ocet jabłkowy - pić zeby schudnąć??? prosze o rady !!! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » ocet jabłkowy - pić zeby schudnąć??? prosze o rady !!!

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 75 ]

Temat: ocet jabłkowy - pić zeby schudnąć??? prosze o rady !!!

czesc dziewczyny smile
chciałam sie poradzic czy warto pić dwie lyzki na szklanke wody octu jabłkowego na czczo rano??
przeczytałam mnóstwo informacjii na ten temat -ale wiadomo zdania sa podzielone.
czy byście Go zaczeły pić??

Dodam , ze zrobiony własnej roboty jest jako forma lecznicza ....
pomaga w wielu doleliwosciach miedzyinnymi w odchudzaniu...

prosze napiszcie wasze zdania na ten temat

dziekuje i pozdrawiam

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: ocet jabłkowy - pić zeby schudnąć??? prosze o rady !!!

Ocet jabłkowy najlepszy jest jak masz zatwardzenie. Weź go przed obiadem,a do kolacji jelita są czyste.Oczywiście obiadek zjedz.
Zarezerwuj jednak sobie popołudnie,byś była w domu,bo efekt trwa krótko,ale przychodzi z zaskoczenia.

Jest o dobre,ale tylko w tym przypadku(zatwardzen). Co do odchudzania mizernie,poonieważ niszczy jelita i odwadnia.

3

musialabys wypic hektolitry tego octu zeby dzialal
czyli - bujda na resorach -odpusc sobie ten sposob

4

Ja piłam i byłam zadowolona z efektów. Schudłam 3 kilo w ciągu 2 tygodni pijąc codziennie po 3 głównych posiłkach łyżkę octu jabłkowego na szklankę wody. Efekt jo-jo nie wystąpił.
Mam zamiar jeszcze kiedyś powtórzyć swoją kurację. Ale z powodu wymienionego przezkamilalodz nie w czasie roku akademickiego, gdzie w domu bywam nieczęsto tongue Pewnie dopiero w wakacje.
Ważne, żeby nigdy nie pić samego octu, tylko zawsze rozcieńczonego z wodą. Co jakiś czas warto robić tygodniowe przerwy w piciu, żeby odciążyć żołądek i jelita.

5

Dziekuje wam kochane za rady smile))
juz myslalam ze nikt mi na to nie odpisze ;(
a tu miłe zaskoczenie smile)
Stworzyłam ten watek bo chciałam poznać jak najwiecej opini na ten temat smile
:*

6 Ostatnio edytowany przez kaszmir (2011-03-10 12:49:28)

kazdy musi sam sprawdzic jak na niego dziala.

ja pije bo lubie, ale co do schudniecia to 0 efektow ze o jakims tam rozwolnieniu z tego powodu nie wspoinajac nawet. Na mnie to tylko dziala jak rano zaleje sobie ciepla woda otreby i przez caly dzien tak z 4-5 razy zjem po lyzeczce , dwie to na drugi dzien moge zasiasc na tronie ;-)

7

musze wypróbowac:)

8

a ja się tym sposobem nabawiłam probleów żołądkowych... rozregulowane jelit... szkoda gadać, więce szkody niż pożytku
nie polecam!!

9

Jeśli ktoś ma problemy żołądkowe to nie można przesadzić, bo jabłka fermentują powodując dolegliwości (inne owoce też mogą szkodzić). Oczyszcza na pewno, a kwaśne wyszczupla wiec ocet jabłkowy przy odchudzaniu jest polecany. Nawet widziałam w aptece tabletki na jego bazie.

10 Ostatnio edytowany przez mapeciątko (2011-03-29 11:18:06)

piłam ocet jabłkowy; rzeczywiście hamuje apetyt; początkowo nie mogłam znieść smaku i wlewałam go do gorącego kubka barszczyk czerwony-był lekko kwaskowaty, ale w miarę smaczny; teraz kupiłam sobie aromaty (www.wywar.pl) i dodaję je do wody z octem razem z miodem; da się wypić

11

ocet nie pomaga w odchudzaniu tylko w stopniowym wyniszczaniu organizmu. obciazana watraba nie przerabia zwiazkow odzywczych wiec malo co wchlania sie do organizmu. organizm potzrebuje paiwa wiec w ostatecznosci zacznie siegac do rezerw (tk. tluszczowa)

ALE jezeli odstawisz po jakims czasie ocet organizm znow zacznie dostawac cukry/tluszcze/ bialka z pozywienia wyszstke  bedzie chcial zagospodarowac - czgo nie spalisz od tego urosniesz (zostanie zmagazynowane na nastepne glodowki)

w miedzy czasie mozna nabawic sie roznych chorob (uklad pokarmowy/uklad krwionosny) nie kazdy- w zaleznosci od organizmu
poprzez obciazanie watrroby istnieje mozliwosc pogorszenia sie stanu skóry i włosow - dla kobiet to wazne

12

Od czasu do czasu piję szklankę wody z łyżeczką octu jabłkowego i miodu , jest nie tylko smaczne ale i zdrowe bo oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn i wcale niczego nie niszczy tylko przyspiesza odtruwanie z toksyn a jak wiadomo toksyny to także tłuszcz nagromadzony w fałdach , więc można powiedzieć,  że pomaga w chudnięciu ale powoli . Nie piję go za dużo ale na mnie działa odchudzająco.
Najlepiej pić godzinę przed posiłkiem nawet do trzech razy na dzień ale w małych ilościach i tak jak wyżej napisałam z miodem i wodą .

13

czytam wasze wypowiedzi i już sama nie wiem, czy jest to dobre czy też nie... jedni mówią że niszczy, druzy że czyści, inni mówią że odchudza a jeszcze inni że pomaga w zachowaniu dobrej wagi ciała... gdzie leży prawda bo już naprawdę nie wiem? Chce zastosować sama jakąś metodę do tego żeby utrzymać moją wagę o którą długo długo walczyłam, musiałam pisać nawet do Ewy Chodakowskiej z prośbą o plan, po to by schudnąć i udało się, teraz walczę z utrzymaniem wagi wstyd mi mówić że znów zaczynam przegrywać... czytałam o tym occie jabłkowym na różnych stronach, a teraz się zastanawiam.. gdzie leży prawda?

