Chcialabym dowiedziec sie,jaka szkole, kurs.Trzeba zrobic zeby zostac wychowawca domu dziecka????
Nie wiem, ale mogę się domyślać, że nie ma do tego specjalnych szkół. Zapewne najchętniej przyjmują absolwentów pedagogiki, pedagogiki specjalnej i resocjalizacji. Ale nie sądzę, żeby jakikolwiek inny kierunek absolutnie dyskwalifikował przy ubieganiu się o taką pracę.
Kandydat na wychowawce powinien posiadac wyksztalcenie wyzsze najlepiej o kierunku pedagogicznym badz innym(preferowane kierunki humanistyczne)z przygotowaniem pedagogicznym.Takie studia przygotowuja do profesjonalnego udzielania pomocy,koordynowania i planowania pracy wychowawczo-opiekunczej w placowkach oswiatowych.Mozna powiekszac swoje kwalifikacje zawodowe specjalizujac sie.Mlodzi wychowawcy czesto podejmuja studia podyplomowe w zakresie oligofrenopedagogiki(pedagogiki specjalnej),pedagogiki opiekunczo-wychowawczej czy psychologii.Wysokich kwalifikacji nie wymaga sie w przypadku pracy w placowkach kulturalno-oswiatowych i bursie szkolnej,gdzie wychowawca sprawuje glownie opieke nad uczniami i zajmuje sie organizowaniem im czasu wolnego.
studia pedagogiczne ,resocjalizacje,
z tego co wiem pedagogika opiekuńczo-wychowawcza z profilaktyką społeczną. Bo one dają kwalifikacje do pracy np. w domu dziecka. Widziałam na wskz ale finalnie wybrałam inny kierunek, bo zmieniłam zamysł na moje życie
6 2021-12-29 16:27:16 Ostatnio edytowany przez Monoceros (2021-12-29 16:27:34)
Na pewno warto też dodać do swojego doświadczenia pracę na koloniach, obozach. Szczerze polecam od tego zacząć zanim wybierzesz studia, ponieważ można się łatwo przekonać czy praca z dziećmi i młodzieżą jest dla Ciebie, czy Cię nie uruchamia, nie budzi złych wpomnień, przeżyć, emocji (to można przepracować), czy w ogóle się w tym odnajdujesz. Ja polecam Wioski Bullerbyn jako dobre miejsce na start przygody z koloniami i pracy z dziećmi w ogóle