Prawdziwe Przykazania Boże - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Prawdziwe Przykazania Boże

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: Prawdziwe Przykazania Boże

Wtedy mówił Bóg wszystkie te słowa:  «Ja jestem Pan, twój Bóg, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli.
Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!  Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą.  Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.
Nie będziesz wzywał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, gdyż Pan nie pozostawi bezkarnie tego, który wzywa Jego imienia do czczych rzeczy.
Pamiętaj o dniu szabatu, aby go uświęcić Sześć dni będziesz pracować i wykonywać wszystkie twe zajęcia.  Dzień zaś siódmy jest szabatem ku czci Pana, Boga twego. Nie możesz przeto w dniu tym wykonywać żadnej pracy ani ty sam, ani syn twój, ani twoja córka, ani twój niewolnik, ani twoja niewolnica, ani twoje bydło, ani cudzoziemiec, który mieszka pośród twych bram. W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty.
Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie.
Nie będziesz zabijał.
Nie będziesz cudzołożył.
Nie będziesz kradł.
Nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa jako świadek.
Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego. Nie będziesz pożądał żony bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego».

SA TO PRZYKAZANIA WIECZNE I NIEZMIENNE DLA LUDZKOSCI

Jak zmienil je Kościół Katolicki?
Jam jest Pan, Bóg twój, którym cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli.
Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
Nie będziesz brał imienia Pana Boga twego nadaremno.
Pamiętaj, abyś dzień święty święcił.
Czcij ojca swego i matkę swoją.
Nie zabijaj.
Nie cudzołóż.
Nie kradnij.
Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.
Nie pożądaj żony bliźniego swego.
Ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Widzimy,że Kościół celowo usunął Przykazanie o zakazie kultu obrazów. I to nie tylko o sam kult chodzi,ale nawet o czynienie sobie obrazów,czyli już samo namalowanie obrazów świętych albo samo tylko wyrzeźbienie figurek Maryi jest grzechem,a co dopiero przed nimi klekac i sie modlić-zamiast do Boga

Kościół zamienil też szabat na niedziele, a prawda jest taka,ze nie trzeba byc Zydem,zeby swietowac szabat jak to sie blednie mysli.  Kazdy człowiek moze i powinien swietowac szabat,roznica tylko polega na tym,że to Zydzi sa zwiazani z Bogiem Przymierzem szabatu i musza go praktykowac bardzo dokladnie wg Prawa. Natomiast inni ludzie nie musza przestrzegać szabatu tak restrykcyjnie. Powinni natomiast ODPOCZYWAC w sobotę,a nie w niedzielę, a niestety Chrześcijanie od wieków w sobotę ciężko zapierdzielają z pracami domowymi,a w niedziele odpoczywają

Kościół Katolicki nie miał żadnego prawa zmienić Bożych Przykazań i jestem zła na to bo blednie wypełniałam te Przykazania i bym nie mogła pójść do Nieba,bo by mnie Pan Bóg w Niebie powiedział "że Jego Przykazania są inne niż Kościoła" i bym nie mogła do Nieba isc... a ja się głupia do św Hildegardy modliłam, różańce klepalam, koronki itd. A Pan Bóg zeszedł na sam koniec-co za wstyd.

Od teraz się postanowiłam uczyć na czym polegaja prawdziwe biblijne Przykazania Boże i zacznę je praktykować w życiu

Zobacz podobne tematy :
Odp: Prawdziwe Przykazania Boże

Na początku wyjaśnienie Przykazań Bożych

Pierwsze Przykazanie Boże " „Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie” (Wj 20,3; Pwt 5,7)

W Biblii Bóg (JHWH) przedstawiany jest jako jedyny prawdziwy Bóg. Z punktu widzenia Biblii, przykazanie „Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie” to przede wszystkim wezwanie do wiernej, wyłącznej relacji z Bogiem, uniknięcia mieszania kultów i uznania JHWH za najwyższy i jedyny autorytet duchowy.

Modlitwa do świętych lub Maryi to zastępowanie Boga. I nawet tłumaczenia Kościoła " że Maryja i swieci to sa jedynie Pośrednicy " jest celowym wprowadzaniem w błąd, poniewaz w Biblii pisze "że jedyny Posrednik między Bogiem,a ludźmi jest Jezus Chrystus"
1 Tymoteusza 2,5
„Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus.”
Tutaj nie ma wątpliwości – Biblia nazywa Jezusa jedynym Pośrednikiem, podkreślając, że nikt inny nie może pełnić tej roli.