14

Ocet jabłkowy nie odchudza. Nie odchudza nic prócz ruchu i odpowiedniej diety. Faktem jednak jest że ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na metabolizm, oczyszcza, ma również cenne minerały, jednak zasadnicze pytanie to czy sam ocet odchudzi? NIE
Czy ocet może WSPOMÓC odchudzanie? TAK

15

Zamiast wody z octem  jabłkowym  można pić na czczo wodę z cytryną. Też dobrze wpływa na metabolizm, a nie ma skutków ubocznych.  Wszystko zależy, jak delikatny masz układ pokarmowy.

16

A ja myślę, że jak chcesz schudnąć to musisz ruszyć zadek na siłkę, taniec, czy co tam lubisz, a nie ocet żłopać tongue

17

niedy w zyciu nie posunelabym sie do picia octu jablkowego lepiej juz brac jakies tabletki np z jagód acai a nie meczyc sie z octem

18

Na ocet jabłkowy trzeba uważać, u mnie był przyczyną gigantycznej zgagi. Nie miałam okazji się przekonać o jego działaniu bo nie dałam rady. Dobrym rozwiązaniem jest wersja w tabletkach acetomale, jest dość duży wybór.
Faktycznie przyspiesza odchudzanie jeśli jesteś oczywiście aktywna fizycznie i stosujesz zdrową, zbilansowaną dietę.

19

Czego ludzie nie wymyślą żeby się odchudzić. Nigdy mnie głupota jednak nie przestanie zdumiewać.

20 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-03-03 15:09:20)

Ja ocet jablkowy stosuje normalnie w kuchni jako ...ocet big_smile

Do marynowania, do sosow itd.

Tyje, chudne - z octem, czy bez big_smile

Edit: Czy tylko ja widze w takich wypowiedziach absurd?

fragma26 napisał/a:

Od czasu do czasu piję szklankę wody z łyżeczką octu jabłkowego i miodu , jest nie tylko smaczne ale i zdrowe bo oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn i wcale niczego nie niszczy tylko przyspiesza odtruwanie z toksyn a jak wiadomo toksyny to także tłuszcz nagromadzony w fałdach , więc można powiedzieć,  że pomaga w chudnięciu ale powoli . Nie piję go za dużo ale na mnie działa odchudzająco.
Najlepiej pić godzinę przed posiłkiem nawet do trzech razy na dzień ale w małych ilościach i tak jak wyżej napisałam z miodem i wodą .

21

Iceni napisał/a:

Ja ocet jablkowy stosuje normalnie w kuchni jako ...ocet big_smile

Do marynowania, do sosow itd.

Tyje, chudne - z octem, czy bez big_smile

Edit: Czy tylko ja widze w takich wypowiedziach absurd?

fragma26 napisał/a:

Nie, nie tylko ty big_smile

Ja nie wiem skąd ludzie wysnuwają takie wnioski. Fizjologię trawienia i wchłaniania proponuję wszystkim entuzjastkom octu jako remedium na nadwagę dobrze ogarnąć, a nie wypisywać bzdury.

22

To nawet nie to.

Mnie rozbawil fragment o occie i miodzie. Łapiesz to? Łyzeczka octu i lyzeczka m i o d u na odchudzanie!

Nie dosc, ze lyzeczka octu g... da, to jeszcze miod do tego, a wiec kalorie, krore ten ocet pozwoli ewentualnie spalic big_smile bo przeciez ocet niweluje przyswajalnosc wiekszosci skladnikow z tego miodu o p r o c z cukrow big_smile

23

Iceni napisał/a:

To nawet nie to.

Mnie rozbawil fragment o occie i miodzie. Łapiesz to? Łyzeczka octu i lyzeczka m i o d u na odchudzanie!

Nie dosc, ze lyzeczka octu g... da, to jeszcze miod do tego, a wiec kalorie, krore ten ocet pozwoli ewentualnie spalic big_smile bo przeciez ocet niweluje przyswajalnosc wiekszosci skladnikow z tego miodu o p r o c z cukrow big_smile

Można się z podobnym skutkiem napić marynaty z korniszonów, na jedno wyjdzie tongue

24

Iceni napisał/a:

To nawet nie to.

To że to nie odchudza to się zgadzam, ale czemu piszesz że ocet ogranicza przyswajalność większości składników? Jeśli możesz to poproszę o źródło, bo na moją wiedzę ocet ma działanie zwiększające przyswajalność, a nie zmniejszające, więc trochę zgupiałam

25 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-03-03 16:32:02)

Małpa69 napisał/a:
Iceni napisał/a:

To nawet nie to.

To że to nie odchudza to się zgadzam, ale czemu piszesz że ocet ogranicza przyswajalność większości składników? Jeśli możesz to poproszę o źródło, bo na moją wiedzę ocet ma działanie zwiększające przyswajalność, a nie zmniejszające, więc trochę zgupiałam

Autorka pisala o miodzie - miod to cukry + enzymy + troche witamin.
W lyzeczce miodu witamin jest sladowa ilosc - najcenniejsza substancja w miodzie sa enzymy, a enzymy w miodzie to glownie bialka. Bialka pod wplywem octu ulegaja denaturyzacji chemicznej, czyli traca swoja aktywnosc biologiczna (tak samo jak podgrzane do temperatufy powyzej 42°C.

Jak sobie polejesz octem steka czy salate, to ok, ale w polaczeniu z miodem to tylko woda+cukier.

