Od ponad tygodnia jestem na diecie zupowej. Uwielbiam te dietę. Robię ją ze względów zdrowotnych, a przy okazji też trochę schudłam. Niestety przez problemy z tarczyca ten proces idzie trochę wolniej,ale najważniejsze,że idzie. Obecnie jestem na etapie detoksu organizmu.
Powiedziałam dzisiaj koleżance o tej diecie, a ona mi powiedziała "że nabawię się niedoborów". A ja tego nie pojmuje jak zupy mogą być przyczyną niedoborów przecież w nich jest WSZYSTKO
1. Są witaminy w postaci warzyw. Zupy można jeść gotowane-wtedy niektóre warzywa są łatwiej strawne oraz powiększają witaminy np marchewka i pomidory maja więcej witaminy ugotowane. Zupy można też jesc na surowo blendowane bez gotowania,wtedy zachowują się enzymy,a witamina C nie ginie. Ja tak robię, że raz gotuje zupę,a, raz blenduje i jem na surowo
2. Jest bialko. Dla tych co jedzą mięso można gotować zupy na mięsnym wywarze,dodawać jogurt,mleko,śmietanę itd do zup kremow... a dla tych na diecie roślinnej można dawać fasolę,soczewice, używać mleka roślinnego itd-to też źródło białka
3. Jest tluszcz. Wystarczy dodać śmietany,maslo(również w wersji weganskiej). A w przypadku zup blendowanych orzechy, awokado itd
4. Jest nawodnienie- jeżeli zupa nie jest za gęsta,ani za kremowa to również dostarcza nam płynów, a nie tylko pokarmu
5. Są węglowodany: ziemniaki,kasze, makarony itd. Można sobie to regulować jak ktoś chce schudnąć może używać mniej tych składników, a jak ktoś chce przytyć to może dawać tych składników więcej
6. Nie można się znudzić te dieta,bo każdego dnia gotuje się inny gar zupy lub blenduje się na surowo
7. Ja tylko na początku się bałam, że będę mieć za dużo błonnika i bóle brzucha przez to,ale takie coś na szczęście się nie stało,bo to wystarczy bardziej zupę czymś zagęścić, żeby to nie był tylko np sam krem,ale,żeby były w niej też weglowany np ziemniaki,makaron itd i wtedy nie ma problemow
Dlatego ja mam zamiar kontynuować te diete,bo ona nigdy mnie sie nie znudzi i po za tym jest bardzo zdrowa.
A wy co o tym myślicie? Będę mieć niedobry czy nie?