Pzyjażń po rozstaniu-czy istnieje? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Pzyjażń po rozstaniu-czy istnieje?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 29 ]

Temat: Pzyjażń po rozstaniu-czy istnieje?

Chciałabym znac Wasze zdanie na temat czy wierzycie w czystą przyjażń  ze swoim byłym partnerem...Czy(jak to bywa w przyjażni)umiały byście słuchac i i dawac rady dotyczące ich nowej miłości?A może ta przyjażń ma istnienie dlatego że jedna z osób wciąż mysli o drugiej w inny sposób?Ja osobiscie podziwiam kobiety które mają taką moc,ja raczej tak nie potrafię.

,,Dla kobiety którą kiedys kochał.mężczyzna zrobi prawie wszystko na swiecie-poza tym ,by znów ją pokochał"

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pzyjażń po rozstaniu-czy istnieje?

Według mnie przyjaźń po związku raczej nie ma szans wtedy, gdy tylko jedna strona była inicjatorem rozstania. Jeżeli zaś ludzie rozstali się za porozumieniem obu stron i była to ich wspólna decyzja, gdy po prostu rozstali się w zgodzie taka przyjaźń jest możliwa, ale jak mówię wszystko zależy od danej sytuacji.

3

przyjaźń po... nie sądzę....
koleżeństwo, jakaś kawa albo piwo od czasu do czasu... ale nic więcej..
takie jest moje zdanie

chyba, że związek nie był długi i poważny a wam obojgu po prostu się znudził, wtedy jest szansa na przyjaźń.... jednak trzeba pracy pracy i jeszcze raz pracy, żeby ją zbudować z kimkolwiek a tym bardziej z byłym partnerem...

4

Tez jestem takiego zdania, bo sama czasem wyskocze na bronka z byłym choc na poczatku miałam małe opory, gdyz on do dzis nie moze zrozumiec dlaczego sie z nim rozstałam.Ogółem bardzo dodrze nam sie rozmawia ale to naprawde potrzeba czasu i sporej pracy, oczywiscie z obu stron.

5

Istnieje i jestem tego pewna!! Byliśmy ze sobą 2 lata... potem rok bywało różnie. a teraz gada mi się z nim lepiej niż z najleprzą przyjaciółką, życze mu jak najlepiej, nie jestem o niego zazdrosna i nie żałuje ani tego, że z nim byłam, ani że zerwaliśmy. nie wiem w prawdzie co jemu siedzi w glowie, ale z tego co mówi jest tak samo. ah!! gdyby wszystko tak się układało...

6

agucha87 napisał/a:

przyjaźń po... nie sądzę....
koleżeństwo, jakaś kawa albo piwo od czasu do czasu... ale nic więcej..
takie jest moje zdanie

...

popieram ,no ale wiadomo od każdej reguły zdażają sie wyjątki...

7

Zgadzam się z tym,że istnieje. Bylismy ze soba 3,5 roku,mieszkaliśmy razem 2,5 roku. Pierwszy czas od rozstania był "pokręcony", bo oczywiście emocje sie układały i we mnie i w nim. Nasze rozstanie nie było spokojne,dlatego potrzeba było czasu na ułożenie się z sytuacją. Jednak tak jak wyżej zostało juz napisane: nie żałuję tego,że byliśmy ze sobą,nie żałuję równiez tego,że sie rozstalismy(choć ból był). Od dawna jesteśmy przyjaciółmi i piszę to słowo z wielka odpowiedzialnością. On się juz ożenił,znam jego żonę i życzę mu jak najlepiej. Mieszkamy w innych miastach,ale kontakt mamy niemalże codzienny(wspaniały internecie:)). Ktoś mi napisze:"to niemożliwe,żeby z byłym się przyjaźnić".Moje drogie mozliwe,to zależy od dojrzałości stron. Rozmawiamy o wszystkim,są rzeczy z którymi tylko do siebie sie zwracamy,bo sobie ufamy i wiemy,że usłyszymy szczerą radę lub szczerą krytykę. Właśnie dlatego,że kiedys byliśmy dla siebie tacy ważni. Życie układamy sobie osobno,ale nie wymażemy z pamięci wielu lat,które nas tak wiele nauczyły.I my to szanujemy.