( No bo ilosc witamin w occie kupowanym w sklepie - nie oszukujmy sie- jest znikoma, zwlaszca w lyzeczce tegoz tongue)

Edit: Moze zle sie wyrazilam z ta przyswajalnoscia, bo on faktycznie nie utrudnia przyswajalnosci, tylko tw najcenniejsze substancje z miodu po prostu niszczy.

26

A z miodu to tak, myślałam że ogólnie mówisz, a właśnie w przypadku sałaty, pomidorów, to zwiększa przyswajanie witamin z tego co wiem. BTW ja mam ocet jabłkowy robiony w domowych warunkach, winny i balsamiczny mam kupny, ale to dobre octy z naturalnym osadem, pięknie pachną nie byle co, ogólnie uwielbiam ocet, sałata tylko z octem ;P no tyle że ja nie uważam żeby to miało odchudzać, cudów nie ma big_smile

27

Ja piję rano na czczo szklankę wody z dwiema łyżkami octu jabłkowego zrobionego samodzielnie , piję przez dwa badz trzy miesiące i robię przerwy miesięczne i bardzo sobie chwalę te metodę oczyszczania z toksym a zarazem odchudzania. Trochę to potrwa zanim zacznie odcbudzać ale warto pić go bo ma bardzo dużo dobrych właściwości zdrowotnych ,odmładza skórę, odchudza i likwiduje zgagę. Działa batdzo dobrze na żołądek ale tylko gdy pijemy go z ciepłą wodą.Czasem piję go przed posiłkiem i wtedy faktycznie czyści jelita z toksyn nagromadzonych z całego dnia. Poza tym co napisałam jak sami wiecie ocet jabłkowy jest dodawany do pigułek odchudzających więc wiadomo że po dłuższym spożywaniu ma działanie odchudzające. Stosuję go od ponad pięciu lat i bardzo sobię go chwalę. Działa też przeciwbólowo zewnętrznie stosowany ,trzeba go wcierać w bolące miejsce i ból ustępuje. Działa też odkażająco na rany, na trądzik też pomocny.Ma ponad 24 zastosowania o których pisze na forum biosłone.

28

fragma26 napisał/a:

Ja piję rano na czczo szklankę wody z dwiema łyżkami octu jabłkowego zrobionego samodzielnie , piję przez dwa badz trzy miesiące i robię przerwy miesięczne i bardzo sobie chwalę te metodę oczyszczania z toksym a zarazem odchudzania. Trochę to potrwa zanim zacznie odcbudzać ale warto pić go bo ma bardzo dużo dobrych właściwości zdrowotnych ,odmładza skórę, odchudza i likwiduje zgagę. Działa batdzo dobrze na żołądek ale tylko gdy pijemy go z ciepłą wodą.Czasem piję go przed posiłkiem i wtedy faktycznie czyści jelita z toksyn nagromadzonych z całego dnia. Poza tym co napisałam jak sami wiecie ocet jabłkowy jest dodawany do pigułek odchudzających więc wiadomo że po dłuższym spożywaniu ma działanie odchudzające. Stosuję go od ponad pięciu lat i bardzo sobię go chwalę. Działa też przeciwbólowo zewnętrznie stosowany ,trzeba go wcierać w bolące miejsce i ból ustępuje. Działa też odkażająco na rany, na trądzik też pomocny.Ma ponad 24 zastosowania o których pisze na forum biosłone.

Jeżeli przez 5 lat stosujesz ocet jako środek na odchudzanie to nie pomyślałaś, że nie jest specjalnie skuteczny? Bo jakbym miała się odchudzać przez 5 lat, to chyba by mnie szlag trafił. Nie piję i zgagi nie mam i nigdy nie miałam, żołądek jest ok. jak nie żrę to chudnę. Na jakiej podstawie stwierdzasz, że czyści z toksyn - proszę o konkretne badania naukowe, źródła itd. Bo ja sobie mogę stwierdzić, że smarowanie gęby powidłami śliwkowymi dobrze robi na cerę, tylko na ile to będzie prawda, to już inna sprawa.

Jak ktoś wierzy, że mu od samego octu tłuszcz magicznie wyparuje, to powodzenia tongue

Odkażać rany octem jabłkowym? Po jaką cholerę, skoro zdecydowanie lepsza jest do tego woda utleniona, etanol lub jodyna.

Jakby pigułki odchudzające działały, to nie byłoby grubych ludzi tongue Bo każdy łyknąłby tabletki i schudł.

29

Ja stosuję prawie codziennie ocet jabłkowy, używam go dość sporo w kuchni (ok - w porównaniu z jakimiś tam "dwiema łyżeczkami" to wręcz ogromne ilości, bo jem mnóstwo sałatek z sosami na bazie octu) i nie zauważyłam odchudzających właściwości. Oczyszczających organizm też nie za bardzo.

Usiłuję też coś zrozumieć, fragma. Najpierw piszesz, że ocet ma właściwości odchudzające, BO jest dodawany do pigułek, ale podpierasz się forum fundacji antymedycznej, która wszelkie farmaceutyki uważa za zło stworzone do wybicia ludzkości. Jak to się ze sobą nie kłóci?

30

Nie odchudzam sie pieć lat i nie interesuje mnie to czy ktoś w to wierzy co wcześniej napisałam,każdy niech sobie myśli co chce.Wyraziłam tylko swoje zdanie na temat octu jablkowego robionego w domu a nie spirytusowego sklepowego. Dodaję go do sałatek jak i go piję tyle razy dziennie ile mi się podoba. Czy odchudza nie napisałam tego tylko że może ma jakiś wpływ na odchudzanie ale tylko gdy jest to połaczone z dietą i ruchem . Odtruwa tylko ten który jest robiony domowym soosobem, mój syn pił go z wodą i z miodem i jakoś zdrowy jest a rośnie jak na drożdżach więc ma dobry wpływ na zdrowie a nie na chudnięcie. Ja akurat schudłam na nim wtedy gdy go piłam przed posiłkiem i wtedy myślałam że to od niego.Teraz piję tylko gdy mam chęć czyli rano z wodą i czasem w dzień.Przez pięć lat nie piłam go codziennie tylko gdy miałam ochotę dlatego nie piszcie że się odchudzam przez pięc lat bo to jakaś bzdura.

