Od jakiegoś czasu zaczęłam uważnie czytać etykiety na produktach żywnościowych, bo zaczyna mnie przerażać co znajduje się w jedzeniu po które sięgamy każdego dnia. Lista substancji E, spulchniaczy, glazurujących, wypełniających, aromatów, substancji słodzących i barwników jest niesamowicie ogromna!! Dlaczego tak się dzieje? Przedłużenie trwałości żywności, pozwala uniknąć niekorzystnych zmian w produkcie, tj. pleśń czy rozwój drobnoustrojów. Oczywiście, bo pyszne ciasteczka, które kupimy w supermarkecie będą tak samo pyszne po 1 roku od czasu ich kupienia.....
Z tego co doczytałam co roku zjadamy ok. 2kg substancji dodatkowych.
Szperając po necie znalazłam szereg najbardziej szkodliwych substancji:
E 127 erytrozyna ? powoduje astmę, pokrzywkę, nadpobudliwość, podejrzana o działanie rakotówcze
E 131 błękit pantotenowy ? działa rakotwórczo
E 142 zieleń S (brylantowa) ? powoduje wysypki, astmę, bezsenność, działa rakotwórczo
E 200 kwas sorbowy ? powoduje reakcje alergiczne
E 211 benzoensan sodu ? powoduje reakcje alergizujące/uczulające, działa rakotwórczo
E 220 powoduje zaburzenia pracy wątroby, niszczy wit. B12
E 221 siarczyn sodu ? może niszczyć witaminy zawarte w żywności
E 249 azotyn potasu ? podejrzany o działanie rakotwórcze
E 250 azotan (III) sodu ? podejrzany o działanie rakotwórcze
E 251 azotan (V) sodu ? podejrzany o działanie rakotwórczeE 310 galusan propylu ? powoduje egzemę i problemy żołądkowe
E 320 Butylohydroksyanizol (BHE) - działa rakotwórczo
E 321 Butylohydroksytoluen (BHT) ? powoduje uczulenia
E 338 kwas fosforowy ? może powodować uszkodzenie dróg pokarmowych
E 414 guma arabska ? powoduje uczulenia
E 621 glutaminian sodu ? działa rakotwórczo
E 951 aspartam ? działa rakotwórczo
E 954 sacharyna ? działa rakotwórczo
źródło:zdrowe-diety.pl
Czytajcie etykiety!!!!