Boże Narodzenie. Czy także w Waszych sercach? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Boże Narodzenie. Czy także w Waszych sercach?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1 Ostatnio edytowany przez strzała (2013-12-26 01:28:02)

Temat: Boże Narodzenie. Czy także w Waszych sercach?

Święta Bożego Narodzenia dla niektórych są najpiękniejszymi świętami w roku (poza Wielkanocą).
Są okresem dni, które w sposób szczególny łączą nas z Jezusem.
Wielu ludzi przed tymi świętami korzysta z sakramentu pokuty, aby w pełni móc przeżywac je w stanie łaski uświęcającej.

Atmosferę przedświąteczną można zauważyc wszędzie.
Wystrojone wystawy sklepowe, reklamy, czy sklepy prześcigające się w różnych, świątecznych cudeńkach.
Potem wielkie porządki w domach, gotowanie, pieczenie,...goście.

Chciałabym poznac Wasze zdania, jak to jest u Was?
Co jest dla Was najważniejsze, co dodaje uroku w czasie tych świąt?
Czy Jezus Chrystus narodził się także w Waszych sercach?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Boże Narodzenie. Czy także w Waszych sercach?

Witaj Strzałko. smile

Niewątpliwie dla mnie większy urok mają Święta Bożego Narodzenia niż Święta Wielkanocne.
Uroku dodaje im: gotowanie potraw wigilijnych, strojenie choinki, śnieg. Jego akurat ostatnio brakuje.

To tak zewnętrznie, a jeśli chodzi o odczucia, to robię podsumowanie mijającego Roku i wiele planów, życzeń na nadchodzący kolejny rok.
Zawsze mówię, żeby był lepszy od tego minionego, a przynajmniej nie gorszy.
A Jezus gości w moim sercu przez cały rok, cały czas czuję jego opiekę nad sobą.

Pozdrawiam. smile

3

Jestem ateistką, zatem święta nie mają w moim przypadku oddźwięku ortodoksyjnego. Traktuję je raczej jako sposobność do spędzenia czasu w gronie bliskich, spałaszowania smacznego jedzenia, wprowadzenia do mieszkania kolorowego, świątecznego wystroju. Podobnie jak u żyworódki, u mnie również to czas refleksji nad minionym rokiem, i formowania listy postanowień na nowy, coby był lepszy od poprzednika.

4

Nie wyobrażam sobie przeżywać Bożego Narodzenia ograniczając się tylko do tradycji. Właściwie udział w Mszy Świętej jest dla mnie najważniejszy w tych dniach i właśnie w kościele najbardziej doświadczam w sercu narodzin Jezusa. Oczywiście do tego trochę czasu z bliskimi, chociażby przy stole. Ale do magii świąt nie potrzebny mi śnieg i góra prezentów, bo jak się czuje Boże Narodzenie w sercu to są to dodatki a nie sprawa niezbędna.

5

Ja również tak mam, że święta nie miałyby dla mnie aż tak magicznego znaczenia, gdyby nie pełny udział we Mszy Św.
A jestem tak samo zwykłym człowiekiem, jak inni.
To właśnie wszystko skupia się w Kościele, we wspólnej modlitwie, śpiewaniu kolęd. To jest ta magia, przepiękne choinki i szopka bożonarodzeniowa.
Czuje się wtedy tą świąteczną atmosferę, która gromadzi tłumy ludzi pragnacych rozkoszowac się miłością Zbawiciela.

Oczywiście Wigilia to też wyjątkowy dzień, kiedy można wspólnie przełamac się opłatkiem, zapominając o wszelkich niesnaskach.

Podsumowań nie robię, planuję przyszłośc smile

6

Dla mnie i mojej rodziny święta to zawsze była okazja do spotkania się i spędzenia miło czasu. Uwielbiam atmosferę przygotowań - to całe gotowanie, ubieranie choinki, muzyka związana ze świętami. Jako ateistka nie odbieram tego jako wydarzenie religijne, ale jeśli już to bliższe mi są obrzędy z pogańskiego Jul niż te z tradycji chrześcijańskiej.

7

WitchQueen napisał/a:

Jako ateistka nie odbieram tego jako wydarzenie religijne, ale jeśli już to bliższe mi są obrzędy z pogańskiego Jul niż te z tradycji chrześcijańskiej.

A można zapytać o te obrzędy pogańskie jakie obchodzisz? smile

8

Adamajkis - można, ale to nie są żadne cuda o których byś nie słyszał. Palenie tradycyjnej kłody drewna, wieszanie ostrokrzewu lub jemioły. Inne obyczaje jak ubieranie choinki, pieczenie korzennych ciastek, czy obdarowywanie się prezentami też wywodzą się od pogańskiego Jul obchodzonego przez plemiona germańskie, ale jak wiadomo zostały przejęte przez chrześcijan, więc większość chrześcijan to praktykuje. Inna różnica jest taka, że od dawna święta u mnie w domu nie mają charakteru religijnego, bo w rodzinie są ludzie różnych wyznań i ateiści, więc u nas bardziej jest to okazja po prostu do świętowania w rodzinnym gronie niż jakieś szczególne wydarzenie religijne.

9 Ostatnio edytowany przez Abizer (2013-12-31 19:54:48)

W sercu. W duszy. W Bogu.
Z bliskimi. Z radością. Z miłością.  smile

10

strzała napisał/a:

Święta Bożego Narodzenia dla niektórych są najpiękniejszymi świętami w roku (poza Wielkanocą).
Są okresem dni, które w sposób szczególny łączą nas z Jezusem.
Wielu ludzi przed tymi świętami korzysta z sakramentu pokuty, aby w pełni móc przeżywac je w stanie łaski uświęcającej.

Atmosferę przedświąteczną można zauważyc wszędzie.
Wystrojone wystawy sklepowe, reklamy, czy sklepy prześcigające się w różnych, świątecznych cudeńkach.
Potem wielkie porządki w domach, gotowanie, pieczenie,...goście.

Chciałabym poznac Wasze zdania, jak to jest u Was?
Co jest dla Was najważniejsze, co dodaje uroku w czasie tych świąt?
Czy Jezus Chrystus narodził się także w Waszych sercach?

Święta Bożego Narodzenia to bardzo ciepłe i rodzinne chwile. Ich magia niesienia pomocy zawsze mnie fascynowała. Sama jej ulegam.
Oczywiście wspomniane święta Wielkiej Nocy są najważniejszym ze świąt.
Jednak Boże Narodzenie zawsze wywoływało we mnie wspomnienie dzieciństwa. Kolorowe świeczki, prezenty, choinka. Sąsiedzi z opłatkiem, kolęda i pasterka, na która wolno było pójść nawet kilkuletniemu dziecku.

Dla mnie największym urokiem Bożego Narodzenia jest to, że spotykamy się w czasie ich trwania z prawie całą rodziną. Jeżeli nie na pasterce, to przy gościnnych stołach.

11

dla mnie swieta to rodzinne o takich zawsze mazyłam gdzie cała rodzina spotyka sie ta wielopokoleniowa . Ale dzisiaj jest inaczej ja jestem sama z dziecmi i tylko z nimi sama spedzam swieta .
Pamietam moje dziecinstwo jak szlismy ze znajomymi 5km do kosciola na Pasterke przez lasy sa to piekne wspomienia wtedy była to magia swiat zyczliwosc sasiecka gdzie z zyczeniami przychodzili sasiedzi

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Boże Narodzenie. Czy także w Waszych sercach?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2023