Posiadacze yorków - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Posiadacze yorków

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

Temat: Posiadacze yorków

Nie wiedziałam, gdzie umieścić ten temat. Myślimy o przygarnięciu jeszcze jednego psiaka, ale ponieważ jesteśmy alergikami, wolimy psiaka z włosami zamiast sierści. Wiem, że mogę wziąć pudla, wszelkie terriery, no ale najłatwiej teraz o yorka. Czy są tu właściciele tej rasy? Chciałam się dowiedzieć jakie są yorki z charakteru,co im wolno jeść, co im szkodzi, na jakie możliwości dolegliwości i chorób się nastawić i w ogóle, co możecie powiedzieć o swoich pupilach smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Posiadacze yorków

Yorki to wdzięczne pieski smile Mam yorka od prawie 5 lat i w sumie nie wprowadzałam mu jakiejś specjalnej diety. Jak był szczeniakiem to przez około 2 miesiące nie chciał nic innego jeść jak zwykła kaszka manna z mlekiem lub drobna kasza na wodzie. Mleko mu podawałam rzadko gdyż wiadomo, może psu zaszkodzić.  Z biegiem czasu próbowałam go przestawić na suchą karmę, ale tą jadł i dalej je tylko w towarzystwie drugiego psa (zwyczajny kundel) na zasadzie który pierwszy ten lepszy smile Teraz obecnie mój pies żywi się tylko suchą karmą (najrzadziej), karmą w saszetkach typu pedigree, chętnie zjada parówki, pasztet, od czasu do czasu dostanie jakieś gotowane mięso od nas ze stołu a nawet ser biały i żółty. Myślę, że do czego pies sie przyzwyczai to zje. Mój nic innego nie chce zjeść. W żadnym przypadku nie podaje swojemu psu kości, ani miękkich ani twardych, po prostu ŻADNYCH! Na początku uczulałam wszystkich w domu, ale wiadomo nie słuchali a później piesek miał problemy z oddychaniem, po prostu sie tak jakby dusił. Odkąd odstawiłam mu kości, wszystko ustąpiło. Nie podajemy też słodyczy rzecz jasna i ogólnie mocno przyprawionego pokarmu.

Yorki bardzo łatwo i szybko można je rozpieścić a potem jest problem (jak nie zje tego, to wie że zaraz dostanie coś lepszego). Mój york jest bardzo strachliwy, boi się nawet jak ktoś klaszcze, głośno coś mówi lub jak coś dosyć głośno spadnie na podłogę. Jest agresywny tylko wtedy gdy siedzi u kogoś z domowników na kolanach i wtedy może się wykazać, jeśli jest zdany tylko na siebie to ucieka, chowa się za kimś lub się pcha na kolana.
Każdy widząc yorka ma w głowie obraz żeby go przytulać, nosić i ogólnie głaskać, a w rzeczywistości yorki wcale aż tak tego nie chcą, mój to ucieka gdzie pieprz rośnie, jak ktoś go chce przytulać. Bo jak sam tego chce to potrafi to zasygnalizować. Lubi być w centrum zainteresowania i dużo się bawić oraz wychodzić na długie spacery (jednak gdy się zmęczy to się pcha na ręce). Na koniec, mój pies (oraz jeden york którego znam) nie przepada za dziećmi, pewnie dlatego że bardzo hałasują a mój tego po prostu nie lubi.
Ogólnie mówiąc york to bardzo fajna rasa psa, jest malutki, uroczy i taki pocieszny. Traktowane są przez niektórych jak dzieci smile Z żadnymi dolegliwościami na razie się nie spotkałam u mojego psa, więc pewnie jest w dobrej formie smile

3 Ostatnio edytowany przez Petita (2016-02-12 14:44:19)

Słyszałam, że to nie chodzi o rodzaj sierści tylko o białko skóry. Tylko nie kupuj miniaturki z pseudohodowli za 50 zł, bo aż żal patrzeć na coś takiego.
Moi znajomi przygnietli takiego w nocy niechcący i zdechł pod kołdrą. Kup sobie normalnego (jeśli można to tak nazwać), takiego od 5-7 kg.

