Witajcie. Chciałabym zasięgnąć porady dotyczącej wspomnianego w temacie gutenu. Poczytałam i nasuwa mi się kilka wątpliwości. Czy każdy makaron zawiera gluten? Zwykly tak ale czy razowy też? Czy otręby też posiadają gluten? Generalnie już wiem że dozwolone są owoce warzywa,mleko jogurt naturalny smietana,ryz ziemniaki. Czy taka dieta jest zdrowa? A jak jest z mieskiem?
Może nie tyle co zdrowa bo taka jest napewno ale czy dostarcza organizmowi wystarczająco składników odżywczych.
Oczywiście, ze taka dieta dostarcza wszystkich niezbędnych składników.
A gluten jest w wielu produktach i i trzeba uważnie czytać każdy skład produktu jeśli nie można go jeść z jakiś powodów.
Gluten zawierają zboża: żyto, owies, jęczmień, pszenica. Nie zawierają: ryż, proso, gryka, kukurydza. Wszystko co jest z pierwszej grupy zbóż gluten zawiera, to co jest z drugiej - nie. I nie ma znaczenia czy jest to mąka biała czy razowa. Oczywiście sprawa nie jest taka prosta, ponieważ mnóstwo produktów zawiera gluten w domieszkach - np. parówki, wiele serków, jogurtów, niemal wszystkie sosy w słoiczkach, budynie itp.
Mięso jest bezglutenowe, ale jego przetwory już niekoniecznie, jeśli gluten jest używany w roli wypełniacza, zagęstnika czy czegoś tam jeszcze...
Makaron: glutenu nie zawierają makaron ryżowy i kukurydziany. Jeśli nie możesz jeść nawet małych ilości glutenu to proponuję sprawdzić czy makaron kukurydziany w "zwykłym" sklepie na pewno jest bezglutenowy. Równie dobrze może mieć w składzie 20% kukurydzy i 80 mąki pszennej
Uwaga: piwo zawiera gluten. Wódka nie
Dieta bezglutenowa niekoniecznie jest zdrowa Wszystko zależy od tego jak ją skomponujesz. Żywiąc się ryżem ze śmietaną będziesz odżywiała się bezglutenowo, ale wartości odżywczych organizmowi nie dostarczysz.
ja czytalam, ze z tym glutenem to przesadzaja. czyli jak sie nie ma nietolerancji, to gluten nie szkodzi
Wiele osób nie ma nietolerancji na gluten, a jednak źle się czuje po produktach zbożowych. Dziś już wiemy dlaczego. To nie gluten jest problemem, a fruktany spożywane w nadmiarze. Powodują nadmierną fermentację itd. Dlatego u takich osób np. dietach bezglutenowa się nie sprawdzi, bo to nie gluten jest problemem. Natomiast sprawdzi się dieta low fodmap. To nie jest dieta na całe życie. Stosuje się ją najczęściej miesiąc restrykcyjnie eliminując pokarmy z dużą zawartością fruktanów i innych składników silnie fermentujących. Po tym czasie można powoli wprowadzać znów te produkty i obserwować organizm, które nam wyraźnie nie służą i eliminować je całkowicie. Nietolerancja glutenu to rzadka przypadłość. Natomiast większość osób podejrzewających u siebie nietolerancję glutenu, wcale nie ma problemu z nim, a z dużą ilością fruktanów, które są nie tylko w zbożach ale niektórych owocach i warzywach również. Natomiast gluten sam w sobie jest mało wartościowy. Jego przyswajalność to zaledwie 30%.
Problemem jest i gluten i kwas fitynowy i wiele innych rzeczy zapewne. Co do nietolerancji... są co najmniej trzy odmiany celiaki, które są bardzo trudne do rozpoznania i szacuje się, że jest duża ilość osób, które ją mają a o tym nie wiedzą.