Poleganie na sakramentach czy rytuałach jako automatycznej drodze do Bożej łaski-jeśli wierni traktują sakramenty lub rytuały jak coś, co samo „działa” i zapewnia Bożą przychylność, przekładają zaufanie z Boga na środki ludzkie lub rytuały, co jest postawieniem czegoś obok Boga.

Pośrednictwo kapłanów w dostępie do Boga zamiast modlitwy bezpośredniej-jeśli wierni przekazują wszystkie swoje modlitwy lub decyzje wyłącznie kapłanom, zamiast kierować się bezpośrednio do Boga, w praktyce stawiają człowieka obok Boga w roli pośrednika,a jak wiadomo jedynym Pośrednikiem jest Jezus Chrystus ,a nie Maryja,miliony świętych i tysiące kapłanów z papieżem na czele

Jak wypełnić 1 Przykazanie Boże zgodnie z wolą Boga?
MODLIC SIE TYLKO I WYŁĄCZNIE DO BOGA

Drugie Przykazanie Boże
„Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie, na ziemi ani w wodach pod ziemią. Nie będziesz im się kłaniał ani służył.”

Przykazanie zakazuje tworzenia i czczenia wizerunków, które miałyby być traktowane jako obiekty boskiej czci zamiast samego Boga. Bóg chce być czczony bezpośrednio, a nie przez materialne przedmioty.

Dotyczy zarówno obrazów, rzeźb, jak i wszelkich przedmiotów, którym przypisuje się boską moc lub które stają się celem modlitwy zamiast Boga.

Każda praktyka, w której obraz czy figura staje się obiektem nabożeństwa, jest grzeszna

Rzeczywiście, Biblia mówi jasno w Ewangelii Jana 14,6:
„Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie.”
Tu mamy:
Jeden sposób do Boga Ojca – Jezus sam siebie określa jako jedyną drogę.
Wykluczenie innych pośredników – nikt poza Nim nie daje dostępu do Boga.
Bezpośrednie odniesienie do relacji z Bogiem – Jezus jako jedyna „brama” do zbawienia.

To wyklucza ideę, że ktoś inny  w tym Maryja czy święci  może pełnić funkcję pośrednika w sensie duchowym, który mógłby zastąpić Chrystusa.

Klękanie, całowanie obrazów czy rzeźb oraz modlenie sie do osób  na nich przedstawianych jest sprzeczne z nakazem czczenia tylko Boga i z ideą Chrystusa jako jedynego pośrednika.

Jak wypełnić 2 Przykazanie Boże zgodnie z wola Boga
W CZASIE MODLITWY NIE KLECZEC PRZED OBRAZAMI I FIGURAMI I NIE MODLIC SIE DO MARYI I ŚWIĘTYCH TYLKO BEZPOSREDNIO DO BOGA

4 Ostatnio edytowany przez Legat (2026-03-11 17:46:04)

Dlaczego zmieniono przykazania?
Otóż był to czas dawny. Zebrali się uczeni w piśmie, kobieciarze i damy lekkich obyczajów, a także żony prawe, które szukając wolności, zdradzały swoich zapracowanych chłopów. Bo ci przemęczeni zarabianiem hajsu, nie zaspokajali ich w ciszy alkowy.
A wtedy nie cudzołóż było 7 przykazaniem. Wszyscy zebrani byli zgodni, że ono przecież nie obowiązuje. Dlatego 7 przekreślono i nie obowiązuje do dziś. Potem doszło do walk ulicznych, protestów, wielu konsystorzy, a nawet świętej inkwizycji i na siłę zmieniono przykazania, na 6 dali nie cudzołóż. 7 nie obowiązujące, przekreślone - nie kradnij. Wiadomo rządzący po dzień dzisiejszy mogą. 
Tak było. smile

5 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-03-11 18:29:33)

Zarówno w Starym, jak i w Nowym Testamencie, nie ma nawet pozoru zmian w kwestii doktryny o szabacie. Siódmy dzień tygodnia  czyli sobota jest jedynym dniem, który kiedykolwiek otrzymał w Biblii miano szabatu. Nie tylko Jezus był doskonałym wzorem zachowywania szabatu, ale również uczniowie, którzy naśladowali dany im wzór po Jego odejściu do nieba.