Te psy są: upierdliwe, uparte, bardzo witalne, bardzo towarzyskie, więc długo same w domu nie powinny siedzieć, mój ciągle chce, żeby na niego patrzeć, bawić się z nim, siedzieć z nim na dywanie, mimo że jest bardzo stary nie stracił werwy i zachowuje się jak podlotek, potrafi się obrazić, jak zostaje sam... Mały jest a je za trzech. Zachowuje się jak pan domu czasem tongue Jak się go nie wychowa, to potrafi wejść na głowę, terroryzuje, bierze na litość albo tupie nogami, jak nie robisz tego, co on chce. Wszędzie go pełno tongue
Nie za bardzo lubi dzieci, boi się gwałtownych ludzi i ruchów. Na dworze potrafi naszczekać na większe psy od siebie, a kiedy ten do niego idzie, ucieka na ręce.
Nie przepada za głaskaniem, miętoleniem, braniem na ręce w dużych ilościach- więc o zrobieniu z niego pieska-pluszaka do torebki nie ma mowy.

Maja duże problemy z oczami - kanał nosowo łzowy i łapami - stawy, zerwane więzadła...
Je suchą karmę specjalną dla yorków, czasem gotowany kurczak z marchewką, jabłko, brokuły, wszystko w sumie wciągnie jak odkurzacz, co tu dużo pisać tongue
Kąpanie to tak co 3 tyg. Wymaga częstego podcinania i doglądania włosów. Ale da się to przeżyć. Ogólnie bardzo wygodne psy do domu, bo nie śmierdzą.
Da się z nimi pobawić w domu, bo są małe.

Ogólnie polecam.

4

zbytdelikatna napisał/a:

Nie wiedziałam, gdzie umieścić ten temat. Myślimy o przygarnięciu jeszcze jednego psiaka, ale ponieważ jesteśmy alergikami, wolimy psiaka z włosami zamiast sierści. Wiem, że mogę wziąć pudla, wszelkie terriery, no ale najłatwiej teraz o yorka. Czy są tu właściciele tej rasy? Chciałam się dowiedzieć jakie są yorki z charakteru,co im wolno jeść, co im szkodzi, na jakie możliwości dolegliwości i chorób się nastawić i w ogóle, co możecie powiedzieć o swoich pupilach smile

No,nie myślałam,że nikt już w tę ściemę nie wierzy,że yorki nie uczulają bo mają włos a nie sierść big_smile
Otóż uczula najbardziej naskórek,który ma KAŻDY pies i ślina,którą też posiada każdy.
Ściema hodowców,że piesek nie uczula wciąż,jak widać straszy gdzies po kątach:)
Nie jestem właścicielką yorka ale mam doświadczenie z tymi psiakami i napiszę Ci,że york to terrier o czym nie wolno zapominać.
A więc psy dość niezależne czyli-słyszą Cię wtedy jak im się to opłaca,najczęściej mają swój własy plan na  życie z człowiekiem i nie wahają się go wdrożyć.To nie jest pies wpatrzony w człowieka i próbujący za wszelką cenę mu się przypodobać.
Do tego szczekliwe i trudno ich tego oduczyć.Ale próbować zawsze warto.
Trzeba pamiętać,że yorki nie mają podszerstka i marzną nawet gdy zimą nie są strzyżone.Więc powinno się psiaka ubierać.
Polecam Ci wybrać dobra hodowlę zarejestrowaną w ZKWP-oszczędzisz cierpienia suczkom rodzącym co cieczkę w "fabrykach" a do tego jest duża szansa,że będziesz mieć zdrowego psiaka.

5 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2016-02-13 00:22:21)

To zależy od rodzaju alergii, generalnie to nie sierść uczula. U mnie akurat pies z włosem się sprawdza, ale to dlatego że moja skóra źle znosi sierść która się do niej dotknie, jak i jako astmatyk źle toleruje fruwające kudły. Natomiast jeśli ktoś ma alergię jako taką na psa to co zmieni to czy pies ma włos czy nie? Niestety nic.

