Stres w pracy, skołatane nerwy... jakie leki polecacie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Stres w pracy, skołatane nerwy... jakie leki polecacie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 45 ]

Temat: Stres w pracy, skołatane nerwy... jakie leki polecacie?

Witam.

Jak w temacie, polećcie jakieś leki na skołatane nerwy, takie które pomogą znieść objawy somatyczne stresu np. skoki ciśnienia itp.
Chodzi o to aby mąż mógł po tym leku normalnie funkcjonować, myśleć bo ma odpowiedzialną pracę, nie otępiały go a pomagały na nerwy.
Nie chodzi mi tu o leki dostępne w aptece bo melisa nie pomaga, mam na myśli leki dostępne na receptę, mam znajoma lekarkę,
nie narzuca leków, jest otwarta na propozycję pacjenta a ja nie mam doświadczenia z takimi lekami, warto najpierw zasięgnąć opinii osób
stosujących różne takie leki.

Doradzicie coś? smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Stres w pracy, skołatane nerwy... jakie leki polecacie?

wiórka.ck- powinien pójść do psychiatry, on dobierze leki na podstawie wywiadu odnośnie jego problemu. Są leki na nerwice, depresje, lek uogólniony, na zaburzenia somatyczne, powodujące tycie, lub spadek wagi. NIE NARAŻAJ go na nieumyślne pogorszenie stanu.

3

sluuu napisał/a:

wiórka.ck- powinien pójść do psychiatry, on dobierze leki na podstawie wywiadu odnośnie jego problemu. Są leki na nerwice, depresje, lek uogólniony, na zaburzenia somatyczne, powodujące tycie, lub spadek wagi. NIE NARAŻAJ go na nieumyślne pogorszenie stanu.

Może żle się wyraziłam, nie  chcę go leczyć sama, oczywiście że z pomocą lekarza ale warto mieć jakąś wiedzę a nie w ciemno zgadzać się na to co Ci polecają, choć wiem też że każdy inaczej reaguje na leki. Właśnie o leki na nerwice mi chodziło, o opinię o nich, komu jaki pomógł, wiedza ta przydałaby się bo wtedy można podyskutować z lekarzem o leczeniu, a kiedy się nic nie wie to trzeba w ciemno ufać...

4

Magnez i potas - na nerwy, witaminy z grupy b, - na połączenia nerwowe, kwas foliowy na dobre przyswajanie się witamin. Wszystko to zdrowe i skuteczne, ale oczywiście trzeba czasu i systematyczności.

5

Teo napisał/a:

Magnez i potas - na nerwy, witaminy z grupy b, - na połączenia nerwowe, kwas foliowy na dobre przyswajanie się witamin. Wszystko to zdrowe i skuteczne, ale oczywiście trzeba czasu i systematyczności.

W sumie zapomniało się trochę o tych suplementach...

Dzięki za przypomnienie smile

6

A coś z suplementów co nie bedzie uzależniało ale jakoś bedzie sie bezstresu podchodziło do niektórych spraw ?

7

Suplementy nie uzależniają (: Nie można się uzależnić także od antydepresantów.
Leki stosowane w znoszeniu lęków, uspokajające np. benzodiazepinowe, mogą wywołać uzależnienie przy dłuższym stosowaniu. Środki te są bardzo skuteczne, w rozsądnych dawkach nie otumaniają, chociaż mają wpływ na psychomotorykę - dlatego nie wolno po nich np. prowadzić auta. Często stosuje się je na początku terapii farmakologicznej, aby od razu zredukować nieprzyjemne objawy, powinny jednak zostać odstawione w chwili gdy zaczną działać leki zapisane "na stałe".

8

Teo napisał/a:

Zgadzam się z Tobą w 100% i wiadomo, że przy suplementacji trzeba regularności smile

9

suplementacja to jedno ale rozładowanie napięcia i redukcja stresu to drugie, warto zadbać o jakieś techniki relaksacyjne nauczyc sie tego mozna i w pracy uskuteczniac smile

10

Ja mogę Ci polecić Forstres. Sama brałam jak miałam ciężki okres w pracy, nerwówka, aż spać nie mogłam a żołądek to miałam zawiązany w supeł. Ma dużą zawartość melisy, magnezu i mnie rozluźniał. Warto  też do tego dodać ruch fizyczny, może jakieś treningi relaksacyjne.

11

Mnie nawet rumianek wieczorem uspokaja,  i spacery z psem smile

12

A w jakie inne sposoby radzicie sobie ze stresem na co dzień?
Macie jakieś rytuały małe przyjemności, medytacje czy coś takiego?

