Co i gdzie załatwić po porodzie ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Co i gdzie załatwić po porodzie ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Co i gdzie załatwić po porodzie ?

Witam mamy u resztę bardzo serdecznie .
Może mi ktoś z punktu aktualnego prawnego napisać co mi się należy na dziecko po porodzie ?

Mam lat 24 , otrzymuję rente rodzinna po tacie  wysokości 1160 zł na konto  dopóki się uczę czyli jeszcze 2 lata bo od września idę do szkoły policealnej , 5 letnią córkę na którą mam alimenty w wysokości 400 zł ( ojciec pozbawiony władzy i praw rodzicielskich a alimenty z Funduszu Alimentacyjnego , aktualnie jestem w 12.5 tyg ciąży z obecnym parnerem  rodzę w grudniu ew. koniec listopada .
Partner pracuje mieszkamy razem ale nie jesteśmy po ślubie i  postanowiliśmy że nie weźmiemy ślubu teraz ani za rok - moja decyzja chce skończyć szkołe i chcemy kupić mieszkanie zamiast wynajmować i tak sobie postanowiliśmy zaręczyny owszem kupno mieszkania ale to też nie wiem kiedy nam się uda i potem ślub . z rodziną też już dogadane ale mniejsza o to chodzi mi o to że w gminie skąd pobieram alimenty na córkę załapałam się jeszcze na 500 + bo jestem liczona z dochodu na dwie osoby ( nie widać było brzucha a nie zgłaszalam że mieszkam z moim partnerem choć babeczki nas znają i pewnie wiedzą jak jest no ale dochód mam liczony Ja + córka )

i teraz tak . Urodzi się drugie dziecko mój zarabia na papierze ( bo zarabia znacznie wiecej ) najniższą krajową  i wiado.o wpisze go jako tate dziecka i będziemy nasz dochód dzielić na 4 osoby no bo wiadomo trzeba to zgłosić

czyli dochód będzie renta 1160 plus alimenty 400 plus jego wypłata (ile  to licza ta najnizsza krajowa ? ) na 4 osoby . Ja oprócz szkoły zawodowej gdzie miałam płatne praktyki 100 zł nie pracowałam nigdzie na umowe bo z dzieckiem i szkoła zaocznie była i teraz będzie kolejna

Czy należy mi sie 1000 zł mc przez rok ?  Dotyczy to osób bezrobotnych które nie pobierały zasiłku macierzyńskiego ale czy moja zawodówka będzie traktowana jako praca czy jako szkoła ?

Czy strace 500 zł na córkę skoro nasze wspólne dochody przekroczą 800 zł na osobę i uzyskam 500 zł tylko na drugie maleństwo a na 1 dziecko strace ?

Czy jeśli nie jesteśmy po ślubie i nie będziemy teraz , mogę w gminie widnieć jako mama 2 dzieci liczyc swoj dochod tylko na nas 3 ?   W sensie nie podać że mieszkam z moim na wynajmie ?

co roku się zmieniaja przepisy więc to  nigdy nic nie wiadomo jak to wygląda bo z tego co sie orientuje to becikowego chyba nie ma prawda ?

Wiem że się dozpisałam ale chciałam naświetlić sytuację i mam nadzieje poradzicie mi co gdzie i jak załatwiać pytać lub ew że nic mi nie należy się bo przekraczam dochodem . Dziekuje :*

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Co i gdzie załatwić po porodzie ?

Polecam udac sie do darmowego radcy prawnego,  chyba nikt tu nie dysponuje taka wiedza:)

3

no właśnie pójde do gminy zapytać ale to koło września tak myślę na spokojnie

no zapytałam tutaj bo jakby nie było pełno tu świeżo upieczonych mam smile  i chciałam się zorientować jak to u kogoś wyglada w małżeństwie bez małżeństwa  czy jakieś pieniążki na dziecko dostaliście itd smile wiadomo każdy przypadek inny ale tak pi razy drzwi zorientować się można smile

4

Madziu złapiesz się na tysiąc przez rok bo to jest dla bezrobotnych niezależnie od zarejestrowania w urzędzie pracy. Jeśli nie masz umowy o pracę to jesteś bezrobotna.

Co do 500+ nie polecam nie zgłaszać tego, że jest was 4. To idzie łatwo sprawdzić a potem trzeba będzie pieniądze oddawać.. Na drugie dziecko dostaniesz napewno na 1 tak jak mówisz raczej nie bo dochód wam Przekroczy.