Przypominam o odczulaniu, jest szansa że pomoże.

Gojka terriery mają silny charakter, ale moja (west) się mnie słucha, ale tylko mnie hmm Nie mniej jednak coraz częściej słyszę o agresywnych yorkach.

6

Dziękuję za tak wyczerpujące odpowiedzi smile Uśmiałam się trochę, bo z waszych opisów wyłonił się ni mniej ni więcej tylko charakterek mojego psiaka 100 % kundelka big_smile
Drugi taki terrorysta i chyba bym padła big_smile
No właśnie nam najbardziej szkodzą te fruwające psie kudły, choć Milo jest krótkowłosy, a sprzątanie na mokro odbywa się non stop, kupiliśmy nawet odkurzacz wodny. Nie oddamy jednak naszego 10 latka, bo po 1 - zdechłby z tęsknoty, a my razem z nim ( jak to można kochać takiego terrorystę wink, a po 2 - chyba nikt nie wytrzymał by z nim 1 dnia wink. To chyba się wstrzymam na razie. Nie chciałam kupować, raczej przygarnąć, bo w schroniskach i fundacjach coraz częściej pojawiają się yorki.

7

Najlepiej wybierz się do kogoś kto ma yorka spędź trochę czasu z pieskiem, albo nawet w schronisku posiedź z yorkami to będziesz wiedziała jak na niego reagujesz.
Ja nie mam alergii na psa jako takiej na testach też mi nie wyszło, ale sama sierść źle na mnie działa wywołuje kaszel, katar, swędzenie skóry,przeżywam to tylko wtedy kiedy trymuję mojego psa. Ale jeśli masz ogólną alergię na psa, a nie po prostu w sposób mechaniczny drażni Cię jego sierść to nic nie da że będzie to pies z włosem.

8

Małpa-może Ty mi wytłumaczysz-czym się różni sierść od włosa u psa.
We wzorcu rasy te dwa słowa występują zamiennie.
Kiedyś spotkałam się ze stwierdzeniem,że psy z włosem nie mają podszerstka.
Z tego co wiem,westy podszerstek posiadają i to dość gęsty.

9

Zgadza się westy posiadają podszerstek, gojko tak na prawdę to dokładnie nie wiem, ale i u westów i u yorków używa się określenia włos i w sumie w dotyku bardziej jest jak włos, zwłaszcza ta falbana na brzuchu tongue

Westy nie gubią włosów czy tam sierści jeśli są regularnie wyczesywane, więc sierść nie lata po całym domu, jej kawałki nie wpadają do dróg oddechowych ani nie osadzają się na skórze, ale tak jak pisałam mnie po prostu to drażni mechanicznie a jak ktoś ma alergię bo alergię to nic mu to nie da czy pies będzie miał sierść, włosy czy będzie łysy.

10 Ostatnio edytowany przez femte (2016-02-13 23:18:00)

nie uczula siersc tylko zluszczony naskorek.Yorki nie uczulaja bardziej niz inne rasy. Chcesz, moge pomyslec o adopcji greja z Irlandii albo podenca z  Hiszpanii/balearow/portugalii na moj koszt

11

Poczytalam odpowiedzi - to jest chore! Normalny pies je wszystko! Chcecie napedzac przemysl,  prosze bardzo. Ale pamietajcie - sa psy ktore gina z glodu. Im jest wszystko jedno - niezdrowe nasycone tluszcze czy cukry -jeden dzien do przodu.

12

Nie,normalny pies nie je wszystkiego.
Normalny pies nie je tłustych mięs ani wieprzowiny-jest niezdrowa nawet dla ludzi,nie jada kości z kurczaka,cebuli,kiełbasy "ludzkiej",czekolady,surowej ryby,winogron i rodzynek.
Tak,pamiętamy,że są psy ginące z głodu ale co w związku z tym? Napędzanie przemysłu-jak to napisałaś powoduje ich głód?
Są ludzie,którzy giną z głodu,wiesz? I dlatego miałabym na przykład żywić się tanim,niezdrowym żarciem?