Pozdrawiam forumowiczki i życze spokojnych kontaktów z byłymi;)
Aga

8

Wg mnie to zalezy od wieleu czynników. Od stopnia zaangażowania w związek, czy rozstanei było decyzja obustronna, od uczuć jakimi dażyli se partnerzy. Ja osobiście mam dobry kontakt ze swoimi Ex. Powiedziałabym nawet ze sie duzo lepiej z nimi dogaduje niz jak bylismy razem.:)

9

martija napisał/a:

Istnieje i jestem tego pewna!! Byliśmy ze sobą 2 lata... potem rok bywało różnie. a teraz gada mi się z nim lepiej niż z najleprzą przyjaciółką, życze mu jak najlepiej, nie jestem o niego zazdrosna i nie żałuje ani tego, że z nim byłam, ani że zerwaliśmy. nie wiem w prawdzie co jemu siedzi w glowie, ale z tego co mówi jest tak samo. ah!! gdyby wszystko tak się układało...

to raczej znaczy że wczesniej tak naprawdę nie kochaliście sie.

10

To zależy o jaką przyjaźń chodzi.. Ja ze swoim partnerem mam kontakt rozumiemy się świetnie ale jakos nie potrafię opowiadać mu o swoim związku z teraźniejszym facetem.

11

heheh...zabrzmiało to tak jakbyś była z dwoma facetami w związku;D
Z tego co zauważyłąm Twój narzeczony bardzo Ci ufa, więc nie widze przeszkód dlaczego miałabyś mu nie mówić o tym koledze;D chyba, że masz nieczyste myśli i czujesz się z tym źle;)
Robiąc cokolwiek zastanówmy się jakbysmy się czuli gdyby sytuacja była odwrotna i to on miałby taką koleżanke? wink
Pozdrawiam

12

Chodziło mi o znajomośc z byłym partnerem:)

13

ahaaaa....;D teraz rozumiem i podziwiam.....
a Twój teraźniejszy wie że sie przyjaźnisz z bylym;)?

14

Jeśli to można nazwać przyjaźnią... I wie i nie wie.... Wie ,że mamy kontakt ze sobą ale nie wie że tak często.. A swoja drogą trochę zazdrości mu nie zaszkodzi.. Bo on chyba nawet nie potrafi być zazdrosnym i nie wiem jak mam to interpretować. Czy aż tak bardzo mi ufa czy tez w ogole mnie nie kocha:P

15

hehheeee...kocha kocha;)) pewnie nie chce poznać po sobie....widocznie ma do Ciebie tak ogromne zaufanie.... to rzadkość - uwierz mi wink i na prawde lepiej żebyś na własnej skórze nie przekonała się jak wyglądają prawdziwe oznaki zazdrości, która potrafi zniszczyć wszystko....

16

Ja wiem jak wyglądają.. sama jestem taka zazdrosnica:) chociaz on zapewnia mnie ze nie mam powodu ja i tak nie lubię jak rozmawia z jakas lafirynda i najlepiej wyskubałabym jej wszytskie włosy! na szczescie studiuje na kierunku na którym a sami faceci:)

17

Gandzia, wybacz,ale nie masz pojęcia o czym mówisz i Twój wniosek jest dość...hmm....zadziwiający:) Wpis martiji,podobnie jak i mój, świadczy raczej o zdrowym i mądrym podejściu do życia,rozsądku i akceptowaniu kolei losu:)A kochac to mogli się jak wariaci:)
Pozdrawiam

18

przyjaźń po rozstatniu?,to zależy czy sie kogoś kochało czy nie ,Ja z miom byłym którego chyba nigdy niekochałam jesteśmy teraz przyjaciółmi  i nie ma mowy o ponownym związku z nim,ja mu sie zwierzam on mi , pocieszał mnie po miom rozstaniu.Z moim ostatnim chłopakiem,(właśnie sie rozstaliśmy,tzn.on ze mną), niemogłabym sie przyjaźnić ponieważ nadal go kocham,i niewyobrażam sobie jakby  mi  mowił o jego nowej miłośći,czy coś takiego.

19

To wszystko naprawdę zależne jest od sytyuacji ..,
w moim przypadku akurat było to niemożliwe.

20

może odpowiem na moim przykładzie..nie wyobrazam sobie żebym mogła przyjażnic sie z moim chlopak jeśli on by ze mna zerwał..bo nadal bym go kochala i by mnie strasznie bolalo to jak on by mi opowiadal o swojej nowej milosci ... nie byla bym w stanie patzrzec na to wszystko obiektywnie...wiec w moim wypadku nie było by szans na przyjaźń ...