31

Fragma26, a bedac u lekarza czy z sama soba badz z synem powiedzialas lekarzowi, ze podajesz/pijesz ocet jablkowy na czczo z woda? Jesli nie, to goraco polecam! Zasiegnij opinii dobrego lekarza, chociazby rodzinnego, ale jak juz pisalam, DOBREGO i zobaczymy czy bedziesz dalej wypisywac to co piszesz dalej, i upierac sie przy swoim smile
ja zapytalam raz, osoby odpowiednio wyksztalconej, i odechcialo mi sie octowego oczyszczania organizmu. Ma moze i jakies dobre dzialanie, ale straszne skutki... Jakie, pisac mi sie nawet nie chce, spytaj lekarza, bo mi i tak nie uwierzysz

32

fragma26 napisał/a:

Czasem piję go przed posiłkiem i wtedy faktycznie czyści jelita z toksyn nagromadzonych z całego dnia.

Ja chciałam tylko coś sprostować- to o czym pisze fragma, to się g***nem nazywa, a nie toksynami.

33 Ostatnio edytowany przez fragma26 (2015-03-07 00:32:01)

Lekarzy omijam z daleka bo nie powierzam obcym konowałom zdrowia mojego :-) dziecka a także swojego hehe. Lekarze są do ratowania życia a nie do wtrącania się do zdrowia mojej rodziny. Zaznaczam że wyniki mojego syna są bardzo dobre a wręcz idealne. Miewam się dobrze bez lekarzy ,od 6 lat moja rodzina nawet nie wzięła żadnego antybiotyku ani nic co niszczy zdrowie według niektórych osób. Nie chorujemy na nic dosłownie żadnej grypy ani przeziębień. Nikogo nie będę przekonywač o swoich racjach bo każdy dba o swoje zdrowie jak mu sie podoba i nic mi do tego.Przy okazji wizyty kontrolnej( kilka lat wstecz )mówiłam o occie jabłkowym lekarzowi i jakoś nic go to nie ruszyło wręcz przeciwnie, nie negował moich sposbów bo on nie ma takiego prawa,to ja jestem rodzicem a nie obcy.

34

Iceni napisał/a:
fragma26 napisał/a:

Czasem piję go przed posiłkiem i wtedy faktycznie czyści jelita z toksyn nagromadzonych z całego dnia.

Ja chciałam tylko coś sprostować- to o czym pisze fragma, to się g***nem nazywa, a nie toksynami.

big_smile Też mi się coś tak wydaje, że na to parę innych określeń niż "toksyny" znam.

Fragma, napisałaś wcześniej coś takiego:

"bardzo sobie chwalę te metodę oczyszczania z toksym a zarazem odchudzania. Trochę to potrwa zanim zacznie odcbudzać ale warto pić go bo ma bardzo dużo dobrych właściwości zdrowotnych ,odmładza skórę, odchudza i likwiduje zgagę. Działa batdzo dobrze na żołądek ale tylko gdy pijemy go z ciepłą wodą.Czasem piję go przed posiłkiem i wtedy faktycznie czyści jelita z toksyn nagromadzonych z całego dnia. Poza tym co napisałam jak sami wiecie ocet jabłkowy jest dodawany do pigułek odchudzających więc wiadomo że po dłuższym spożywaniu ma działanie odchudzające. "

Piszesz o piciu jako metodzie odchudzania. Pięć razy wspominasz w tym fragmencie o odchudzaniu. Ja umiem czytać, ślepa też nie jestem, więc nie wypieraj się teraz i nie tnij głupa, że niby nic nie pisałaś że ma działanie odchudzające. Nikt Ci do lekarza nie każe chodzić, możesz chodzić do znachora, szamana, weterynarza, mam to gdzieś. Tylko nie wypisuj farmazonów nie popartych żadną fachową wiedzą, a jak już wypisujesz, to nie udawaj, że nie Twoja ręka to pisała tongue

35

fragma26 napisał/a:

Lekarzy omijam z daleka bo nie powierzam obcym konowałom zdrowia mojego :-) dziecka a także swojego hehe. Lekarze są do ratowania życia a nie do wtrącania się do zdrowia mojej rodziny. Zaznaczam że wyniki mojego syna są bardzo dobre a wręcz idealne. Miewam się dobrze bez lekarzy ,od 6 lat moja rodzina nawet nie wzięła żadnego antybiotyku ani nic co niszczy zdrowie według niektórych osób. Nie chorujemy na nic dosłownie żadnej grypy ani przeziębień. Nikogo nie będę przekonywač o swoich racjach bo każdy dba o swoje zdrowie jak mu sie podoba i nic mi do tego.Przy okazji wizyty kontrolnej( kilka lat wstecz )mówiłam o occie jabłkowym lekarzowi i jakoś nic go to nie ruszyło wręcz przeciwnie, nie negował moich sposbów bo on nie ma takiego prawa,to ja jestem rodzicem a nie obcy.

Lubisz sobie zaprzeczac smile nawet w jednym poscie smile wiecej pisac nie bede, bo noe ma sensu. Stosuj dalej ten ocet, nie szukaj dalej NAJWAZNIEJSZYCH skutkow picia octu jablkowego, ale pozniej nie wypisuj " mam bialaczke, dlaczego mnie to spotkalo" badz inme jeszcze straszniejsze choroby.
zeby nie bylo, nie zycze takich chorob nikomu.

Powodzenia w dalszym piciu octu i podawania go swojemu synowi. I oby Ciebie i malego skutki uboczne minely szerokim lukiem.