Paweł przepowiedział, że wkrótce po jego odejściu pojawi się odstępstwo.

Konstantyn był pierwszym tak zwanym chrześcijańskim cesarzem Rzymu. Historia jego nawrócenia jest bardzo dobrze znana wszystkim uczącym się historii starożytnej. Mówi się, że przed bitwą, znaną później jako bitwa przy moście Mulwijskim, Konstantyn miał wizję. W trakcie marszu ujrzał na niebie świetlany krzyż, a pod nim słowa po łacinie, które po polsku brzmiałyby: ,,Pod tym znakiem zwyciężysz”. Uznał to za znak, że wraz z całą armią powinien zostać chrześcijaninem. Ogłosił swoich pogańskich żołnierzy chrześcijanami, a później gorliwie zabiegał o to, by chrześcijaństwu przybywało siły i prestiżu. Przez jego wpływ, całe rzesze pogan zostały przyłączone do kościoła.  W sercu jednak ci ludzie dalej byli poganami. Wnieśli więc ze sobą kult słońca, do którego byli przywiązani

W tamtym czasie kult boga Mitry, czy też kult słońca, był oficjalną religią Imperium Rzymskiego. Rzymianie dość swobodnie adaptowali religie podbitych przes siebie ludów do własnych wierzeń, co budowało jedność cesarstwa. Kult ten miał swoją własną strukturę, świątynie, kapłanów, szaty – wszystko. Miał też swój szczególny dzień, w którym oddawano cześć słońcu. Dzień ten nazywano Czcigodnym Dniem Słońca. Był to pierwszy dzień tygodnia i stąd właśnie pochodzi nazwa Sunday [dzień słońca]. Gdy Konstantyn przepchnął całe rzesze pogan do kościoła, oni dalej obchodzili dzień słońca, ku czci boga słońca. To był dla nich szczególny, święty dzień. Aby zmiana religii przychodziła im łatwiej, Konstantyn wybrał ich dzień kultu – niedzielę zamiast zydowskiego i chrześcijańskiego szabatu, którego przestrzegali Jezus i Jego uczniowie bedac juz pierwszymi Chrzescijanami.

Historycy  zarówno katoliccy, jak i protestanccy są zgodni w kwestii tego, co miało miejsce w IV w. Gdy konstantyn ogłosił i wprowadził nowe prawo, kościół katolicki zatwierdzał je sobór za soborem. Dostępnych jest więc wiele oficjalnych, katolickich źródeł, które stwierdzają, że kościół zmienił sobotę na niedzielę. Idąc dalej,  dr. William Frederick mówi: ,,Poganie byli bałowchwalcami, którzy oddawali cześć słońcu, a niedziela była ich najświętszym dniem. By kościół mógł dotrzeć do ludzi na tym nowym polu misyjnym, wydawało się naturalnym i koniecznym, by uczynić niedzielę dniem odpoczynku. W tym momencie kościół musiał albo przyjąć dzień pogan, albo nakłonić ich, by swój dzień zmienili. Zmienienie ich dnia byłoby dla nich obrazą i przeszkodą. Kościół mógł oczywiście lepiej do nich dotrzeć, zachowując ich dzień”.

Wladze Kosciola Katolickiego biora odpowiedzialność za zmianę:
Cytat z gazety Catholic Press, wydawanej w Sydney, w Australii: ,,Niedziela jest instytucją katolicką i żądanie jej zachowywania można obronić tylko zasadami katolicyzmu. W Piśmie Świętym, choćby je przeczytać od początku do końca, nie ma ani jednego tekstu, który uprawniałby do przeniesienia cotygodniowego kultu religijnego z siódmego dnia tygodnia na pierwszy" Dla jasnosci pierwszy dzien tygodnia to jest niedziela co potwierdza Pismo Swiete Ewangelia Marka 16:9
„A Jezus, zmartwychwstawszy w pierwszy dzień tygodnia, ukazał się najpierw Marii Magdalenie…”

Ewangelia Mateusza 28:1
„Po upływie szabatu, o świcie pierwszego dnia tygodnia, przyszła Maria Magdalena i druga Maria obejrzeć grób.”

