Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 55 z 59 ]

1 Ostatnio edytowany przez Pola34 (2009-09-02 22:36:17)

Temat: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zupa wołowa

http://img218.imageshack.us/img218/1788/sycacazupawolowa24049.jpg

Składniki:
350 g steku, 3 łyżki sosu sojowego, szklanka kiełków fasoli, 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, 2 łyżki pokrojonej kolendry, 3 posiekane ząbki czosnku, 1 duża łodyga selera, pokrojonego w paski, czerwona papryka pokrojona w paski, 1,5l rosołu wołowego, 350 g makaronu vermicelli, papryczka chili, mała cebula pokrojona w kostkę

Przygotowanie:
Stek okroić z tłuszczu i pokroić na cienkie plastry. Na rozgrzanym rondelku przyrumienić wołowinę. Smażyć przez następne 2 minuty dodając czosnek i warzywa. Dodać sos sojowy, rosół i zagotować. Dodać kiełki i makaron, dusić ok. 5 min na mniejszym ogniu. Zupę udekorować kolendrą i pokrojoną papryczką chili

--------------------
Zupa kalafiorowa

http://img812.imageshack.us/img812/7834/zupakalafiorowa.jpg
Składniki:
2 szklanki różyczek kalafiora, 2 duże łyżki masła, 4 szklanki wywaru z kury, 2 szklanki śmietany, 3 łyżki mąki

Przygotowanie:
Kalafior zalać wywarem, dusić przez 30 minut, po czym odcedzić i zachować kalafior jak i wywar. Zmiksowany kalafior włożyć z powrotem do wywaru. Podrzać masło, dodać mąkę. Gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, dodać śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje. Do zupy wlać sos, wymieszać i podgrzać


------------------
Barszcz
http://img827.imageshack.us/img827/2603/barszczrnormal.jpg

Składniki:
30 dag różnych wędlin i mięs, łyżka mąki, łyżka vegety, pół litra zakwasu, 3 łyżki gęstej śmietany, liść laurowy, łyżka startego chrzanu, 4 jajka, pieprz, sól

Przygotowanie:
Do naczynia wlać 2 litry wody, dodać pokrojoną w paski wędlinę, listek i vegetę. 10 minut gotować. Po tym czasie wlać ukiszony barszcz i zagęścić zupę mąką połączoną ze śmietaną i kilkoma łyżkami wody. Zagotować, doprawić roztartym czosnkiem, chrzanem i pieprzem. Na każdy talerz dać pół ugotowanego jaja i wlać żur.


--------------
Zupa cebulowa
http://img593.imageshack.us/img593/8286/zupacebulowa.jpg

Składniki:
2 łyżki masła, 1/2 kg cebuli, 1 l wody, 2 kostki rosołowe, 10 dag sera, szklanka gęstej śmietany,

Przygotowanie:
Na maśle usmażyć cebulę. Gdy się zarumieni, zalać wrzącą wodą, dodać kostki rosołowe. Zupę przelać do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem, zlać śmietaną. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika.



-------------------
Krupnik z dymką
http://img571.imageshack.us/img571/8482/krupnik.jpg


Składniki:
450 g piersi z kurczaka, 3 łyżki oleju, 1 l rosołu, 50 g kaszy perłowej, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, 200 g dymki, 250 g pomidorów

Przygotowanie:
Mięso pokrojone w kostkę zarumieni na oleju. Doprawić, dodać rosół, kaszę i gotować przez 25 minut. Pomidory pokroić na części, dymkę umyć i pokroić w krążki. Po 10 min. dodać do zupy pomidory i cebulę. Zupę doprawić i podawać gorącą.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zupa z sera topionego: SZYBKA I PYSZNA
2 pory
1 cebula
0,5 kg miesa mielonego
15dkg pieczarek
1 litr bulionu
20 dkg serka topionego o smaku ziolowym (Hochland - np. trojkaciki)

Cebule, por i pieczarki poddusic, az beda miekkie, dodac do tego mieso mielone i smazyc na wolnym ogniu. Nastenie w 1litrze goracej wody rozpuscic 1kostke rosolowa i wlac do miesa.  Gdy to sie gotuje, dodac serek topiony i dobrze rozmieszac. Doprawic do smaku przyprawami.
so, pieprz, maga do smaku

3

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Mój przepis na grochówkę

Składniki:

- 2 litry wody
- groch suszony 2 szklanki
- boczek wędzony 25 dag
- cebula duża 2 szt
- czosnek 4 ząbki
- majeranek 1 łyżka
- cząber 1 łyżka
- kiełbasa cienka 25 dag
- 2 duże marchewki
- 3 duże ziemniaki

Sposób przyrządzenia:

Boczek i kiełbasę gotujemy przez 30 minut w około 2 litrach wody. Następnie wyciągamy boczek i kiełbasę, kroimy w kostkę lub inną formę i podsmażamy na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Do garnka z wywarem z kiełbasy i boczku wsypujemy 2 szklanki grochu (dobrze, aby dzień przed gotowaniem namoczyć groch w zimnej wodzie; spowoduje to szybszy proces ugotowania grochu). Gotujemy groch w wywarze przez 1 godzinę i odstawiamy na godzinę do ostygnięcia. Potem spowrotem na ogień i kiedy zacznie się gotować wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz podsmażony boczek, kiełbasę, cebulę i czosnek. Gotujemy przez godzinę i na koniec dodajemy szczyptę majeranku i cząber. Ostatnią czynnością jaką musimy zrobić to nalać zupę na talerz i rozkoszować się jej smakiem

4

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zupa z parówkową

150 g kiełbasy parówkowej
2 pory
4 marchewki
mały kawałek selera
łyżka mąki
1/2 łyżeczki curry
kostka rosołowa

Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę, zalać 5 szklankami wody. Zagotować. Wrzucić kostkę rosołową i gotować jeszcze 25 minut.

Masło rozpuścić, wsypać curry i mąkę. Chwilę razem smażyć, rozprowadzić 2 łyżkami zimnej wody, zagotować.

Zasmażkę połączyć z zupą. Chwilę gotować, aż lekko zgęstnieje. W trakcie gotowania dodać do zupy pokrojoną w plasterki kiełbasę parówkową.


Zupa z cukinii z grzankami

500 g cukinii
sól, pieprz
5 ząbków czosnku
listek lautowy
4 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
masło
4 kromki chleba
4 łyżki śmietanki
4 Żółtka
tymianek

Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do gorącej wody i blanszować przez 5 minut, osączyć.

Czosnek gotować z tymiankiem i liściem laurowym w 2 litrach wody okło 30 minut. Wyjąć tymianek i liść, czosnek rozgnieść i wymieszać z wywarem. Dodać cukninię, doprawić.

Do żółtek powoli dolewać oliwę i sok z cytryny. Utrzeć na masę, doprawić solą i pieprzem.

Masę rozdzielić na talerze, zalać zupą, na wierzch dodać śmietanę. Podawać z podpieczonymi kromkami chleba.

5

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

A ja tak na szybko
Jesli macie jakies warzywka w lodówce, zamrazarce to wrzucamy je do parowara ( ja to robie w philipiaku)zalewamy bulionem i dodajemy ziemniaki. Pyszna zupa i bardzo szybka.

