Samice żółwi greckich wolą rzucić się z klifu, niż kopulować z samcami - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SEKS, SEKSUALNOŚĆ, PSYCHOLOGIA » Samice żółwi greckich wolą rzucić się z klifu, niż kopulować z samcami

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Samice żółwi greckich wolą rzucić się z klifu, niż kopulować z samcami

https://www.national-geographic.pl/przy … -ucieczke/

Samice żółwi greckich żyjące na wyspie Golem Grad w Macedonii Północnej doświadczają przytłaczającej agresji seksualnej ze strony samców i rzucają się z klifów, by jej uniknąć.
W świecie zwierząt walka o przetrwanie i możliwość przekazania genów jest jednym z najsilniejszych instynktów. Dlatego samce żółwi, gdy tylko wyczują gotową do rozrodu samicę, od razu rozpoczynają natarczywe zaloty. Nie pomaga jednak fakt, że – według nowych ustaleń naukowców, jak podaje New York Times – na 1 samicę na wyspie przypada aż 19 samców. Jeśli więc chcą się rozmnażać, muszą być szybkie, silne i zawzięte. Boją się, że konkurent ich uprzedzi i szansa na przekazanie genów przepadnie.

Etolodzy z Macedońskiego Towarzystwa Ekologicznego, pod przewodnictwem dr Dragana Arsovskiego, opisują, że samce gryzą ( czasem do krwi), wspinają się na uciekające samice, a na koniec energicznie je szturchają ostrym końcem swojego ogona, żeby je osłabić.
Jak tłumaczy Jeanine Refsnider z Uniwersytetu w Toledo, to pokazuje, jak bardzo ekstremalne może być życie samic w sytuacji poważnej nierównowagi płci

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Samice żółwi greckich wolą rzucić się z klifu, niż kopulować z samcami

Oj, w świecie zwierząt to można znaleźć przykłady na co się tylko zechce.
Także na kanibalizm reprodukcyjny jako cechę gatunkową, gdy samce mają przechlapane na wstępie i mocno się muszą nastarać, żeby przeżyć gody.
Kącik ciekawostek zoologicznych założyłaś ? Mnie w to graj, uwielbiam ciekawostki, ale mam wrażenie, ze nie całkiem o to ci chodziło. smile

3

Sperma samców muszek owocówek (Drosophila melanogaster) jest toksyczny dla samic tego samego gatunku. Zjawisko to jest klasycznym przykładem tzw. konfliktu płciowego w ewolucji. Choć nasienie służy do zapłodnienia, zawiera specyficzne substancje, które niszczą zdrowie samicy i skracają jej życie.

Dla samca liczy się tylko to, aby samica przekazała dalej jego geny, zanim pokryje ją inny rywal. Z perspektywy ewolucyjnej samiec "nie dba" o długie życie samicy po tym, jak złożyła już jego jaja. Jest to bezwzględny wyścig reprodukcyjny, w którym samice rozwinęły nawet mechanizmy obronne, próbując neutralizować te toksyny, co prowadzi do nieustannego, ewolucyjnego "wyścigu zbrojeń" między płciami.

4

No im więcej się czyta tym bardziej wydaje się jasne, że samica i samiec żadnego gatunku nie żyją w symbiozie. Symbioza – zjawisko ścisłego współżycia przynajmniej dwóch gatunków organizmów, które przynosi korzyść każdej ze stron lub jednej, a drugiej nie szkodzi. Tylko samce są w pewnym stopniu pasożytami, zagrożeniem dla samic. Pasożytnictwo- relacja pokarmowa między dwoma organizmami, w której jeden organizm (pasożyt) żyje kosztem drugiego (żywiciela), przynosząc mu szkody

Teraz to wymyslilas  big_smile

Chyba to najlepiej byc pajakiem po stosunku samica zezre samca i ma go z glowy nie musi mu muchow na obiad gotowac  xD

Albo konikiem morskim-wtedy to samiec jest w ciąży

6 Ostatnio edytowany przez Muqin (2026-08-27 21:36:45)

Symbioza to współfunkcjonowanie dwóch odrębnych gatunków. Z definicji samce i samice jednego gatunku w symbiozie żyć nie mogą, sorki.
Podobnie z pasożytowaniem - potrzebne są dwa odrębne gatunki, dalej już wchodzimy w przenośnie oddalając się od biologii.