36 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-03-07 14:03:17)

Kwas octowy niszczy czerwone krwinki - ocet jablkowy zawiera okolo 5% kwasu octowego (pozostale kwasy jak jablkowy i mlekowy zawiera w ilosciach sladowych)

Ocet spirytusowy zawiera go dwukrotnie wiecej.

Bez wzgledu na sposob powstawania - czy bedzie to destylowany ocet spirytusowy, ocet winny, balsamiczny czy jablkowy - kwas octowy to kwas octowy - wszedzie jest ten sam. I nie ma sie co oszukiwac, ze ocet jablkowy jest "zdrowy". Jest jedynie zdrowszy od octu spirytusowego. Ale od octu winnego juz nie, bo to dokladnie ta sama substancja, tyle ze jedna powstaje z winogron, a druga z jablek.

Ocet NIE JEST zdrowy dla naszego organizmu - ludziom sie wydaje, ze jak zrobia ocet w domu, to on bedzie zdrowszy od tego kupnego - tak, na takiej samej zasadzie jak wino domowe jest zdrowsze od kupnego big_smile - alkohol w nim zawarty jest zdrowszy, bo domowy? big_smile

Wrzuccie sobie kiedys surowe jajko do szklanki i zalejcie octem (tym zdrowym, jablkowym!) i zobaczcie co bedzie sie dzialo z nim dzien po dniu - to samo tylko w skali 1:1000 dzieje sie z blonami sluzowymi osoby pijacej ocet na czczo. Spozywany jako dodatek do posilkow takiego dzialania nie ma, bo reaguje z pozywieniem. Tak, ocet niszczy szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym. Te dobre tez. Tak, ocet ulatwia pozbycie sie niektorych toksyn. Wapnia z kosci tez.

Itd.,itd....

37 Ostatnio edytowany przez fragma26 (2015-03-07 22:34:09)

Odchudzanie w moim przypadku to tylko skutek uboczny tego octu bo jak wiadomo jabłka mają witamine c tak więc ona reguluje prace jelit. Ja nigdy nie musiałam się odchudzać bo mam bardzo dobrą przemianę materi dlatego wtedy myślałam że odchudza. Widocznie się myliłam skoro na innych nie działa w ten sposób.Nie piję tego octu cały czas tylko w małych ilościach i z wodą więc nie ma w tym nic szkodliwego bo jak wiadomo gdy traci swoje właściwości po maxymalnie 6 miesiącach robię nowy. Co ja się będę rozpisywać.Białaczka to dla mnie śmieszna opinia na temat tego octu jabłkowego.Wiem wystarczająco dużo na ten temat i nikt mi nie będzie głupot wciskał na temat zdrowia.Używam go różnych dolegliwości a nawet do czyszczenia zębów i jakoś zdrowie mam lepsze niż większość osób które znam.Białaczka nie bierze się od octu jabłkowego,bo gdyby tak było to bym tu nie pisała tego.Zaznaczam że nie piję octu spirytusowego i nigdy nie piłam takiego.Ocet jabłkowy domowej roboty zawiera pektyny i większośc witamin a także pierwiastki śladowe .Chcecie zródło to sobie znajdzcie na necie wpiszcie bioslone i tam jest opisane wszystko o nim.

38 Ostatnio edytowany przez fragma26 (2015-03-07 22:38:44)

Ponadto ocet jabłkowy ma wiele innych zastosowań, między innymi zewnętrznych i jako dodatek do napojów ? herbaty, w której z powodzeniem zastępuje cytrynę, a także jako dodatek do wody, znakomicie poprawiający jej walory smakowe i zdrowotne.

Ocet jabłkowy jest dostępny w sklepach, ale, niestety, ma dość podłą jakość, toteż najlepiej wykonać go samemu. W warunkach domowych najłatwiej wykonać ocet jabłkowy z obierek jabłek.

Przepis: Jabłko należy umyć, dokładnie wytrzeć i odkroić ewentualne miejsca nadpsute, czyli wszelkie przebarwienia, a następnie obrać i zjeść lub użyć do wykonania koktajlu błonnikowego albo do innych celów kulinarnych, natomiast skórki z obranego jabłka włożyć do słoika zalanego do połowy posłodzoną wodą.

Do posłodzenia używa się jedną łyżkę stołową cukru na szklankę wody, ale ilość ta zależna jest od smaku jabłek ? jabłka słodkie wymagają mniej cukru, natomiast jabłka kwaśne więcej. Prawidłowo posłodzony ocet powinien mieć przyjemny słodkawokwaśny smak, a prawidłowo wykonany także przyjemny zapach świeżych jabłek. Innymi słowy: ocet jabłkowy powinien być smaczny.

Słoik przykrywamy gazą, którą przymocowujemy gumką recepturką, i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce.

Tak samo postępujemy z innymi jabłkami, aż uzbiera się tych obierek około ? słoika. Wówczas słoik napełniamy posłodzoną wodą, ale tylko do miejsca przewężenia słoika, ponieważ większy poziom wody spowodowałby zmniejszenie powierzchni, a więc mniejszy dopływ tlenu niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania bakterii octowych, którym do życia niezbędny jest tlen.

Następnie słoik odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce i po dwóch tygodniach odcedzamy gotowy ocet jabłkowy, który należy przelać do butelki z ciemnego szkła.

Ocet jabłkowy jest sam w sobie konserwantem i się nie psuje, toteż należy przechowywać go w temperaturze pokojowej.

Zalecenia techniczne: Typowym problemem w produkcji octu jabłkowego sposobem domowym jest pleśń, która wprawdzie nie wpływa na walory zdrowotne produktu, ale obniża jego walory zapachowe i smakowe. Przyczyna spleśnienia octu może tkwić w źle oczyszczonych skórkach jabłek, w których pozostały zarodniki pleśni, ale zdarza się to raczej rzadko. Najczęściej przyczyną spleśnienia octu jest pleśnienie obierek jabłek wystających ponad powierzchnię wody. Dlatego co dwa, trzy dni należy zdjąć gazę przykrywającą słoik i na chwilę zanurzyć wystające obierki, spłukując z nich pleśń.