13

Nie bardzo rozumiem jak można amatorowi yorków proponować adopcję po wyścigowego greya lub podenco.  Moim zdanie różnica w charakterach i choćby wielkości tych ras z yorkiem jest kolosalna. Niby mam świadomość femte, że przyświeca Tobie szlachetna idea, ale moim zdaniem adopcja psów ras, które wymieniłaś, powinna być adopcją bardzo przemyślaną. Wszelkie porywy serca bez świadomości "wad" ras, które zaproponowałaś, może się skończyć tylko wielkim rozczarowaniem nowych właścicieli.  Delikatne usposobienie geya, to jedno... a wyjątkowa skłonność do pogoni, to drugie. Autorka wątku wspomniała też, że w domu jest już piesek ( zdrobnienie sugeruje, że psiak jest nieduży)w związku z czym, w mojej ocenie pomieszkiwanie charta z wyścigową przeszłością z niedużym kundelkiem, może być dość problematyczne...

14

witam chciałbym ostrzec przed zakupem z hodowli york Gostkowo 36, 87-148 Łysomice koło Torunia. państwo sopała sprzedają psy z wadami genetycznymi psy chorują albo zdychają
. nastawieni tylko na zysk i na rozmnażanie psów uważajcie na tą hodowlę bo oni są nie uczciwi
dla mnie są zupełnym ZEREM

15

witam chciałbym ostrzec przed zakupem z hodowli york Gostkowo 36, 87-148 Łysomice koło Torunia. państwo sopała sprzedają psy z wadami genetycznymi psy chorują albo zdychają
. nastawieni tylko na zysk i na rozmnażanie psów uważajcie na tą hodowlę bo oni są nie uczciwi
dla mnie są zupełnym ZEREM

16 Ostatnio edytowany przez femte (2018-05-28 22:02:35)

Tak, normalny pies je wszytko. Cebule, czekolade, tez gorzka. Winogrona i rodzynki to pestka - siostry suka pijala wytrawne wina. Kielbasy, tlusta smazona wieprzowine - wlasnie moja suka ma 11 urodziny - a dwa dni temu gotcha day. Smazona karkowka, kielbaski, kurze udka z koscia.
Moje psy zyja 13-15 lat, mimo ze sa spore. Teraz trzy adoptowane - jedza wszystko co lubia.
Surowa slonine traktuja jak gume do zucia. Uwielbiaja czosnek.
Pies wyscigowy bez problemow wspolzyje z malymi psami. Problem moze byc z kotami - trzeba prosic o osobnika testowanego - ale malo ktory koty toleruje.

17

femte napisał/a:

Tak, normalny pies je wszytko. Cebule, czekolade, tez gorzka. Winogrona i rodzynki to pestka - siostry suka pijala wytrawne wina. Kielbasy, tlusta smazona wieprzowine - wlasnie moja suka ma 11 urodziny - a dwa dni temu gotcha day. Smazona karkowka, kielbaski, kurze udka z koscia.
Moje psy zyja 13-15 lat, mimo ze sa spore. Teraz trzy adoptowane - jedza wszystko co lubia.
Surowa slonine traktuja jak gume do zucia. Uwielbiaja czosnek.
Pies wyscigowy bez problemow wspolzyje z malymi psami. Problem moze byc z kotami - trzeba prosic o osobnika testowanego - ale malo ktory koty toleruje.

Femte,naprawdę straciłam wiarę w Twój profesjonalizm po tym poście.
Proszę,nie zachęcaj ludzi by karmili swoje psy TRUJĄCYMI dla nich rzeczami.A już pomysł siostry by poić psa winem-karygodny.