6

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

ogórkowa "na oko" ;-)

do gara lejemy wodę, wrzucamy umyta kość/udka lub skrzydelka kurczacze wink. Do tego kostkę rosołową, pokrojoną marchewkę, dwa liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy wywar. Jak już bulgocze dorzucamy do tego pokrojone ziemniaki i gotujemy dalej. Kiedy ziemniaki się trochę pogotują dodajemy starte na grubych oczkach lub pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Jeśli chcemy, zeby zupa nie była delikatna a ostrzejsza - wlewamy dodatkowo sok ze słoika z tych ogórków. Gotujemy jeszcze trochę. Chochelką zagarniamy łyżkę zupy, wlewamy do kubeczka i w tym kubeczku mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany. Potem zawartość kubka wlewamy do garnka i mieszkamy. Można dodać posiekany koperek, podgotowujemy jeszcze kilka minut. I koniec, smacznego ;-)

7

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę
Marvie napisał/a:

Zupa z sera topionego: SZYBKA I PYSZNA
2 pory
1 cebula
0,5 kg miesa mielonego
15dkg pieczarek
1 litr bulionu
20 dkg serka topionego o smaku ziolowym (Hochland - np. trojkaciki)

Cebule, por i pieczarki poddusic, az beda miekkie, dodac do tego mieso mielone i smazyc na wolnym ogniu. Nastenie w 1litrze goracej wody rozpuscic 1kostke rosolowa i wlac do miesa.  Gdy to sie gotuje, dodac serek topiony i dobrze rozmieszac. Doprawic do smaku przyprawami.
so, pieprz, maga do smaku

Zrobiłam tę zupkę w sobotę - z tym, że dodałam trochę więcej przypraw. Mianowicie do mięsa mielonego (robię je sama, nie kupuję gotowego w sklepie) obowiązkowo dodałam czosnek w trakcie smażenia, ostrą paprykę i zioła prowansalskie. Do zupy natomiast dorzuciłam makaronu.

Samą zupę polecam bo jest na prawdę bardzo dobra i sycąca.

"Przeszłość i teraźniejszość są naszymi środkami. Tylko przyszłość jest celem."

8 Ostatnio edytowany przez Emilia (2009-11-30 22:12:46)

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Wielokrotnie sprawdzona smile   Pyyycha.

Powód edycji: usunięcie linka.

9

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zupki przygotowuję różne ,ale podaję Wam dwie sprawdzone

Zarzutka

Składniki :

40 dkg kapusty kiszonej,
10dkg boczku wędzonego może być troszkę więcej ,
ziemniaki,
2 cebule,2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki smalcu,
natka pietruszki,listek laurowy,ziele angielskie,sól i pieprz.

Wstawiam wodę,wrzucam dwie lub trzy kostki bulionu,ziele angielskie i listek laurowy.Ziemniaki kroje w kostkę i gotuję.Kapustę siekam i rzucam jak ziemniaki są już prawie miękkie..Cebulę obieram i kroję w kostkę,boczek również pokroić w kostkę.Usmażyć wraz z cebulką na smalcu,opruszyć mąką,zarumienić i włożyć do zupy.Gotować 5 minut.Doprawić pieprzem i solą.Dodać pietruszkę.


Na pieczarkową podam za chwilę, bo mąż przyjechał z pracy smile

"Człowiek jest wielki nie przez to,co posiada,lecz przez to,kim jest;
nie przez to,co ma,lecz przez to,czym się dzieli z innymi."

10

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zupa pieczarkowa

Składniki:
30 dkg pieczarek,
marchewka,ziemniaki,por,cebula,
0,5 szklanki śmietany 18%
3 łyżki masła,1 łyżka mąki pszennej,
koperek ,pietruszka,sol i pieprz.

Wstawiam wodę z kostkami bulionu.Ziemniaczki kroje w kostkę,marchewkę na tarce.Wrzucam do garnka i gotuję.Pieczarki myję i kroje w plasterki.Cebulę obieram i kroję w kostkę.Razem z pieczarkami smażę na rozgrzanym maśle i podlewam bulionem z ziemniaków.duszę 10 minut i przekładam do zupy.Dodaję śmietanę wymieszaną z mąką,wrzucam pietruszkę,koperek,doprawiam i zagotowuję.

"Człowiek jest wielki nie przez to,co posiada,lecz przez to,kim jest;
nie przez to,co ma,lecz przez to,czym się dzieli z innymi."

11

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zupa "kwaśne klopsy" smile    składniki:włoszczyzna,śmietana(250ml),2 listki laurowe,ziele angielskie, mięso mielone 500gr(jajko,bułka tarta do panierki,sól,pieprz),ziemniaki      przygotowanie: do garnka wlac 2 l wody,wrzucic włoszczyznę,marchewki przekrojone na pół) gotować jak marchewka bedzie miękka wrzucic do zupy klopsiki z mięsa mielonego(wcześniej zrobic tak klopsy jak na smażenie tylko dodac więcej bułki tartej) i dalej gotować jak klopsy wypłyna na wierzch to gotowac jeszcze 10 minut,potem wyłaczyc gaz odczekac pare minut i wlac smietane(nie gotowac) zupe doprawic do smaku według własnego gustu. do tego ugotowane ziemniaczki mówię wam pycha smile klopsiki róbcie małe smile

12

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zupa z soczewicy

Soczewicę zagotować w wodzie z kostką rosołkową ( lub na prawdziwym bulionie) - nie za dużo , to ma być zupa  a nie budyń:)- okolo 20 minut.
  Na patelni podsmażyć startą na wiórki marchewkę z przyprawami jakie lubicie na oliwie, dodać przecier pomidorowy i trchę czosnku, wymieszać .
Wrzucić do soczewicy , wymieszać KONSUMOWAC smile
Soczewica moze byc zielona lub pomarańczowa, ja wolę zieloną. Ilości to zalezy na ile osob, sami musicie wypraktykować.
Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym.

13

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Ulka, czy to ma być soczewica sucha czy z puszki? Jeśli sucha - mam ją najpierw namoczyć w wodzie przez jakiś czas?

14

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zupa z parówkami
-pół kg parówek drobiowych,
-20 dag pieczarek,
-słoik papryki konserwowej,
-słoik (lub pół) ogórków konserwowych,
-2 kostki rosołowe- drobiowe,
-słoiczek przecieru pomidorowego,
-przyprawy,
-odrobina cukru,

Pokrojone parówki smażymy na oleju. Przekładamy na talerz. Na tym samym oleju smażymy pieczarki (lekko posolone). Do osobnego garnka przekładamy pieczarki i parówki. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. wrzucamy kostki rosołowe, paprykę (pokrojoną w paski) i ogórki (pokrojone w talarki). Gotujemy. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Zupa powinna mieć lekko słodki smak smile

Dum spiro, spero

15

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

No niezle niezle chyba musze wyprobowac kilka przepisow chociaz u nas raczej zup sie nie jada... Ale mam taka mala prosbe do was drogie kolezanki potrzebuje dobry sprawdzony sposo na chlodnik bo chodzi za mna od dluzszego czasu sad

Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana !!!!

