Kto lubi/jada sushi ? :) konkurs - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Kto lubi/jada sushi ? :) konkurs

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 32 ]

1 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2015-01-20 22:30:35)

Temat: Kto lubi/jada sushi ? :) konkurs

Hej Wszystkim

Tak jak w tytule smile zastanawiam się ile forumowiczek jadło sushi ? ilu smakuje ? a ile przyrządza je w zaciszu domowym ? być może chodzicie je zjeść do restauracji ?

Ja osobiście nie przepadałam w ogóle za rybami smile dopóki któregoś dnia moje brzydka druga połówka nie przyrządziła sushi powiem szczerze że początkowo nie było mi do śmiechu to jeść ale.... poprosił ładnie żebym chociaż spróbowała i....i....panie i panowie posmakowało mi o dziwo !! teraz raz na jakiś czas jak mamy chwilkę czasu dla siebie to przyrządzamy sushi smile oczywiście nie jesteśmy jeszcze w tym ekspertami dlatego trochę oszukujemy tongue kupując np zestaw dla początkujących. A z wami jak to jest ? może macie jakieś ciekawe przepisy którymi chcecie się podzielić ? chętnie każdego wypróbuje.

Post edytowany - spam.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2015-01-20 22:06:17)

Odp: Kto lubi/jada sushi ? :) konkurs

Ja uwielbiam sushi! Czesto jadam, ale nie odważyłam się jeszcze zrobić sama w domu tongue w sumie nawet nie wiem dlaczego. Co do konkursu fajna sprawa, nagroda główna oczywiście mega. Takie warsztaty w domu by mi się bardzo przydały, może wtedy zaczełabym przyrządzać sushi sama w domu.

A mam do Ciebie pytanie, ten zestaw poczatkowy spam to gdzie mogę kupić? Może od czegoś bym zaczeła.
Przepisami się niestety nie podzielę sad ale mam nadzieje, że już niedługo !

3 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2015-01-20 21:53:19)

Uwielbiam sushi, zajadamy się tym razem z mężem, nawet czasami udaje mi się zrobić coś w domu samodzielnie ale jednak wolimy iść do restauracji.
Co do konkursy brzmi bardzo ciekawie bo ostatnio nawet zdarzyło mi się w sklepie pod domem kupić coś od spam tylko chyba zapodziałam gdzieś paragon :-(
Powiedz mi czy trzeba tam kupić jakieś konkretne produkty czy nie koniecznie i do kiedy trwa konkurs?

4

Też myślałam o zestawie dla początkujących. Jak Wam się sprawdza, co dodajecie? I najważniejsze - jak Wam to wychodzi cenowo?

5

Od kiedy pierwszy raz zjadłam sushi od razu pokochałam ten smak, nie mówiąc o tym jak wspaniale się prezentuje i ogólnie fajna jest ta cała sztuka jedzenia - pałeczki, co do czego, jaka kolejność itd. A że byłam wtedy jeszcze na studiach to niestety nie mogłam sobie na nie pozwolić zbyt często, dlatego postanowiłam, że sama zrobię. Pierwszym krokiem było poczytanie przepisów i obejrzenie filmików w necie. Potem przyszedł czas na eksperyment.
Nie kupowałam żadnego gotowego zestawu, ale poszczególne rzeczy i produkty osobo, sugerując się opiniami w necie.
Podstawą jest mata do zawijania, oczywiście ryż, algi, wasabi, sos sojowy, ocet winny i wszystko co chcemy by znalazło się w środku - u mnie najczęściej łosoś i awokado, ale też inna ryba, ogórek i sezam itd.
Wszystko tylko pozornie jest skomplikowane, choć rzeczywiście trochę pracochłonne - dużo zabawy jest z ryżem, no i potem z zawijaniem i krojeniem, ale to kwestia wprawy i małych trików (np. zawsze zmoczyć nóż w zimnej wodzie przed ponownym krojeniem by się nie kleił itd.). A naprawdę warto bo potem jak już wszystko gotowe to efekt niesamowity. smile
Co do kosztów - kupienie wszystkich składników naraz to cena ok 80 zł, ale potem te koszty maleją, bo część rzeczy się nie wykorzystuje od razu -  ocet winy i wasabi zostaje na kilka, algi na 2-3 razy (bo ich jest zwykle 10), ryż zwykle na 2 itd.
A jeśli ktoś ma obiekcje przed surową rybą to może ją upiec albo użyć np. wędzonego łososia (też tak czasem robię wink)