Skoro Twój zarabia " dużo więcej " to nie ma chyba sensu się babrac i kłamać ze jesteś sama za te 500 zł. Mi Przysługiwał ten tysiąc mimo że mój bardzo dużo zarabia no ale po prostu nie pobieram bo zwyczajnie nie potrzebuje niech dadzą komuś komu pieniądze są potrzebne

5

Madziu żeby widnieć jako samotna matka z dwójka dzieci musiałabyś zaraz po porodzie podać swojego o alimenty i wtedy Twój dochód (renta + alimenty na jedno i drugie dziecko) dzielony by był na 3 smile

wiem ze jesli wyjdziesz za mąż i masz alimenty z funduszu to je stracisz, ponieważ zyskasz męża, który może utrzymywać dziecko na które dostajesz alimenty

zatajania jakichkolwiek faktów nie polecam smile a jesli stracisz 500+ na starszą córkę teraz bo będziecie mieć za duzy dochód to odzyskasz je jak przestanie przysługiwać Ci renta smile

6 Ostatnio edytowany przez Madzia92 (2016-05-31 07:21:53)

9Ilo Ja Cię rozumiem ale jest też drugie dno hehe

Mamy drogie mieszkanie jak jasna cholera wynajem plus opłaty 1950 zł .. a mój zarabia 2500 ale to wiesz nadgodziny lub jak idzie na fuche do innego faceta to przynosi wtedy więcej dużo dużo ale to jakby nie z pracy tylko z fuchy więc po samych opłatach poprostu zostaje nam takie skromne życie że starcza na opłaty jedzenie ale no ... ale z wpisaniem na papierze najniższe krajową to te 2500 jest dużo nie ?

dlatego chcemy , przynajmnjej uważam tak że jak coś mi się może należeć to to wezme

Kurde no Ja właśnie czytałam że ten 1000 przysługuje tylko wtedy jeśli mama ( nie tata on może se zarabiać ) nie pracowała nigdy i nie pobierała wcześniej żadnego macierzyńskiego . No i rozkminiam co z szkołą zawodową bo wtedy miałam śmieszne 130 zł ale miałam hmm

bwini81 Oooooo i my sie rozumiemy to samo gadałam mojemu . Wiesz radziliśmy sobie bez tych 500+ to poradzimy i dalej  choć wiadomo gdyby było ułatwiło by nam to życie w jakiś sposób , no i właśnie dlatego się nie chce hajtać teraz żeby tych alimentów stracić z Funduszu bo jest próg dochodowy , nie uśmiecha mi sie pisać potem pozwów do sądu czekać na rozprawy i h.. wie co wyjdzie . I też właśnie to liczyliśmy że poczekamy aż strace rente te 2 lata i wtedy możemy na spokojnie wziąść ślub ;D(  mieliśmy w tym roku ale Ja nie chce brać ślubu w ciąży uważam że dziecko to nie jest mus do hajtania się Ja chce wyjść za mąż bo oboje chcemy być razem czyli czas nie będzie problemem bo oboje tego bardzo chcemy i nie będziemy nic na dziko na szybko robić bo ciąża i musi być ślub .... nie . to nie dla mnie )  jak coś o kase na córke chociarz ujme to tak że prosić się o to czy jakoś specjalnie kombinować nie będe jak się bd należeć to super jak nie to szkoda .

Też wiem że idzie tak pociulać w gminie ludzie takie przekręty robią że o ja pier... sorry za wyrażenie ale tak jest no jeden wielki przekręt  się robi byle by kase zdobyć tylko że za parę lat się ludzie mogą mocno zdziwić jak im przykdzie kilkadziesiąt czy set tysięcy oddać za wyłudzanie pieniedzy ( bo też znam takie przypadki i to sporo )
Także żyć se bez ślubu będziemy głównie dla tych alimentów  a te 500 + jak bd to fajnie jak nie to nie , ale ten 1000 przez rok byłby zajebistą sprawą chociarz wątpie żebym się łapła na to .... wtedy mam gdzieś ich 500 hehe

dziękuje za odpowiedzi smile

7

Już się dowiedziałam zadzwoniłam do gminy zapytałam . Niecierpliwość mnie zeżarła hihi
Mój dochód to alimenty plus renta rodzinna , 500 plus nie liczy sie do dochodu czyli dalej będe liczona alimenty plus renta . I dostane 500 na córkę i na drugie . Co do becikowego 1000 przez rok jeśli nie napłyną żadne zmiane dofyczące śwuadczeń rent rodzinnych ( bo jest to składja Zus ) to też się załapie ALE pani powiedziała że grudzień styczeń to z reguły czas zmian w przepisach wiec tak naprawdę wszystko okaże się jak złoże wniosek po porodzie . Bo becikowe też się nie liczy do dochodu . Każde z tych świadczeń ma inny próg dochodowy lub brak .

więc czekamy do porodu smile

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Co i gdzie załatwić po porodzie ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024