Witam, czy któraś z was miała może do czynienia z plastrami Lisvy? Ja aktualnie zaczynam swoją pierwszą antykoncepcję i lekarz przepisał mi właśnie takiej firmy. Przeczytałam całą ulotkę, jednak zastanawiam się czy dobrze postąpiłam. Mianowicie w ubiegłą sobotę dostałam miesiączkę i nakleiłam pierwszy plaster na ramię, jednak we wtorek po ciężkim treningu mi się odkleił i nie mogłam już go nalepić ponownie. Wzięłam wiec nowa sztukę i przykleiłam ale tym razem na podbrzusze. Teraz kieruję pytanie czy "dzień zmiany plastra" ma to być sobota czy jednak wtorek, biorąc pod uwagę zmianę tego miejsca? Wg ulotki jeśli nie minęły 24h powinnam nakleić ale w tym samym miejscu, ja jednak zmieniłam to miejsce. Czy może to mieć duże znaczenie?
A koleżanki które używają evre i ćwiczą intensywnie - wiadomo człowiek się poci ... , czy wam się one odklejają?
2 2016-02-04 11:10:40 Ostatnio edytowany przez kucha992 (2016-02-04 11:11:17)
Prosze o pomoc
Hej, w sumie dziwne,że się odkleił. Ja stosowałam długi czas plastry Evra i nigdy się cały nie odkleił. Teraz właśnie przechodzę na Lisvy więc zobaczymy...Jeśli naklejałaś w sobotę to kolejny również musisz nakleić w sobotę a nie we wtorek. Dzień zmiany plastra pozostaje ten sam, jeśli przykleiłaś nowy w ciągu 24 godzin od odklejenia. A miejsce naklejenia nie ma znaczenia. Nie powinno się naklejać dwóch plastrów pod rząd w tym samym miejscu.W ulotce właśnie pisze,że nie w tym samym miejscu.
Tylko teraz będzie Ci brakowało jakby jednego plastra w danym opakowaniu więc musisz wykupić kolejne. I stosować 3 plastry i przerwa. (ten odklejony plus ten nowy to jest jako 1 tydzień).
Nie wiem czy dobrze wszystko wyjaśniłam, mam nadzieję,że pomogłam
Dobrze zrobiłaś że przyklejałaś go w tym samym dniu, a zmiana miejsca przyklejenia plastra nie ma znaczenia bo jest tak samo skuteczne. Dzień zamiany też pozostaje bez zmian.
W sumie te plastry trzymają się nawet po saunie to też się dziwię, że odkleił ci się, może źle go przykleiłaś, a trzymałaś go 30 sek pod ciepłą dłonią?
Hej dziewczyny, dziś miałam drugi ostry trening i teraz wszystko gra, plasterek się nie odkleił i jestem spokojniejsza Może ten pierwszy źle się nakleił, albo może powodem było to że chciałam obmyć jego brzegi, był to tonik do demakijażu, może on wpłynął na klei. No mówi się trudno, już tego błędu nie powtórzę. Teraz mam plaster na podbrzuszu nie widać go, więc nie wstyd mi tej obwódki. Dziękuje wam za wasze rady, jednak wolałam zapytać gdyż w ulotce Lisvy było napisane, że jeśli plaster odklei się i naklejam nowy w ciągu 24h to mam nakleić w to samo miejsce. I to mnie cały czas trapiło. Ale skoro mówicie, że można w inne to mnie uspokoiło.
Mam nadzięję, że teraz będzie wszystko ok i wyreguluje miesiączkę. I przełamać się co do stosunku "do końca". To moja pierwsza antykoncepcja i mam troche sceptyczne podejście
Spokojnie, z plastrami dasz radę, wszystko masz jasno opisane. Ale żeby nie robiła ci się ciemna obwódka wokół plastra to obsyp go talkiem, ale myślę że nie powinna powstać bo jest on bardzo cieniutki
Cześć dziewczyny,
przygodę z plastrami Lisvy zaczęłam dwa miesiące temu, kiedy po 5 latach brania tabletek zaczęłam odczuwać uciążliwy ból w okolicach łydek oraz okropne zmiany nastroju.
Jeśli chodzi o Lisvy na plus - rzeczywiście plastry się nie odklejają (basen, bieganie, kąpiele, niewygodne ubrania - nic ich nie odklei )
a na minus - pierwsze momenty: okropne łaknienie! jakieś naprawdę dziwne zachcianki typu jak w ciąży właśnie.
Po miesiącu spuchłam ( dłonie, brzuch ) ale to woda oczywiście się zatrzymała w organizmie.
Huśtawki nastrojów zmalały i nie są jakoś bardzo odczuwalne.
Okresy mniej bolesne.
Bóle w łydkach również się pojawiły....stąd właśnie zmieniam...chyba już tylko krążki mi zostały.