Praktycznym rozwiązaniem jest wycięcie z plastikowej siatki (na przykład z sitka) krążka o średnicy nieco większej od średnicy słoika, która po włożeniu do słoika nie dopuści do wynurzenia się obierek jabłek. Zamiast plastikowej siatki można użyć patyczków, które powinny być nieco dłuższe od średnicy słoika, dzięki czemu będą w stanie utrzymać obierki jabłek w zanurzeniu.

Stosunkowo często na powierzchni octu pojawia się dwu-, trzymilimetrowy białawy kożuch. Jeśli nie ma on charakterystycznego zapachu pleśni, to jest to objaw prawidłowy, ponieważ ów kożuch tworzą bakterie octowe.

Ocet jabłkowy sam w sobie jest konserwantem, toteż jego przechowywanie nie wymaga warunków chłodniczych. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej, chroniąc przed światłem.

Autor: Józef Słonecki

39

Piłam ocet jabłkowy codziennie,na czczo, przez 3 mies.
Dwie łyżki na szklankę wody.

Niestety nie schudłam sad
Robiłam coś zle,czy to pic,na wodę fotomontaż ?

40

Durnoty pisane po raz kolejny. Ocet zawiera wit. C? Tak, 3mg na 100ml. Dla porownania natka pietruszki zawiera jej  180 mg big_smile

60 razy wiecej.

Ocet jablkowy NISZCZY szkliwo zebowe - wiekszosc osob wie jak dziala ocet na kamien na zlewie czy w czajniku. Wapn w naszych zebach to ten sam pierwiastek.

Mikroelementy w occie jablkowym? Tak, sa. W sladowych ilosciach.
Przeciez ocet jablkowy to tylko jablka + woda - a wiec ocet zawiera tylko ulamek pierwiastkow, ktore zawieraja jablka. Chyba, kosmici ukradkiem dosypuja wiecej.

Jak mawiala moja babcia - bzdura bzdure bzdura pogania tongue

Znasz jeszcze jakies "cudowne" wlasciwosci octu?

Aha! Jest jeszcze jedna o ktorej nie wspomnialas, a ktora faktycznie dziala - irygacja z wody i octu dziala plemnikobojczo - niestety jeat skuteczna tylko w okolo 30 procentach tongue

Na zdrowie.

41 Ostatnio edytowany przez fragma26 (2015-03-08 12:58:02)

Pisz sobie co chcesz mam to gdzieś:-)  Iceni :-)
Bzdury to ty wypisujesz Iceni :-)
Ciekawa jestem ile w swoim życiu leków wzięłaś jeżeli ocet jabłkowy ma tyle żłego według ciebie hehe.
Moja mama ma ponad 60 i jakoś także stosuje metody medycyny ludowej z powodzeniem i nie ma żadnych chorób i nie bierze żadnych leków bo jest zdrowa. Nie boisz się skutków ubocznych leków na grypę czy na kaszel a może masz jakieś przewlekłe choróbska że takie głupoty wypisujesz o metodach typu ocet jabłkowy stosowanych przez Hipokratesa. Nic nie wiem o tych twoich głupotach wypisywanych wyżej o plemnikach :-)

42

Do dracenka - uważam że ocet jabłkowy działa bardziej ogólnie na zdrowie a nie jako cudowna pigułka na odchudzanie ,a ja akurat nie mam problemu z metabolizmem dlatego to tylko szczegół że na mnie działa inaczej niż na ciebie.
Ocet jabłkowy  nie jest chemią która niszczy zdrowie jak polopirynka czy paracetamol które to leki powodują różne choroby po wielu latch stosowania, nad tym to sie nie zastanawiasz Iconi :-)

43

fragma26 napisał/a:

Ciekawa jestem ile w swoim życiu leków wzięłaś jeżeli ocet jabłkowy ma tyle żłego według ciebie hehe.
Moja mama ma ponad 60 i jakoś także stosuje metody medycyny ludowej z powodzeniem i nie ma żadnych chorób i nie bierze żadnych leków bo jest zdrowa. Nie boisz się skutków ubocznych leków na grypę czy na kaszel a może masz jakieś przewlekłe choróbska że takie głupoty wypisujesz o metodach typu ocet jabłkowy stosowanych przez Hipokratesa. Nic nie wiem o tych twoich głupotach wypisywanych wyżej o plemnikach :-)

Nie boję się leków, bo ich nie biorę wink Nie choruję nawet nie pijąc "cudownego" octu. big_smile

44

Iceni, my chyba jestesmy poprostu robotami... nie pijemy tego gowna a nie chorujemy, JAK TO JEST MOZLIWE??!!??!! yikes

wink

Fragma, jakos, jak juz wspominalam, nie pije tego gowna, a jakos nie choruje, nie lece z kazdym kaszlem do lekarza po antybiotyk, i zyje. Nie kazdy kto nie pije tego twojego cudownego leku na wszystko, truje sie typowymi lekarstwami na grype itd

45

Znalazłam przypadkiem reklamę suplementu który ma w swoim składzie ocet jabłkowy i jest na odchudzanie o nazwie Acetomale i jak to wyjaśnicie kolejny pic na wodę???? Kolejny cudowny środek na odchudzanie jak większość nowości , dziwne jest to ze jego główny składnik to właśnie ocet jabłkowy i dużo osób wypisuje że schudli bez efektu jo-jo.

46 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-03-09 16:04:53)

No tak, bo ktos dal pozytywny komentaz pod reklama produktu, to znaczy, ze on jest super.