6

Ja robię sama. Bardzo lubię.
Produkty są dość drogie, ale ryż można dostać nieraz taniej. Ja nie kupuję gotowych zestawów - kupuję sos sojowy, ryż, ocet ryżowy, imbir marynowany, nori (wodorosty), ryba to najczęściej łosoś - na rybie nie oszczędzam, musi być świeża i dobra. Do tego ogórek, sezam, kiełki, czasami kawior.
Ryż starcza na kilka razy, w zasadzie potem to już tylko to, co do środka idzie i wodorosty trzeba dokupić, więc nie ma jakiegoś szału cenowo.

"Si vis pacem - para bellum"

7

a ja uważam, że modny aktualnie zachwyt nad sushi nie wynika z obiektywnej fajności tego dania, tylko z przeświadczenia o społecznej nobilitacji wynikającej z jedzenia tegoż.
Tak samo jak 99% ludzi pijących Dom Perignona zachwyca się nim bo tak wypada, podczas gdy naprawdę nie byliby w stanie odróżnić go od Sawieckoje Igristoje.

8

Nie jadam sushi. Tak samo jak zadnego morskiego robactwa :S

9 Ostatnio edytowany przez in_ka (2015-01-25 19:30:11)

nie jadam, nie lubię...
ale moi panowie uwielbiają, dlatego pojawia się często na stole
oni lubią też surowe mięsko, którego ja nie znoszę, robactwo morskie też jadają z zachwytem

jest broń straszniejsza niż oszczerstwo: to prawda

10

No cóż ja osobiście uważam że sushi to nie kwestia trendu - zachwytu smile lecz po prostu chęć próbowania nowych smaków które do nas przybywają po prostu niektórym to troszkę dłużej zajmuje przekonanie się do nich. Ja o dziwo w ogóle nie przepadałam za rybami może to kwestia ości i faktu że nie lubię sobie co chwila czegoś z nich wyciągać. Ale naprawdę mi ono posmakowało zwłaszcza że mamy naprawdę wiele kombinacji smile avokado , szpinak , surimi albo nawet z mango. Możliwości jest naprawdę dużo wszystko zależy od upodobań. 

Akiko zestaw od B.Dragona jest naprawdę w porządku smile zwłaszcza że nie jest drogi i zawiera składniki plus dokładną instrukcje więc dla początkujących jest jak znalazł. Do tego możesz dokupić dowolnie co lubisz jak pisałam wyżej wszystko zależy od upodobań smile jedni wolą słodsze smaki inni pikantne big_smile ja osobiście jestem typem który lubi ostrość.

11 Ostatnio edytowany przez Vian (2015-01-27 08:23:05)

Czasami mam ochotę na sashimi (same płaty ryby, cienko pokrojone, które je się z sosem sojowym i wasabi, przegryza imbirem), ale sushi klasycznego, z ryżem, w nori itd nie lubię. Dla mnie jest bez smaku. Lubię potrawy ostre i słone, subtelne sushi nie dla mnie. Wkurza mnie też to, że niewygodnie je się je. Trzeba na raz do buzi, a potem jakoś to pogryźć i przełknąć z taką wypchaną paszczęką. Ee...

Natomiast lubię wpadać do barów sushi na sake, którą uwielbiam.

12

pitagoras napisał/a:

a ja uważam, że modny aktualnie zachwyt nad sushi nie wynika z obiektywnej fajności tego dania, tylko z przeświadczenia o społecznej nobilitacji wynikającej z jedzenia tegoż.
Tak samo jak 99% ludzi pijących Dom Perignona zachwyca się nim bo tak wypada, podczas gdy naprawdę nie byliby w stanie odróżnić go od Sawieckoje Igristoje.