Pozdrawiam
U mnie za to na odwrót żadnych zmian fizycznych ciała, tyle że piersi urosły. Nie miałam żadnych nastrojów, łaknienia, spadku libido - wszystko było w porządku. Jednak badziewie się odklejało po treningu, czasem po długiej kąpieli, totalna porażka. Przez 2 miesiące zużyłam 3 opakowania po 3 szt. Jak dla tagiego aktywnego trybu życia niestety nie polecam.
A u mnie po tych plastrach żadnych ubocznych czy złych skutków nie widzę i mi się trzymają całe 7 dni, pomimo codziennych kąpieli czy basenu. Może źle je naklejałaś, bo trzeba je przycisnąć do skóry ciepłą dłonią przez ok 30 sekund.
Mam takie pytanie poniewaz mialam miesiac przerwy od plastrów i niestety w tym miesiacu nakleilam go w 12 dniu cyklu czyli po krwawieniu dodam ze mam go juz prawie tydzien i nie wuem czy go odkleic i poczekac na krwawienie ?
Mam takie pytanie poniewaz mialam miesiac przerwy od plastrów i niestety w tym miesiacu nakleilam go w 12 dniu cyklu czyli po krwawieniu dodam ze mam go juz prawie tydzien i nie wuem czy go odkleic i poczekac na krwawienie ?
Nie wiem skąd wynikała przerwa ale antykoncepcja to nie zabawa. Moim zdaniem w sprawie kolejnego plastra powinnaś się skontaktować ze swoim lekarzem.
Plaster naklejasz zawsze w tym samym dniu, jak w niedzielę to tylko w niedzielę, musisz o tym pamiętać i nie ryzykować robiąc tak długie przerwy. Podczas których musisz zabezpieczać się dodatkowo.
Witam.
Trzy dni temu przykleiłam pierwszy plaster. Mam silne bóle głowy. Po pracy idę spać, a potem nadal jestem nieprzytomna. Czy bmożna mieć nadzieję, że te objawy miną?
Nie mam pojęcia , ja nie miałam takich objawów w sumie to żadnych złych objawów nie miałam. Możesz napisać, jak teraz się czujesz, czy minęły te bóle głowy?
Może miną, może nie. A miałaś robione badania przed przepisaniem takiej formy antykoncepcji? W plastrach jest spora dawka hormonów, może organizm musi się przestawić. Mnie na Vibinie kilka razy bolała głowa na początku, ale bardzo szybko wszystko minęło. Ważne, żeby lekarz dobrał antykoncepcję na podstawie badań.
Ja miałam raz i nigdy więcej. Spuchłam jak bańka, bo woda się zatrzymała, przez cały czas miałam bóle w podbrzuszu i plamienia, straszne wahania nastroju. Libido bez zmian, ale po miesiącu ciężko stwierdzić co by było dalej. Wkurzało mnie, że wokół tego plastra zbiera się brud i wygląda to obrzydliwie, a po zdjęciu zostawało mi takie czerwone, swędzące kółko przez kilka dni. Teraz mam krążek dopochwowy, jest lepiej ale też mi się woda zatrzymała, więc chyba pójdę zamontować sobie spiralę i mam nadzieję wreszcie będę mieć spokój.
Czytajcie ulotki, tam wszystko jest szczegółowo opisane, objawy uboczne też. Stosuję Evrę od kilku lat i prawie zawsze po odklejeniu ostatniego plastra mam migreny, ale tabletka przeciwbólowa załatwia sprawę (choć czasem migrena męczy kilka dni).
Dobrze, że ja nie mam przy plastrach żadnych nawet najmniejszych objawów, nawet tej otoczki nie mam Tak jak pisałaś, każdy musi dokładnie przeczytać ulotkę.
Dziewczyny wczoraj dostałam od ginekologa plastry Livsy Ale mam wątpliwości ponieważ waze przeszło 100 kg a w ulotce pisze że nie powinny stosować kobiety z nadwagą i otyle. Pytałam o to mojego lekarza i powiedział że nie mają ograniczeń wagowych tak jak evra do 90 kg dlatego postanowiłam zapytać czy któraś z Was jest w podobnej sytuacji???????
Tak na prawdę nie mam o tym pojęcia. Ala jak lekarz mówił żebyś się nie przejmowała to chyba jest ok.
Ratunku!
Kobiety mam pytanie po 5 dniach okleil mi się plaster lisvy i nie wiem co dalej mogę przykleić kolejny to wiem i w poniedziałek zaczyna się drugi tydzień i nie wiem czy w poniedziałek nowy plaster znowu proszę o odpowiedź
Powinnaś nakleić nowy plaster i zmienić go w tym czasie jakbyś miała zmieniać stary