6 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-03-11 18:55:39)

Kościół Katolicki sprytnie zaslania się Tradycja i mowi,ze Pismo Swiete oraz Tradycja sa ważne

Zgoda,ale tylko pod warunkiem,ze Tradycja nie stoi w sprzeczności z nauczaniem Pisma Swietego. Pismo Swiete i Tradycja powinny sie wzajemnie uzupełniac, a nie wykluczac
Przyklad: Biblia nazywa Jezusa jedynym Pośrednikiem u Boga. Uzupelnienie tej prawdy biblijnej przez Tradycje moglo by brzmiec tak,ze każdy Katolik w kazdy piatek modli sie do Boga przez Jezusa Chrystusa jako Posrednika do Boga

Zaprzeczeniem prawdy biblijnej ,ze Jezus jest jedynym Posrednikiem miedzy Bogiem,a ludzmi stała sie Tradycja Kosciola,by za Posredniczke uznać takze Maryje,świętych,a nawet papieża i biskupów na ziemii

Kościół też powołuje się na cytat "cokolwiek zwiążesz na ziemii będzie rozwiązane w niebie"- cytat ten w żaden sposób NIE upoważnił władzę Kościół Katolickiego do zmieniania Bożych Przykazań,ani jakiejkolwiek nauki Jezusa,czy apostołów... zresztą od tych słów Jezusa do powstania Kościoła Katolickiego minęło setki lat,twierdzenie zatem,że Jezus mówiąc te słowa do apostołów władzę tę przekazał wszystkim księżom i kaplanom oraz pastorom na świecie jest niezgodne z Biblia, ponieważ słowa te Jezus skierował tylko i wyłącznie do apostołów i nigdzie nawet nie zaznaczyl ,że bedzie to kontynuowane z apostolow na ksiezy przez wszystkie pokolenia świata.  Byl to jednorazowy przywilej przekazany tylko apostolom,podobnie jak moc odpuszczania i zatrzymywania grzechów

To tyle nauki big_smile

7

Legat napisał/a:

Dlaczego zmieniono przykazania?
Otóż był to czas dawny. Zebrali się uczeni w piśmie, kobieciarze i damy lekkich obyczajów, a także żony prawe, które szukając wolności, zdradzały swoich zapracowanych chłopów. Bo ci przemęczeni zarabianiem hajsu, nie zaspokajali ich w ciszy alkowy.
A wtedy nie cudzołóż było 7 przykazaniem. Wszyscy zebrani byli zgodni, że ono przecież nie obowiązuje. Dlatego 7 przekreślono i nie obowiązuje do dziś. Potem doszło do walk ulicznych, protestów, wielu konsystorzy, a nawet świętej inkwizycji i na siłę zmieniono przykazania, na 6 dali nie cudzołóż. 7 nie obowiązujące, przekreślone - nie kradnij. Wiadomo rządzący po dzień dzisiejszy mogą. 
Tak było. smile

Czuję przedsmak rewolucji. Komitecie Naprawy Dekalogu, powstań! wink

8 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-03-12 00:30:09)

Tak się zastanawiam,czy gdybym postepowala zgodnie z nauka Kościoła Katolickiego,nawet jeżeli wiele  ich nauk są sprzeczne z Pismem Swietym i bym sobie wyjechala nogami do przodu i bym stanela przed Panem Bogiem to czy Bóg by sie bardziej przejmowal tym,czy zylam wg Jego Slowa Bożego, czy według nauk katechizmowych Kościoła Katolickiego? I tak sobie myślę,że Bóg by tylko się interesował tym czy przestrzegałam Jego Przykazań i nauki Jezusa,apostołów, a nie czy przestrzegałam nauki papieża czy księży...dlatego ja sobie postanowiłam, że od jutra zacznę żyć tylko i wyłącznie według Pisma Świętego,a z Kościoła Katolickiego mogę akceptować jedynie te nauki,które nie są sprzeczne z Pismem Świętym.... ja myślę, że moja wiara jest słaba i niestabilna, ponieważ sie opierała na przepisach ludzkich.  Gdybym od początku wybrała Pismo Swiete,a nie św Hildegarda,koronki  różańce i inne wymysly to pewnie bym miała dużo bardziej stabilna wiarę,a tak mnie sie nauki Kościoła Katolickiego nie zgadzały z Biblia i dlatego raz przychodze,a raz odchodzę do tej wiary,bo widzę,że coś jest nie tak,że ich nauki mają dużo sprzeczności z Biblią

