Witam zawsze mam bardzo duże bóle w trakcie okresu. Ostatnio nad ranem w 2 dzień okresu obudził mnie masakryczny ból brzucha ,ledwo doszłam do łazienki omal nie zemdlałam. Ktoś wie co jest przyczyną? Dwa dni wcześniej był u mnie chłopak i w trakcie pieszczot miałam duży orgazm ( były to pieczoty bez penteracji) . I tutaj mam pytanie. Jeśli jeszcze nie uprawiałam seksu ,a miewam taki ból zaraz 3 dni po takich przyjemnościach, czy jest to tego przyczyna? Czy bolesne okresy ustępują gdy już się zacznie uprawiać seks regularnie i ma to jakiś w pływ na okres? Jestem jeszcze dziewicą i nie byłam u ginekologa (boje się jakoś takiej wizyt) ,proszę o szybką odpowiedź, nie wytrzymuje już tych bólów
2 2016-01-20 14:33:04 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-01-20 14:36:47)
Seks, jezeli nie uprawiasz go regularnie, moze byc poniekad przyczyna boli. (Tzn niektore rodzaje pieszczot) Z srugiej strony piszesz, ze jestes jeszcze dziewica, czyli nie dochodzi do glebokiej peneteacji, a raczej tylko to moze spowodowac pozniejsze bole (typu poobijana macica czy pecherz).
Bole podczas okresu moze powodowac tez np tylozgiecie macicy.
Podstawowa sprawa jest to, czy mialas takie bole wczesniej?
Jeszcze jedna sprawa - jezeli miewasz takie bole zawsze 3 dni PO seksie, to masx bole podczas okresu, czy PO seksie?
Bol po seksie (zwlaszcza 3 dni po!) bardziej by sugerowal wrazliwy pecherz/cewke moczowa ze sklonnosciami do infekcji. Infekcja pecherza bywa tez bardzo bolesna.
Tak, czy inaczej pozostaje ci wizyta u ginekologa - skoro NIE boisz sie seksu, to rowniez NIE boisz sie lekarza...
3 2016-01-20 14:49:33 Ostatnio edytowany przez Anii1993 (2016-01-20 14:50:25)
Nigdy nie miewam takich bóli po pieszczotach (nie seksie,nie uprawiałam go jeszcze). Bóle bardzo silne mam zawsze w trakcie okresu ,ale nigdy takie jak dzisiaj doprowadzające nie mal do omdlenia, wątpię w zakażenie pęcherza bo to zawsze w trakcie okresu takie bóle mam i dziś miałam jeden taki ogromny ból ,nie wiem czy się powtórzy ale się boję by tak czasem nie było. I pytałam czy seks ,zmniejsza ten ból tzn. czy normalne orgazmy przez bezpośrednią styczność z punktem G czy niwelują z czasem te straszne bóle miesiączkowe o to pytam?? Mam 22 lata NIE uprawiałam seksu BOJĘ się pierwszego razu! I BOJĘ się ginekologa!
Ginekolog nie jest straszny - a skoro ty masz takie problemy zdrowotne, tym bardziej zalecam wizytę. W internecie można znaleźć strony oceniające lekarzy i tam znajdziesz sobie specjalistę ze swojej okolicy, który ma dobre opinie wśród pacjentek.
Pieszczoty - szczególnie 3 dni przed okresem - nie mają raczej negatywnego wpływu na odczuwany ból. Przeciwnie, kobiety z umiarkowanie bolesnymi miesiączkami nieraz traktują orgazm jako "lek" na tę dolegliwość, bo orgazm rozluźnia mięśnie, a ból miesiączkowy jest przecież wywołany skurczami macicy. Regularne współżycie faktycznie może doprowadzić do wyregulowania okresu (choć nie musi) - nie słyszałam jednak, by eliminowało lub zmniejszało jego bolesność. Wiem, że mi w ten sposób nie pomogło.
Z własnego doświadczenia (a miewałam takie miesiączki, że nie byłam w stanie odnieść się z łóżka) - doraźnie pomaga vegantalgin lub dexak (oba są lekami przeciwbólowymi bez recepty). Ale organizm uodparnia się z czasem na leki przeciwbólowe, czego zapewne jesteś świadoma. Mi na stałe pomogły dopiero tabletki antykoncepcyjne - zaczęłam je brać kilka lat przed podjęciem współżycia właśnie ze względu na bolesne miesiączki. Z kolei moja przyjaciółka, która antykoncepcji hormonalnej przyjmować nie może, bierze jakiś ziołowy preparat regulujący miesiączki i zmniejszający bolesność (ale to mniej skuteczne).
