ( nie widać było brzucha a nie zgłaszalam że mieszkam z moim partnerem choć babeczki nas znają i pewnie wiedzą jak jest no ale dochód mam liczony Ja + córka )
i teraz tak . Urodzi się drugie dziecko mój zarabia na papierze ( bo zarabia znacznie wiecej ) najniższą krajową i wiado.o wpisze go jako tate dziecka i będziemy nasz dochód dzielić na 4 osoby no bo wiadomo trzeba to zgłosić
czyli dochód będzie renta 1160 plus alimenty 400 plus jego wypłata (ile to licza ta najnizsza krajowa ? ) na 4 osoby . Ja oprócz szkoły zawodowej gdzie miałam płatne praktyki 100 zł nie pracowałam nigdzie na umowe bo z dzieckiem i szkoła zaocznie była i teraz będzie kolejna
Czy należy mi sie 1000 zł mc przez rok ? Dotyczy to osób bezrobotnych które nie pobierały zasiłku macierzyńskiego ale czy moja zawodówka będzie traktowana jako praca czy jako szkoła ?
Czy strace 500 zł na córkę skoro nasze wspólne dochody przekroczą 800 zł na osobę i uzyskam 500 zł tylko na drugie maleństwo a na 1 dziecko strace ?
Czy jeśli nie jesteśmy po ślubie i nie będziemy teraz , mogę w gminie widnieć jako mama 2 dzieci liczyc swoj dochod tylko na nas 3 ? W sensie nie podać że mieszkam z moim na wynajmie ?
co roku się zmieniaja przepisy więc to nigdy nic nie wiadomo jak to wygląda bo z tego co sie orientuje to becikowego chyba nie ma prawda ?
Wiem że się dozpisałam ale chciałam naświetlić sytuację i mam nadzieje poradzicie mi co gdzie i jak załatwiać pytać lub ew że nic mi nie należy się bo przekraczam dochodem . Dziekuje :*