13

Z tego co się orientuję to nerwomix nie ma skutków ubocznych. Brałam w sumie kilka razy naprawdę w wyjątkowych sytuacjach i bardzo fajnie koi nerwy. Ale podobno też są jakieś ćwiczenia na nerwy może warto poszukać

14

na rozładowanie napięcia polecam sport, ale jakiś dynamiczny, żeby endorfiny się wydzielały i codziennie przytulanie, takie długie nawet wymuszone (wiem brzmi śmiesznie, ale działa) nie polecam leków, wg mnie wstrętnie działają na mózg i rozleniwiają reakcje, oczywiście wspomniane już suplementy, też pomóc mogą właśnie medytacje, ćwiczenie oddychania przeponą, w pracy kiedy mąż ma stresujące chwile warto przybierać tzw pozycje siły (poczytajcie o tym, pozycja ciała ma również duży wpływ na wydzielanie się hormonów stresu) na pewno odstawić kawę, zero mocnej herbaty, polecam odkwasić organizm.

jeśli są już jakieś natręctwa, lub bardzo poważne ataki lękowe wg mnie nie obejdzie się bez terapii, a nawet dłuższej przerwy od pracy czyli źródła stresu

15

Ja piję herbatę na sen, swego czasu brałam walerianę, ale potem zmieniłam na suplement humavit na stres, z wyciągiem z korzenia witanii ospałej. Zarówno waleriana jak i humavit pomagają mi dobrze spać, stosuję zamiennie w okresach zwiększonego stresu. Tylko nie należy przesadzać, ja często robię przerwy i w czasie tych przerw piję herbatki ziołowe z melisą i rumiankiem. Wtedy organizm się nie przyzwyczai, a ja dobrze sypiam, przez co lepiej też radzę sobie ze stresem. Dobrze jest też znaleźć sposób na odprężenie - sport, książki. Ja wieczorami zapalam sobie pachnące świeczki i czytam książki, albo oglądam jakiś fajny serial. Albo ćwiczę, w zależności od dnia.

16

Trzeba szukać sposobów dla siebie, bezpiecznym rozwiązaniem są zioła znane ze swoich uspokajających właściwosci czyli popularna meliska, ja zamiast naparu wolę tabletki

17

Polecam wizytę u neurologa prywatnie. On zajmuje się  leczeniem nerwicy, przepisze leki na nadciśnienie lub wysokie tętno zrobi badania.
Mi przepisał na nerwy promolan rano i wieczorem jedna tabletkę.
Super lek pierw wzmaga pragnienie 2tygodnie ale później uspokaja i dodaje sił polecam! Trzeba brać dłużej 3miesiace przynajmniej.
Oraz milgamma 100 witamina B rano na czczo przez miesiąc 1tabletke, ponieważ w badaniu krwi miałam spadek.
I bisocard 5mg pół tabletki rano i wieczorem na wysokie tętno od nerwicy.
Nie polecam lęków od psychiatry ponieważ ja byłam na wizycie pierwszy raz i dostałam lek na uspokojenie. W domu wzięłam tabletkę wieczorem i myślą sam ze się przekrece!!!!
Jedynie polecam terapię jak radzić sobie z lękiem ale to tylko u fachowca jedynie.

18

I dwa razy dziennie melisa ;-)

19

Spadki nastroju i stany lekko depresyjne świetnie łagodzi ta herbatka konopna i Herbatka na depresję. ja kupuję w sklepie internetowym umieszczanie reklam na forum jest płatne Delikatnie wyciszają, poprawiają nastrój. Fajne produkty!

20

Ja polecam extraspazminę. Skutecznie pomaga mi nawet w silnym stresie. Wycisza, ale nie nie przymula i dzięki niej mogę dobrze spać

21

Leków żadnych nie stosuje, jesli trzeba to wypij e jakąś meliskę i tyle

22

Bardzo dobrze mieć jakieś tabletki, które delikatnie Cię wyciszą, ale nie otumanią, dlatego szukaj czegoś z naturalnym składem, bo to nejlepsze rozwiązanie na skołatane nerwy.

23

Ja zmieniłam pracę big_smile
Polecam.
BelleDeNuit

A tak na serio - validol mają świetne działanie wyciszająco-uspokajające. Nie otumaniają.

24

Ja z racji zaburzeń lękowych mogę śmiało powiedzieć że wypróbowałem większość dostępnych bez recepty preparatów, ziół i leków. Większość z nich działa na zasadzie efektu placebo. Chociażby wspomniany wyżej validol - on ma w składzie wyłącznie mentol, który nie ma żadnych właściwości psychogennych pozwalających uciszyć stres. Inny popularny środek czyli nervosol to nic innego jak zioła wymieszane z alkoholem - zawartość alkoholu ma większą niż wódka, bo ponad 50%. I tak jest z większością środków. Niestety. Jak ktoś ma stresy albo lęki to albo terapia i ułożenie sobie wszystkiego w głowie albo psychotropy od psychiatry.