16 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-05-11 09:50:19)

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Często gotuję zupy. Oto jedna z moich ulubionych, gęsta i treściwa, bo takie lubię:

Barszcz Ukraiński

  *  1,5l wywaru mięsnego lub bulionu warzywno-drobiowego
  *  40 dag ziemniaków
  *  20 dag tartych buraków
  *  10 dag czerwonej fasoli
  *  przyprawa do zup
  *  liść laurowy
  *  śmietana 17%
  *  opcjonalnie resztki gulaszu

Ziemniaki kroimy w kostkę, a buraki ścieramy lub możemy użyć już startych w sloiku. Dodajemy je wraz z czerwoną fasolą do wywaru. Następnie doprawiamy do smaku, a gdy już się gotuje zabielamy śmietaną. Ja używam 17%, którą rozrabiam z lyżką mąki. Na koniec posypujemy zieleniną. Z powodzeniem możemy do tej zupy wykorzystać reszki gulaszu, które mamy z poprzedniego obiadu. Wtedy zupka będzie treściwsza. smile

https://lh3.googleusercontent.com/_weLPZ3QU5-M/Tco_CJdo83I/AAAAAAAAEjY/8usppf_93dc/barszcz-ukrainski.jpg

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

17

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Aniołku, barszcz ukraiński to też moja ulubiona zupa, choć u mnie w domu używa się białej fasoli, dużo buraków (wtedy zupa ma bardzo ładny "barszczowy" kolorek), dodaje się trochę białej, pokrojonej kapusty i marchewki smile

18

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zupa kapuściana z pomidorami (w przepisie tego nie ma, ale robiłam ją na udku)
    * 0,5 sztuki mała kapusta,
    * 2 sztuki marchewka,
    * 1 puszka pomidory z puszki bez skórki,
    * makaron,
    * cebula,
    * olej,
    * 1 litr bulion warzywny
Do garnka wlać dwie łyżki oliwy, następnie wrzucić marchewkę i cebulę. Smażyć tak kilka minut, nie zapominając o częstym mieszaniu, by się nie przypaliło. Dodać pomidory z puszki (wraz z odciekiem). Dolać litr bulionu warzywnego, wsypać makaron. Zagotować, zmniejszyć ogień, pogotować jeszcze kilkanaście minut, aby wszystkie warzywa były miękkie. Pół niewielkiej kapusty umyć, poszatkować a następnie wrzucić do garnka. Doprawić pieprzem, solą itp. Gotować jeszcze-ale nie za długo, by warzywa się nie rozgotowały.

Zupa szczawiowa
Składniki:

? 1 duża marchewka, starta na tarce (młoda lub jesienna)
? 1 pietruszka, starta na tarce (młoda lub jesienna)
? 300 g szczawiu, umytego i drobno pokrojonego
? 2 litry bulionu jarzynowego wraz z 1 łyżką masła
? 250 ml śmietany 18%
? 1 łyżeczka mąki zmieszana z odrobiną wody
? Dodatki (dowolnie): chleb, szczypiorek, jajko ugotowane na twardo, ser biały

Wykonanie:
Marchewkę i pietruszkę jesienną chwilę podgotować w bulionie. Dodać szczaw. Jeśli używamy młodej marchewki i pietruszki nie musimy ich podgotowywać, gotujemy je w bulionie razem ze szczawiem. Wszystkie warzywa gotować do miękkości, przez kilka minut. Dodać śmietanę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotować ciągle mieszając. Podawać z dowolnymi dodatkami.

19

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Krem z zielonego groszku:
- kilka skrzydełek (albo kostka karkowa)
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach
- ziemniaki, ze dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera pokrojone w kostkę
- kostka bulionowa
- torebka groszku mrożonego
- sól, pieprz
- kwaśna śmietana
- świeżo wyciśnięty czosnek

Na mięsie ugotować bulion, dodać warzywa i kostkę. Kiedy zmiękną, dorzucić groszek i gotować ok. 10 minut. Wyłączyć palnik, wyłowić skrzydełka, a całą zupę zmiksować. Ja lubię kiedy ejst bardzo gęsta, w razie potrzeby można dodać trochę wody. Doprawić solą i pieprzem - powinna być nieco mdła. Nalać gorącą do miseczek, na środek każdej włożyć dużą łyżkę śmietany i trochę czosnku.
Można podawać z groszkiem ptysiowym, chociaż ja preferuję grzanki własnej roboty - chleb pokrojony w kostkę (najlepiej lekko czerstwy) rumienić na odrobinie bardzo mocno rozgrzanej oliwy, intensywnie mieszając i nie dopuszczając do przypalenia.

20 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-05-14 10:49:40)

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Pyszna zupa pomidorowa smile

    * kostka drobiowa lub warzywna
    * 60g przecieru pomidorowego
    * dwie duże marchewki
    * liść laurowy
    * ziele angielskie
    * przyprawa Vegeta lub Kucharek
    * kielbasa
    * torebka ryżu/makaron
    * lyżka mąki
    * śmietana 17%

Do wody dodajemy: kostkę bulionową, liść laurowy oraz ziele angielskie. Jeśli gotujemy z ryżem, wsypujemy go teraz i dodajemy pokrojone w talarki lub starte na tarce marchewki, a także dowolnej wielkości kawalek kielbasy. Gdy ryż i warzywa zmiękną dodajemy, śmietanę zaprawioną mąką wymieszaną dokladnie z przecierem pomidorowym. Gdy gotuje się, zmniejszamy gaz i jeszcze doprawiamy do smaku. Jeśli zupę podajemy z makaronem, oczywiście gotujemy go oddzielnie. smile

https://lh5.googleusercontent.com/_weLPZ3QU5-M/Tc5BhxqLhFI/AAAAAAAAEk4/l5ufG4NnZCw/s512/P1080584.JPG

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

21

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę
stokrotka25 napisał/a:

Zupa "kwaśne klopsy" smile    składniki:włoszczyzna,śmietana(250ml),2 listki laurowe,ziele angielskie, mięso mielone 500gr(jajko,bułka tarta do panierki,sól,pieprz),ziemniaki      przygotowanie: do garnka wlac 2 l wody,wrzucic włoszczyznę,marchewki przekrojone na pół) gotować jak marchewka bedzie miękka wrzucic do zupy klopsiki z mięsa mielonego(wcześniej zrobic tak klopsy jak na smażenie tylko dodac więcej bułki tartej) i dalej gotować jak klopsy wypłyna na wierzch to gotowac jeszcze 10 minut,potem wyłaczyc gaz odczekac pare minut i wlac smietane(nie gotowac) zupe doprawic do smaku według własnego gustu. do tego ugotowane ziemniaczki mówię wam pycha smile klopsiki róbcie małe smile

O rany! to jest zupa mojego dzieciństwa.
Nie mogłam nigdzie znaleźć tego przepisu ( mama nie zdążyła się podzielić przepisem)
Zamiast panierki z bułki, klopsiki obtaczało się w mące ziemniaczanej a ziemniaki podawało na osobnym talerzyku.
Ma naprawdę niepowtarzalny smak.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

22

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Smaczny Krupnik

    1,5 litra wywaru z mięsa lub bulionu grzybowego
    10 dag kaszy jęczmiennej
    40 dag ziemniaków
    2-3 dag suszonych grzybów
    marchewka w kawałkach lub starta
    vegeta lub inna przyprawa do zupy
    liść laurowy
    natka pietruszki
    można dodać kawałki kiełbasy do smaku

Grzyby umyć, namoczyć i ugotować bądź zalać na noc wrzątkiem, odlać wodę i umyć. Jeśli nie odlejemy wody, w której moczyliśmy grzyby, zupa będzie mieć gorzki posmak. Kaszę oplukać, zalać wywarem wraz z dodatkami i ugotować na malym ogniu. Pokrojone w kostkę ziemniaki można dodać pod koniec gotowania wraz z suszonymi grzybami. Dla zaoszczędzenia czasu można również dodać te skladniki jednocześnie - również wszytko się uda. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku. Należy pamiętać, że krupnik lepiej solić bezpośrednio przed podaniem - w przeciwnym razie zupa może być ciemna.

https://lh5.googleusercontent.com/_weLPZ3QU5-M/TdDsBXN3tVI/AAAAAAAAElw/E3AOupTpa8s/smaczny-krupnik.jpg

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

23

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

zupa krem z cukinii



1 średnia cukinia,
2 - 3 cebule,
3 - 4 marchewki,
po 2 łyżki masła i oliwy z oliwek,
1 litr bulionu ( może być z kostki, ja dzisiaj używam bulionetki drobiowej),
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Cukinię obierany ze skóry, wydrążamy pestki, kroimy w kostkę, marchew kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy najpierw marchew (bo jest najtwardsza) i dusimy około 2 minuty, potem dorzucamy cukinię i cebulę. dusimy do momentu aż warzywa zmiękną, następnie zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut.