Generalnie - idź do ginekologa jak najszybciej, bo lekarz najlepiej ci pomoże
Chłopak tak samo mi radził z ginekologiem, więc muszę się wybrać Dziękuje za pomoc
Osobiście także zalecam wizytę u ginekologa. Miewam tak samo bardzo bolesne miesiączki i seks w tym czasie bardzo mi pomaga. Oczywiście za zachowaniem odpowiedniej higieny. Bóle brzucha ustępują, nie muszę jeść tony tabletek i okres szybciej się kończy, ponieważ po stosunku mocniej krwawię. No i podczas okresu mam największą ochotę na seks .
7 2016-01-20 18:57:58 Ostatnio edytowany przez Klio (2016-01-20 19:01:34)
Witam zawsze mam bardzo duże bóle w trakcie okresu. Ostatnio nad ranem w 2 dzień okresu obudził mnie masakryczny ból brzucha ,ledwo doszłam do łazienki omal nie zemdlałam. Ktoś wie co jest przyczyną?
Ginekolog na pewno. Lekarz powinien być pierwszym adresem dla Ciebie w przypadku tak skrajnych problemów w czasie miesiączki, a nie forum internetowe. Nawet jeśli uzyskałaś tu informacje, co może być przyczyną, to pewności nie masz. Zdecydowałaś, że pójdziesz do lekarza to bardzo dobrze.
Nie ma co się bać ginekologa, skąd te obawy? Jesteś dorosłą kobietą, taką wizytę powinnaś mieć już dawno za sobą.
Chłopak tak samo mi radził z ginekologiem, więc muszę się wybrać Dziękuje za pomoc
Idź idź , nie ma czego się bać. Każda się boi jak ognia za pierwszym razem , na pewno będzie Ci na dole oglądać i coś może włożyć z tego przy czym jak byłem ( w celu zbadania chyba czy ta błona jest ). Na pewno Ci nie zrobi krzywdy i nie masz się czego krępować jeśli ginekologiem jest kobieta to wiem że jest łatwiej Przygotuj się tak byś nie była zaskoczona , może antykoncepcja złagodzi ból miesiączek.
Fajnie że tyle czasu utrzymałaś to
Powodzenia,
na pewno będzie Ci na dole oglądać i coś może włożyć z tego przy czym jak byłem ( w celu zbadania chyba czy ta błona jest ).
Oczywiście, że będzie oglądać - na tym polega badanie. Natomiast ginekologa nie obchodzi czy pacjentka ma błonę - na pewno ustalenie tego nie jest powodem żadnego etapu badania. Ginekologa należy o dziewictwie poinformować przed badaniem (zwykle lekarz sam o to pyta), bo wtedy trochę inaczej wygląda część palpacyjna - czyli to wkładanie. Jak ginekolog wie o dziewictwie, to badanie jest przeprowadzane jeszcze delikatniej i ostrożniej, tak by w miarę możliwości błony nie naruszyć. Natomiast celem "wkładania" - a także uciskania podbrzusza - nie jest ustalenie dziewictwa pacjentki (jak nie jest dziewicą, to też jej się wkłada), a sprawdzenie czy wszystko w porządku z narządami rodnymi, czy np. nie ma guzków w macicy czy jajnikach.
Dodam, że badanie ginekologiczne powinno też objąć palpacyjne badanie piersi - czy tam też nie ma jakichś zmian w strukturze. Jeśli lekarz sam ci go nie zaproponuje, to się upomnij. To ważny element profilaktyki nowotworowej - a na to nigdy nie jest się za młodą.
10 2016-01-20 20:37:56 Ostatnio edytowany przez alienekpl (2016-01-20 20:38:55)
alienekpl napisał/a:na pewno będzie Ci na dole oglądać i coś może włożyć z tego przy czym jak byłem ( w celu zbadania chyba czy ta błona jest ).