18

Nasz york ma już 6lat. Mieliśmy wcześniej inne rasy shih tzu, mopsa.
Tak zaletą yorka jest to że ma włosy a nie sierść i nie gubi jej wszędzie. Prawdą jest ze yorki są głośne, ale tylko jak coś słyszy albo próbuje,, bronić'' właścicieli.
Nasz jest bardzo rozpieszczony, zawsze śpi w łóżku, ale to zależy od wychowania. Yorki są bardzo pieszczotliwe, lubią się przytulać, być drapane i głaskane. Lubią pograć w piłkę, przynoszą ją, ale też są bardzo leniwe nasz ponad połowę dnia śpi. Co do diety to lubi różne rzeczy, najmniej suchą karmę. Nie ma żadnej konkretnej diety, nauczył się nawet gryźć marchewkę. Yorki trzeba co najmniej dwa razy w roku obcinać szczególnie na lato. Co do chorób nie mam pojęcia. Najlepiej poczytać jeszcze na stronach o yorkach, ale każdy pies może zachorować.

19

Słonecznik20 napisał/a:

Tak zaletą yorka jest to że ma włosy a nie sierść i nie gubi jej wszędzie. Prawdą jest ze yorki są głośne, ale tylko jak coś słyszy albo próbuje,, bronić'' .

Ale każdy pies ma sierść.Sierść jest długa lub krótka ale to sierść.Zamiennie,we wzorcu rasy nazywana jest włosem.Ale-zamiennie-zauważ.
Psy długowłose generalnie mniej sierści gubią.nie tylko yorki.

20

Cześć! W sumie zaciekawił mnie temat bo mamy z mężem okazje kupić szczeniaczka yorka i tylko mam pytanie czy będzie w miarę posłuszny, w sensie mało agresywny. Albo na co zwracać uwagę żeby nie był agresywny.

21

rybkaa napisał/a:

Cześć! W sumie zaciekawił mnie temat bo mamy z mężem okazje kupić szczeniaczka yorka i tylko mam pytanie czy będzie w miarę posłuszny, w sensie mało agresywny. Albo na co zwracać uwagę żeby nie był agresywny.

York to terrier,więc jest ciekawski,dynamiczny i uparty.
Nie będzie posłuszny sam z siebie.
Psa trzeba uczyć,wychowywać i nagradzać.
Od malucha socjalizować,zapoznawać z innymi psami,z ludźmi,z miejscami.Yorki często mają agresję lękową-bo to małe psiaki.
Jak pies pozna jak najwięcej miejsc,ludzi,innych zwierzaków to na pewni mniej będzie się bał.Ale czy całkiem? Tego nie wiem smile
Poszukaj dobrej hodowli,gdzie właściciel potrafi dużo powiedzieć Ci o rodzicach Twego psa,który też obserwuje i zna szczeniaki.

gojka102 napisał/a:

York to terrier,więc jest ciekawski,dynamiczny i uparty.
Nie będzie posłuszny sam z siebie.
Psa trzeba uczyć,wychowywać i nagradzać.
Od malucha socjalizować,zapoznawać z innymi psami,z ludźmi,z miejscami.Yorki często mają agresję lękową-bo to małe psiaki.
Jak pies pozna jak najwięcej miejsc,ludzi,innych zwierzaków to na pewni mniej będzie się bał.Ale czy całkiem? Tego nie wiem smile
Poszukaj dobrej hodowli,gdzie właściciel potrafi dużo powiedzieć Ci o rodzicach Twego psa,który też obserwuje i zna szczeniaki.

Dopiero teraz odkryłam ten wątek smile

Mój york chyba nie mieści się w Wasze ramy wink Ani nie jest szczekliwy, ani lękliwy, ani uparty wink
Czasem zachowuje się jak kot i uwielbia zabawy wink Od dwóch lat ma towarzysza o jakieś 45 kg od siebie cięższego ( więc i większego) i nie ma z tym żadnego problemu wink Bawią się rewelacyjnie, nie konkurują, nie są wobec siebie agresywne. Wynika to pewnie z tego, że york to suczka, wzięta jako szczeniak, a drugi to wykastrowany mieszaniec ze schroniska, wzięty z niego jak miał ok. 2 lat.

Mój york nie boi się burzy, uwielbia fajerwerki, najchętniej oglądałaby je na moich rękach. Uwielbia jazdę samochodem, ganianie kotów i zaczepianie tego większego. Jest mądrym, rozumnym psem. Dodatkowo jest wielkim pieszczochem smile

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Posiadacze yorków

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024