Być może tak jest.Choć ja biorę to raczej za taką chęć bycia "łoryginalnym".
Pamiętam jak u mnie na studiach wybuchł nagle trend na "żydowszczyznę".Jak znajomi dowiedzieli się,że jestem Żydówką to wypytywali o nazwy potraw,których nawet nie próbowałam i nie znałam było zawsze: Jak to? To Ty tego nie znasz?? Przecież jesteś Żydówką?
No i stałam się bardzo modna smile
Wszyscy ci żydofilni znajomi gdy wyjeżdżali do Stanów musieli koniecznie udać się do koszernego Maca.Kiedy ja wróciłam ze Stanów było wielki zdziwienie,że ja ani razu w koszernym Macu nie byłam! N bo jak to? Jak można nie być?

Jadam i lubię sushi ale pewnie dlatego,że ja ogólnie lubię posiłki w takim formacie- małych przekąsek z dużą ilością dodatków,jakichś sosów itp.

Tylko czasem wśród mroku,straszy i krąży wokół zamyślony marabut, w lepkich błotach błądzący ptak
Lecz dzień lęki wymiecie,wiec spokojnie możecie drzwiami trzasnąć i zasnąć gdy "dobranoc" powiemy wam

13 Ostatnio edytowany przez Anastacjaa (2015-01-29 19:50:28)

pitagoras napisał/a:

A ja uważam, że jest fajne i smaczne. Poza tym dużą frajdę sprawia tak robienie, jak i jedzenie. Nie dość że się ładnie prezentuje to jest poręczne - nadaje się i na kolację we dwoje jak i spotkanie ze znajomymi. Inna rzecz,uważam, że moje smakuje lepiej niż w wielu drogich knajpkach - ryż u mnie jest koniecznym dodatkiem, a nie podstawą. W ogóle lubię dobre ryby, czy owoce morza (to też afrodyzjak wink)
Ogólnie taki 'rytuał' jedzenia jest fajny, coś nowego, wprowadza atmosferę. To tak jak z piciem np tequili (btw Dom Perignona nawet nie piłam ;p)
Poza tym zawsze się spotykam z podziwem, że zrobiłam sama wink Bo się to wydaje skomplikowane, ale w sumie nie jest... Wystarczy chcieć smile

14

A jakie polecacie algi do sushi, czy są jakieś rodzaje i kupuje się je ze względu na jakość. Znalazłam na internetowym sklepie takie propozycje:
Glony do sushi Nori
8,99 zł
Glony do sushi Nori Gold 50 szt.
26,00 zł
Glony do sushi Nori 10 szt.
9,99 zł
Glony do sushi Nori Red 50szt.
22,99 zł
Glony do sushi Nori Silver 50 szt. - INAKA
23,99 zł
Glony do sushi Nori Silver 50 szt.
24,99 zł
25,99 zł
Glony do sushi Nori Silver 50 szt.
25,99 zł
25,99 zł

Jeśli chodzi o ryż to zapewne też jest jakiś specjalny? Jaki polecacie?
A może zwykły ryż też można dodać?

15

Więc poklei z normalnego ryżu ( torebkowego )  to bym raczej nie robiła smile dlatego bo kiedyś popełniłam ten błąd i po prostu mi się rozpadło zwłaszcza że ten ryż musi mieć lekko lepką konsystencje żeby się wszystko dobrze trzymało smile dlatego jeśli naprawdę interesujesz się tym tematem i chciałabyś sama zrobić w domu to proponuje zaopatrzyć się w zestaw dla początkujących tam masz wszystko co będzie ci potrzebne mianowicie Ryż , Przyprawiony ocet ryżowy Sushi Su , Sos sojowy , Suszone algi morskie ,Pastę wasabi ,Matę bambusową , Pałeczki oraz najważniejsze Instrukcję przygotowania. I tak naprawdę co do wyboru alg wydaje mi się że to nie ma dużej różnicy chociaż osobiście próbowałam tylko ze zwykłymi glonami do sushi nori także nie jestem pewna czy inne inaczej smakują czy to tylko kwestia przygotowania itd.

Potem jak już będzie ci to wychodziło smile to możesz dokupować sobie co tylko będziesz chciała moja koleżanka np używa avokado inna woli dodać trochę szpinaku wszystko według uznania.