Oczywiście, że będzie oglądać - na tym polega badanie. Natomiast ginekologa nie obchodzi czy pacjentka ma błonę - na pewno ustalenie tego nie jest powodem żadnego etapu badania. Ginekologa należy o dziewictwie poinformować przed badaniem (zwykle lekarz sam o to pyta), bo wtedy trochę inaczej wygląda część palpacyjna - czyli to wkładanie. Jak ginekolog wie o dziewictwie, to badanie jest przeprowadzane jeszcze delikatniej i ostrożniej, tak by w miarę możliwości błony nie naruszyć. Natomiast celem "wkładania" - a także uciskania podbrzusza - nie jest ustalenie dziewictwa pacjentki (jak nie jest dziewicą, to też jej się wkłada), a sprawdzenie czy wszystko w porządku z narządami rodnymi, czy np. nie ma guzków w macicy czy jajnikach.
Dodam, że badanie ginekologiczne powinno też objąć palpacyjne badanie piersi - czy tam też nie ma jakichś zmian w strukturze. Jeśli lekarz sam ci go nie zaproponuje, to się upomnij. To ważny element profilaktyki nowotworowej - a na to nigdy nie jest się za młodą.
O Ty lepiej to opisałaś , no przy tym tylko byłem i widziałem co robiła lekarka ( musiałem być razem bo był strach przed ginekologiem i to musiała być kobieta przy każdej dziewicy ) . Na tym moja wiedza kończy się w tej kwestii
Nic dziwnego - ja nie tylko przy tym byłam, ja tego doświadczyłam . Wielokrotnie. I z własnego doświadczenia zapewniam - lekkie zażenowanie przed pierwszą wizytą jest normalne. Ale naprawdę nie ma powodu.
Nie przy każdej dziewicy ginekolog musi być kobietą. Są dziewczyny, którym łatwiej pozbyć się wstydu przed lekarką (np. mi - do tej pory chodzę do tej samej ginekolog, u której byłam na pierwszej wizycie, bo świetna babka), ale niektóre wolą mężczyznę. Bywa różnie, trzeba to sobie samemu przemyśleć. Polecam popytać wśród koleżanek, może zapytać mamę czy siostrę (ja poszłam do lekarki, która prowadziła ciążę mojej cioci) - a przynajniej zrobić dogłębny research w internecie. Warto pójść do specjalisty, który ma dobre opinie, o którym pacjentki mówią, że umie stworzyć swobodną atmosferę.
Nigdy nie miewam takich bóli po pieszczotach (nie seksie,nie uprawiałam go jeszcze). Bóle bardzo silne mam zawsze w trakcie okresu ,ale nigdy takie jak dzisiaj doprowadzające nie mal do omdlenia, wątpię w zakażenie pęcherza bo to zawsze w trakcie okresu takie bóle mam i dziś miałam jeden taki ogromny ból ,nie wiem czy się powtórzy ale się boję by tak czasem nie było. I pytałam czy seks ,zmniejsza ten ból tzn. czy normalne orgazmy przez bezpośrednią styczność z punktem G czy niwelują z czasem te straszne bóle miesiączkowe o to pytam?? Mam 22 lata NIE uprawiałam seksu BOJĘ się pierwszego razu! I BOJĘ się ginekologa!
To się nie bój. Znajdź po opiniach w necie lub z polecenia znajomych jakiegoś fajnego gina i się do niego udaj. Moja siostra też ma takie głupie podejście jak Ty i tez co miesiąc cierpi, ale gorzej, bo ona ma wymioty, biegunkę i tylko diclo duo jej na ból pomaga. Idź do gina, on pomoże rozwiązać problem.
Ja również miałam takie bóle podczas okresu. Przede wszystkim w pierwszy dzień. Omdlenia i wymioty to była normalka. Zanim zadziałała tabletka przeciwbólowa, z trzy zdążyłam zwrócić, a potem to już padałam z wycieńczenia. Jak już to przeszłam to łóżko i termofor. I byłam wdzięczna jak ten dzień dobiegł końca.
Co pomogło to tabletki anty. Co się z tym wiąże wizyta u ginekologa i kontrola Twojego stanu zdrowia przede wszystkim. Co nie jest w ogóle straszne, wystarczy się przemóc.
a propo seksu. Takie bóle miałam będąc dziewicą i później już nią nie będąc. Seks mi ani nie pomagał ani nie szkodził
Jak tam Ania??