Pytanie do mam małych dzieci - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Pytanie do mam małych dzieci

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: Pytanie do mam małych dzieci

Chciałam was drogie mamy zapytać czy wasze dzieci też miały taki lęk w sytuacjach gdy wy lub wasz partner gdzieś wychodziliście a wasze dzieci na to reagowały płaczem ? Zastanawiam się trochę na ile jest to normalne, a na ile można już zacząć się niepokoić. Moja córka ma obecnie 4 lata i wczoraj pod wieczór mój partner wychodził jak zawsze na basen popływać. Odejście niby tylko na jakieś 2h, no ale córka płakała i nie chciała go puścić. Czy u was było podobnie ?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez wieka (2026-05-14 14:25:27)

Odp: Pytanie do mam małych dzieci
Marlena80 napisał/a:

Chciałam was drogie mamy zapytać czy wasze dzieci też miały taki lęk w sytuacjach gdy wy lub wasz partner gdzieś wychodziliście a wasze dzieci na to reagowały płaczem ? Zastanawiam się trochę na ile jest to normalne, a na ile można już zacząć się niepokoić. Moja córka ma obecnie 4 lata i wczoraj pod wieczór mój partner wychodził jak zawsze na basen popływać. Odejście niby tylko na jakieś 2h, no ale córka płakała i nie chciała go puścić. Czy u was było podobnie ?

Tak bywa jak rodzic nie tylko kocha, ale jest zakochany platonicznie w dziecku i odwrotnie, czyli mocne przywiązywanie do siebie dziecka, które czuje się opuszczone jeśli rodzic wychodzi.
Pozostaje dużo tłumaczyć dziecku, bo w tym wieku dzieci są bardzo mądre i „luzować węzeł pępowiny”.
Pocieszające jest to, że córka za każdym razem nie płacze jak partner wychodzi, jeśli to jest sporadyczne to nie trzeba się niepokoić.
Myślę że niepokoisz się też tym, że córka jest bardziej przywiązana do ojca niż do ciebie, ale to wszystko zależy od waszych osobowości i charakterów, więc nic z tym nie zrobisz, bo o tę równowagę powinien starać się też partner.

3

Odp: Pytanie do mam małych dzieci

Czterolatki, na ogół, bywają zazdrosne, potrzebują rodziców. Może ty lub partner jesteście za mało obecni w jego życiu lub przeciwnie, one są przyzwyczajone do obecności rodziców. Niepewnie się też czują  gdy są świadkami jakichś kłótni, bywają okłamywane albo boją się utraty jednego z  rodziców.  Jesli tatuś odchodzi na basen na dwie godziny, to niech on tłumaczy dziecku, że niedługo wróci albo niech mu ten basen pokaże.

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Pytanie do mam małych dzieci

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024