16

Zgadzam się z Kapsaicyna co do nori i ryżu.
Glony kupuję zwykłe po 10 szt. Lepsze są nieprzeleżane, bo 50 szt. to zanim bym zużyła, to może i data ważności by się skończyła wink
Co do ryżu też kupuję specjalny, chociaż kiedyś mi zabrakło, to zrobiłam ze zwykłym, ale takim najzwyklejszym, nie np jaśminowym. I wcale mi się nie rozpadły.
Co do przywiązania do konkretnego produktu to u mnie tak jest z sosem sojowym - tylko Kikkoman zielony i żaden inny.
Mam też swój ulubiony imbir, ale to kwestia gustu.
Ocet ryżowy przyprawiam sama.

17

Anastacjaa Widze że jesteś obeznana w temacie smile mogłabyś mi może polecić co dodać do sushi ? bo ja jeszcze jestem trochę początkująca smile  a chciałabym któregoś dnia chłopaka zaskoczyć zanim wróci z pracy. Najlepiej by było jakbyś może jakiś fajny przepisik podrzuciła żeby nie było kichy że mi nie wyjdzie. Bo jeszcze nigdy sama nie robiłam tylko zawsze z nim smile) a nie chciałabym zrobić jakiegoś paskudztwa.

18

Ja też je jadam z przyjemnością. Smaczne jest i zdrowe. big_smile
Moja mama też czasem przyrządza je w domu.

Do sushi możecie dodać - tuńczyka, łososia/inne ryby, ananasa, jajko, paluszki krabowe, mięsko, warzywa. Różne składniki.
Dodatek to np. imbir ze słoika, wasabi, sos sojowy.

Nad światem nie może być dwóch niebios.

19

imbir nie jest dodatkiem do sushi, jest do oczyszczania jamy gebowej wink pomiędzy różnymi rodzajami sushi. Żeby lepiej czuć smak danych składników. Chociaż ja akurat stosuje go jako dodatek wink
Stosunkowo czesto z chłopakiem robimy sushi, przynajmniej raz  w miesiącu. Osobiście najbardziej lubię najzwyklejsze z wędzonym łososiem, albo z paluszkami krabowymi i szczypiorkiem. Chociaż ostatnio robiłam z fetą i też były pyszne. Mogę się pochwalic także sushi w wersji polskiej, czyli  ze śledziem, jabłkie, cebulka i ogórkiem kiszonym big_smile- wiem profanacja, ale jaka pyszna tongue

Odrodziłam się na nowo, miałam duszę kryształową
Lecz znów, i znów i znów kolorów szukam

20

Kapsaicyna napisał/a:

Anastacjaa Widze że jesteś obeznana w temacie smile mogłabyś mi może polecić co dodać do sushi ? bo ja jeszcze jestem trochę początkująca smile  a chciałabym któregoś dnia chłopaka zaskoczyć zanim wróci z pracy. Najlepiej by było jakbyś może jakiś fajny przepisik podrzuciła żeby nie było kichy że mi nie wyjdzie. Bo jeszcze nigdy sama nie robiłam tylko zawsze z nim smile) a nie chciałabym zrobić jakiegoś paskudztwa.

Ja zwykle robię 3 rodzaje: Futomaki, Uramaki i Nigiri. Dokładnie w takiej kolejności wink
* Jeżeli chodzi o futomaki to zwykle robię klasyczne z łososiem i avokado i odrobiną wasabi. Można też użyć zamiast avokado ogórka ale też innych składników. Futomaki łatwiej się też zwija niż maki, bo się je robi na całym kwadraciku algi, a nie na połówce.
* Uramaki to takie odwrócone futomaki (z ryżem na zewnątrz), zwykle posypuję ten ryż prażonym sezamem, ale można też np drobnym kawiorem. Jeśli chodzi o nadzienie, to albo takie samo jak w przypadku futomaków, albo też robię z paluszkami krabowymi i ogórkiem. Są naprawdę smaczne i aromatyczne przez ten prażony sezam smile
* Nigiri, najłatwiejsze chyba. Zostawiam je na koniec, bo robię ich tyle ile ryżu mi zostało - do nich już się nie używa alg tylko formuje w dłoni podłużną kulkę ryżu, smaruje odrobiną wasabi i kładzie łososia.
Wcale nie jest trudne.

