Czy któraś z Was miała zabieg usunięcia przedsionka pochwy?
Zabieg usunięcia przedsionka pochwy wykonuje się w celu leczenia bólu występującego przy wejściu do pochwy, gdy inne metody leczenia nie przyniosły oczekiwanego efektu. Zabieg operacyjny obejmuje usunięcie tylko tkanek znajdujących się przy wejściu do pochwy.
Zabieg obejmuje płytkie wycięcie zmienionej błony śluzowej przedsionka pochwy (np. zaczerwienionej w wyniku zbyt mocnego ukrwienia) wraz z pozostałościami po błonie dziewiczej. Dokładny opis zabiegu można znaleźć: Goldstein A. Surgery for vulvar vestibulitis syndrome. J. Sex Med. 2006 :
http://www.ourgyn.com/content/images/vestibulectomy-_jsm.pdf
Odczuwany ból jeśli oczywiscie nie ma żadnego stanu zapalnego a wilgotność pochwy jest odpowiednia związany jest z zespołem zapalenia przedsionka pochwy - a jego przyczyną jest np. zbyt unerwione okolice przedsionka pochwy co powoduje ze te miejsce jest bardziej wrażliwe na dotyk
www.sp.viamedica.pl/darmowy_pdf.phtml?indeks=9&indeks_art=66
Czy któraś z Was miała taki zabieg? Jaki efekt końcowy? Czy ból zniknął?
Jeśli chodzi o mnie to mam od zawsze lekko zaczerwienione miejsce - wielkości może 4 mm przy wejściu do pochwy, ginekolodzy - leczyli mnie myśląc, że to jakiś stan zapalny mimo ze badania- posiew itp nic nie wykazywało, potem były podejrzenia że może biopsje trzeba mi zrobić, ale ostatecznie po konsultacji w szpitalu ze specjalistami każdy stwierdzał że wygląda to jak podrażnienie
potem były podejrzenia że coś mi podrażnia np. proszek itp ale to też się nie sprawdziło - bo przez wiele miesięcy prałam bielizne w szarym mydle wg zaleceń lekarzy itp
miejsce jest zaczerwienione a przy wprowadzaniu penisa odczuwam ból- który znika po ok 2 minutach.
Ostatecznie od każdego ginekologa (zmieniałam ich po roku) mówili mi że nie wiedzą co mi jest:) bo wszystkie badania są ok
Wiem ze to tylko 2 minuty bolu ale jak dla mnie to az 2 minuty
W tym roku bylam u innego ginekologa - znow zmienilam - i dopiero od niego dowiedzialam sie ze mozna to wyciać i bol zniknie