Zupa wołowa
Składniki:
350 g steku, 3 łyżki sosu sojowego, szklanka kiełków fasoli, 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, 2 łyżki pokrojonej kolendry, 3 posiekane ząbki czosnku, 1 duża łodyga selera, pokrojonego w paski, czerwona papryka pokrojona w paski, 1,5l rosołu wołowego, 350 g makaronu vermicelli, papryczka chili, mała cebula pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
Stek okroić z tłuszczu i pokroić na cienkie plastry. Na rozgrzanym rondelku przyrumienić wołowinę. Smażyć przez następne 2 minuty dodając czosnek i warzywa. Dodać sos sojowy, rosół i zagotować. Dodać kiełki i makaron, dusić ok. 5 min na mniejszym ogniu. Zupę udekorować kolendrą i pokrojoną papryczką chili
--------------------
Zupa kalafiorowa
Składniki:
2 szklanki różyczek kalafiora, 2 duże łyżki masła, 4 szklanki wywaru z kury, 2 szklanki śmietany, 3 łyżki mąki
Przygotowanie:
Kalafior zalać wywarem, dusić przez 30 minut, po czym odcedzić i zachować kalafior jak i wywar. Zmiksowany kalafior włożyć z powrotem do wywaru. Podrzać masło, dodać mąkę. Gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, dodać śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje. Do zupy wlać sos, wymieszać i podgrzać
Składniki:
30 dag różnych wędlin i mięs, łyżka mąki, łyżka vegety, pół litra zakwasu, 3 łyżki gęstej śmietany, liść laurowy, łyżka startego chrzanu, 4 jajka, pieprz, sól
Przygotowanie:
Do naczynia wlać 2 litry wody, dodać pokrojoną w paski wędlinę, listek i vegetę. 10 minut gotować. Po tym czasie wlać ukiszony barszcz i zagęścić zupę mąką połączoną ze śmietaną i kilkoma łyżkami wody. Zagotować, doprawić roztartym czosnkiem, chrzanem i pieprzem. Na każdy talerz dać pół ugotowanego jaja i wlać żur.
Składniki:
2 łyżki masła, 1/2 kg cebuli, 1 l wody, 2 kostki rosołowe, 10 dag sera, szklanka gęstej śmietany,
Przygotowanie:
Na maśle usmażyć cebulę. Gdy się zarumieni, zalać wrzącą wodą, dodać kostki rosołowe. Zupę przelać do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem, zlać śmietaną. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika.
-------------------
Krupnik z dymką
Składniki:
450 g piersi z kurczaka, 3 łyżki oleju, 1 l rosołu, 50 g kaszy perłowej, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, 200 g dymki, 250 g pomidorów
Przygotowanie:
Mięso pokrojone w kostkę zarumieni na oleju. Doprawić, dodać rosół, kaszę i gotować przez 25 minut. Pomidory pokroić na części, dymkę umyć i pokroić w krążki. Po 10 min. dodać do zupy pomidory i cebulę. Zupę doprawić i podawać gorącą.