Co do praktycznych wskazówek - ja ryż na algach rozsmarowuję łyżką. Wcześniej zawsze palcami, ale łyżką jest wygodniej i mniej się klei. Niby nie zgodnie z kunsztem, ale praktyczne. I to facet mi pokazał wink

Nirvanka87,
U mnie imbir zawsze musi być, ale nie dodaję go do sushi, używam go do "zagryzania".

21

Ja sushi lubię i robię dość często. Co do alg kupuję tak by było tanio więc 50 szt jest git. Najczęściej robię maki a do środka co się nawinie od ryb po owoce. Polecam z serem niebieskim i gruszką. Pychotka.
A wrocławiankom podpowiem, że w pewnym miejscu są organizowane tzw. noce sushiżerców. wink Do upadłego.

22 Ostatnio edytowany przez Nirvanka87 (2015-02-06 00:28:07)

Narobiliście mi ochoty, chyba na walentynki jednak będzie sushi smile
my zazwyczaj robimy Futomaki, czasami jednoskładnikowe, więc powinny byc w formie maki, ale zazwyczaj rolujemy jak futomaki. Raz zrobiłam nigiri z krewetką wyszło jak ósmy, obcy pasażer Nostromo big_smile
Co do samego składania i produktów. To ryż zawsze kupujemy do sushi, nie używamy innych. Po ugotowaniu doprawiam octem ryżowym, w którym rozpuszczam sól i cukier. Na nori kłade ryż, na ryż wasabi i potem dodatki.
Wszystko układam na jednym wielkim talerzu, na osobny talerz układam biały i różowy imbir i wasabi. Do tego sos sojowy i koniecznie jakieś winko big_smile

moje sushi w polskiej wersji ze śledziem przebite:
http://mistrzowie.org/625831/Sushi

23

Nirvanka87 napisał/a:

Wszystko układam na jednym wielkim talerzu, na osobny talerz układam biały i różowy imbir i wasabi. Do tego sos sojowy i koniecznie jakieś winko big_smile

Ja zwykle układam na dużej desce drewnianej (fajnie się komponuje z pałeczkami) w jakąś fajną kompozycję. Im więcej rodzajów sushi, tym lepszy efekt. smile
Imbir i wasabi często kładę obok na tej samej desce. No ale jak kto woli. wink Obowiązkowo sos sojowy.

A winko jak najbardziej wink
Niby najlepsze czy najpopularniejsze do sushi jest wino śliwkowe. Jednak dla mnie po 1. jest za słodkie, a po 2. wino ze śliwek?? wink
Mi osobiście najbardziej do sushi pasuje białe wino wytrawne lub półwytrawne.
A jeśli ma być bez alkoholu, to zwykła herbata zielona albo yerba mate.

24

Anastacjaa napisał/a:
Nirvanka87 napisał/a:

Ja zwykle układam na dużej desce drewnianej (fajnie się komponuje z pałeczkami) w jakąś fajną kompozycję. Im więcej rodzajów sushi, tym lepszy efekt. smile
Imbir i wasabi często kładę obok na tej samej desce. No ale jak kto woli. wink Obowiązkowo sos sojowy.

A winko jak najbardziej wink
Niby najlepsze czy najpopularniejsze do sushi jest wino śliwkowe. Jednak dla mnie po 1. jest za słodkie, a po 2. wino ze śliwek?? wink
Mi osobiście najbardziej do sushi pasuje białe wino wytrawne lub półwytrawne.
A jeśli ma być bez alkoholu, to zwykła herbata zielona albo yerba mate.

Nie posiadam takiej wielkiej deski drewnianej wink. Wiem jak to powinno byc podawane, z braku odpowiednich akcesoriów u mnie odpada. Co do wina, to my ostatnio piliśmy do sushi nasz własny produkt "Ryżaniec"- nazwa wymyślona przeze mnie- czyli wino ryżowe

25

Anastacjaa napisał/a:
Kapsaicyna napisał/a:

