Kafetiery ? używacie czy odkładacie do lamusa? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Kafetiery ? używacie czy odkładacie do lamusa?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 32 ]

1

Temat: Kafetiery ? używacie czy odkładacie do lamusa?

Kilkanaście  lat temu otrzymałam w prezencie niepozorne urządzenie do parzenia kawy. Nie wiedząc, co z nim począć, odstawiłam na półkę i kompletnie zapomniałam  o podarunku.  Nie tak dawno  odkryłam go na nowo i postanowiłam poeksperymentować. Wyparzyłam dokładnie naczynie, nalałam wodę do dolnej części, a  do  góry wsypałam kilka łyżeczek  mielonej kawy. Złożyłam kafetierę  i  rozpoczęłam przygotowanie  aromatycznego naparu. Stopniowo  woda  zaczęła napływać i wreszcie mogłam wyłączyć  palnik. Według ?Pana Tadeusza?  napój mój  miał mieć ?czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach moki i gęstość miodowego płynu?. U mnie natomiast na pewno miał  tylko gęstość miodowego płynu. O czarności węgla nie było co marzyć. Spróbowałam  i nie byłam zachwycona smakiem.
Zastanawiam się czy ktoś używa kawiarki ciśnieniowej, a jeśli tak, to może podpowie mi, jak powinno się prawidłowo zaparzać  kawę, by cieszyła  smakiem i aromatem?  A może kafetiery wyszły  całkiem z użycia i podobnie, jak ręczne młynki  do mielenia kawy, mogą stanowić jedynie stylowy  gadżet?

http://www.galeriakuchenna.pl/kategorie/Kawiarki___Hollow__/kawiarka%20imperia%20satynowa%2010tz..jpg (Źródło: Galeria Kuchenna)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kafetiery ? używacie czy odkładacie do lamusa?

Kawa z kafetierki wymaga przede wszystkim duzo kawy. Wbrew pozorom to dosc nieekonomiczny sposob parzenia i do uzyskania dobrej, mocnej kawy, takiego klasycznego wloskiego espresso trzeba napelnic kawa caly pojemniczek, a nie jak jestesmy przyzwyczajeni 2 lyzeczki. Tam spokojnie zwykle wchodzi 3 a nawet 4.

Poza tym do tego typu parzenia potrzebna jest kawa palona we wloskim stylu. Kawa palona na zlocisto nigdy nie da mocy smaku kawy w stylu espresso.

Na co dzien nie uzywam kafetierki bo za duzo z tym roboty i potrzebny jest kuchenka tongue wole french press

3

Iceni teraz będę wiedziała, że trzeba dodać więcej mocno palonej kawy. A zaparzaczki french press są  niekłopotliwe w użyciu i zaparzanie w nich nie zajmuje tyle czasu w przeciwieństwie do kafetier. Co do ekonomiczności to nie jestem przekonana.(Jaki dziwny owad w awatarze)

4

Preferuję kawę z ekspresu, ale kafetierę (my ją nazywamy kawiarką) posiadam obowiązkowo. Zabieram ją wszędzie tam gdzie nie mogę liczyć na kawę z ekspresu.
Tak jak napisała Iceni, kafetiera wymaga mocnej kawy.
Jestem nieco zdziwiona Summerko że wychodzi Ci słaba kawa. Mnie zawsze wychodzi szatan - muszę nawet rozcieńczać.
Oprócz samej kawy co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Może dajesz za mało kawy, za dużo wody? Kawy w pojemniczku nie należy też zbyt mocno ugniatać. Ja w ogóle nie ugniatam nasypanej kawy, tylko wyrównuję kawę na wierzchu pojemnika palcem.

5

Luc wyszła mi kawa  niesmaczna...Kawę lekko ugniotłam, to fakt. Wody nalewam tuż poniżej zaworu. Może kafetiera  za długo była na gazie? A może  nieodpowiedni gatunek kawy? Nie wiem. Mam  teraz jasno paloną. A to pewnie musi być mocno palona. Sama się zastanawiam nad przyczyną. Luc, może masz jakieś praktyczne wskazówki?

6

Weź tę samą kawę zalej tradycyjnie i sprawdz smak. Będziesz od razu wiedziała czy to wina kawy, czy kawiarki.

I jeszcze jedno - jeżeli kawiarka długo stała nie używana to najpierw powinnaś kilka razy nastawić samą wodę żeby się w środku dobrze wyparzyla pod ciśnieniem.