24

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Aniołku, Twój krupniczek wygląda bardzo smakowicie smile. Mmmm... zjadłabym taki u mojej babci, robi najlepsze zupy na świecie... big_smile

25

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Dziękuję Kotoko, lubię tę zupkę - jest nie tylko smaczna, ale i sycąca. Zapraszam do degustacji smile

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

26

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Ja dla odmiany, na słodko. Zupa zarówno na obiad, i deser.

1 op. mrożonych truskawek, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki śmietany 22 proc., 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/2 op. makaronu wstążki, sok i skórka z cytryny i imbir.

Truskawki bez rozmnażania wkładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością gorącej wody i gotujemy 10-15 min na małym ogniu. Dodajemy cukier, mieszamy a gdy truskawki będę miękkie, zdejmujemy garnek z ognia. Przestudzone truskawki miksujemy blenderem na gładką masę. Ponownie stawiamy garnek na ogniu, i dolewamy ok półtora litra wody - dolewamy stopniowo, małymi porcjami, sprawdzając czy zupa nie jest zbyt rzadka. Powinna być esencjonalna i aromatyczna. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości przygotowanej wody i dodajemy, mieszając, do masy truskawkowej (zamiast mąki ziemniaczanej, również można użyć truskawkowego kisielu, albo budyniu). Gotujemy. Doprawiamy zupę według uznania sokiem cytrynowym i sproszkowanym imbirem (można dodać odrobinę startej, uprzednio sparzonej skórki cytrynowej). Na koniec dodajemy śmietanę i już dłużej zupy nie gotujemy. Na koniec, gotujemy makaron w dużej ilości posolonego wrzątku. Odcedzamy, i podajemy zupę z porcjami makaronu. A jeśli chcemy ją podać na zimno, wystarczy ją schłodzić w lodówce. Smacznego!

Gdybyśmy tylko, nauczyli się częściej milczeć, z pewnością zaczęlibyśmy mądrzej mówić.

27 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-06-10 11:32:21)

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zupa pieczarkowa z fusilli

* kostka warzywna lub drobiowa
* 25dag pieczarek
* dwie duże marchewki
* liść laurowy
* ziele angielskie
* przyprawa Vegeta lub Kucharek
* kiełbasa (opcjonalnie)
* łyżka mąki
* 100g śmietany 17%
*natka pietruszki
* makaron np. fusilli

Do wody dodajemy: kostkę warzywną bulionową, liść laurowy oraz ziele angielskie. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki - wrzucamy do wywaru. Dodajemy także pokrojone w talarki lub starte na tarce marchewki oraz opcjonalnie dowolnej wielkości kawałek kiełbasy (może być pokrojony w plasterki lub półplasterki). W międzyczasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy śmietanę zaprawioną mąką poprzez hartowanie nią wywaru. Gdy zupa gotuje się, zmniejszamy gaz i jeszcze doprawiamy do smaku. Posypujemy natką pietruszki.

https://lh6.googleusercontent.com/-vcwb0ZqLGM8/TfHj1p-2CZI/AAAAAAAAE0o/UGytcqy3rn4/s512/Zupa%252520pieczarkowa.JPG

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

28

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Biały barszcz

Ja gotuję tę zupę na kiełbasie, a nie na boczku, gdyż ta druga wersja jest dla mnie zbyt tłusta. Wywar bulionowy doprawiam vegetą i majerankiem oraz dolewam łyżeczkę octu. Dodaję pokrojoną w plasterki lub półplasterki marchewkę. Następnie zaprawiam śmietaną dokładnie wymieszaną z mąką. Podaję z połówkami jajek.

https://lh6.googleusercontent.com/-QLv2rRsNpHI/TgMJ-hXAaNI/AAAAAAAAE6s/i-kqHfKYleA/s576/Bia%2525C5%252582y%252520barszcz.JPG

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

29

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę
aniolek27 napisał/a:

Smaczny Krupnik

    1,5 litra wywaru z mięsa lub bulionu grzybowego
    10 dag kaszy jęczmiennej
    40 dag ziemniaków
    2-3 dag suszonych grzybów
    marchewka w kawałkach lub starta
    vegeta lub inna przyprawa do zupy
    liść laurowy
    natka pietruszki
    można dodać kawałki kiełbasy do smaku

Grzyby umyć, namoczyć i ugotować bądź zalać na noc wrzątkiem, odlać wodę i umyć. Jeśli nie odlejemy wody, w której moczyliśmy grzyby, zupa będzie mieć gorzki posmak. Kaszę oplukać, zalać wywarem wraz z dodatkami i ugotować na malym ogniu. Pokrojone w kostkę ziemniaki można dodać pod koniec gotowania wraz z suszonymi grzybami. Dla zaoszczędzenia czasu można również dodać te skladniki jednocześnie - również wszytko się uda. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku. Należy pamiętać, że krupnik lepiej solić bezpośrednio przed podaniem - w przeciwnym razie zupa może być ciemna.

https://lh5.googleusercontent.com/_weLP … rupnik.jpg

Ja zawsze dosypuję trochę ryżu do krupniku.

50 Cent ft. Jeremih - 5 senses

30

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Nauczyłam się robić zupę "groszek z marchewką" od rodziny mojego chłopaka z racji tego, że jesteśmy z innych regionów to wcześniej jej nie robiłam i o niej nie słyszałam. A taka prosta smile
Mrożonka groszek z marchewką
Coś z kurczaka (ja przeważnie skrzydełka)
Rosołek w kostce
Ziemniaki w kostke
śmietana kwaśna
pieprz
pietruszka/koperek/magi posiekane
ocet
cukier


Wodę wlewamy do garnka do tego skrzydełka, rosołki. Chwilę się podgotuje i wrzucamy ziemniaki. Pod koniec gotowania ziemniaków wsypujemy mrożonke. Doprawiamy pieprzem,octem do smaku aby była lekko kwaskowata no i cukrem w garnku albo sam każdy sobie na talerzu. Zestawiamy z ognia i wlewamy śmietanę, mieszamy i wsypujemy zieleninkę.

Ja robię tak, że czasem albo groszek mrożony daję albo z puszki a marchewki mrożonej nie lubię więc czasem kroję w kostkę świeżą to wtedy biorę sam groszek mrożony.

Można zrobić bez octu i cukru. Ja wlewam sobie taką jeszcze bez octu i cukru smile A z racji tego, że to jest smak dzieciństwa mojego chłopaka muszę mu dać cukier i ocet tongue
Można wrzucić parówki pod koniec gotowania jak ktoś lubi !

