Wczesne Wspomaganie Rozwoju - ktoś korzystał? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Wczesne Wspomaganie Rozwoju - ktoś korzystał?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

1

Temat: Wczesne Wspomaganie Rozwoju - ktoś korzystał?

Potrzebuję informacji dot. Wczesnego Wspomagania Rozwoju dziecka.

Wiem, że najpierw trzeba się zgłosić do Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej - dzisiaj zadzwoniłam, ale poinformowano mnie, że pani psycholog zmienia grafik godzin pracy i ma się z te mną skontaktować w celu umówienia konsultacji. Jak dla mnie to strata czasu, bo mogłabym od razu zostać poinformowana przez panią w recepcji jakie dokumenty, złożyć je i czekać na komisję, która podobno ma zdecydować czy wydać opinię. No ale dam im kilka dni.

Ciekawi mnie bardziej co dalej po uzyskaniu takiej opinii. Czy podjęcie terapii jest koniecznością czy jedynie możliwością? Pytam, ponieważ nie wiem czy na jakiś czas nie wyjdziemy za granicę stąd moja obawa czy ten dokument mnie w żaden sposób nie wiąże.
Czy ktoś korzystał z takiej terapii w domu? Mam 2 letnią córkę, słyszałam, że dzieci poniżej 3 r.ż. mogą mieć zajęcia w domu.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wczesne Wspomaganie Rozwoju - ktoś korzystał?

Orzeczenie bądź opinia Poradni do niczego nie zobowiązuje. To jak z wizytą u lekarza, recepta wypisana, ale czy pacjent przyjmie leki, to już jego decyzja. Porównanie może trochę trywialne, ale jednak...
Wszystko tak naprawdę zależy od problemu rozwojowego dziecka... Diagnoza jest po to, żeby jak najlepiej pomóc mu się rozwijać. Jeśli poradnia jest publiczna, terapia odbywa się w poradni (jeśli dziecko zostanie do niej zakwalifikowane), jeśli prywatna - niekoniecznie. A dokument pt. decyzja o wczesnym wspomaganiu rozwoju zwykle najbardziej potrzebny jest w placówce oświatowej (przedszkolu, szkole), do której dziecko uczęszcza... Wszystko to regulują odpowiednie przepisy...
Jako mamę z całą pewnością najbardziej interesuje cię rozwój twojego malucha, więc warto się skonsultować ze specjalistami, skoro jest cokolwiek, co w tym rozwoju niepokoi...

3

Odp: Wczesne Wspomaganie Rozwoju - ktoś korzystał?

Witaj.
Opinia nie jest dla ciebie wiążąca. Ona moi tylko o tym, że u dziecka występuje potrzeba objęcia go (bądź nie) wczesnym wspomaganiem. Po otrzymaniu takiej opinii to ty decydujesz co dalej z dzieckiem czy poddajesz wspomaganiu czy też nie.

Dalsze kroki (jeśli się decydujesz) to takie, że dostarczasz te opinie wraz z  wnioskiem do dyrektora szkoły błądzi przedszkola ( w zależności jaka edukacja jest objęte dziecko). I czekasz na decyzję, która może być też odmowna.

Pozdrawiam

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Wczesne Wspomaganie Rozwoju - ktoś korzystał?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024