Witam. Wiem, że temat ten był tu poruszany parę lat temu ale chciałabym go odświeżyć. Otóż chciałabym zapytać, czy ktoś z Was wykonywał może ćwiczenia oczu, stosował metodę dr Bates'a i zauważył poprawę wzroku? Czy warto wykonywać te ćwiczenia i po jakim czasie można zauważyć ewentualną poprawę? Chodzi mi głównie o krótkowzroczność. Bardzo proszę o podzielenie się wszelkimi informacjami na ten temat
Ja robiłam ćwiczenie na akomodację zalecone przez okulistę, prawdopodobnie było oparte na metodzie Batesa. Pomogło - rozwój wady został zahamowany.
Robiłam też ćwiczenia prezentowane w książce Natomiast nie zauważyłam żadnej poprawy w sensie takim, że ostrość widzenia się polepszyła. Ale mogło być i tak, że robiłam je niedostatecznie długo lub nie udało mi się pozbyć szkodliwych nawyków związanych z patrzeniem typowych dla krótkowidza
Dzięki za odpowiedź Czy ktoś może stosował te ćwiczenia przez około pół roku i może coś powiedzieć o efektach? Wiem, że obecnie coraz więcej osób cierpi na krótkowzroczność i mój problem nie jest niczym nowym, niemniej jednak chciałabym spróbować jakoś sobie pomóc a nie czekać tylko na ciągłe pogłębianie się wady
Jeśli ktoś jeszcze próbował albo ma jakieś informacje na temat skuteczności tych ćwiczeń, to będę wdzięczna za odpowiedź
A czy w takiej sytuacji nie warto po prostu sprobować i za te pol roku byc osobą która powie "tak ja próbowałam i działa" ?
@sylwia.lestat
Dokładnie