50 Cent ft. Jeremih - 5 senses

31

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Flaki drobiowe

udka z kurczaka lub cały kurczak
marchew pietruszka i seler korzeń
cebulka
ziele angielskie, liść laurowy
rosołki w kostce lub bez:)
zieleninka do posypania

Mięso, rosołki, ziele, liść i cebulke przypaloną gotujemy aż mięso będzie miękkie(zalewamy wodą tak aby zakryło wszystko a nawet 2 cm wyżej). Wyciągamy mięso i obieramy z kości i kroimy w paseczki ze skórą albo bez jak kto woli.
Starte na tarce na dużych oczkach marchew, pietruszka i seler wrzucamy do garnka i mięso obrane pokrojone. Zagotować aby warzywka starte lekko doszły i doprawić pieprzem i majerankiem (rosołek słony). Zdjąć z ognia i wsypać zieleninkę.
Można też dać przyprawę do flaków.
Ja na 2 osoby robię z 2 udek i jeszcze zostaje na dokładkę wink
Podaje z chlebem, ale myślę, że jak najbardziej można wrzucić ziemniaki w kostkę.

50 Cent ft. Jeremih - 5 senses

32 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-07-23 12:48:32)

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zupa szczawiowa z ryżem

* 140g szczawiu drobno pokrojonego lub zmielonego ze słoika
* 2 litry bulionu warzywnego z 1 kostki
* kilka średnich marchewek
* 100ml śmietany 18%
* 1 łyżka mąki do zagęszczenia śmietany
* vegeta
* 2 jajka ugotowane na twardo
* ryż

Przygotowanie:

Do wywaru warzywnego dodaję pokrojone w talarki marchewki oraz szczaw ze słoika. Następnie dosypuję ryż. Śmietanę mieszam z mąką i dolewam do zupy po uprzednim jej zahartowaniu. Doprawiam do smaku vegetą. Jajka gotuję na twardo, kroję na ćwiartki lub po prostu na kawałki. Zamiast z ryżem można podawać też np. z ziemniakami.

https://lh4.googleusercontent.com/-q5aaZVnfSWA/Tip9TYHQ3oI/AAAAAAAAFCo/iI5xvru4VgU/s512/P1080877.JPG

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

33

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Aniołku, to bardzo ciekawy przepis! Szczawiowej z ryżem jeszcze nigdy nie jadłam smile

34

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę
kotoko napisał/a:

Aniołku, to bardzo ciekawy przepis! Szczawiowej z ryżem jeszcze nigdy nie jadłam smile

Cieszę się, że Ci się spodobał. Ja lubię z ryżem zarówno tą zupę, jak i biały barszcz smile

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

35

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Wykwintna zupa z porow
Autor: marzenka                                                                                                                                                          Składniki:
0,5 kg miesa mielonego, 4 spore pory, 0.5 kg pieczarek, 3 marchewki, 1 pietruszka, duzy, solowy serek topiony, kwasna smietana, 2 kostki rosolowe.

Jak przyrządzić?
Do garnka wlac okolo 2 litry wody, zagotowac z kostkami rosolowymi i pokrojona marchewka i pietruszka. Mieso mielone podsmazyc na patelni na zloto, jak do spaghetti. Pieczarki pokroic w plasterki, polowe z nich podsmazyc i dodac do zupy, czesc nie podsmazona tez wlozyc do garnka. Pory pokroic w plasterki okolo 1 cm grubosci i dodac je do zupy jak juz wszystkie warzywa sa gotowe razem z serkiem i mieszajac doprowadzic do roztopienia. Jesli za rzadka - dolac wody. Doprawic pieprzem i sola i zabielic smietana, zestawic ognia.                                                                                                                                                                  (  Zupa jest przepyszna... Jest fajna bo bez ziemniakow a pomimo to jest naprawde syta... Serek jest niezbedny... )

Chłodnik szczawiowo- jogurtowy
Danka Daniłowska
Składniki:


20 dag szczawiu,
jedna kostka bulionu warzywnego,
4 jajka,
duży ogórek,
pół pęczka dymki,
300 g gęstego jogurtu,
natka pietruszki,
koperek,
sól, pieprz.                                                                                                                                                                 Jak przyrządzić?


Liście szczawiu oczyścić, dokładnie umyć i pokroić.

Kostkę bulionową rozpuścić w 3 szklankach wody.

Dodać szczaw i gotować 5 minut.

Odstawić do wystygnięcia.

Jajka ugotować na twardo i pokroić w cząstki.

Dymki ze szczypiorkiem umyć i posiekać.

Ogórek pokroić w kostkę.

Natkę i koperek posiekać.

Do zimnego bulionu szczawiowego dodać połowę pokrojonej dymki ze szczypiorkiem, połowę ogórka, połowę natki i koperku.

Wszystko zmiksować.

Do zmiksowanej zupy dodać jogurt.

Przyprawić solą i pieprzem.

Dodać pozostawiony ogórek, dymkę ze szczypiorkiem, natkę i koperek oraz pokrojone jajka.                                                                                                                                                                   Zupka chińska
Ania                                                                                                                                                                    Składniki:
2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 piersi kurczaka, pół opakowania makaronu sojowego, kilka grzybków mun, 1 kostka bulionu drobiowego, łyżeczka sosu sojowego, sól, pieprz

Jak przyrządzić?
Marchewkę, pietruszkę i seler umyć i ugotować na parze. Pierś umyć i również ugotować na parze. Makaron zalać gorącą wodą i poczekać 5 minut, aż zrobi się miękki, to samo zrobić z grzybkami. Zrobić bulion, dodając sos sojowy do smaku (żeby było pikantne). Gdy warzywa i mięso będą już gotowe, pokroić wszystko w drobną kostkę. To samo zrobić z grzybkami (wcześniej je odcedzić). Do głębokiego talerza nałożyć makaron, warzywa, mięso i grzybki i wszystko zalać bulionem. Można posypać natką pietruszki.
(Trochę ostra ta zupa bo dodałam Tabasco.Ale poza tym zupa jest pyszna!!!!)                                                                                                                                                           Zupka krem dla małych dzieci na parze
hera                                                                                                                                                                   Składniki:
3 marchewki, 3 duże ziemniaki, 1 pietruszka (korzeń), parę różyczek z kalafiora i brokuł, 2 łyżki zielonego groszku bądź kukurydzy, 2-3 łyżki masła

Jak przyrządzić?
Marchewki, ziemniaki, pietruszkę, kalafior i brokuły gotujemy na parze (ewentualnie w garnku). Po ugotowaniu rozgniatamy bądź miksujemy warzywa wraz z groszkiem lub kukurydzą. Na koniec dodajemy masło w celu uzyskania kremowej konsystencji.                                                                                                                                                          Chłodnik z botwiny     Danka Daniłowska                                                                                                                                                        Składniki:


pęczek młodej botwinki,
jeden młody buraczek,
0,5 l jogurtu naturalnego,
400 ml kefiru,
ogórek,
pęczek koperku,
pęczek szczypiorku,
0,5 pęczka natki pietruszki,
1 cytryna,
cukier,
sól,
pieprz                                                                                                                                                          Jak przyrządzić?


Botwinę oczyścić, umyć i drobno pokroić.

Buraczka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na jarzynowej tarce.

Ugotować w 0,5 l wody (gotować około 10 minut).

Dodać sok z cytryny i odstawić do wystygnięcia.

Szczypiorek, natkę i koperek posiekać.

Ogórek obrać i pokroić w kostkę.

Ostudzoną botwinę połączyć z jogurtem i kefirem.

Dodać pokrojone zioła i warzywa.

Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Wstawić do lodówki na około godzinę.
( Ja dodaję nieco barszczyku w proszku, wcześniej zrobionego we wrzątku. Bardzo gęsty koncentrat z tego robię - takie gotowe koncentraty w butelce sprawiają, że chłodnik robi się gorzkawy - a rozrobienei barszyczku w proszku i dodanie do kefiru nie dość, że pozwala nam skontrolować kolor naszego chłodniczka, to nadaje mu bardzo przyjemny aromat i smak smile

Zauroczenie Tobą przeistoczyło się nagle w kxxx silną miłość.  ?  Namiętności Jego pocałunku nie da się ubrać w słowa. Za każdym razem jest coraz bardziej niesamowity.  Bez Ciebie nie chcę przeżyć ani jednej chwili, bo nie ma nikogo takiego jak Ty. ONLY GOD CAN JUDGE ME

36

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

A ja lubię zupy kremy ostatnio robiłam z dyni i wyszło całkiem nieźle.

Składniki :

2 duże marchewki
mały seler
ok 700 g miąższu z dyni
2-3 średnie ziemniaki
1 litr wody
kawałek świeżego imbiru
sól, pieprz
2 kostki bulionowe

Przepis:

Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje dodajemy kostki bulionowe i  mieszamy w garnku tak by one się rozpuściły. Wszystko razem gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy starty imbir (ok. 1 cm), sól i pieprz. Na końcu wszystko razem miksujemy za pomocą blendera. Zupę można podawać z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami lub z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

http://www.codogara.pl/- mój blog kulinarny. Goście mile widziani:)

37

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zupa z marchewki i soczewicy

Składniki:

200 g czerwonej soczewicy
4 duże marchewki
duża cebula
imbir świeży lub suszony
pieprz
sól
1,5 l bulionu warzywnego
oliwa z oliwek

Przepis:

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć w garnku na oliwie z oliwek z łyżeczką startego (ewentualnie suszonego) imbiru. Kiedy się zeszkli, dodać do niej marchewkę pokrojoną w 2 cm kawałki, przesmażyć. Następnie wsypać soczewicę i smażyć 4 minuty. Po tym czasie, dodać bulion warzywny. Gotować, aż marchewka będzie miękka, całość zmiksować, doprawić solą, pieprzem. Smacznego smile

38 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-10-21 19:39:01)

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Luqi interesujący przepis.

Mnie ostatnio wzięło na eksperymenty z zupą pomidorową. Jeden opisałam w temacie o improwizacjach kulinarnych:

http://www.netkobiety.pl/p771733.html#p771733 - post nr 18

A teraz podam taką propozycję: Zupa pomidorowa z pęczakiem i indykiem/kurczakiem

1/2kg filetu drobiowego z piersi indyka/kurczaka
3 spore marchewki
2 puszki pomidorów bez skórki
20 dag pęczaku
1,5 litra bulionu warzywnego z kostki
przyprawy: tymianek, bazylia, vegeta

Filet umyłam i osuszyłam (zawsze usuwam tłuściejsze kawałki itp), a następnie pokroiłam na małe kawałki. Piekłam w pekarniku nagrzanym do 180st przez 20m. Marchewki zaś po obraniu pokroiłam w plasterki i dodałam do bulionu warzywnego z kostki. Następnie do wywaru wsypałam pęczak i dodałam pogniecione pomidory wraz z sosem. Po dodaniu mięsa odsączonego na ręczniku papierowym, doprawiłam zupę i przed podaniem dodałam natkę pietruszki.

https://lh3.googleusercontent.com/-APqPMdMzj2U/TqEwFYy4bOI/AAAAAAAAFQg/VVLuuR0R-p8/s576/P1100306.JPG

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

39 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-11-03 12:48:56)

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Tak robię zupę grzybową:

1,5l bulionu z kostki grzybowej
20-25dag grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
kilka średnich ziemniaków
warzywa np. mrożonka
100ml śmietany 18%
łyżka mąki
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, vegeta
natka pietruszki


Umyte i pokrojone grzyby wrzucam do garnka i zalewam bulionem, dodaję warzywa. Następnie obieram i kroję ziemniaki, po czym też wrzucam do wywaru. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy, a także doprawiam vegetą. Gdy już wszystkie składniki zmiękną, dodaję śmietanę wymieszaną z mąką oczywiście po uprzednim zahartowaniu kilkoma łyżkami zupy. Posypuje natką pietruszki.

https://lh6.googleusercontent.com/-s_rqJxMJHyI/TrJwzLHf24I/AAAAAAAAFT4/oDY78CExOPY/s128/P1100338.JPG?gl=IE

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

40 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2011-11-03 12:53:02)

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zupa z dyni - pikantna
?    1 kg dyni
?    1 duża biała cebula
?    1 duża czerwona cebula
?    4-5 łyżeczek surowego imbiru
?    1 l bulionu (może być z kostki)
?    2 ząbki czosnku
?    3-4 łyżki oliwy
?    2 łyżki masła
?    2 łyżki szczypiorku
?    gałka muszkatołowa
?    pieprz czarny mielony
?    curry
Imbir, cebulę, czosnek ? pokroić i zeszklić. Pokrojoną dynię i curry ? smażyć przez 1 minutę. Wlać bulion i gotować 20 minut. Zmiksować. Cebulę, czosnek, imbir ? dodać do zupy. Dodać pozostałe składniki.


Zupa krem marchewkowa na ostro
?    80 dkg marchewki karotki
?    1 duża cebula
?    1 winne jabłko
?    1 łyżeczka soku z cytryny
?    4 szkl. bulionu drobiowego
?    200 ml jogurtu naturalnego
?    2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
?    2 łyżki masła
?    kilka kropli sosu tabasco
?    sól
?    pieprz
Marchewkę, cebulę, jabłko obrać i pokroić. Jabłko skropić sokiem z cytryny. Na maśle zeszklić cebulę, dodać jabłko ? smażyć. Dodać, ciągle mieszając, marchew i smażyć 3 minuty. Zalać bulionem i gotować, aż marchew będzie miękka. Zupę przestudzić i zmiksować. Dodać jogurt, doprawić do smaku sosem tabasco, solą i pieprzem, posypać natką. Podawać z grzankami.

Jeśli ktoś chce, znajdzie sposób.
Jeśli ktoś nie chce, znajdzie powód.


"Sztuka życia polega na tym, by dostrzec swoje ograniczenia i słabości." Robert Rutkowski

41 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-02-08 16:33:30)

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Kolejna pyszna zupka.

Tę zupę nauczyłam się gotować dawno temu od siostry smile

Ogórkowa z ryżem

1,5-2 litry wywaru z kostki bulionowej - dodaję dwie warzywne
duża ilość mrożonych warzyw
2 torebki ryżu
liść laurowy i ziele angielskie
majeranek
vegeta
kilka startych ogórków kiszonych lub przecier ogórkowy
śmietana

Do wody dodaję dwie kostki rosołowe, a także dużo mrożonych warzyw i ryż. Lubię gęste zupy, więc taka ilość ryżu. Jeśli zupa na drugi dzień zgęstnieje, dolewam odrobinę wrzątku. Doprawiam wymienionymi przyprawami, a gdy warzywa i ryż zmiękną dodaję śmietanę po uprzednim zahartowaniu jej gorącym wywarem. Dopiero na koniec, gdy znów zaczyna się gotować dodaję starte ogórki lub przecier z ogórków. Jest wtedy pewność, że śmietana się nie zważy, gdy dodajemy też kwas z ogórków. Z tego co wiem w wielu przepisach jest "tradycyjna" kolejność, czyli śmietana na końcu. Także wedle uznania.