I to właśnie przez katolicyzm przeszłam na Islam i chciałam teraz przejść na Judaizm,bo oceniałam Pismo Swiete pod pryzmatem nauki Kościoła Katolickiego... zresztą nie jestem pierwsza taka osoba, przechodzenie z katolicyzmu na Islam albo inna religie jest coraz bardziej popularne, popularne jest też bardzo przechodzenie z katolicyzmu na ateizm (zwłaszcza w Polsce) ludzie przestają chodzić do kosciola,bo widzą obłudę księży-i przestają wierzyć w Boga

9

Julcia ty jesteś okropna. Ile razy ci trzeba tłumaczyć? Jak grochem o ścianę. smile
Nawet z AI czytamy:
W sensie teologicznym Kościół nie zmienił treści objawionej przez Boga, ale stosuje tzw. formułę katechizmową, która różni się od dosłownego zapisu w Biblii.
Szabat na niedzielę: Zmiana świętowania z soboty na niedzielę wynika z tradycji apostolskiej upamiętniającej zmartwychwstanie Jezusa.

Masz jasne wytłumaczenie, Kościół działa na podstawie Tradycji Apostolskiej!!!
Ty uparcie twierdzisz, że z mocy Biblii. big_smile
Przecież sam dobór ksiąg w Piśmie, też z tego wynika. smile
Robisz bigos logiczny i to ciągle, nie bacząc na tłumaczenia, jak to jest w rzeczywistości.
Prosta sprawa, gdyby teraz brać domyślnie zapisy ST, trzeba by było co chwilę ubijać woły, czy okres u kobiety brać jako coś nieczystego. Oczywiste bzdury.

10 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-03-12 10:44:31)

Legat napisał/a:

Julcia ty jesteś okropna. Ile razy ci trzeba tłumaczyć? Jak grochem o ścianę. smile
Nawet z AI czytamy:
W sensie teologicznym Kościół nie zmienił treści objawionej przez Boga, ale stosuje tzw. formułę katechizmową, która różni się od dosłownego zapisu w Biblii.
Szabat na niedzielę: Zmiana świętowania z soboty na niedzielę wynika z tradycji apostolskiej upamiętniającej zmartwychwstanie Jezusa.

Masz jasne wytłumaczenie, Kościół działa na podstawie Tradycji Apostolskiej!!!
Ty uparcie twierdzisz, że z mocy Biblii. big_smile
Przecież sam dobór ksiąg w Piśmie, też z tego wynika. smile
Robisz bigos logiczny i to ciągle, nie bacząc na tłumaczenia, jak to jest w rzeczywistości.
Prosta sprawa, gdyby teraz brać domyślnie zapisy ST, trzeba by było co chwilę ubijać woły, czy okres u kobiety brać jako coś nieczystego. Oczywiste bzdury.

Mnie AI nie interesuje, bo AI tez w wielu rzeczach się myli ,ale uzywam AI do roznych innych rzeczy. Napewno nie polegam w 100% na AI w sprawach wiary, bo sama sie przekonalam, że na to samo pytanie może odpowiedziec po kilku dniach zupelnie na odwrot, także jak chcesz już wysyłać mi źródła wiedzy to nie z AI

Nie trzeba ubijac zwierząt juz od dawna, ponieważ ofiary musialy byc skladane tylko w swiatyni w Jerozolimie  gdy ta została zburzona ofiary ze zwierząt ustaly juz prawie 2 tysiace lat temu po zburzeniu Jerozolimy

Nie Pan Bóg nie zmienił dnia szabatu czyli soboty na niedziele,a Kościół nie ma prawa zmieniac Przykazan Bożych,ani niczego co jest zapisane w Biblii. Pan Jesus nigdy nie kazał swietowac niedzieli, a juz napewno nie latac do kosciola co niedziele

Nie Kościół nie działa na podstawie Tradycji,ponieważ pierwsi Chrzescijanie przez setki lat nie wierzyli w czysciec i nie praktykowali kultu Maryi itd-to wszystko zostało wymyslone setki lat później po pierwszych Chrzescijaninach dlatego tylko te rzeczy, ktore pierwsi Chrześcijanie praktykowali(a nie zapisali ich w Pismie Swietym) moga byc uznane za Tradycje.... natomiast za Tradycje nie moze być uznane coś co nie jest zapisane w Pismie Swietym i co zaczelo być praktykowane setki lat po pierwszych Chrzescijanach,a tym bardziej po apostolach

11

Julia life in UK napisał/a:

pierwsi Chrzescijanie przez setki lat nie wierzyli w czysciec i nie praktykowali kultu Maryi itd

I znowu się mylisz. smile
„Pod Twoją obronę” (Sub tuum praesidium) to najstarsza znana modlitwa maryjna, pochodząca z III wieku (ok. 250 r. n.e.). Najstarszy tekst w języku greckim odnaleziono na papirusie z III/IV wieku.

