ViolkQ napisał/a:No właśnie,bo ja chyba powinnam iść.
Ale no wiadomo wstyd skrępowanie.
Pytałam mamy i są u mnie kobiety.Ale jakoś mi odradzała wizyty u ginekologa,zniechęciła.
Musze iśc tam z osobą dorosłą,jak to jest?
Co najlepiej włożyć?Czy na pierwszej wizycie musze sie rozebrac?
Z góry dzięki za odpowiedzi .
Dlaczego uważasz, że powinnaś iść?
Przyjmuje się, że pierwsza wizyta powinna nastąpić najpóźniej 3 lata po pierwszej miesiączce, w razie podjęcia współżycia bądź obowiązkowo w 21 r.ż. Ginekologa powinnaś też odwiedzić wtedy, kiedy występują jakiekolwiek dolegliwości.
Niestety, w publicznych poradniach ginekologii dziecięcej - ponieważ tylko w takich zostaniesz przyjęta bezpłatnie - jako osoba poniżej 16 r.ż. musisz przyjść z osobą dorosłą.
Dlatego, jeżeli jest to możliwe, radziłabym się udać prywatnie do ginekologa (najlepiej dziecięcego, ponieważ taki specjalizuje się w procesie dojrzewania, ma też odpowiednio wyposażony gabinet).
Myślę, że lekarz może chcieć Cię zbadać, ale dobra wiadomość jest taka, że aktywna seksualnie kobieta, której nic nie dolega, prezentuje się ginekologowi tylko raz w roku 
Włóż coś wygodnego, w czym będziesz dobrze się czuła, np. dłuższą koszulkę/sukienkę. I pamiętaj, że lekarz nie ocenia ani Twojego stroju, ani wyglądu, to jest specjalista, który wiele lat studiował i nie robił tego po to, żeby móc oglądać nagie kobiety - inaczej darowałby sobie studia, a zaczął pracować w klubie go-go 
... Mam serce w ogniu i niewiele mam w tym życiu czasu, by żałować czegoś...REGULAMIN Forum Netkobiety.pl - przeczytaj