Za każdym razem,gdy zaczynam regularnie czytać Pismo Święte to za kazdym razem mam wątpliwości co do wiary katolickiej
Jakos mnie sie nie klei Biblia i nauczanie Kościoła Katolickiego razem. I tak zdaje sobie sprawę,że to Kościół na soborze zdecydowal,które Ksiegi będą wliczone w kanon biblijny,no tylko,że to jeszcze nie musi znaczyć,że jest on tym prawdziwym Kościołem,skoro już niedlugo pozniej sam przestał się stosować do nauk Ksiąg,które wliczył do kanonu
Jezus powiedzial"ze tylko On jest Jedyny Pośrednik między Bogiem,a człowiekiem" ,a Kosciol, że jeszcze dodatkowo Maryja i świeci
W Biblii pisze,że przez łaskę jest sie zbawionym, a Kosciol, że oprócz łaski to jeszcze przez uczynki dobre i sakramenty
Jezus zawsze naucza o dwóch drogach Niebo i piekło, nawet w przypowiesciach, a Kosciol Katolicki dopiero dlugie wieki po jego powstaniu zaczął nauczać o Czysciu i to jeszcze handlowal odpustami
Za każdym razem wezmę Biblie do ręki i zaczne ja czytać przez kilka dni to mam duze wątpliwości co do wiary katolickiej
Tak sobie myślę,może to był błąd, że z Islamu wrocilam do katolicyzmu. Wiecie nie chodzi o to,że ja chce wracać do Islamu z powrotem,bo nie chce,ale może to jest tak,ze ja z jednej nieprawdziwej wiary wdeplam z powrotem w drugą nieprawdziwą wiarę.... moze wcale Kosciol Katolicki nie jest założony przez Jezusa,tak jak księża nauczaja. Może to inny Kościół, a może nie żadna denominacja,tylko po prostu ludzie,którzy żyją Słowem Bożym są prawdziwym Kościołem.
Może też to dobrze się stało,że nie mogłam wstąpić dalej do Wspolnoty, może odkryje Prawdę
Naprawdę dla mnie to jest niepokojace, że co zaczne czytać Pismo Święte tak regularnie, dzień po dniu to już po kilku dniach zauważam nieprawidłowości i sprzeczności między Biblia, a tym co naucza Kościoł Katolicki
Tak sobie myślę, że chciala bym zostać Protestantka. Tylko czy ktoś się zna na tej wierze? Ja tylko troche to wiem tylko z historii Kościoła Katolickiego,że no Katolicy kiedyś zwalczali Protestantow i wogole się kiedyś nawzajem zabijali i nienawidzili. Bylam tez krótki okres w Kościele Zielonoświątkowym, tak z ciekawosci, ale to było zupełnie inne nauczanie niż Protestantow
Ktoś może mi przybliżyć nauki protestanskie i czy to jest prawda, że Protestantyzm zaczął się dopiero od Marcina Lutra,bo tak Kościół Katolicki naucza?