Zauważyłam, że od zawsze w sumie miałam problem z tym żeby komuś wprost zwrócić uwagę, wolałam przemilczeć, ustapić no i cierpieć czy się denerwować w środku.
Jednakże chyba los podsuwa mi ludzi/sytuacje żebym się nauczyła otwarcie mówić , krytykować kiedy trzeba. Ostatnia sytuacja tak mnie irytuje że szok i nie wiem co zrobić by się odważyć zwrócić wagę dziewczynie z którą wynajmuję mieszkanie , ja mam swój pokój, Ona swój, ja pracuję, ona studiuje i lata po castingach, modelka, tancerka, Bóg wie kto, strasznie roztrzepana i bałaganiara ale to BAŁAGANIARA , odkąd mieszka nigdy nie posprzątała łazienki, kuchni id, wczoraj wróciłam po tygodniowej nieobecności (miałam kilka dni wolnych) i co widzę? śmieci wysypują się zewsząd, z łazienki, stoją pod drzwiami i w koszu z czubem pełno, kipiałam, wszystko jest zasyfione. Nie zwracałam aż takiej uwagi bo po 1 lubię sprząć, dla mnie to bardzo ważne, po 2. wiem że mało co jest w domu ale kurcze też korzysta z łazienki ! ja nie wiem jak jej to powiedzieć, nie wyzywam czy coś, ale muszę zwrócić uwagę, a jak nie pomoże nakabluje rodzico gdy przyjadą w odwiedziny. Tak to jest mieszkać z kimś obcym mam dość
Albo poinformujesz ją, że Ci to przeszkadza i chciałabyś, aby sprzątała po sobie. Jeśli to nie poskutkuje, to rezygnujesz z mieszkania z nią i szukasz gdzieś indziej. Innych opcji nie ma, jeśli ktoś nam nie pasuje, to nie warto się na siłę męczyć.
A dlatego możesz mieć problem ze zwracaniem ludziom uwagi, bo możesz bać się, że ktoś się na Ciebie obrazi, że zwróciłaś uwagę. Za dużo chyba myślisz o innych, a nie o sobie. Skupiaj się na tym, co dla Ciebie jest ważne, dobre. Ty masz być najważniejsza!
3 2016-02-08 22:08:44 Ostatnio edytowany przez nokiaaa (2016-02-08 22:09:50)
Ja podziwiam asertywne osoby które zwrócą uwagę a ktoś się nie obrazi.mam taka kolezanke-jak ci tekst puści to efekt jest ktoś ma focha ale nie na długo.zazdroszcze.bo ja się gotuje i milcze.a jak wybuchne to wtedy się obrazaja.
Jako współlokatorki powinnyscie miec grafik sprzątania.
Czyli sprzatanie raz w tyg espolnej przestrzeni łazienka/kuchnia/przedpokój/mycie podlog/odkurzanie/wynoszenie smieci itd
Jesli masz problem z powiedzeniem tego-powies taki grafik z waszymi imionami na lodówce.