Biologię to interesuje przetrwanie gatunku i ma wywalone na indywidualne poczucie szczęśliwości zarówno samców jak i samic. Ma być skutecznie, przyjemnie niekoniecznie.

7 Ostatnio edytowany przez mallyna (2026-08-27 21:59:10)

Jak zwał tak zwał samice i samce zazwyczaj walczą ze sobą stale a nie udają że wszystko jest spoko romantico wiążą się w pary i mieszkają ze sobą szczęśliwi aż do śmierci. Dlaczego z ludźmi miałoby być jakoś drastycznie odmiennie od zwierząt ? no jakieś pingwiny, łabędzie, gibony są monogamiczne ale czy na pewno ludzie ?

8 Ostatnio edytowany przez mallyna (2026-08-27 22:08:15)

aha sama dałam się nabrać o pingwinach.
"Większość gatunków pingwinów wykazuje monogamię seryjną, co oznacza, że są w pełni wierne jednemu partnerowi, ale tylko w danym sezonie lęgowym. Przekonanie, że pingwiny łączą się w pary na całe życie, jest w dużej mierze pięknym mitem."  "Teraz naukowcy dowiedli, że w koloniach pingwinów małych na australijskiej Wyspie Philip „rozwody” są powszechne, podobnie jak okazjonalne skoki w bok, a nawet regularna rozwiązłość. "
No to pingwiny są jak ludzie monogamia seryjna

mallyna napisał/a:

aha sama dałam się nabrać o pingwinach.
"Większość gatunków pingwinów wykazuje monogamię seryjną, co oznacza, że są w pełni wierne jednemu partnerowi, ale tylko w danym sezonie lęgowym. Przekonanie, że pingwiny łączą się w pary na całe życie, jest w dużej mierze pięknym mitem."  "Teraz naukowcy dowiedli, że w koloniach pingwinów małych na australijskiej Wyspie Philip „rozwody” są powszechne, podobnie jak okazjonalne skoki w bok, a nawet regularna rozwiązłość. "
No to pingwiny są jak ludzie monogamia seryjna

A kto daje rozwód pingwinom? A to zdrajce gdybym była pingwinem to bym w życiu nie była w związku z pingwinem xD

10

Masz poglądy niczym feministka big_smile Zastanawiam się czy przypadkiem troche sam nie jestem feministą wink

Miklosza napisał/a:

Masz poglądy niczym feministka big_smile Zastanawiam się czy przypadkiem troche sam nie jestem feministą wink

Ty wiesz kto to jest feministka? xD

12

Julia life in UK napisał/a:
Miklosza napisał/a:

To kobieta działająca na równouprawnienie kobiet i mężczyzn

Miklosza napisał/a:
Miklosza napisał/a:

Brawo

14

Miklosza napisał/a:

Brawo

Myślałaś że nie wiem co big_smile

15 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2026-08-28 09:38:55)

Miklosza napisał/a:

Kobieta, z ktora sie nie chcial ozenic zaden facet

16 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-08-28 12:00:43)

JohnyBravo777 napisał/a:
Miklosza napisał/a:

Kobieta, z ktora sie nie chcial ozenic zaden facet

big_smile no niech Ci będzie... ale to tylko dobrze dla niej wychodzi,bo jezeli kobieta ma miec do wyboru albo bede singielka(co nie wyklucza ja z randkowania bez zobowiazan) a wręcz randkowanie to bedzie dla niej przyjemność,bo cale zycie kino,restauracje,wycieczki,drogie hotele,prezenty itd w porównaniu do reszty zycia uslugiwania facetowi to nawet na duzy plus wychodzi brak małżeństwa takiej kobiecie,ktora jest feministka

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SEKS, SEKSUALNOŚĆ, PSYCHOLOGIA » Samice żółwi greckich wolą rzucić się z klifu, niż kopulować z samcami

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024