W lecie zazwyczaj wyjezdzam poza miasto, mam do dyspozycji kuchenke (bez piekarnika, nie działa) i lodowkę, macie pomysły na jakieś ciasta na zimno, koktajle? Chce zaskoczyc czymś koleżanke, która uwielbia moja kuchnie ale zna już większość przepisów, a ja po prostu lubie gotować dla innych
hej sa ciasta ktorch nie musisz piec np. pomysl na z winiar
3 2013-03-27 10:48:10 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-03-27 10:48:47)
Zapraszam tutaj:
http://www.netkobiety.pl/t16967.html - Przepisy na ciasta bez pieczenia
Hmm...może bananowiec? Idealny na letni wieczór. Albo wiem! Pucharek Cantuccini! Jest pyszny. Już tylko chyba podawałam kiedyś przepis na niego, ale wrzucę jeszcze raz
Skladniki:
czerwone porzeczki
250 g serka mascarpone
250 g jogurtu naturalnego (polecam Bielucha, jest lekki i dobrze łagodzi smak "cięższego" mascarpone)
2-3 lyzki likieru Amaretto (opcjonalnie)
2-3 lyzki cukru
1 op. cukru waniliowego
kilka ciasteczek herbatnikowych
kilka białych bezów małych
50 g gorzkiej czekolady
W misce mieszamy serek mascarpone, Bielucha, sok z cytryny, cukier zwykły i wanilinowy oraz likier. Układamy w pucharkach herbatniki pokruszone na duże kawałki - na dno. Potem pokruszoną również na duże kawałki - bezę. Później czerwone porzeczki, później masę serkową, a na masę zetrzeć gorzkiej czekolady. Przekładaniec można powtórzyć.
Jest naprawdę pyszne, a robi się chwilę.
szybkie tiramisu:
- paczka biszkoptów
- krem śmietankowy
- 4 łyżeczki kawy ruzpuszczalnej
- kakao do posypania
1. Dwie łyżeczki kawy rozpuścić w 3/4 szklanki wody.
2. Tortownicę nasmarować masłem. Na dnie ułożyć biszkopty zaczynając od dużego koła dookoła blachy i schodząc ku środkowi. Każdy biszkopt maczamy w kawie.
3. Dwie łyżeczki kawy rozpuścić w 7 łyżkach wody.
4. Krem zrobić według przepisu. Dodać rozpuszczoną kawę i wymieszać.
5. Krem wyłożyć na biszkopty. Dookoła ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie.
6. Całość posypać kakaem.
Ja polecam wszystkie kremy i musy - mój ulubiony to ubita kremówka z rozpuszczoną białą czekoladą i serkiem mascarpone Boskie połączenie, szczególnie w akompaniamencie truskawek
Jak nie mam czasu i pieniążków a wiem, że ktoś mnie odwiedzi to przyrządzam na szybciutko galaretkę (trójkolorową) z owocami do tego bita śmietana i na szczycie starta czekolada mleczna i rurka z kremem
Jak nie robiłaś jej pannacotty to polecam czekoladową i waniliową. Łatwo się robi, ale trzeba wcześniej schłodzić, żeby się zsiadła, więc dla niezapowiedzianych gości może się nie sprawdzić. Bardzo lubię czekoladową z syropem pomarańczowym i kawałkami pomarańczy. Możesz też zrobić małe serniczki na zimno.
9 2013-04-17 16:22:34 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-04-17 17:22:05)
Galaretka pigwowa! Mega tania zdrowa i pyszna <3
Składniki:
2,5 kg pigwy, ok. 500 g jasnego miodu kwiatowego, 15 - 30 g żelatyny.
Wykonanie:
Pigwy umyć, pokroić w ćwiartki i zetrzeć na elektrycznej tarce do warzyw. Startą masę włożyć do muślinowej ściereczki i wycisnąć sok (można użyć sokowirówki). Zagotować sok z miodem. Dodać żelatynę i zamieszać. Gotować prze kilka minut na wolnym ogniu, a następnie wlać zgotowany płyn do gorących słoików, zakręcić je i postawić na kilka minut spodem do góry.
Przepis niestety nie mój. Z link
Jogurtowiec z jagodami źródło Nasz Głos
25 dag kruchych ciastek
15 dag masła
1,6 jogurtu naturalnego
1/2 szkl. cukru pudru
4 galaretki cytrynowe
2 galaretki truskawkowe
jagody do dekoracji
cukier puder do posypania
Ciastka włożyć do miski i pokruszyć tłuczkiem na drobne kawałki. Masło rozpuścić i dodać do ciastek, wymieszać. Dno formy o wymiarach 20 na 30 cm wyłożyć masą ciasteczkową i ugnieść. Wstawić do lodówki do stężenia.
Jogurt przelać do miski, dodać cukier puder i miksować. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400ml wrzącej wody, wymieszać, schłodzić i dodać do jogurtu. Dokładnie zmiksować.
Masę jogurtową wylać na schłodzone ciasteczka i zostawić do zastygnięcia na 3-4 godz. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml wrzącej wody. Przestudzić i chłodne wylać na ciasto. Zostawić do zastygnięcia. Udekorować jagodami i posypać cukrem pudrem.
Trufle owsiane źródło: TeleTydzień
Na 20-30 sztuk:
75 g margaryny bezmlecznej
250 ml wody
250 g brązowego cukru trzcinowego
czubata łyzka karobu (to naturalny słodzik stosowany zamiast cukru, uprawiany w krajach śródziemnomorskich)
250 ml rodzynków
500 g płatków owsianych
mąka na dłonie
Do garnka na małym ogniu wlwj wodę, wsyp brązowy cukier trzcinowy, łyzkę karobu i dodaj margarynę. Gotuj ciągle mieszając do wyrobienia lekkiego syropu.
Do garnka wsyp płatki owsiane oraz rodzynki i gotuj namałym ogniu przez kwadrans. Trufle będą gotowe, gdy syrop całkowicie zostanie wchłonięty przez płatki owsiane.
Gdy masa będzie gotowa, odstaw, by trochę ostygła. Z masy formuj dłońmi nałe kulki (by się nie kleiły, obsyp je mąką. Trufle podawaj po całkowitym ostygnięciu.
Ja się nie pierniczę jogurt albo mleko do tego owoce jakie chcesz, sru blenderem i już, nawet ich nie dosładzam, ale oczywiście jak ktoś ma ochotę to może. Uważam że w sezonie na nasze pyszne owoce to wspaniały niskokaloryczny deser pełen witamin
Ja uwielbiam deserek z jogurtu wymieszanego z wystudzoną galaretką (można zrobić z róznych kolorów galaretek) na wierzch albo sama galaretka, albo bita śmietana i owoce jeszcze można. Pycha a mega lekkie.
Sałatka owocowa np. z ananasem z puszki, jabłkami, winogronem, pomarańczami, kiwi i bananem.