7 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2015-06-05 11:27:14)

Kafeterki używam od wielu lat, gdy jedna ulega zniszczeniu, kupuję kolejną. Na kilkukrotne propozycje "może chciałabyś dostać ekspres do kawy", odpowiadam "nie"; ekspres dobrej klasy zajmuje sporo miejsca (o cenie nie wspomnę), kafeterka - niewiele.

Lubię pić kawę z kafeterki, jest mocna, esencjonalna, szybko ją się robi, mało jest (co też istotne) rzeczy do mycia. Gdy jest nowa, tak jak napisała Iceni, warto raz, dwa razy zrobić kawę i ją wylać - kafeterka przejdzie zapachem kawy. I jeszcze jedna rzecz: nigdy do mycia nie używam chemii: sama woda wystarczy.

8

Iceni napisał/a:

Weź tę samą kawę zalej tradycyjnie i sprawdz smak. Będziesz od razu wiedziała czy to wina kawy, czy kawiarki.

I jeszcze jedno - jeżeli kawiarka długo stała nie używana to najpierw powinnaś kilka razy nastawić samą wodę żeby się w środku dobrze wyparzyla pod ciśnieniem.

Kawiarka w ogóle nie była używana.  Ale masz rację, mogłam kilka razy zagotować wodę przed użyciem. Gdzieś przeczytałam, że najlepiej ją trzymać nieskręconą, żeby  nie zwilgotniała.

9

Miałam takiego cosia w rodzinnym domu i nie pamiętam aby ktokolwiek go kiedyś używał tongue Po prostu sobie stał.

10

Mam dwa ekspresy-jeden wysokiej klasy,drugi na kapsułki.Ostatnio,pod wpływem reminiscencji z włoskich wakacji zakupiłam kafeterkę.
Znajoma-kawoszka i znawczyni zawsze mawia,że najlepsi bariści przygotowują kawę tylko w tym urządzeniu.
Owszem-kawa jest niezła,porównywalna z moim ekspresem Krupsa smile
French pressa ma moja mama-herbatę jeszcze z tego zmęczę ale kawa-ble.

11

"Prawdziwy barista" bedzie wiedzial, ze kawy jaka ja lubie nie przygotowuje sie w kafetierze big_smile to nie ten rodzaj kawy tongue

Kazda kawa moze roznic sie intensywnoscia palenia, tym, czy jest palona przed mieleniem, czy po oraz stopniem zmielenia - wszystko to ma wplyw na ostateczny smak kawy. I kazdy rodzaj parzenia ma swoj ulubiony stopien palenia i mielenia

12 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-06-05 19:32:19)

Wygotowałam i wyparzyłam wodą kafetierkę i jutro  zamierzam ją na nowo wypróbować.  Wyczytałam w necie, że kawa  w niej powinna być codziennie parzona, a jak się nie używa jej dłuższy czas, to najpierw zaparza się w niej fusy po kawie:)

13

Swojej używam codziennie, czasem kilkukrotnie w ciągu dnia. smile

14

Wielokropek napisał/a:

Swojej używam codziennie, czasem kilkukrotnie w ciągu dnia. smile

Wielokropku a można zapytać czy pijesz kawę mocno paloną?

15

Raz uparłam się kupić taką właśnie, była mocno palona, bardzo dobra gatunkowo, ale dla mnie baaaaaaaardzo niesmaczna. Wylałam ją i więcej nie użyłam. smile

16

To znaczy, że można dowolną kawę wrzucić według własnego gustu? Lubię i taką, i taką, byle była świeża.

17

Można użyć każdej. smile

18

I co? Udało mi się. Kawa wreszcie da się wypić i smakuje niemal jak z ekspresu.Tylko mam problem sporo jej zostaje. Dlatego nie mogę jej codziennie przygotowywać tylko dla siebie. Dziękuję za wszystkie porady.

19

Summerka napisał/a:

.Tylko mam problem sporo jej zostaje.

Nalej mniej wody do pojemniczka.

Wielokropek też podała ważną wskazówkę - kafetierę myje się samą wodą, bez użycia jakichkolwiek środków.

Iceni napisał/a:

Ja tego nigdy nie robię, a używam jej sporadycznie. Mimo tego nie mam z nią problemów.

Wielokropek napisał/a:

ekspres dobrej klasy zajmuje sporo miejsca (o cenie nie wspomnę), kafeterka - niewiele.

