Jaką szkołę trzeba skończyć, żeby zostać wychowawcą w domu dziecka? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Jaką szkołę trzeba skończyć, żeby zostać wychowawcą w domu dziecka?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Jaką szkołę trzeba skończyć, żeby zostać wychowawcą w domu dziecka?

Chcialabym dowiedziec sie,jaka szkole, kurs.Trzeba zrobic zeby zostac wychowawca domu dziecka????

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jaką szkołę trzeba skończyć, żeby zostać wychowawcą w domu dziecka?

Nie wiem, ale mogę się domyślać, że nie ma do tego specjalnych szkół. Zapewne najchętniej przyjmują absolwentów pedagogiki, pedagogiki specjalnej i resocjalizacji. Ale nie sądzę, żeby jakikolwiek inny kierunek absolutnie dyskwalifikował przy ubieganiu się o taką pracę.

3

Kandydat na wychowawce powinien posiadac wyksztalcenie wyzsze najlepiej o kierunku pedagogicznym badz innym(preferowane kierunki humanistyczne)z przygotowaniem pedagogicznym.Takie studia przygotowuja do profesjonalnego  udzielania pomocy,koordynowania i planowania pracy wychowawczo-opiekunczej w placowkach oswiatowych.Mozna powiekszac swoje kwalifikacje zawodowe specjalizujac sie.Mlodzi wychowawcy czesto podejmuja studia podyplomowe w zakresie oligofrenopedagogiki(pedagogiki specjalnej),pedagogiki opiekunczo-wychowawczej czy psychologii.Wysokich kwalifikacji nie wymaga sie w przypadku pracy w placowkach kulturalno-oswiatowych i bursie szkolnej,gdzie wychowawca sprawuje glownie opieke nad uczniami i zajmuje sie organizowaniem im czasu wolnego.

4

studia pedagogiczne ,resocjalizacje,

5

z tego co wiem pedagogika opiekuńczo-wychowawcza z profilaktyką społeczną. Bo one dają kwalifikacje do pracy np. w domu dziecka. Widziałam na wskz ale finalnie wybrałam inny kierunek, bo zmieniłam zamysł na moje życie big_smile

6 Ostatnio edytowany przez Monoceros (2021-12-29 16:27:34)

Na pewno warto też dodać do swojego doświadczenia pracę na koloniach, obozach. Szczerze polecam od tego zacząć zanim wybierzesz studia, ponieważ można się łatwo przekonać czy praca z dziećmi i młodzieżą jest dla Ciebie, czy Cię nie uruchamia, nie budzi złych wpomnień, przeżyć, emocji (to można przepracować), czy w ogóle się w tym odnajdujesz. Ja polecam Wioski Bullerbyn jako dobre miejsce na start przygody z koloniami i pracy z dziećmi w ogóle

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Jaką szkołę trzeba skończyć, żeby zostać wychowawcą w domu dziecka?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024