21

Cześć Dziewczyny! Jestem tutaj nowa ale chcętnie się wypowiem smile z własnego doświadczenia wiem, że przyjaźń pomiędzy eks partnerami to za dużo powiedziane. Zawsze można dążyć do "doskonałości" ale czy to będzie czysta przyjaźń? Z jednym ze swoich ex jestem na stopie neutralnej, czasami się odezwę na jakimś portalu społecznościowym ale na zasadach zwykłej znajomej, z innym nie utrzymuję żadnego kontaktu (to już 3 lata) a chłopaka z którym rozstałam się prawie 2 miesiące temu (całkiem świeża sprawa) i byliśmy w związku 1,5 roku usunęłam z wszystkich portali społecznościowych, tak samo nr tel i wszystko, co by mi o nim przypominało. To był związek na odległość i jest raczej pewne że nigdy więcej się nie spotkamy. Zerwał przez Facebooka, chciał przyjaźni ale po co? Powiedział że mnie już nie kocha i zostawił mnie dla innej. O jakiej przyjaźni tutaj mowa? Ale to jest tylko mój punkt widzenia smile zerwać kontakty i iść dalej naprzód!

22

anfebia napisał/a:

Chciałabym znac Wasze zdanie na temat czy wierzycie w czystą przyjażń  ze swoim byłym partnerem...Czy(jak to bywa w przyjażni)umiały byście słuchac i i dawac rady dotyczące ich nowej miłości?A może ta przyjażń ma istnienie dlatego że jedna z osób wciąż mysli o drugiej w inny sposób?Ja osobiscie podziwiam kobiety które mają taką moc,ja raczej tak nie potrafię.

,,Dla kobiety którą kiedys kochał.mężczyzna zrobi prawie wszystko na swiecie-poza tym ,by znów ją pokochał"

Nie ja po 29 latach małzenstwa usłyszałem od byłej ze oferuje mi przyjazn bedzie oki
a to ona wbiła mi noz w plecy to ona znalazla sobie kochanka i to ona musiala szukac  a miala wszystko

myslalem o domie ( rodzinie ktora zniszczyla  bo teraz chce byc szczesliwa i mysli tylko o sobie jaka to przyjazn  zniszczyc wszystko dla siebie  pewnie tak  tak postepuje przyjaciel {domu}  NIE ISTNIEJE COS TAKIEGO JAK PTZYJAZN MIEDZY FACETEM A KOBIETOM

ja wkazdym razie bardzo sie zawiodlem na kims kogo kocham i poswiecilem mu prawie cale zyccie

Twoja decyzja  ( ale to napewno nie jest twoj przyjaciel )

23

To trudne bo jesli sie cos jeszcze czuje mozna zawsze miec nadzieje na powrot,ja bym tak nie potrafiła ale sa tacy to zyja bardzo dobrze w takich relacjach

24

Wpadłam kiedyś na taki cytat: "Jeśli dwie osoby po rozstaniu potrafią się przyjaźnić, to albo się nigdy nie kochali, albo kochają się nadal.".
W 100% się z tym zgadzam.

Chociaż w przyjaźń damsko-męską jako taką wierzę wink

25

Ja też uważam, że nie ma przyjaźni takiej czystej, bez oczekiwań chociaż z jednej strony. Koleżeństwo, czasami piwko czy kawa OK, ale zwierzanie się ze wszystkiego, pocieszanie, ciągły kontakt- coś musi być na rzeczy. Ja z jednym byłym mam dobry kontakt, ale przyjaźnić bym się z nim nie umiała, a może raczej bała czy faktycznie, któreś w pewnym momencie nie zacznie oczekiwać czegoś więcej.

26

Czy istnieje taka przyjazn?Myślę,że niedługo sie dowiem,dopiero co otrzymałam taką propozycję.Świetnie się dogadujemy,rozmawiamy o wszystkim,ale z jego strony to nic wiecej,nie chce sie też angażować,jak twierdzi.Na razie boli jak cholera,jednak tak naprawdę wiem,że to jako związek nie ma sensu ze względu na zbyt wiele różnic.Ale przyjazn?No zobaczymy,emocje muszą opaść.Zależy jeszcze co to znaczy tak naprawdę.Mam paru przyjaciół,jednak nie oznacza to,że mamy absolutnie codziennie ze sobą kontakt,po prostu wiem,że mogę na nich liczyć,spotkać sie w miłych okolicznościach,pogadać,wyjechać,dobrze się ze soba czujemy.W tym przypadku to był kontakt od rana do wieczora,na dzień dobry i dobranoc,stała łączność...W obecnej sytuacji nie wyobrażam sobie czegoś takiego.
Z ex narzeczonym absolutnie nie ma mowy,za dużo krzywdy,no way

27

areyouafraid napisał/a:

Wpadłam kiedyś na taki cytat: "Jeśli dwie osoby po rozstaniu potrafią się przyjaźnić, to albo się nigdy nie kochali, albo kochają się nadal.".
W 100% się z tym zgadzam.