A slyszalas o ludziach, ktorzy zarabiaja na pisaniu pozytywnych opinii na roznych stronach?:D

Produkowac mozna wszystko, co sie chce. Zwlaszcza jezeli chodzi i odchudzanie, bo wiara w cudowne wlasciwosci i nadzieja kobiet jest przeogromna. big_smile I zdradze ci jeszcze jeden sekret - nikt nie bada skutecznosci takich preparatow - bada sie tylko ich sklad pod wzgledem szkodliwoaci dla zdrowia. Jak chcesz, to mozesz sobie zaczac produkowac suplementy diety nawet z tylnych nozek much, byleby trujace nie byly.

To teraz ja ci sie zapytam - czy sprawdzalas ILE tych pierwiastkow sladowych zawiera ten twoj ocet? POROWNYWALAS z innymi produktami (na przyklad z samymi jablkami) - ile pektyny, ile witaminy C, ile pierwiastkow sladowych i innych skladnikow zawiera ten twoj  ocet a ile jablka?

W sieci jest dziesiatki tysiecy informacji typu " ocet jablkowy to bogate zrodlo pierwiastka X,Y,Z -co jest g*** prawda, bo ocet zawiera tylko ULAMEK pierwiastkow znajdujacych sie w jablkach z ktorych jest produkowany.

Dla mnie po prostu uleglas naiwnej wierze i dziala u ciebie bardziej efekt placebo, niz zeczywiscie ten oxet cos daje.

A juz czyszczenie nim zebow to czysta, ale glupota  big_smile i tu juz nie bede sie tego bala nazwac glupota prosto z mostu. Kwasy niszcza szkliwo zebowe! ROZPUSZCZA je. Zasada dzialania wszystkich past jest neutralizacja kwasow w jamie ustnej, a ty je MYJESZ rozrworwm kwasu!

To nie jest glupota. To jest glupota do kwadratu big_smile big_smile
Tak, przez 10 lat bedziesz miala biale zeby, a potem przezarte szkliwo ci sie posypie i bedziesz miala zeby jak u staruszki. Powodzenia w memlaniu!

I to tyle, moja odpoenosc na bzdury siegnela progu minimum. Musze sie zregenerowac tongue

47

Codziennie nie myję octem jabłkowym zębów  ( mam swoją eco pastę hehe) bo mi się już skończył niestety, a nowego nie robię bo nie mam teraz jabłek, bo jak wiesz nie robię tego octu z jabłek kupionych w markecie ale prosto z drzewa. To ciekawa jestem w co Ty wierzysz jeżeli nie wierzysz w nic co napisane w necie ?? Ja osobiście wierzę tylko w to co sama na sobie przetestowałam i nie słucham tego co inni ględzą na różne tematy typu syropki są zdrowsze od tabletek bo reklama jest bardzo dobra, nie wierzę w te ściemy w telewizji co nabiją ludzi w butelkę o zdrowych specyfikach dla dzieci i tego typu leki z reklam.
Nie interesuje mnie to gdzie piszą prawdę a gdzie nie na temat octu jabłkowego, ważne że mi służy a reszta to nie ważne.Jeżeli nadal żyję nie mam chorób i świetnie się czuję to po co się wgłębiać w to ile czego ma w sobie ocet jabłkowy jeżeli piję go w śladowych ilościach. Nadal będę go piła i żadne teksty napisane przez ciebie mnie nie przestraszą. Nie wierzę w nic co jest napisane dopóki sama tego nie zastosuję, tak więc kończę ten temat bo są inne ważniejsze.

48

Zęby octem? Czemu nie od razu coca-colą, to też kwas? big_smile Jakby głupota umiała fruwać, to co niektórzy wychodziliby właśnie z ziemskiej orbity o własnych siłach.

Fragma - z jakich jabłek byś go nie robiła - kwas octowy to kwas octowy. Jak wierzysz w bzdury, które ludzie gdzieś tam wypisują, to Twoja sprawa.

Jak jestem wyjątkowo ciężko chora, to idę do lekarza i biorę antybiotyki, zapalenia płuc nie zamierzam leczyć jakimś szamaństwem, stosuję maści na stłuczenia z apteki, suplementację w miarę potrzeby też z apteki i jestem całkowicie zdrowa. Nie widzę sensu żłopania kwasu octowego w jakimkolwiek stężeniu niezależnie od tego, czy jest on z wina, z jabłek, czy ze spirytusu. Też nie choruję, wyglądam świetnie, czuję się świetnie, mogłabym sobie wmówić, że to przez zbawienny wpływ kakao, twarogu, orzechów albo bananów, bo to są produkty, które wciągam codziennie, ale to po prostu zdrowe jedzenie ogólnie i higieniczny tryb życia - nie palę, nie piję, nie mam nadwagi, dbam o swoje ciało, no to jestem zdrowsza i w lepszej kondycji niż większość ludzi, którzy tego nie robią. Proste.

49

ja jem dużo octu, bo lubie i tyle tongue

50

Tez uzywam octu do przyprawiania salatek big_smile
Ale zebow nim myc nie bede big_smile

51

fragma26 napisał/a:

Znalazłam przypadkiem reklamę suplementu który ma w swoim składzie ocet jabłkowy i jest na odchudzanie o nazwie Acetomale i jak to wyjaśnicie kolejny pic na wodę????

95% suplementów na odchudzanie to pic na wodę i nie ma udowodnionego naukowo działania.

52

No ja też raczej bym zębów nie myła octem...
Poza tym... serio? ocet na schudnięcie?

53

Iceni napisał/a:

Tez uzywam octu do przyprawiania salatek big_smile
Ale zebow nim myc nie bede big_smile

No ja też, ale z sałatkami żrem go dużo wink No i jeszcze ogóreczki, patisonki.... mniam, mniam, mniam.