Ekspres troszkę miejsca zajmuje, to fakt. Ale wcale nie musi być bardzo drogi aby spełniał swoją funkcję.
Ja już oduczyłam się kupowania bardzo drogich ekspresów - tej samej firmy można kupić o wiele tańsze, a kawa nie będzie ustępować im jakością. Droższe nie są też bardziej trwałe.

20

Użyłam soli do mycia. Tylko jeszcze poeksperymentuję, jak długo podgrzewać urządzenie, żeby kawa najlepiej smakowała. Generalnie chyba  do momentu wielkiego "Puff", a może dłużej?

21

Dzisiaj, robiąc kawę, uświadomiłam sobie, że ja stosuję moją kawiarkę (french press) nie tylko do parzenia kawy big_smile
French press jest genialne do spieniania mleka domowym sposobem! Jeżeli lubicie cappuccino to nie ma nic skuteczniejszego niż to. Wystarczy kilkanaście machnięć tłoczkiem i mleko jest spienione (oczywiście musi być gorące, ale niekoniecznie gotujące 70-80stopni w zupełności wystarczy, a to jakieś 1,5 minuty w mikrofali. Mleko zwiększa objętość około 3-4 razy.

http://bakedbree.com/wp-content/uploads/2013/03/vanilla-spice-latte_11.jpg

22

Czytałam,że nie powinno się podgrzewać mleka w mikrofali bo wytrącają się substancje toksyczne a witaminy i minerały się rozkładają.

23 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-06-27 15:34:12)

Ja czytałam, że w ogóle jedzenie podgrzewane w mikrofali jest szkodliwe. Niemniej trudno mi w to wierzyć tak do końca skoro na co dzień spotykam ludzi, którzy przyrządzają posiłki używając jedynie mikrofali. Tak, ze póki co 100 ml mleka chyba mnie nie zabije big_smile ale jak ktoś woli - nic nie stoi na przeszkodzie podgrzać tradycyjnie, w garnuszku wink

A witaminy się  nie rozkładają w 1 minutę - też gdzieś czytałam, że warzywa gotowane w mikrofali zachowują więcej witamin niż te gotowane tradycyjnie, w wodzie.

24

Iceni napisał/a:

Dzisiaj, robiąc kawę, uświadomiłam sobie, że ja stosuję moją kawiarkę (french press) nie tylko do parzenia kawy big_smile
French press jest genialne do spieniania mleka domowym sposobem! Jeżeli lubicie cappuccino to nie ma nic skuteczniejszego niż to. Wystarczy kilkanaście machnięć tłoczkiem i mleko jest spienione (oczywiście musi być gorące, ale niekoniecznie gotujące 70-80stopni w zupełności wystarczy, a to jakieś 1,5 minuty w mikrofali. Mleko zwiększa objętość około 3-4 razy.

http://bakedbree.com/wp-content/uploads … tte_11.jpg

Zabawne,bo przedwczoraj oglądałam właśnie w sklepie AGD  specjalny spieniacz do mleka. Moja kawiarka nie ma takiej funkcji:) Czekolada jest dobra z takim spienionym mlekiem.

25 Ostatnio edytowany przez luc (2015-06-29 15:49:55)

Summerka napisał/a:

przedwczoraj oglądałam właśnie w sklepie AGD  specjalny spieniacz do mleka. Moja kawiarka nie ma takiej funkcji:) Czekolada jest dobra z takim spienionym mlekiem.

Kawiarki, takie jak zaprezentowałaś na początku wątku, tej funkcji nie posiadają. Wtedy rzeczywiście przydaje się spieniacz do mleka (jeśli ktoś taką kawę lubi). Mnie córka kupiła na allegro za... 5 zł. Jest na baterie, więc można używać w różnych okolicznościach przyrody wink Za taką cenę pewno zbyt długo nie wytrzyma, ale też nie będzie żal.
W domu nie używam, bo mój ekspres ma taką funkcję.

26

luc napisał/a:
Summerka napisał/a:

przedwczoraj oglądałam właśnie w sklepie AGD  specjalny spieniacz do mleka. Moja kawiarka nie ma takiej funkcji:) Czekolada jest dobra z takim spienionym mlekiem.