12 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-03-12 14:03:26)

Legat napisał/a:

pierwsi Chrzescijanie przez setki lat nie wierzyli w czysciec i nie praktykowali kultu Maryi itd

I znowu się mylisz. smile
„Pod Twoją obronę” (Sub tuum praesidium) to najstarsza znana modlitwa maryjna, pochodząca z III wieku (ok. 250 r. n.e.). Najstarszy tekst w języku greckim odnaleziono na papirusie z III/IV wieku.

big_smile big_smile no i właśnie jeszcze bardziej mnie utwierdziles,że to ja mam racje,a nie Ty

Modlitwa pochodzaca z 3 wieku- rozumiem,ze pierwsi  Chrześcijanie też żyli w 3 wieku tak? big_smile

Ja mam na myśli pierwszych Chrzescijan,czyli apostołów i wszystkich innych Chrzescijan,ktorzy żyli w czasach apostołów i ktorzy liczac od Zeslania Ducha Świętego i przyjeciu chrztu św byli pierwszymi Chrzescijanami.... jezeli oni razem.z apostolami uprawiali kult maryjny to nie ma problemu.... ale jeżeli cos powstalo nawet 100,200,czy 300 lat po apostolach i po pierwszych Chrzescijanach,ktorzy zyli w czasach apostołów to juz tego nie uznaje za żadna  Tradycje,ktora musi byc przestrzegana na rowni z Pismem Swietym

I tak ja wiem,ze apostolowie mieli rowniez Tradycje,bo wiadomo, ze Biblia nie pomiesci calego ich życia i wszystkich wydarzeń i ja bez problemu moge te Tradycje apostolska również zaakceptowac o ile pochodzila ona z czasow Apostolskich.... niestety nie posiadam poki co źródeł takiej Tradycji,a jedyne co posiadam to tradycje,ktorych apostolowie NIE praktykowali,a ktore zaczely być praktykowane np 100-300 itd lat po nich

Zrozumialam dzisiaj, że prawdziwym Kosciolem Chrystusa to nie jest żadna konkretna denominacja mianujaca siebie chrzescijanska

Prawdziwym Kosciolem Chrystusa są wszyscy ludzie,ktorzy przestrzegaja Slowa Bożego... to czy ktos należy do kosciola katolickiego,protestanckiego, prawosławnego,zielonoświątkowego itd NIE MA wogole dla Boga żadnego znaczenia

Najważniejsze jest żyć wg Pisma Swietego i NIC z niego nie przekształcać na swoje wlasne praktyki, które były by sprzeczne z tym co jest napisane w Biblii

14

Prawdziwym Kosciolem Chrystusa są wszyscy ludzie,ktorzy przestrzegaja Slowa Bożego...

Najważniejsze jest żyć wg Pisma Swietego i NIC z niego nie przekształcać na swoje wlasne praktyki, które były by sprzeczne z tym co jest napisane w Biblii

Ok.

Księga Samuela 15:2-3
'Tak mówi Pan Zastępów: Ukarzę Amaleka za to, co uczynił Izraelitom, jak stanął przeciw nim na drodze, gdy szli z Egiptu. Dlatego teraz idź, pobijesz Amaleka i obłożysz klątwą wszystko, co jest jego własnością; nie lituj się nad nim, lecz zabijaj tak mężczyzn, jak i kobiety, młodzież i dzieci, woły i owce, wielbłądy i osły".

albo Księga psalmów i 137-8 i 9
8 Córo Babilonu, niszczycielko,
szczęśliwy, kto ci odpłaci
za zło, jakie nam wyrządziłaś!
9 Szczęśliwy, kto schwyci i rozbije
o skałę twoje dzieci.

Palec Boga napisał/a:

Prawdziwym Kosciolem Chrystusa są wszyscy ludzie,ktorzy przestrzegaja Slowa Bożego...

Ok.