https://lh6.googleusercontent.com/-VgQf3eabHBg/TzKEHOKTp0I/AAAAAAAAFZ0/PEUQnksgM4M/s720/Zupa%2520og%25C3%25B3rkowa.JPG?gl=IE

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

42

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zauważyłam, że w przeważającej większości przepisów pojawia się kostka rosołowa. Zastanawiam się, czy coś takiego w ogóle można nazwać dobrą zupą (jak w temacie)? Przecież to sama chemia, nawet smaku za bardzo nie ma, tylko kupę soli. Nie lepiej ugotować zupę na mięsie i warzywach i doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami? Dla mnie zupa z kostki to co najwyżej wyrób zupopodobny wink

43

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Kolejna pyszna zupa - przepis z gazetowych wycinków

Krupnik z grzybkiem

3 skrzydełka kurczaka
kilka suszonych grzybków
warzywa: marchewka, seler, pietruszka
liść laurowy i ziele angielskie
kilka ziaren pieprzu
kilka średnich ziemniaków
1/2 szklanki kaszy perłowej
sól i pieprz / przyprawa do zupy
natka pietruszki

Grzybki dobrze jest namoczyć we wrzątku przez noc. Skrzydełka gotowałam oddzielnie w wodzie przez ok. 20-30m (zawsze tak robię, by uniknąć tzw. "szumów" w zupie), a w tym czasie we właściwym garnku przyrządziłam wywar warzywny.
Warzywa oczyściłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Dodałam je wraz z suszonymi grzybami do wody.
Do gotującego się wywaru dodałam liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Skrzydełka można wyjąć z wywaru i obrać z mięso. Następnie dodać wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i kaszą. Gotujemy do miękkości składników. Dobrze jest jeszcze doprawić do smaku przed podaniem i posypać natką pietruszki.

https://lh6.googleusercontent.com/-qzHASZcmX8E/T5gAPrArPGI/AAAAAAAAFhM/JStdMH9ZMSA/s800/Krupnik%2520z%2520grzybkiem.JPG?gl=IE

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

44

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Kapuśniak wg TeleTydzień

30 dag kwaszonej kapusty
1 pęczek włoszczyzny
1 cebula
4 ziemniaki
10 dag wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
3 listki laurowe
po 3 kuleczki ziela angielskiego i pieprzu
suszony majeranek
sól
świeży majeranek do dekoracji

Kapustę posiekaj i przełóz do garnka, po czym zalej 1,5 l wody, Dodaj ziele angielskie, listki laurowe i pieprz. Wlej łyżkę oleju, dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj je na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Włoszczyznę pokrój w kostkę, a cebule drobno posiekaj. Dodaj wszystko do gotującej się kapusty i dokładnie wymieszaj. Duś razem ok. 30 minut, a następnie dodaj ziemniaki i gotuj jeszcze 10 minut.

Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na chrupko na łyżce oleju. Oprósz mąką i lekko zasmaż, nie rumieniąc. Dodaj do zupy.

Przeciśnij ząbki czosnku przez praskę i dodaj do garnka. Dopraw do smaku solą, pieprze i suszonym majerankiem. Udekoruj listkami świeżego majeranku.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

45

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę
Anemonne napisał/a:

Zauważyłam, że w przeważającej większości przepisów pojawia się kostka rosołowa. Zastanawiam się, czy coś takiego w ogóle można nazwać dobrą zupą (jak w temacie)? Przecież to sama chemia, nawet smaku za bardzo nie ma, tylko kupę soli. Nie lepiej ugotować zupę na mięsie i warzywach i doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami? Dla mnie zupa z kostki to co najwyżej wyrób zupopodobny wink

masz rację,nie rozumiem ludzi którzy na okragło wrzucają do wywaru na zupę kostki rosołowe,ba a już całkiem nie rozumiem tych co zupy gotują tylko na tych kostkach i dają to swoim dzieciom
aniolek27 uwielbiam kapusniak,najlepiej bardzo kwaśny smile

46

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Na jesienne i zimowe wieczory polecam rozgrzewającą zupkę CHRZANOWĄ szybką w przygotowaniu.  Zawsze gotuję na oko, więc każdy powinien ilość składników dobrać wg własnego uznania - postaram się podać w przybliżeniu

Garnek na ok. 3 litry

- wędzony boczek, może być też biała kiełbasa, toruńska lub żeberka wędzone (w zależności kto  na czym gotuje i lubi żurek)
- mała cebula pokrojona w piórka lub kostkę
- czosnek przeciśnięty ok. 2-3 ząbki
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 3/4 słoika chrzanu (więcej lub mniej wg uznania)
- sól, pieprz, vegeta, maggi do smaku; jak ktoś lubi może dodać kostkę knora na wędzonym boczku
- majeranek
- śmietana do zabielenia
- ziemniaki lub jajka

Do garnka włożyć białą kiełbasę,ziele, liść laurowy, cebulę, czosnek, zalać wodą, gotować ok. 30  minut, dodać chrzan, gotować ok. 5 minut, doprawić przyprawami. Zabielić śmietaną. Dodać osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę lub jajko ugotowane na twardo - co kto lubi

Ważne jest, aby poz­wo­lić pew­nym rzeczom odejść. Uwol­nić się od nich. Od­ciąć. Zam­knąć cykl.Nie po­wodu du­my, słabości czy pychy, ale po pros­tu dla­tego, że na coś już nie ma miej­sca w Twoim życiu.Zam­knij drzwi, zmień płytę, pos­przątaj dom, strzep­nij kurz...

47

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Może kogoś zainteresuje Zupa z kalarepy z Nasz Głos

6 kalarep z liśćmi
50 dag kości ze schabu
80 dag ziemniaków
5 dag smalcu (prawdę mówiąc ten składnik mnie bym odrzuciła)
5 dag mąki pszennej
1 mała cebula
1 płaska łyżeczka cukru
1 kostka rosołowa
łyżeczka kminku
pieprz i sól

Zrobić wywar z kości, wyjąć je obrać z mięsa. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę.

Zdroew liście kalarepy pokroić w paski, a obrane główki pokroić w kostkę. Kalarepę i ziemniaki ugotować do miękkości w w wywarze z dodatkiem soli i cukru. Pod koniec gotowania dodać kminek i kostkę rosołową.

Zupę zagęścić zasmazką ze smalcu, mąki i cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę. Zagotowac, zestawić z o gnia i dodać mięso. Przyprawić solą i pieprzem.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

48

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zupa kminkowa żródło Nasz Głos

1,5 l wywaru z warzyw
20 dag wieprzowych lub cielęcych żeberek
5 ziemniaków
2 cebule
2 łyżki margaryny
1 łyżka mąki
1 łyżka ziaren kminku
sos sojowy
sól i pieprz

Ziemniaki ugotować, ostudzić i pokroić w talarki.  Żeberka pokroić na niewielkie kawałki - lekko posolić, posypać mąką i smażyć na łyżce margaryny do zrumienieia. Przełożyć do garnka, zalać wywarem. Dodać kminek i gotować, dopóki mięso nie będzie miękkie.

Wyjąć żeberka, usunąć kości, a mięso posiekać i ponownie dodać do wywaru. Wrzucić pokrojone ziemniaki, podgrzać, doprawić sosem sojowym i pieprzem.

