Ciąża i poród w Niemczech - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Ciąża i poród w Niemczech

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Ciąża i poród w Niemczech

Witam,
chciałabym dowiedzieć się jak to jest z rodzeniem w Niemczech?
Jaka jest tam opieka medyczna i czy jest jakieś prawo o dostępie do bezpłatnej opieki medycznej bez ubezpieczenia dla kobiet w ciąży?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ciąża i poród w Niemczech

caramel.. ja mieszkam w Niemczech, i rodzilam tu swoje pierwsze dziecko.. teraz czeka mnie drugi porod.. w ogole sie nie boje smile
Co do opieki to nie ma co narzekac smile jestes traktowana tutaj jak ksiezniczka.. skacza kolo ciebie.. przy porodzie nie ma takiego czegos jak naciecie krocza (no chyba ze to bylaby koniecznosc), nie gola cie do porodu.. i o lewatywe pytaja.. bo moje polozna np. woli jej nie robic..
I wydaje mi sie, ze potrzebujesz ubezpieczenie, zeby cala ciaza i porod odbywaly sie bezplatnie.. ja ubezpieczenie mam, i nie musze sie o nic martwic..

Co do samego porodu.. mozesz wybrac sobie jaka chcesz pozycje i nikt ci nic nie mowi.. porod w wannie bezplatny.. znieczulenie jakie sobie zyczysz, rowniez bezplatne.. no i po samym porodzie czujesz sie dobrze, wszystko ci podawaja pod nos, przychodza 10 razy sprawdzac jak sie czujesz.. i lezysz w gora 2 osobowej sali.. tak przynajmiej jest w moim miescie, i w szpitalu ktorym zdecydowalam sie rodzic..

3

Shiseido,
ja najbardziej obawiam się bariery językowej, jeszcze nie opanowałam w perfekcji języka i boją się, że nie wszystko zrozumiem.
Mój mąż legalnie pracuje w Niemczech i jest ubezpieczony, ja myślałam o wykupieniu ubezpieczenia, ale nie wiem czy pokrywa również leczenie kobiet w ciąży.

4

caramel.. takie ubezpieczenie nie pokrywa leczenia kobiet w ciazy.. to za duzy wydatek, wiem bo poczatkowo bylam na wykupionym ubezpieczeniu zPZU i mowili mojej mamie ze nikt nie chce tego pokrywac.. ale skoro twoj maz jest ubezpieczony, moze ciebie wziac na jego ubezpieczenie, ale musi jakos sie dogadac z szefem, moja znajoma miala teraz taka sytuacje, do 3 miesiaca ciazy ubezpieczaja cie normalnie, potem robia problemy.. musisz miec zameldowanie z tego co wiem, i wlasnie szef twojego meza bedzie musial wam pomoc, ale niewiem o co dokladnie w tym chodzi.. chyba ze masz obywatelstwo niemieckie, to wtedy nikt nie moze ci nic powiedziec.
A co do jezyka.. to nie ma zle.. ja nie umialam ani me ani be.. sa ginekolodzy polacy i polozne rowniez smile tylko trzeba sie podowiadywac smile a nawet jakby cos.. to w szpitalach jest duzo zatrudnionych polakow.. co do porodu dasz rade bez jezyka.. tak naprawde chyba w ogole nie jest potrzebny, no chyba jezeli wystepuja jakies komplikacje i trzeba o czyms poinformowac pacjentke ( czego nikomu nie zycze)..

5

Kobiety wiecie od którego miesiąca ciąży kobieta jest chroniona prawem pracy i nie można jej zwolnić??

6

Witam
Mieszkam od roku w Niemczech i za 3 miesiące mam termin porodu. Chciałabym sie doradzić czy to prawda, że po urodzeniu dziecka przychodzi do domu przez kilka tygodni hebama? Czy za te odwiedziny płaci kasa? Czy jest to potrzebne? Istnieje mozliwość załatwienia sobie kogoś innego i czy tez to będzie za darmo?