Kawiarki, takie jak zaprezentowałaś na początku wątku, tej funkcji nie posiadają. Wtedy rzeczywiście przydaje się spieniacz do mleka (jeśli ktoś taką kawę lubi). Mnie córka kupiła na allegro za... 5 zł. Jest na baterie, więc można używać w różnych okolicznościach przyrody wink Za taką cenę pewno zbyt długo nie wytrzyma, ale też nie będzie żal.
W domu nie używam, bo mój ekspres ma taką funkcję.

Poszukam na Allegro. Może mnie dopisze szczęście? Na razie mam spieniacz ręczny. Zajmuje mniej miejsca  razem z kafetierką niż ekspres do kawy.

27

Summerka napisał/a:

Poszukam na Allegro. Może mnie dopisze szczęście? Na razie mam spieniacz ręczny.

To urządzenie do spieniania, które córka mi kupiła na allegro to właśnie ręczny spieniacz, a nie to co zaprezentowała Iceni.

28

Ja się nauczyłam spieniać mleko kawiarką jak ciągle mi baterie się wyczerpywały w tych  ręcznych mieszadełkach, a dodatkowego naczynia do spieniania nie chce mi się kupować, bo to kolejna rzecz do upchania ;)w kuchni.

Natomiast tym spieniaczem na bateryjkę nie osiągnie się takiego efektu jak kawiarką wink z kawiarki wychodzi prawie takie jak z ekspresu, bo to siteczko wciska w mleko ogromną ilość powietrza.

Można kupić specjalne zestawy kawiarka french press + spieniacz, ale sama kawiarka też swietnie pełni funkcję spieniacza, jedynie trzeba dwa razy myć naczynie - raz po kawie, raz po mleku.

29

My mieliśmy ekspress i kawiarkę. Ten pierwszy się po kilku latach popsuł, naprawiliśmy. Potem stał nieużywany przez krótki czas i chyba popleśniał w środku, bo kawa z niego śmierdziała stęchlizną. No to wyrzuciliśmy. I od prawie dwóch lat pijemy kawę wyłącznie z kawiarki. Fakt, że to mało ekonomiczne, ale wolimy mocną, gęstą kawę, coś takiego jak espresso smile. W sumie brakuje mi mlecznej pianki czasem, a o tym że zaparzaczem do kawy można ją zrobić, to nie słyszałam. Więc na pewno zaopatrzę się teraz w zaparzacz czy tam ten frencz, wszystko jedno wink.

30

Iceni napisał/a:

ciągle mi baterie się wyczerpywały w tych  ręcznych mieszadełkach,

To mój spieniacz to chyba jakieś perpetuum mobile, bo działa i działa wink

Iceni napisał/a:

Natomiast tym spieniaczem na bateryjkę nie osiągnie się takiego efektu

To prawda, ale nie jest źle i na wyjazdach mi tak bardzo nie przeszkadza.
Spieniacz jest mały, więc znów tak bardzo nie zagraca kuchni. I o ile łatwiej się myje wink
W domu wolę jednak kawę z ekspresu.

31

Emilia napisał/a:

My mieliśmy ekspress i kawiarkę. Ten pierwszy się po kilku latach popsuł, naprawiliśmy. Potem stał nieużywany przez krótki czas i chyba popleśniał w środku, bo kawa z niego śmierdziała stęchlizną. No to wyrzuciliśmy. I od prawie dwóch lat pijemy kawę wyłącznie z kawiarki. Fakt, że to mało ekonomiczne, ale wolimy mocną, gęstą kawę, coś takiego jak espresso smile. W sumie brakuje mi mlecznej pianki czasem, a o tym że zaparzaczem do kawy można ją zrobić, to nie słyszałam. Więc na pewno zaopatrzę się teraz w zaparzacz czy tam ten frencz, wszystko jedno wink.

A właśnie zastanawiałam się jak się mówi na french press po polsku, bo tu mnie, w UK, to w zasadzie właśnie albo french press, albo cafetiere, a na polski odpowiednik kafetiery (makinetki) mówi się moka pot.

32

Iceni napisał/a:
Emilia napisał/a:

A właśnie zastanawiałam się jak się mówi na french press po polsku, bo tu mnie, w UK, to w zasadzie właśnie albo french press, albo cafetiere, a na polski odpowiednik kafetiery (makinetki) mówi się moka pot.

Zaparzaczka do kawy. Taką nazwę znalazłam w markecie.

Posty [ 32 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Kafetiery ? używacie czy odkładacie do lamusa?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024