Przepuklina żołądkowo- przełykowa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Przepuklina żołądkowo- przełykowa

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Przepuklina żołądkowo- przełykowa

Witam!

3 dni temu, wieczorem dostałam bardzo ostrej zgagi. Nigdy w życiu tak mnie nie piekło w gardle. No ale wypiłam roztwór z sodą oczyszczoną i trochę mi ulżyło.
Położyłam się spac, w nocy nie mogłam zasnąc, miałam dziwne uczucie niepokoju i skręt żołądka. W końcu zasnęłam. Rano obudziło mnie okropne uczucie, było mi niedobrze, musiałam iśc do toalety zwymiotowac.
Na początku podejrzewałam ciążę, jednak zrobiłam test i nic nie wyszło. Tego samego dnia wieczorem zaczęłam odczuwac uczucie zalegania czegoś w przełyku. Myślałam, że nie przegryzłam dobrze posiłku i dlatego czuję zaleganie. Jakoś położyłam się z tym spac. W nocy znów odczuwałam niepokój, na dodatek ból w mostku i uczucie nieprzełknięcia pokarmu. Wczoraj cały dzień się z tym męczyłam, także gdy jadłam coś, bolało mnie przy przełykaniu. Dziś znów to samo.... Okropne uczucie zalegania czegoś w gardle, ból w mostku.. Poczytałam trochę i myślę, że mogę miec przepuklinę żołądkowo- przełykową hmm Jednak najczęściej spotyka to osoby po 40-stce, ja mam 21 lat, nie jestem otyła, jem w miarę normalnie, nie palę nałogowo i nie wiem skąd u mnie mogłoby to się wziąc.
Czy któraj z Was także na to cierpi i czy oprócz pójścia do lekarza, są jakieś sposoby na złagodzenie tego odczucia? Jakaś specjalna dieta?
Wiem, że muszę isc do specjalisty, ale oprócz tego chciałabym znac Wasze opinie na ten temat.
Z góry dziękuję i pozdrawiam smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Przepuklina żołądkowo- przełykowa

Hej, słuchaj jestem od Ciebie młodsza smile ,a mam własnie stwierdzoną przepuklinę rozworu-przełykowego + zapalenie żołądka.Cierpie na to od dłuższego czasu ,ale zdiagnozowano mnie dopiero ponad miesiąc temu. Musisz mieć wykonaną niestety gastroskopię, aby to stwierdzić. u mnei podejrzewano też celiakie.Uciążliw jest to schorzenie,ale mnie lekarz niestety kazał z tym żyć , zażywać leki i sie przyzwyczaić,bo operacji by odradzał..

3

A i kto Tobie powiedział,że tego typu przepuklna jest związana w jakikolwiek sposób z wiekiem, złym odżywianiem czy otyłością?:P

4 Ostatnio edytowany przez Loud92 (2013-11-23 01:20:44)

Takie rzeczy wyczytalam w internecie. Nie jestem ekspertka w tej dzdziedzinie, więc nie  potrafię określić czy to,co czytam jest prawda...no ale jeśli jesteś młodsza to źle czytałam:) najgorsze jest to, że chyba nie da się tego do końca wyleczyć. Da się przyzwyczaić do tego uczucia?

5

mój chłopak niecałe dwa miesiące temu miał operację na przepuklinę rozworu przełykowego i teraz w ogóle nie odczuwa żadnych wcześniejszych dolegliwości a męczył się z tym prawie rok. przy każdym ostrym bólu - pogotowie, a tam... leki przeciwbólowe i rozkurczowe i do domu... cud że znalazł się w rękach normalnego chirurga, który mu pomógł. Prócz przepukliny miał jeszcze uchyłek ściany żołądka. Teraz już je wszystko i może robić wszystko smile

6

Skończyłam 40-stkę, no i rzeczywiście przyplątała mi się przepuklina rozworu przełykowego. Oprócz tego miałam zapalenie żołądka, ale to przez helicobacter. Na helicobacter lekarz przypisał silne antybiotyki i pomogło (tak mi się przynajmniej wydaje).

Co do przepukliny no to niestety nie ma na to lekarstwa. Ja uczę się z tym żyć. Myślę, że każdy musi sam wyczuć co mu szkodzi, a co nie.  Stosuję przede wszystkim zasady:
- 5 niedużych posiłków w ciągu dnia,
- nie noszę obcisłych, uciskających brzuch ciuchów, bo to powoduje cofanie się treści żołądka do przełyku, a jest to bardzo nieprzyjemne,
- po posiłku staram się nie zginać, nie wykonywać forsowynych prac domowych, a już na pewno nie ćwiczyć czy biegać, pokarm musi być spokojnie strawiony, coby się nie "cofało",
- na noc się nie objadam,
- no i najważniejsze, czyli DIETA.

Jeśli chodzi o dietę, to też jest kwestia indywidualna.W internecie dużo o tym można poczytać. Jednemu szkodzi to, drugiemu tamto. Moja ogólna uwaga to unikać jedzenia, które wzmaga produkcję kwasów żołądkowych.
Nie pijemy herbaty czarnej, mietowej, dziurawcowej, melisy czyli ogólnie takiej, które poprawiają trawienie czytaj: wzmagają produkcję kwasów żołądkowych. Zbawienna za to jest herbatka z szałwii (ratuje mi życie:) i rumianku. Uwaga na niedojrzałe owoce, smażone, tłuste mięso, ciastka z kremem i ogólnie słodycze, z czekoladą na czele.

No i co jeszcze?
Proponuję zacząć dzień od pożywnej owsianki z dodatkiem siemienia lnianego. Mniam! i pić dużo wody, co by rozwodnić te agresywne kwasy żołądkowe. W trudnych sytuacjach, kiedy już ciężko wytrzymać biorę leki, które przypisał m i lekarz.

Jedno jest pewne: nie obejdzie się bez wizyty u lekarza i gastroskopii.

7

Dzięki powikłaniom covidowym odkryto umnie przepuklinę rozworu przełykowego. Na rtg płuc była duza, na tk płuc wielka a dzisiaj odebrałam rtg przełyku z kontrastem i jest olbrzymia. Srednica 10 cm. Refluksu ponoć nie mam choć czasami w nocy kwas wylewa mi się prawie uszami. Zgagę nam od czasu gdy zaczęłam brać euthyrox na czczo. Dali bioprazol i tak naście lat minęło. Jak kończyłam jedzenie o 19 to się nic nie dzieje. Późniejsze zjedzenie czegokolwiek  to męczarnia w nocy zakończna wymiotami.
Po covidzie wylazła mi silna anemia więc gastroskopię robiłam bo ponoć krwawiłam w przewodzie pokarmowym . Niestety czysto tylko był problem z przejściem przez przepuklinę.
Ponoć źołądek jest bardzo wysoko w przełyku. Uciska serce i płuca. Stąd duszności i omdlenia.
13 kwietnia idę na końcową konsultację i ponoć wyznaczą mi termin operacji, która powinna być szybka.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Przepuklina żołądkowo- przełykowa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024