Tak jakoś wyszło, że mam konta w 3 bankach.
Lata temu, jako pierwsze, założyłam w PKO BP. Wtedy najbardziej liczyło się dla mnie to, że ma najwięcej bankomatów. Opłaty za prowadzenie konta (wtedy miałam jakieś studenckie) też były niskie.
Obecnie mam to samo konto z dostępem internetowym. Oprócz tego w Aliorze i mBanku. Moje osobiste porównanie wygląda tak:
PKO BP - mam to konto tylko dlatego, że jak wchodziłam je zlikwidować do nowo otwartego oddziału pod moim blokiem (wreszcie jakiś oddział bez kolejek) to zobaczyłam, ze mają wpłatomat I nie zlikwidowałam, ponieważ wpłatomat to dla mnie bardzo istotna rzecz Nic więcej mi się nie podoba. Opłata za prowadzenie konta, opłata za kartę i...opłaty za przelewy do innych banków (chyba wielka rzadkość we współczesnej bankowości?). Bezpłatne wypłaty wyłącznie z bankomatów PKO. Do tego ciężko korzysta mi się ze strony banku.
Alior - najwygodniejsza dla mnie strona internetowa. Możliwość wydrukowania potwierdzenia przelewu natychmiast po jego wykonaniu (a nie po fizycznym przelaniu przez bank pieniędzy). Dużo bezpłatnych bankomatów. Bezpłatne przelewy. Minusem jest to, że to darmowe konto sporo kosztuje Co miesiąc naliczana jest opłata podstawowa za kartę, opłata dodatkowa za kartę (do tej pory nie wiem co to ), opłata za coś tam jeszcze. Łącznie wychodzi kilkanaście zł. Do tego okropniasta wyszukiwarka - jeśli ktoś ma sporą rotację finansów i musi odnaleźć jakiś przelew to masakra...
MBank - najtańsze z moich darmowych kont Pobierają kilka zł miesięcznie za kartę (4?, 5?). Za nic więcej nie ponoszę opłat. Lubię ich stronę, fajnie się z niej korzysta. Ten bank ma dla odmiany super wyszukiwarkę Ale nie da się od razu wygenerować potwierdzenia przelewu. I ostatnio spotkałam się z przedziwnym utrudnieniem - nie mogłam zrobić urzędowego przelewu w innym imieniu niż własne. Bank próbuje być mądrzejszy niż ja i mi domyślnie podpowiada że jak chcę zrobić przelew do ZUS to z pewnością należy wszędzie wepchać moje imię i nazwisko. A o zrobienie tego przelewu poprosił mnie akurat ktoś inny...
Tak więc najlepsze konto będzie różne dla różnych osób. Zależy co dla kogo jest ważne i mniej ważne