25 Ostatnio edytowany przez BelleDeNuit (2018-02-23 20:16:04)

@zmartwiony86 w to nie uwierzę - Mnie samej zdarzają się napady nerwicowe i validol, który oprócz mentolu zawiera Walerianian metylu mnie uspokaja. I nie uwierzę, że to wyłącznie efekt placebo - Skoro próbowałam wszystkie dostępne leki bez recepty, to każdy z nich lub chociaż część powinna wywołać u mne efekt spokoju i wyciszenia. W rzeczywistości, kiedy pierwszy raz go zażyłam, nie byłam świadoma że ma mnie uspokoić a jednak krótko po włożeniu pastylki do ust poczułam się lepiej. Dopiero po paru minutach zapytałam co to - powiedziano mi, że ma za zadanie mnie uspokoić.
Dość dobrze sobie radzi z atakami niepokoju, napięcia lub stresu spowodowanym sytuacją stresową.

26 Ostatnio edytowany przez cukier puder (2018-02-23 20:24:44)

@BelleDeNuit jest różnica pomiędzy napadani nerwicowymi a nerwicą wink Przy tym drugi validol nie pomoże, ani zmiana pracy big_smile

I ja preferuje to co ty, zmiane pracy. Też to zrobiłam. Pomogło big_smile

edit. choć czasami gdy się z kimś pokłócę i trzepie mnie przysłowiowa k*rwica to biorę 2 tabletki valused i śpię jak dziecko big_smile

27

Wiele osób błędnie myśli, że nerwica ma cokolwiek wspólnego z nerwami. A to bzdura. Oczywiście przyczyną nerwicy może być jakieś traumatyczne wydarzenie lub silny stres, ale poza tym powodów może być cała masa, a czasem nawet trudno wskazać jakąkolwiek konkretną przyczynę powstania zaburzeń. Do tego nerwica nie wiąże się z byciem zdenerwowanym lub zestresowanym. Istotą nerwicy są napady lęku, który pojawia się w randomowych sytuacjach, gdzie obiektywnie nie ma żadnego realnego zagrożenia. I tu trzeba dodać, że lęk jest naszym podświadomym instynktem, który odziedziczyliśmy po naszych przodkach żyjących w jaskiniach. Człowiek odczuwający lęk nie myśli racjonalnie, jedyne czego chce to uciec, zaszyć się gdzieś, trafić w bezpieczne miejsce. Organizm zaczyna wariować, wyłącza się logiczne myślenie, a człowiek ma poczucie zbliżającej się nieuchronnej katastrofy, że umrze, zemdleje, dostanie zawału, udaru itp. Na to naprawdę żadne ziółka czy tabletki do ssania nie pomagają.

Dlatego bardzo proszę o nie opowiadanie bzdur o napadach nerwicowych, które przechodzą po tym jak się pociumka mentolową pastylkę.

28

Mówiąc napady nerwicowe - to moja pozostałość po nerwicy. Wiem o czym mówię, dziękuję. I nie używam tego błędnie, a zgodnie z opinią lekarza. Niemniej na samą nerwicę pomagały mi i validol i spotkania z psychoterapeutą.

29

Ashwagandha (indyjski żeń szeń) można spróbować .Stosuje ale ciężko mi ocenić obiektywnie czy pomaga .

30

Ja ze swojego doświadczenia mogę wypowiedzieć się o toniku spam. Piję go regularnie, dwa razy dziennie już dłuższy czas i odczuwam znaczną poprawę samopoczucia. Zawiera żelazo, wit. z grupy B, też ważny ekstrakt z głogu. Ogólnie działa tak, że łagodzi różne napięcia, stresy a na organizm działa wzmacniająco. Bez porównania lepiej sypiam. Myślę też o zapisaniu się na jakiś aerobik na przykład, bo toteż ważne dla zdrowia.

31

genialna napisał/a:

jeśli są już jakieś natręctwa, lub bardzo poważne ataki lękowe wg mnie nie obejdzie się bez terapii, a nawet dłuższej przerwy od pracy czyli źródła stresu

Też mam często stres w pracy i nie da się go wyeliminować. Jednak nigfy nie zrobiłabym sobie dłuższej przerwy od pracy, bo nie miałabym, do czego wracaać.

32

Proponuję spróbować pierw od mało inwazyjnych środków jak tabletki ziołowe czy herbatka z melisy. Jeśli to nie pomoże zgłosić się do specjalisty po coś mocniejszego .

Ja polecam naturalne, delikatne suplementy. Może jakaś meliska? Są zarówno tabletki do ssania jak i syropy smile

34

Ja mam 27 lat i chyba od dziecka cierpię na nerwice i depresję, już nawet się do tego przyzwyczaiłam. Ale ostatnio miałam ciężki napad depresji razem z nerwicą i usłyszałam o Nowennie Pompejańskiej. Na początku myślałam , że nie dam rady ale teraz jestem szczęśliwa że wytrzymałam i odmówiłam, że nie zrezygnowałam i Matka Boża i naprawdę pomogła, czuję się lepiej, bardziej wierzę w siebie. Proszę spróbujcie odmawiać, to Nowenna nie do odparcia co znaczy że wszystkim pomaga!!

