Dbanie o siebie alternatywnymi metodami - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » Dbanie o siebie alternatywnymi metodami

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Dbanie o siebie alternatywnymi metodami

Nie wiem czy to tylko u mnie tak działa, czy może ktoś jeszcze ma podobnie, ale od jakiegoś czasu coraz bardziej zwracam uwagę na takie rzeczy jak medytacja, olejki czy kamienie. Kiedyś bym pewnie przewróciła oczami, bo wydawało mi się to trochę „odklejone”, ale życie czasem prowadzi w różne strony i człowiek zaczyna próbować rzeczy, o których wcześniej nawet nie myślał.

U mnie zaczęło się chyba od zmęczenia. Praca, dom, dzieci, ciągłe myślenie o wszystkim naraz. Głowa jak radio, które ktoś zostawił włączone. Koleżanka powiedziała mi wtedy, żebym spróbowała po prostu posiedzieć kilka minut w ciszy i oddychać spokojnie. Pomyślałam, że to brzmi banalnie, ale spróbowałam. I co ciekawe, po kilku dniach takich krótkich chwil zaczęłam zauważać, że trochę łatwiej mi się uspokoić wieczorem. Nie wiem czy to jest „medytacja” w jakimś prawdziwym znaczeniu, bo ja po prostu siedzę, zamykam oczy i oddycham, ale coś w tym jest.

Potem pojawiły się olejki eteryczne. Kupiłam lawendowy, bo ktoś gdzieś napisał, że pomaga na sen. Na początku bardziej dla zapachu niż dla jakiejś terapii. Ale kilka kropel na poduszkę i naprawdę zaczęłam zasypiać spokojniej. Teraz czasem używam też pomarańczowego albo eukaliptusowego kiedy jestem przeziębiona. Może to tylko wrażenie, ale mam poczucie, że organizm trochę lepiej się wtedy zbiera.

Z kamieniami było jeszcze śmieszniej, bo pierwszy dostałam w prezencie. Mały ametyst na naszyjniku. Nawet nie wiedziałam co to dokładnie jest, dopiero później poczytałam. Podobno pomaga uspokoić głowę i emocje. Nie wiem czy to kwestia samego kamienia czy tego, że człowiek zaczyna zwracać uwagę na swój stan, ale kiedy go noszę mam wrażenie jakby łatwiej było mi złapać dystans do różnych sytuacji.

Mam też gdzieś w domu kawałek kryształu górskiego. Leży na półce obok łóżka. Kiedyś ktoś mi powiedział, że on „porządkuje energię”. Brzmi bardzo poważnie, ale ja podchodzę do tego raczej spokojnie. Po prostu lubię na niego patrzeć, jest taki czysty i trochę hipnotyzujący. Czasem biorę go do ręki kiedy siedzę wieczorem i myślę o różnych sprawach.

Cytryn z kolei trzymam w pracy na biurku. Podobno jest dobry na koncentrację i motywację. Nie wiem czy to naukowe, ale zauważyłam, że kiedy patrzę na ten kamień to trochę mnie to uspokaja w środku. Może to tylko taki mały rytuał, ale pomaga mi się zebrać do działania.

A astrologia… tu też mam ciekawą historię. Nigdy nie brałam jej bardzo serio, ale zaczęłam czytać trochę o znakach i cyklach księżyca. Zauważyłam, że kiedy jest pełnia naprawdę gorzej śpię. Myślałam, że to przypadek, ale kilka razy z rzędu było dokładnie tak samo. Teraz kiedy wiem, że zbliża się pełnia staram się wcześniej się wyciszyć, mniej siedzieć w telefonie, więcej spacerować.

Czasem ktoś powie, że to wszystko to tylko sugestia albo placebo. Może tak być. Ale jeśli coś sprawia, że człowiek jest spokojniejszy, mniej się stresuje i trochę bardziej słucha siebie, to czy to naprawdę ma takie znaczenie?

Ja to traktuję raczej jak sposób na zwolnienie tempa. Trochę ciszy, zapach lawendy, kamień w dłoni, kilka minut oddychania. W tym całym biegu życia takie małe rzeczy potrafią zrobić więcej niż się wydaje. A przynajmniej u mnie tak jest. Ciekawa jestem czy ktoś z was też ma jakieś podobne doświadczenia:)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dbanie o siebie alternatywnymi metodami
Malwi87 napisał/a:

Zauważyłam, że kiedy jest pełnia naprawdę gorzej śpię.

Pełnia jest bardzo jasna. Nic dziwnego że gorzej śpisz, jak jest jasna noc za oknem smile

3

Wszystko co poprawia Twoje samopoczucie, podnosi energię, daje Ci radość, spokój jest dobre i nieważne czy to kamienie, zapachy, kolory, dźwięki czy skubanie trawy:)
Ja uwielbiam kontakt z naturą, mocno ładuje mi akumulatory.
Przy łóżku w sypialni polecam Ci różowy kwarc:)

Solaris napisał/a:

Wszystko co poprawia Twoje samopoczucie, podnosi energię, daje Ci radość, spokój jest dobre i nieważne czy to kamienie, zapachy, kolory, dźwięki czy skubanie trawy:)
Ja uwielbiam kontakt z naturą, mocno ładuje mi akumulatory.
Przy łóżku w sypialni polecam Ci różowy kwarc:)

Kontakt z naturą ja kocham najlepsze na stres

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » Dbanie o siebie alternatywnymi metodami

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024