Jak na razie nie ma żadnego specyfiku, prócz substancji narkotycznych, które by w istotny sposób powodowały ubytek masy ciała, nie ma cudów, trzeba się pogodzić z tym że żeby schudnąć trzeba się ruszyć i po prostu jeść zdrowo i mniej (to akurat niekoniecznie, bo jeśli jemy zdrowo to zwykle jemy bilans kaloryczny już jest mniejszy), inaczej się zwyczajnie nie da. Owszem odpowiednia ilość błonnika i składników mineralnych pomaga schudnąć, ale pomaga kiedy jesteśmy na diecie i ćwiczymy, bo jeśli zjadamy kilogram cukierków i popijamy je octem, no cóż...

Ocet nie powoduje chudnięcia, ocet do mycia zębów to już w ogóle jakiś no nawet nie wiem jak to nazwać, przecież to jest kwas.

54

Piszecie tak o occie jabłkowym a pewnie większość z was pije colę albo energidrinki i jakoś nikt o tym nie pisze nic złego.Znam jedną taką co chla colę zamiast wody ,powery litrami i zdrowa to ona nie jest bo wpiernicza leki ,na wszystko a w końcu nadejdzie taki dzień gdzie serce nie wytrzyma i będzie po niej.Ja także nigdy nie miałam problemu z wagą i dodaję octu do sałatek ale cytrynkę również uwielbiam.
Coli nie piję ani energidrinków, cola jest bardzo skuteczna w odkamienianiu kibla.

55 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2015-03-10 21:06:44)

fragma26 napisał/a:

Piszecie tak o occie jabłkowym a pewnie większość z was pije colę albo energidrinki i jakoś nikt o tym nie pisze nic złego.Znam jedną taką co chla colę zamiast wody ,powery litrami i zdrowa to ona nie jest bo wpiernicza leki ,na wszystko a w końcu nadejdzie taki dzień gdzie serce nie wytrzyma i będzie po niej.Ja także nigdy nie miałam problemu z wagą i dodaję octu do sałatek ale cytrynkę również uwielbiam.
Coli nie piję ani energidrinków, cola jest bardzo skuteczna w odkamienianiu kibla.

Noo,jak znasz jedną taką to masz absolutnie naukowe podstawy by stwierdzić,że te co nie piją octu,ba uważają go za szkodliwą  ściemę na pewno NIE PIJĄ WODY tylko colę.A tu w ogóle ktoś coś o coli pisał czy energydrinkach czy tak sobie po prostu ni z gruszki ni z pietruszki chciałaś zmienić temat ? smile
Boszsz.nie wiedziałam,że ten ocet też się na głowę rzuca...

56

fragma26 - a dostrzegasz różnicę między wypiciem od czasu do czasu puszki coli, a myciem zębów octem? Bo ja dostrzegam. Nie ogarniam jak można mieć tak zamkniętą głowę.

57

Ja już nic nie napiszę, bo mi nie wypada pisać to co mi się na język rzuca...

58

Krytykujecie moje metody picia octu jabłkowego a co wam do tego ,martwcie się o siebie i pijcie sobie tą paskudną colę.Szkoda  czasu na pisanie w tym temacie.Ja nic nie muszę a szczególnie czytać tych bzdur.

59

A gdzie ktoś pisał coś o coli? No właśnie...

60

fragma26 napisał/a:

Krytykujecie moje metody picia octu jabłkowego a co wam do tego ,martwcie się o siebie i pijcie sobie tą paskudną colę.Szkoda  czasu na pisanie w tym temacie.Ja nic nie muszę a szczególnie czytać tych bzdur.

Jak się tak będziesz spinać to Ci żyłka może pęknąć tongue Jak piszesz o czymś na forum, to licz się z tym, że ludzie nie mają obowiązku podzielać Twojej opinii. Jak Cię to przerasta to możesz zabrać swoje zabawki i iść do piaskownicy, w której dzieci Cię będą słuchały.
Proponuję dorosnąć.

61

fragma26 napisał/a:

No, poczytałam sobie trochę postów fragmy i widzę,że ona samozwańczo została guru zdrowego żywienia i leczenia:)
Wystarczy,że przeczyta post,spojrzy w szklaną kulę i od razu wie kto pije colę lub kto bierze antybiotyki.
Mało tego,ma wiedzę o medycynie zdecydowanie większą niż lekarze-konowały.Bo ma internet smile przecież.

A i jeszcze "nikogo nie będę przekonywać o swoich racjach" ale jak nie przyjmiecie tego co piszę to Was zwyzywam,obrażę się i zabronię tu pisać smile

62

fragma26 napisał/a:

Jak to nie wiesz ile leków wzięłą w życiu?
Zajrzyj w szklaną kulę,fusy po herbacie,w szklankę z octem.
A jakie metody medycyny ludowej stosuje mama?

63

Bardzo proszę o kulturalną wymianę zdań i dyskusję na temat wskazany przez autorkę wątku. Równocześnie przypominam, by - zgodnie z regulaminem - wszelkie osobiste zatargi załatwiać poza forum.

64 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2015-03-11 15:04:28)

Moja rodzina stosuje metody medycyny ludowej.
Tekst stanowiący off top - usunięty przez moderatora.
Kończąc ten temat informuję że mam kilku znajomych którzy z powodzeniem stosują ocet jabłkowy przez wiele lat na różne dolegliwości.O occie jabłkowym dowiedziałam się od znajomej która ma książkę o tym właśnie specyfiku. Do internetu zajrzałam trochę pózniej Tekst stanowiący off top - usunięty przez moderatora.

65

Większość z Was myli tu ocet spirytusowy, raczej szkodliwy z octem jabłkowym polecanym przez dietetyków.
Znalazłam między innymi takie info http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/3592125,ocet-jablkowy-na-odchudzanie-i-skore-jak-stosowac-przepis,id,t.html Fakt że nie każdy może i powinien stosować tak jak przedstawiła to pani dietetyk, ale można poszukać octu w formie tabletek, np acetomale, działa tak samo.

Posty [ 1 do 65 z 75 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » ocet jabłkowy - pić zeby schudnąć??? prosze o rady !!!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2023