Nie wiem co mam robić i gdzie się udać. Teściowie mojemu mężowi przepisali zimie i gospodarstwo pomijając resztę dzieci (syna i córkę). Ziemia została przepisana z klauzulą o dożywocie, teść już nie żyje. Ziemia została przepisana jak mąż był kawalerem, po ślubie zamieszkałam u męża i tam jestem zameldowana i nasze dwie córki. Dwa lata temu mąż zlikwidował gospodarstwo siostrze i bratu przepisał po 5 h ziemi, resztę zostawił sobie, tą ziemię teraz obrabia brat męża do domu wprowadził się syn brata bez meldunku, zajął nasze pokoje. My z mężem kupiliśmy mieszkanie na kredyt, w tym nowym mieszkaniu jeszcze nie zameldowaliśmy się. Szanowny braciszek męża teraz nachodzi nas ciągle wydzwania żeby mu odpisać resztę ziemi i mówi że będzie za nas spłacał kredyt. Ja powiedziałam temu człowiekowi że mąż nie odpisze mu ziemi a on do mnie że nie mam wstępu do domu tam gdzie jestem zameldowana że mnie wygoni. Czy on ma prawo mnie wygonić co ja mogę zrobić bo mój mąż to ciota i boi stawić sie bratu, czy mogę mieszkać w mieszkaniu bez meldunku a jak nie to co mam zrobić bo z tamtego domu na razie nie chcę wymeldować się. Czy w jakiś sposób mogę zabezpieczyć córki aby tej ziemi nie stracić, bo szwagier podstępem może wymusić od mojego męża podpis u notariusza. Proszę o pomoc.
A kto jest właścicielem domu ?
Właścicielem domu jest mój mąż.
Bądź spokojna , z tego co piszesz , brat próbuje Twoim męźem manipulować . Ty musisz być czujną , żeby mąź nie dał się zastraszyć .
Czy mogę mieszkać w mieszkaniu bez zameldowania, bo ze względu na podłość szwagra nie chcę wymeldować się z domu, bo wtedy nie będę miała tam wstępu a mam tam swoje rzeczy i jeszcze na przyszłość któraś z córek będzie miała dom.
Moim zdaniem moźesz mieszkać bez meldunku i możesz podawać nowy adres do korespondencji tam gdzie teraz mieszkasz , a stały pozostaje bez zmian . Nawet nie myśl o wymeldunku !!!!! Moi znajomi wybudowali dom i mieszkali w nim bez meldunku 15 lat . Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania , to w każdym Urzędzie Miasta w pokoju Spraw Obywatelskich możesz dopytać , ale przypuszczam , że powiedzą Ci to samo , co Ja . To Syn szwagra mieszka nie legalnie w waszym domu i Wy w każdej chwili możecie zażądać od niego , aby się wyprowadził i możecie wezwąć policję i dostanie nakaz opuszczenia waszego domu . Dom jest Waszą własnością i Wy decydujecie , kto może wejść do tego domu PAMIĘTAJ .
Dziękuje Ci Agatan za pomoc już jestem spokojniejsza
Wysłałam Ci pilną wiadomość na maila .