Wiele z Nas ma zapewne tradycyjne ogrzewanie centralne mieszkania czy domku. Ja jednak poszukuję osoby, która ma pompę ciepła. Ostatnio korzystałam z kalkulatora kosztów ogrzewania, który znalazłam na stronie firmy Vikersoon. Muszę przyznać, że oferta takiego systemu ogrzewania przypadła mi do gustu. Liczę na Waszą pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam.
Sugeruje zapoznanie sie z podstawowymi zasadami termodynamiki w kwestii wydajnosci termicznej takiego sposobu ogrzewania.Dodam , że instalacja takiego urzadzenia nie jest tania (wykop minimum 4 metry i w zaleznosci od metrazu wielkosc samej pompy) koszty energii elektrycznej (pompa to nie perpetum mobile trzeba ja jakos napedzac) trwalosc konstrukcyjna na poziomie 15 lat...
Gdyby bylo to rozwiazanie takie jak reklamuja w folderach kazdy by to mial a powszechne na zachodzie jest ogrzewanie gazowe , olejowe badz elektryczne.Nie wierz w cuda.Moja opinie mozesz smialo zweryfikowac na przeroznych forach budowlanych i instalatorskich.
3 2011-09-02 13:05:58 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2011-09-22 17:19:18)
W temacie - bardzo mi się podoba motyw dekoracyjnych kaloryferów. Chodzi mi o coś takiego:
Link usunięty przez moderatorkę
Rozumiem, że one normalnie zapewniają ciepło, a jedyna różnica tkwi w ich atrakcyjnym wyglądzie, tak?
4 2011-09-22 16:52:37 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2011-09-22 17:20:05)
tutaj jest troche info na ten temat pompy ciepła Link usunięty przez moderatorkę
tez sie zastanawiam nad tym, ale to raczej w przyszlym roku zrobie- chociaz mam kolezanke, ktora jest z takiej pompy bardzo zadowolona
Wstawianie odnośników do innych stron jest sprzeczne z regulaminem forum. Anemonne
Ja mam przyjemność mieszkać w domku, który jest wyposażony w taką pompę ciepła Vikersonn oraz ogrzewanie podłogowe. Jest to bardzo fajna sprawa- nie chodzi tylko o niskie rachunki za ogrzewanie ale również o brak szpecących dom kaloryferów, a tym samym brak unoszącego się kurzu. Serdecznie polecam
A co Waszym zdaniem obecnie jest lepszym wyborem? Pompa ciepła czy jednak gaz?
Pompa ciepła + fotowoltaika; chociaż na nowych zasadach to raczej do przemyślenia dwa razy. I co by nie było, trzeba zrobić jakąś kalkulację - jaki ewentualnie piec, jaka pompa, co i ile kosztuje, jaką ma wydajność do konkretnego budynku, a co za tym idzie, jakie będzie szacowane zużycie energii (czy prądu czy gazu) i dopiero na tej podstawie kalkulować - każdy przypadek jest inny i nie ma jednej jednoznacznej odpowiedzi.
Mogę dać tutaj namiar na producenta kotłów kondensacyjnych ale i pomp ciepła: https://www.saunierduval.pl/ Powinni wszystko przeliczyć pod kątem opłacalności oraz dobrać najlepsze rozwiązanie w tym przypadku.
A co Waszym zdaniem obecnie jest lepszym wyborem? Pompa ciepła czy jednak gaz?
W tej chwili nie dostaniesz pozwolenia na budowę (w skrócie) na dom ogrzewany tylko gazem, nawet z fotowoltaiką. Konieczny jest miks z pompą ciepła np. na ciepłą wodę użytkową albo piec hybrydowy tj. gaz + pompa ciepła.