'Tak mówi Pan Zastępów: Ukarzę Amaleka za to, co uczynił Izraelitom, jak stanął przeciw nim na drodze, gdy szli z Egiptu. Dlatego teraz idź, pobijesz Amaleka i obłożysz klątwą wszystko, co jest jego własnością; nie lituj się nad nim, lecz zabijaj tak mężczyzn, jak i kobiety, młodzież i dzieci, woły i owce, wielbłądy i osły".

o skałę twoje dzieci.

Amalekowie zaatakowali pierwsi Żydów.w drodze do Egiptu-czytasz i nie wiesz co czytasz,  ludy Babilonu tez prowadzily wojny z Izraelem,a ich praktyki obejmowaly nawet skladanie dzieci w ofierze bogom

Po za tym Biblia nie zawiera tylko i wyłącznie nakazow i zakazów co robic ,a czego nie robic,ale zawiera też duzo opisow historycznych co sie kiedys.wydarzylo... Także to,ze kiedys Bóg kazal iść walczyc z jednym czy drugim narodem nie oznacza,ze teraz kazdy Chrzescijanin musi iść zabijac inne narody,bo to nie jest Przykazanie,lecz opis historyczny tego co sie wydarzylo

16 Ostatnio edytowany przez paslawek (2026-03-12 18:29:30)

Znalazłem inne przykazania w sekretnej Księdze Zorro ,co prawda nie są "Boże"
są natomiast ku przestrodze.

Księga Zorro R1w1 - 18
Tako rzecze Zorro w masce
Niech ci to Palcu nie dynda na lasce
i nie zwisa jak koza z nosa
nie patrz też z ukosa

"Nie wzywaj Palcu  Pokemonów
przeciw bliźniemu swemu nadaremno
nawet jak zrobi ci się przed oczami ciemno
Szanuj Pokemony Palcu ,
bo będziesz przez Pokemony zdradzony,
zmienią strony,będziesz Palcu mocno zdziwiony
Używając Pokemonów bez polotu
nabawisz się kłopotu i łomotu
Nie wklejaj od czapy cytatów
nie dostaniesz za to kwiatów
a dupa cię rozboli od batów
Nie wnerwiaj bóstw słowiańskich , cygańskich
i greckich bogów
używając ich jak rogów do boju ,
bo skończysz w gnoju
Nie pisz  o fizyce kwantowej
i metabolizmie bez potrzeby
bo dostaniesz z bańki i dosięgniesz gleby"

paslawek napisał/a:

Znalazłem inne przykazania w sekretnej Księdze Zorro ,co prawda nie są "Boże"
są natomiast ku przestrodze.

Księga Zorro R1w1 - 18
Tako rzecze Zorro w masce
Niech ci to Palcu nie dynda na lasce
i nie zwisa jak koza z nosa
nie patrz też z ukosa

"Nie wzywaj Palcu  Pokemonów
przeciw bliźniemu swemu nadaremno
nawet jak zrobi ci się przed oczami ciemno
Szanuj Pokemony Palcu ,
bo będziesz przez Pokemony zdradzony,
zmienią strony,będziesz Palcu mocno zdziwiony
Używając Pokemonów bez polotu
nabawisz się kłopotu i łomotu
Nie wklejaj od czapy cytatów
nie dostaniesz za to kwiatów
a dupa cię rozboli od batów
Nie wnerwiaj bóstw słowiańskich , cygańskich
i greckich bogów
używając ich jak rogów do boju ,
bo skończysz w gnoju
Nie pisz  o fizyce kwantowej
i metabolizmie bez potrzeby
bo dostaniesz z bańki i dosięgniesz gleby"

big_smile big_smile
Ciekawe co na to Palec

Religijnym pierwowzorem kultu Marii jako Matki Boskiej była Izyda, bogini-matka czczona w starożytnym Egipcie. Historyk H. G. Wells napisał o niej: ,,Przyciągała rzesze wyznawców. W świątyniach jej stały wizerunki przedstawiające ją jako Królową Niebios, z dzieciątkiem Horusem na ręku. Zapalano przed nią świece, składano jej dary ” (,,Historia świata”). Kult boskiej dziewicy, Izydy, z dziecięciem na ręku  rozprzestrzenił się po całym prawie Imperium Rzymskim i trwał aż do końca IV wieku naszej ery. Tak więc na długo przed zapoczątkowaniem kultu maryjnego Izyda była czczona jako ,,umiłowana Pani”, ,,matka pełna miłości”, ,,bogini panująca”, ,,królowa niebios”, ,,obdarzająca łaskami”, ,,ocalająca”, ,,niepokalana”, ,,Matka Boska”

