Co z tym glutenem. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Co z tym glutenem.

Witajcie. Chciałabym zasięgnąć porady dotyczącej wspomnianego w temacie gutenu. Poczytałam i nasuwa mi się kilka wątpliwości. Czy każdy makaron zawiera gluten? Zwykly tak ale czy razowy też? Czy otręby też posiadają gluten? Generalnie już wiem że dozwolone są owoce warzywa,mleko jogurt naturalny smietana,ryz ziemniaki. Czy taka dieta jest zdrowa? A jak jest z mieskiem?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Co z tym glutenem.

Może nie tyle co zdrowa bo taka jest napewno ale czy dostarcza organizmowi wystarczająco składników odżywczych.

3

Odp: Co z tym glutenem.

Oczywiście, ze taka dieta dostarcza wszystkich niezbędnych składników.

A gluten jest w wielu produktach i i trzeba uważnie czytać każdy skład produktu jeśli nie można go jeść z jakiś powodów.

4

Odp: Co z tym glutenem.

Gluten zawierają zboża: żyto, owies, jęczmień, pszenica. Nie zawierają: ryż, proso, gryka, kukurydza. Wszystko co jest z pierwszej grupy zbóż gluten zawiera, to co jest z drugiej - nie. I nie ma znaczenia czy jest to mąka biała czy razowa. Oczywiście sprawa nie jest taka prosta, ponieważ mnóstwo produktów zawiera gluten w domieszkach - np. parówki, wiele serków, jogurtów, niemal wszystkie sosy w słoiczkach, budynie itp.
Mięso jest bezglutenowe, ale jego przetwory już niekoniecznie, jeśli gluten jest używany w roli wypełniacza, zagęstnika czy czegoś tam jeszcze...

Makaron: glutenu nie zawierają makaron ryżowy i kukurydziany. Jeśli nie możesz jeść nawet małych ilości glutenu to proponuję sprawdzić czy makaron kukurydziany w "zwykłym" sklepie na pewno jest bezglutenowy. Równie dobrze może mieć w składzie 20% kukurydzy i 80 mąki pszennej smile

Uwaga: piwo zawiera gluten. Wódka nie big_smile

Dieta bezglutenowa niekoniecznie jest zdrowa smile Wszystko zależy od tego jak ją skomponujesz. Żywiąc się ryżem ze śmietaną będziesz odżywiała się bezglutenowo, ale wartości odżywczych organizmowi nie dostarczysz.

5

Odp: Co z tym glutenem.

ja czytalam, ze z tym glutenem to przesadzaja. czyli jak sie nie ma nietolerancji, to gluten nie szkodzi

6

Odp: Co z tym glutenem.

Wiele osób nie ma nietolerancji na gluten, a jednak źle się czuje po produktach zbożowych. Dziś już wiemy dlaczego. To nie gluten jest problemem, a fruktany spożywane w nadmiarze. Powodują nadmierną fermentację itd. Dlatego u takich osób np. dietach bezglutenowa się nie sprawdzi, bo to nie gluten jest problemem. Natomiast sprawdzi się dieta low fodmap. To nie jest dieta na całe życie. Stosuje się ją najczęściej miesiąc restrykcyjnie eliminując pokarmy z dużą zawartością fruktanów i innych składników silnie fermentujących. Po tym czasie można powoli wprowadzać znów te produkty i obserwować organizm, które nam wyraźnie nie służą i eliminować je całkowicie. Nietolerancja glutenu to rzadka przypadłość. Natomiast większość osób podejrzewających u siebie nietolerancję glutenu, wcale nie ma problemu z nim, a z dużą ilością fruktanów, które są nie tylko w zbożach ale niektórych owocach i warzywach również. Natomiast gluten sam w sobie jest mało wartościowy. Jego przyswajalność to zaledwie 30%.

7

Odp: Co z tym glutenem.

Problemem jest i gluten i kwas fitynowy i wiele innych rzeczy zapewne. Co do nietolerancji... są co najmniej trzy odmiany celiaki, które są bardzo trudne do rozpoznania i szacuje się, że jest duża ilość osób, które ją mają a o tym nie wiedzą.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2024