7

Hej, nie wiem czy jeszcze ktos bedzie ogladal ten post - ale dodam kilka informacji, odpowiedzi na pytania wczesniej zadane - najlepiej przeczytac sobie Mutterschutzgesetz bo tam jest wszystko wyjasnione od samego poczatku, ze trzeba zglosic pracodawcy ciaze (w jakiej formie itp),poprzez opis dokladny kiedy jestes chroniona (tj nie mozna Cie zwolnic) itp. Wiec najlepiej znalesc kogos kto zna jezyk i jego o to poprosic.
Odpowiem na wczesniejsze pytania:
1. Nie wiem jak to jest bez jakiejkolwiek znajomosci jezyka, bo przeciez nawet jak Cie zapytaja czy chorowalas na taka czy inna chorobe to np. skad bedziesz wiedziec jak odpowiedziec i jakie to ma dla nich znaczenie?? ale, ze lekarze i polozne najczesniej sa bardzo mile - jak wczesniej ktos napisal - to pewno znajda sposob, zeby sie z Toba dogadac w razie potrzeby...Ale nie lepiej zorganizowac sobie kogos kto jednak moglby z Toba wybrac sie do szpitala??? Choc tej informacji nie jestem pewna, bo uslyszalam to od poloznej ktora ma do mnie po porodzie przychodzic i sama tego nie zweryfikowalam - jezeli chodzi np o cesarke to kwestionariusz mozna poprosic w jezyku polskim rowniez.
2. Kobiety ciezarnej, ktora poinformowala (czyli przyniosla odpowiednie pismo od lekarza) pracodawce o swoim stanie nie mozna zwolnic z pracy - tak samo jakby dostala wypowiedzenie i w ciagu 2 tyg doniesie takie zaswiadczenie tez nie mozna jej zwolnic, az do 4 miesiecy po urodzeniu dziecka jest chroniona.
3.  Hebamme czyli polozna przychodzi do domu po porodzie do 14 razy (tj za tyle placi kasa) moja byla sie przed porodem przedstawic i to bylo 1 spotkanie. Polozna sobie trzeba samemu znalesc i wydaje mi sie to dobrym pomyslem, szczegolnie jak sie jest samemu np z mezem w Niemczech - w koncu jest specjalistka to doradzi i ogladnie dziecko i Mame czy wszystko jest w porzadku. Co do dokladych informacji lepiej zapytac u siebie w kasie dlatego, ze istnieja roznice co do kasy i nie jestem pewna, ale land w ktorym sie mieszka chyba tez ma znaczenie...
pozdrowionka dla wszystkich Kangurkow:) wszystkiego dobrego!

8

Ja od 3 lat mieszkam w Austrii i tu jest podobnie. Bez ubezpieczenia sam porod kosztuje 1800 euro wizyta u lekarza najtańsza u nas 50 euro plus badania. Nie wiem jak w Niemczech, ale tu nie ma problemu z dopisaniem do ubezpieczenia malzonka. Robilam to w listopadzie. Trzeba miec tylko meldunek meza lub zony i dopisuja bez problemu. Ja bede rodzic w szpitalu, gdzie jest 8 Polek poloznych, wiec nie mam problemu z jezykiem. Bo sformulowan medycznych prawie nie znam smile

9

mkm, u nas jest podbnie smile najtansza wizyta 50e+usg i badania..
I co do tego ubezpieczenia raczej tez nie stwarzaja problemow jezeli ma sie meldunek smile

10

Dziewczyny,
rodziła któraś z was w wannie? Jak to dokładnie wygląda i czy każdy może? Trzeba wcześniej zapisać się na taki poród?

11

Chciałam zapytac jak wygląda sprawa otrzymywania Elterngeld? Wiecie może jak długo kobieta powinna pracowac aby otrzymac dodatki w postaci Elterngeld?

12

Hej kobietki jest zalozony temat ciaza w Niemczech jest tam sporo informacji moZe tam znajdziecie odpowuedzi na swoje pytania. Pozdrawiam

13

Witajcie. Mam pytanie. A więc chłopak pracuję w Niemczech. Ma umowę i meldunek oraz ubezpieczenie. Szuka tam stancji żeby mógł mnie i dziecko zabrać. Ale tak jestem w 6 miesiącu ciąży. Chodzi mi konkretnie o to czy jak nie mamy ślubu mogę podlegać pod jego ubezpieczenie, jakie papiery są potrzebne żeby tam urodzić bez żadnych problemów, jak znaleźć położną i ginekologa. Bym prosiła o pomoc co i jak. Jak to wszystko tam wygląda. Błagam o pomoc. Bo może już pod koniec sierpnia będę tam do niego jechała a nie mam żadnego pojęcia na ten temat.

14

Hej,niebawem będę rodziła w Niemczech w Eutin mam polkę jako położną ,ale ona będzie odwiedzała mnie tylko w domu  po porodzie,a ja nie bardzo mowie po niemiecku i chciałabym aby przy porodzie tez była polka.Ma ktoś może namiary na polskie  położne z góry dziękuję.

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Ciąża i poród w Niemczech

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024