Podobne podobieństwa występują pomiędzy Marią a babilońską Isztar, którą utożsamiano z ,,królową niebios” (por. Jr 7,16-20; 44,17-19), z kananejską Aszerą, czyli Asztarte, uważaną za małżonkę Baala (1Krl 14,23;16,30-33; 2Krl 17,9-10), a szczególnie z boginią płodności, Artemidą Efeską, której kult był rozpowszechniony w starożytnym świecie hellenistycznym i rzymskim.

Biblia też mówi, że Maria nie jest pośredniczką i nie należy się do niej modlić. Apostoł Paweł jednoznacznie wyklucza taką możliwość. Napisał: ,,Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus” (1Tm 2,5, por. Rz 8,34; Hbr 7,25; 1J 2,1).

,,Nie ma w nikim innym zbawienia; albowiem nie ma żadnego innego imienia pod niebem, danego ludziom, przez które moglibyśmy być zbawieni” (Dz 4,12). Tym imieniem jest Jezus! Jak czytamy: ,,(…) nadasz mu imię Jezus; albowiem On zbawi lud swój od grzechów jego” (Mt 1,21).

Ewangelie podają, że między Jezusem a Marią istniał wyraźny dystans. W jednej z nich czytamy: ,,I przyszła do niego matka z braćmi jego, ale nie mogli dotrzeć do niego z powodu tłumu. I doniesiono mu: Matka twoja i bracia twoi stoją na dworze i chcą widzieć się z tobą. On zaś odpowiedział im: Matką moją i braćmi moimi są ci,którzy słuchają Słowa Bożego i wypełniają je” (Łk 8,19-21).

Wbrew temu, co głosi Kościół rzymski, że Maria przyczynia się do wysłuchania modlitw, że Jezus nigdy nie odmówił żadnej z jej próśb, powyższy tekst mówi zupełnie coś innego. Podaje, że Jezus nie tylko pozostał nieczuły na prośbę matki i udzielił jej publicznej reprymendy, ale również nie dał jakichkolwiek podstaw dla jej kultu. Że Jezus był przeciwnikiem boskiej adoracji Marii, dowodzi również inna Jego wypowiedź, kiedy na słowa pewnej słuchającej Go niewiasty: ,,Błogosławione łono, które cie nosiło...” – odpowiedział: ,,Błogosławieni są raczej ci, którzy słuchają Słowa Bożego i strzegą go” (Łk 11,27-28).   

Hierarchowie katoliccy jednak dość często powołują się na słowa konającego Chrystusa: ,,Niewiasto, oto syn twój! (…) Oto matka twoja” (J 19,26-27). Twierdzą, że Maria jest nie tylko matką Kościoła, ale również matką całej ludzkości. Czy słusznie? Przede wszystkim przypomnijmy, że Maria została nazwana Matką Kościoła dopiero w drugiej połowie XX wieku, pod koniec obrad II soboru watykańskiego. Po drugie – gdyby Chrystus rzeczywiście chciał uczynić z Marii matkę wszystkich wierzących, to powiedział by o tym wyraźnie. Nigdy jednak tego nie uczynił. Nie uczynił też tego na Golgocie, gdzie oprócz Jana znajdowali się i inni wyznawcy Jezusa – głównie kobiety. Gdyby więc wolą Chrystusa było ogłosić Marię duchową matką wszystkich wierzących, wówczas zamiast w liczbie pojedynczej kierować się do Jana, powiedziałby: ,,Niewiasto, oto dzieci twoje (…) Oto matka wasza!”. Ale Jezus nigdy tak nie powiedział.

Wielbiciele Marii powinni wiedzieć, że Jezus nie oczekuje bałwochwalczego kultu Jego matki, lecz posłuszeństwa. Powiedział bowiem: ,,Matką moją i braćmi moimi są ci, którzy słuchają Słowa Bożego i wypełniają je” (Łk 8,21).

19

Palec Boga napisał/a:

Ok.

o skałę twoje dzieci.

"Subtelnie" big_smile.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Prawdziwe Przykazania Boże

Zobacz popularne tematy :