Przed podaniem dodać do zupy drobno pokrojoną cebulę, podsmażoną na łyżce margaryny.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

49

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Kapuśniak źródlo: Nasz głos

mała główka kapusty
pęczek koperku
2 marchewki
30-40 dag ziemniaków
żeberko lub kość schabowa
kostka rosołowa
pół łyżki masła
sól

Kość lub żeberko oraz pokrojoną w cienkie plasterki marchew gotujemy ok. godziny w nieco ponad 2l wody. Wrzucamy do garnka kostkę rozołową, drobno pokrojoną kapustę i gotujemy wszystko ok. półgodziny.

Pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy oddzielnie w małym ogarnku. Gdy są już ugotowane, wlewamy je do zupy razem z wodą z gotowania. Dodajemy mąkę zmieszaną z masłem i drobno posiekanym koperkiem. Zagotowujemy.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

50 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-04-09 17:08:45)

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zalewajka z kiełbasą źródło: Olivia

4 duże ziemniaki
3 kawałki białej kiełbasy
2 ząbki czosnku
4-5 suszonych grzybów
1l wywaru mięsnego lub warzywnego
marchewka
cebula
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
1/2l zakwasu chlebowego (żuru)
2 łyżki oleju
sól i pieprz
majeranek
natka pietruszki

Grzyby namocz w wodzie (ok. 30 minut). Kiełbasę ugotuj, przestudź. Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój na kawałki, zalej 1/2 l gorącej wody oraz wywarem.

Dodaj obrany czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez kwadrans.

Oddzielnie ugotuj namoczone grzyby. Przełóż je do ziemniaków (sprawdź, czy są miękkie) i razem gotuj kilka minut w tej samej wodzie.

Cebule posiekaj, kiełbasę obierz, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej, zrumień cebulę, dodaj kiełbasę. Podsmażoną włóż do zupy, wlej zakwas. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem, gotuj przez 5 minut. Posyp natką pietruszki.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

51

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zupa cytrynowa wg Ewy Wachowicz

1 udko z kurczaka
1 cytryna
1 pietruszka
1 seler
1 marchewka
1 cebula
1 liśc laurowy
1 szkl. śmietany 18%
2 żółtka
1 kiszony ogórek
sól i pieprz
koperek

W garnku podgrzej 1,5 l wody, wrzuc udko z kurczaka i gotuj pod przykryciem. Po 10 minutach dodaj pietruszke, seler, pokrojoną marchewkę, liśc laurowy i cebulę zrumienioną na ruszcie lub patelni bez tłuszczu. Po kolejnych 10 minutach wyjmij udko, obierz z mięsa i drobno pokrój. Włóż do wywaru.

Z cytryny wyciśnij sok, rozmieszaj z 2 żółtkami i śmietaną. Wlej do wywaru, gotuj na wolnym ogniu nie dopuszczając do wrzenia. Dopraw do smaku solą oraz świezo zmielonym czarnym pieprzem.

Dla urozmaicenia smaku dodaj bardzo drobno posiekany kiszony ogórek. Na talerzu posyp posiekanym koperkiem lub zieloną pietruszką. Zupa najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

52

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Mnie nauczyl gotowac zupe cytrynowa wujek. Pol-Bulgar, wysmienity kucharz. W skrocie to byl rosol, tylko z dodatkiem cytryny. Dodawal nie tylko sok, ale starta skorke.

53 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-06-06 19:03:06)

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę
lena812 napisał/a:
Anemonne napisał/a:

Zauważyłam, że w przeważającej większości przepisów pojawia się kostka rosołowa. Zastanawiam się, czy coś takiego w ogóle można nazwać dobrą zupą (jak w temacie)? Przecież to sama chemia, nawet smaku za bardzo nie ma, tylko kupę soli. Nie lepiej ugotować zupę na mięsie i warzywach i doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami? Dla mnie zupa z kostki to co najwyżej wyrób zupopodobny ;)

masz rację,nie rozumiem ludzi którzy na okragło wrzucają do wywaru na zupę kostki rosołowe,ba a już całkiem nie rozumiem tych co zupy gotują tylko na tych kostkach i dają to swoim dzieciom
aniolek27 uwielbiam kapusniak,najlepiej bardzo kwaśny :)

Ja uwielbiam smak bulionu z kostki rosołowej ale tylko dwóch marek - jedna to Knorra o obniżonej zawartości soli i bez dodatku glutaminianu, drugi to bulion w proszku Marigold (nie wiem czy są dostępne w Polsce) - zupełnie bez dodatku chemii (dostępne rownież w wersji o obniżonej zawartości soli, a także w wersji wegetarianskiej) - używam ich jako zamiennika soli (czystej soli używam tylko do gotowania ziemniaków)
A używam ich z kilku powodów - nie mam czasu bawić się z gotowaniem wywaru do każdej zupy, a na kostce zupa jest gotowa w 20 minut.

Po drugie nie zawsze jestem w stanie kupić tak świeże mięso, żeby się nadawało na bulion, z dwojga złego wolę więc kostkę niż padlinę.

A poza tym kostka ma zawsze taki sam smak więc na bazę nadaje się idealnie - nie ma ryzyka że się źle przyprawi.

Poza tym niektóre zupy ufotowane na mięsie mi najzwyczajniej nie smakują.

54

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę
kotoko napisał/a:

ogórkowa "na oko" ;-)

do gara lejemy wodę, wrzucamy umyta kość/udka lub skrzydelka kurczacze wink. Do tego kostkę rosołową, pokrojoną marchewkę, dwa liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy wywar. Jak już bulgocze dorzucamy do tego pokrojone ziemniaki i gotujemy dalej. Kiedy ziemniaki się trochę pogotują dodajemy starte na grubych oczkach lub pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Jeśli chcemy, zeby zupa nie była delikatna a ostrzejsza - wlewamy dodatkowo sok ze słoika z tych ogórków. Gotujemy jeszcze trochę. Chochelką zagarniamy łyżkę zupy, wlewamy do kubeczka i w tym kubeczku mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany. Potem zawartość kubka wlewamy do garnka i mieszkamy. Można dodać posiekany koperek, podgotowujemy jeszcze kilka minut. I koniec, smacznego ;-)

Dokładnie tak robię swoją pyszną ogórkową. Dodaję jeszcze marchewkę pokrojoną w kosteczkę. Pycha

Pod moim sercem twoje serduszko pukało. Teraz twoje rączki otulają mój świat,a dłonie me koją twój cichutki płacz.
                                                                   ALEKSANDRA 20.10.2014
                                                                   FRANCISZEK 26.04.2016

55

Odp: Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Maślana zupa pgórkowa źródło: Kobieta

4 porcje:
2 ogórki
4 łyżki masła
4 łyżki mąki ryżowej, kukurydzianej i pszennej
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego z kostki
sól i pieprz
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
po łyżce posiekanej natki pietruszki, koperku i szczypiorku
4 łyżki ulubionych kiełków

Ogórki dokładnie umyj, osusz, zetnij końce. Razem ze skórką pokrój w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzej masło, wsyp dowolną mąkę i zasmaż na jasno. Dołóż rozdrobnione ogórki, smaż 3 min., często mieszając. Przełóż do garnka i zmiksuj. Zalej ciepłym bulionem, przypraw do smaku solą i pieprzem, zagotuj. Wlej sok z cytryny, dokładnie wymieszaj.

Gorącą zupę rozlej na talerze. Do każdej porcji włóż po łyżce śmietany, posyp wymieszaną zieleniną oraz kiełkami. Podawaj z chrupiącym pieczywem (możesz przygotować z niego grzanki) oraz z masłem.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

Posty [ 1 do 55 z 59 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Zupy - sprawdzone przepisy na dobrą zupę

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2018