Ja zwykle robię 3 rodzaje: Futomaki, Uramaki i Nigiri. Dokładnie w takiej kolejności wink
* Jeżeli chodzi o futomaki to zwykle robię klasyczne z łososiem i avokado i odrobiną wasabi. Można też użyć zamiast avokado ogórka ale też innych składników. Futomaki łatwiej się też zwija niż maki, bo się je robi na całym kwadraciku algi, a nie na połówce.
* Uramaki to takie odwrócone futomaki (z ryżem na zewnątrz), zwykle posypuję ten ryż prażonym sezamem, ale można też np drobnym kawiorem. Jeśli chodzi o nadzienie, to albo takie samo jak w przypadku futomaków, albo też robię z paluszkami krabowymi i ogórkiem. Są naprawdę smaczne i aromatyczne przez ten prażony sezam smile
* Nigiri, najłatwiejsze chyba. Zostawiam je na koniec, bo robię ich tyle ile ryżu mi zostało - do nich już się nie używa alg tylko formuje w dłoni podłużną kulkę ryżu, smaruje odrobiną wasabi i kładzie łososia.
Wcale nie jest trudne.

Super super wielkie dzięki ! big_smile wszystko już dokładnie sobie spisałam także jakoś na dniach postaram się coś dla ukochanego zrobić big_smile a skoro tak się ogarniacie w tym temacie to może powiecie mi jak smakuje wam Zupa Miso ? zastanawiałam się nad kupnem smile Słyszałam że najlepiej się ją zajada przed sushi.

26

Kapsaicyna napisał/a:

Super super wielkie dzięki ! big_smile wszystko już dokładnie sobie spisałam także jakoś na dniach postaram się coś dla ukochanego zrobić big_smile a skoro tak się ogarniacie w tym temacie to może powiecie mi jak smakuje wam Zupa Miso ? zastanawiałam się nad kupnem smile Słyszałam że najlepiej się ją zajada przed sushi.

smile
Co do zupki, to jest całkiem dobra, taka bardzo lekka, choć mało wyrazista.
Często w restauracjach jest podawana właśnie przed właściwym zamówieniem, nawet jako taki gratis.
Tyle że jak się ją zje, to potem na sushi ma się mniej miejsca wink
No ale w domu, to nie problem... do lodówki i na potem wink
A gdzie planujesz ją kupić?

27

Dzięki za info !!! smile Zastanawiałam się czy nie kupić od Blue Dragona ze zwykłego sklepu osiedlowego bo mamy specjalny dział do takich rzeczy smile mój chłopak właśnie głównie od nich się we wszystko zaopatruje także pomyślałam właśnie o takiej małej niespodziance w postaci zupki przed głównym daniem - sushi.

28

Nigdy nie kupowałam zupy miso Blue Dragon, dlatego nic nie jestem w stanie na jej temat powiedzieć.
Za to w inne ich  produkty (szczególnie ryż, ocet ryżowy i nori) też się od czasu do czasu zaopatruję i uważam, że nie są złe, choć imbir i sos sojowy wolę z innej firmy zdecydowanie wink

29

a ja bardzo lubię ich zupę, czasami używam jej właśnie zamiast sosu sojowego do sushi

30

yacha super że zupka ci smakuje teraz jestem jeszcze bardziej przekonania do jej kupna smile co do innych produktów to nie wiem czy wspominałam ale ja osobiście uwielbiam ich pasty wasabi i musztardową to dla mnie po prostu rewelacja !! smile co do innych składników to czasami też zaopatruje się w pikantną przekąskę nori big_smile chłopak to po prostu uwielbia a ja mu często wyjadam to potem dostaje mi się po głowie big_smile

a widziałyście może ich nowość ? gotowe sosy do gotowania smile wyglądają ciekawie.

31

Zjem sushi ale czy tak przepadam hmmmmm nie wiem...

Zauroczenie Tobą przeistoczyło się nagle w kxxx silną miłość.  ?  Namiętności Jego pocałunku nie da się ubrać w słowa. Za każdym razem jest coraz bardziej niesamowity.  Bez Ciebie nie chcę przeżyć ani jednej chwili, bo nie ma nikogo takiego jak Ty. ONLY GOD CAN JUDGE ME

32 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-05-12 00:55:43)

Ja uwielbiam sushi! Do tej pory jadałam je tylko w restauracjach, jeśli ktoś jest z Warszawy to mogę polecić [spam], pycha!

Posty [ 32 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Kto lubi/jada sushi ? :) konkurs

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2021