Coś w tym faktycznie jest. Do zaprzyjaźnienia się trzeba mieć dobrze zamknięty temat wspólnego związku. Trudno jest budować coś nowego, kiedy stare jest wciąż żywe. Od przyjaciela mamy w końcu inne oczekiwania niż od partnera życiowego.

28

Kilka osób zwróciło tu słusznie - moim zdaniem - uwagę, że jeśli byli partnerzy się przyjaźnią, to albo nigdy się nie kochali, albo kochają się nadal.
Jeśli nadal kocha tylko jedno - przyjaźń jest absolutnie niemożliwa. Mówimy tu przecież o szczerej przyjaźni, a w tym przypadku szczera przecież nie jest, bo jedno chciałoby więcej.
Po kilku, kilkunastoletnim małżeństwie nie wyobrażam sobie usiąść przy kawie z eks - mężem i zwierzać mu się z np. problemów w aktualnym związku. Nie chciałabym również wysłuchiwać, jakie on ma problemy z kolejnymi kobietami - jedną czy wieloma, zwłaszcza jeśli mnie porzucił. Ogólnie myslę, że w małżeństwie bardzo rzadko się zdarza, żeby ludzie rozstawali się, bo oboje uznali, że tak będzie lepiej. Zazwyczaj jednak któreś cierpi. A nawet jeśli nie cierpi, to i tak żal, wyrzuty sumienia są zbyt silne, by można było na tej podstawie zbudować przyjaźń.
Znam ciekawy przypadek.
Małżeństwo z 20 - letnim stażem rozwiodło się z powodu nadużywania alkoholu przez żonę (żadna patologia, żadnych zdrad, bardzo na pozór porządna rodzina, oboje na wysokich stanowiskach). Facet stracił cierpliwość, dla niej rozwód okazał sie na tyle mocnym kopem, że wzięła się za siebie i definitywnie zakończyła pijacki okres w swoim życiu. Za późno, bo jednak mąż sie odkochał równie definitywnie. 
Dziś jest już ponad dziesięć lat od rozwodu. Eks - małżonkowie przyjaźnią się - wydawałoby - się prawdziwie. On po kilku latach poznał kobietę, ożenił się. Ona nawet polubiła nową żonę swojego byłego męża. Nowa polubiła starą, bo choć na początku próbowała zwlaczać tę ich przyjaźń, to jednak później pogodziła się z tym, że stara żona była i będzie obecna w ich życiu i - jak wspomniałam już - szczerze się obie polubiły. W efekcie: na imprezach rodzinnych bywają razem - w trójkę.. na nierodzinnych też. Nie jest to żadna przyjaźń z podtekstem, byłych małżonków nie łączy żadne łóżko. Rzec by można - prawdziwa przyjaźń między eks - małżonkami.
Tyle że stara żona nadal kocha swojego męża i twierdzi, że woli mieć w nim przyjaciela, niż nie mieć nic. Woli taki kontakt od żadnego.

Szkoda mi jej. Nie ułozyła sobie życia po rozwodzie z nikim innym i - jak widzę - nie ułoży. Mąż jest naprawdę uczciwym człowiekiem, dobrym i - co zadziwiające - nie zostawił jej, mimo że się rozwiódł. Wspierał ją w walce z alkoholizmem cały czas. Wspiera teraz. Ale być z nia już nie chce.

Ckliwa historyjka, ale prawdziwa.
Dlatego, chroń mnie, Boże, przed przyjaźnią z byłym mężem... wink

29

Generalnie tak samo bym nie chciała żeby mój partner się przyjaźnił ze swoją ex. Myślę, że mogło by to wpływać negatywnie na nasze stosunki. Nawet był tu taki wątek, że dziewczyna przyjaźniła się z facetem (nie wiem czy byłym nie ważne) i jego dziewczyna nie bardzo była zadowolona, więc zaczęła go w tej przyjaźni ograniczać i autorka wątku też była zawiedziona, że nie wspiera jej jak prawdziwy przyjaciel bo stawia swoją dziewczynę na pierwszym miejscu.

Posty [ 29 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Pzyjażń po rozstaniu-czy istnieje?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024