35

Po trzech miesiącach stosowania toniku Floradix lepiej mi się funkcjonuje, dzień jakoś milej mija. Mniej się denerwuje!

36

Codziennie herbata z melisy a przy większych nerwach tabletka nervomixu max. Na mnie działa smile Najlepiej stostwac ziolowe srodki bo sie przynajmniej nie uzaleznisz. Jakies mocne leki na recepte to raczej sobie odpusc bo szkoda zdrowia.

37 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2018-11-09 18:18:36)

Przede wszystkim polecam naturalne suplementy i wysiłek fizyczny. Ja mam problemy ze snem, kiedy się stresuję i zdarzało się tak, że miałam gonitwę negatywnych myśli i zasypiałam dopiero o czwartej nad ranem (a wstawać muszę o siódmej, więc możecie sobie wyobrazić, że chodziłam jak zombi przez cały dzień). Nie chciałam brać leków nasennych i jedyne co spróbowałam to była prometazyna, którą w UK można kupić bez recepty. O ile pomagała mi zasnąć i się wyciszyć, to rano budziłam się zamulona na maksa hmm

Przełom przyszedł, kiedy zaczęłam wieczorem chodzić na siłownię i brać suplementy. Do tego upewniam się by nie czytać niczego drastycznego przed snem ani nie oglądać żadnych ciężkich programów czy filmów (bo mam koszmary po nich). Rumianek też pomaga. Teraz jestem tak zmachana po godzinie biegania i siłki, że nawet wtedy kiedy bardzo stresuję się pracą i terminami, to zasypiam dosłownie w 10 minut i rzadko się zdarza, że dłużej muszę barany liczyć smile

Inną metodą na niwelację stresu dla mnie jest oglądanie dobrych komedii i jakiś lekkich filmów, bo poprawiają mi nastrój.

38

lolitka55 napisał/a:

Codziennie herbata z melisy a przy większych nerwach tabletka nervomixu max. Na mnie działa smile Najlepiej stostwac ziolowe srodki bo sie przynajmniej nie uzaleznisz. Jakies mocne leki na recepte to raczej sobie odpusc bo szkoda zdrowia.

znam nervomix ale wersji max nie widziałam, a może chodziło Ci o forte? Też jestem za ziołowymi środkami, stresu pewnie każdemu nie brakuje, trzeba sobie jakoś radzić, byle nie ze szkodą dla zdrowia

39 Ostatnio edytowany przez ErJt (2018-11-23 13:09:01)

A ja polecam herbatę z dziurawca smile nie doceniana a jakże skuteczna.Fajnie wycisza koi nerwy i poprawia nastrój.

40

Prozak (fluoksetyna) i hydroksyzyna i psychoterapia i dużo ruchu i magnez i Wit D3 i tran ... Mnie pomogły ... A nerwicę lekową miałam jak z ziemi do księżyca wink

41 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-12-27 22:26:26)

Mojej mamy sąsiadka brała na początku hydroksyzynę oraz anafaril ( chyba tak to się pisze ) po 0,25 dawki. Do tego stosowała terapię indywidualną. Przy dużym stresie potrzebujesz adrenaliny więc polecam Ci osobiście basen. Co do terapii możesz poszukać na spam odpowiedniej dla siebie. Życzę powrotu do zdrowia.

42

Najlepiej to zasięgnąć opinii LEKARZA, który się na tym zna i dobierze odpowiedni środek i dawkę. Takie eksperymentowanie na własną rękę może być niebezpieczne, nie mówiąc już o braniu leków z polecenia. To są akurat takie substancje, które na każdego mogą zadziałać inaczej.

43

Proponuję hydroksyzynę bo działa rewelacyjnie..Osobiście uważam, że nie ma co tutaj brać dużych dawek bo można się uzależnić.

44

Ja bardzo mocno polecam restillen!! używam od października ubiegłego roku i moje samopoczucie jest o niebo lepsze, koszt nieduży w porównaniu do siejących spustoszenie lekach typu SSRI, tiny .pl/9jx1w

45

Jeśli jesteś zestresowana lub przemęczona, ja mogę polecić kroplówki witaminowe. Czy próbowałaś kiedyś? Kroplówki wspomaga naturalne procesy regeneracyjne organizmu. Ja osobiście korzystałam z kroplówek w Centrum Medycznym Galmedic. Polecam poczytać o tej metodzie na ich stronie internetowej galmedic.pl

Posty [ 45 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Stres w pracy, skołatane nerwy... jakie leki polecacie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024