Hebefrenia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Hebefrenia

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

1

Temat: Hebefrenia

Czy jest na forum ktoś kto ma rzeczywiście pojęcie o tej chorobie i może odpowiedzieć mi na parę pytań?

Poznałam kogoś u kogo widzę objawy tej choroby, jednak pewności nie mam.
Jest to osoba przed 30stką, która ma jednak poważny i odpowiedzialny zawód od kilku lat.

Przybliżę cechy tej osoby, które pasują mi do wyżej wspomnianej choroby. Poniżej napiszę także cechy, które mi się nie zgadzają oraz parę pytań.

Bardzo proszę, aby udzielały się tylko i wyłącznie osoby, które dobrze znają chorobę.

Osoba ta wyróżnia się następującymi cechami pasującymi do schizofrenii hebefrenicznej:
- jest na okrągło "wesołkowata", wręcz głupkowata
- żartuje na każdym kroku, nawet w bardzo niestosownych momentach
- potrafi podczas poważnej rozmowy wtrącić coś zupełnie nie pasującego do tej rozmowy i sytuacji
- mówi bardzo dużo, chaotycznie i często niezrozumiale
- mówi sama do siebie, "pod nosem", gdy wykonuje jakieś zadania
- czasami słychać pewną wadę wymowy, coś w stylu seplenienia
- ma problemy z koncentracją
- ma problemy ze snem
- nie odczuwa żadnych hierarchii i nie uznaje autorytetów
- potrafi spontanicznie zrobić coś bardzo niebezpiecznego
- dużo chodzi, nie umie spokojnie usiedzieć w miejscu
- ma migreny
- jest bardzo chuda
- ma mocne huśtawki nastroju - przez chwilę potrafi być bardzo spokojna i wyciszona po czym nagle zaczyna znów wpadać w "trans" nieustającego oraz chaotycznego mówienia
- jest artystycznie oraz językowo bardzo uzdolniona
- większość życia była nieszczęśliwa
- jest pracoholikiem
- jest bardzo męcząca dla otoczenia
- jest dziecinna

Cechy, które chyba natomiast nie pasują do osoby chorej na schizofrenię:
- jest inteligentna
- ma bardzo dużą wiedzę oraz niezłą pamięć nawet do detali
- zna języki i szybko się ich uczy
- ma odpowiedzialny zawód
- potrafi myśleć logicznie

Czy te cechy świadczą już o tej chorobie?
Jak rozwija się taka choroba? Co czeka najbliższych?
Czy osoba chora jest rzeczywiście w stanie mieć takie stanowisko i nie utracić go z czasem?
Czy osoba ze schizofrenią hebefreniczną jest zdolna do uczuć stałych i poważnych takich jak miłość?

Bardzo będę wdzięczna za odpowiedzi, które pomogą mi zrozumieć chorobę oraz osobę, którą poznałam!

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Monoceros (2016-04-03 22:43:54)

Odp: Hebefrenia

W jakim celu potrzebna jest ta diagnoza? Diagnozę może postawić tylko lekarz, diagnoza wystawiona przez nas - czyli etykietka - może właściwie tylko zranić tę osobę, jeśli będziemy ją traktować jako inną, o szczególnych potrzebach, czy już w ogóle jako "wariata". Może to wszystko to tylko dziwne poczucie humoru, niedbalstwo i gorsze dni + tarczyca (inna choroba fizyczna).

Od siebie dodam, że:

"Cechy, które chyba natomiast nie pasują do osoby chorej na schizofrenię:
- jest inteligentna
- ma bardzo dużą wiedzę oraz niezłą pamięć nawet do detali
- zna języki i szybko się ich uczy
- ma odpowiedzialny zawód
- potrafi myśleć logicznie"

to tylko potoczne myślenie, że osoby cierpiące na schizofrenię są mniej inteligentne czy mają problemy z i uczeniem się i logicznym myśleniem. Nie w tym tkwi choroba. Plus, osoby chore na schizofrenię mogą mieć dowolny zawód świata, byle żeby były świadome, co może u nich spowodować epizod, jak go rozpoznać, co z nim zrobić, gdy się zacznie. Plus największym deficytem u osób ze schizofrenią jest zazwyczaj pamięć epizodyczna, więc jeżeli z pamięcią jest ok, trudno diagnozować schizofrenię... ale kto może na odległość ocenić problemy z pamięcią, nie?

Opis tutaj podany może wywodzić się z zupełnie innej choroby, co mi przychodzi do głowy, to autyzm, to szerokie spektrum i pasuje do opisanych objawów. Przy czym dodam, że potrafię sobie wyobrazić, że ta osoba jest naprawdę zdrową, aczkolwiek specyficzną osobą smile

Nikt, bez bezpośredniej rozmowy z tą osobą i profesjonalnej diagnozy nie może powiedzieć, czy to schizofrenia czy inne ze stu pięćdziesięciu zaburzeń osobowości czy zwykłe niespotykane zachowania, które mogą się zdarzyć każdemu.

Czy może być zdolna do miłości? To nie kwestia choroby, czy ktoś jest zdolny do miłości czy nie, nie znam takiej choroby, która by wykluczała stworzenie związku z tą osobą.

Co mogę poradzić?
- poznać tę osobę
- podpytanie, czy nie potrzebuje pomocy - może się leczy, może nie, może nie uważa, że coś jest nie tak, a może rozwieje Twoje wątpliwości, nigdy nie wiadomo, może jest normalna
- osoby świadome swojej choroby też często wiedzą jak ją kontrolować, a kiedy nie można - jak prosić o pomoc. Możliwe jest, że ta osoba zachowa swoja pracę właśnie dzięki temu - oraz wsparciu ze strony przyjaciół. To nie jest wyrok, o którym ludzie chętnie mówią "schizofrenik, wariat, zamknąć go". Przy odpowiednim wspieraniu lekami i terapią oraz świadomości, czym jest ta choroba, jak z nią walczyć, jak sobie radzić z gorszymi dniami, które zawsze przychodzą, można funkcjonować w życiu społecznym i zawodowym i rodzinnym.

3

Odp: Hebefrenia

Hej Monoceros,

dziękuję za Twoją odpowiedź.

Mam jednak pytanie - czy znałeś/ znasz taką osobę i skąd Twoja wiedza?

Generalnie zgadzam się ze wszystkim co napisałeś, ale mnie chodzi bardziej o to, żeby nawiązać kontakt z kimś kto jest chory, albo ma bliską osobę chorą na akurat ten rodzaj schizofrenii.

Cech wskazujących, że jest to jakaś psychoza, albo właśnie hebefrenia jest nawet więcej, choć celowo w tym poście nie wspominałam. Na pewno ciężko jest sobie wyobrazić tego człowieka tylko na podstawie takich surowych podpunktów. Ale jeśli ktoś choruje, lub zna bardzo dobrze tę chorobę, będzie umiał mi odpowiedzieć konkretnie.
Opiekowałam się ludźmi chorymi na autyzm i inne choroby psychiczne, i z pewnością mogę stwierdzić, że nie jest to autyzm.

Z osobą chorą na hebefrenię nigdy wcześniej nie miałam do czynienia.

W wielu publikacjach przeczytałam, że osoba taka nie jest zdolna do głębszych uczuć. Podobno nawet nie wie na czym one polegają.
Intryguje mnie czy to prawda.

Skoro wnikliwie interesuję się tym tematem, oznacza to, że chcę zrozumieć ewentualnie chorego.
Na pewno nie planuję nikogo skrzywdzić jakimiś czystymi teoriami.

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Hebefrenia

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024