Postanowiłam zadbac o swoje zdrowie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » Postanowiłam zadbac o swoje zdrowie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 27 ]

Temat: Postanowiłam zadbac o swoje zdrowie

I będę tutaj pisać swoje codzienne postanowienia.

Może z niektórych moich porad też skorzystacie i poprawicie sobie zdrowie

Tak,wiec znalazłam w mieszkaniu  pusty notes i postanowilam sobie, że będę w nim każdego dnia zapisywac po jednym postanowieniu jak poprawić swoje zdrowie

Dlaczego ten pomysł?

To proste-moje zdrowie się sypie,a dieta roslinna i suplementy co prawda często mi pomagają, jednak niestety mimo tej diety roślinnej to ja też przyznaje mam pewne np złe nawyki żywieniowe, więc mimo tego,że jem dużo warzyw i owoców to nabawiłam się też różnych dolegliwości m in
1. Problemy z niskim cukrem i ataki hipoglikemii
2. Chroniczne zmeczenie
3. Problemy z tarczyca
4. Refluks
5. Ataki paniki
I pewnie jeszcze inne niezdiagnozowane choroby,bo prawie co dzień cos mi dolega

Mam 35 lat,a czuje się jak 80 letnia babcia, a kiedy nie ma zdrowia to nic nie jest ważne(no może oprócz  Nieba i bliskich),ale tak ani ladny wygląd ani sukcesy,ani kasa,ani nic czlowieka nie cieszy i nie interesuje -bo jak tu sie cieszyć w cierpieniu? sad

Tak,wiec bede tutaj pisać swoje postanowienia dotyczace zdrowia-kto ciekawy niech czyta. Codziennie bede tu pisać jedno moje postanowienie. Jak ktos chce poprawic swoje zdrowie to się moze do mnie przylaczyc  big_smile

Zobacz podobne tematy :
Odp: Postanowiłam zadbac o swoje zdrowie

Postanowienie 1- nie jem slonych przekasek

Wstyd się przyznać, ale nawet na diecie weganskiej można tez jeść niezdrowo. A ja kupowalam czasami weganskie chipsy i inne slone przekaski 

Postanowilam,wiec,że od dzisiaj koniec z nimi. Od dzisiaj koniec wszelkich slonych przekasek. Muszę znacznie ograniczyc sól, bo padne na zawal. 

Z czego rezygnuje?
-chipsy i chrupki
-paluszki, precle solone
-krakersy
-z fast foodow rezygnuje z frytek,bo przewaznie zawieraja duzo soli, chyba,ze  nie posole, ale wtedy są bez smaku,wiec i tak rezygnuje
-wszystkiego innego co jest slone w smaku i gdzie daje sie dużo soli

Jedynie,gdzie bede uzywac soli to do potraw przy gotowaniu i to w ograniczonych ilościach

Postanowienie 2- unikam używek

Co prawda oprócz okazyjnie kawy to nic z uzywek nie biorę i nie używam

Natomiast postanowilam zrezygnować z nich całkowicie i wyeliminować wszystkie używki, a także wszystko co zawiera kofeine czyli kawa zwykła ,kawa smakowa,cola, napoje energetyczne itd

4 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-11-19 11:16:38)

Postanowienie 3- ograniczam cukier do minimum

Jem tylko:
Słodycze z glukoza przy ataku hipoglikemii

Słodycze plynne czyli np goraca czekolada do picia,zamiast tabliczki czekolady albo plynny deser na mleku roslinnym zamiast np ciasta= duzo mniej kalorii,szybkie trawienie,zaspokojone zachcianki na slodkie. W skrocie: moje slodycze i desery NIE wymagaja gryzienia pokarmu i są w formie plynnej

Wiem,że idealnie było by z cukru całkiem zrezygnować niestety po 100 nieudanych próbach wiem,że to niemożliwe w moim przypadku,tak, wiec postanowilam znacznie go ograniczyć

Niestety,ale muszę zmienić postanowienie, ponieważ właśnie po wypiciu czekolady dostałam takiego zjazdu cukru,że masakra. Miałam niedawno atak hipoglikemii i musiałam wziąć glukoze.  Chyba za szybko się wchlania to slodkie picie

No nic w takim razie postanawiam znacznie ograniczyć slodkie do minimum

5

Skoro masz tak paraliżujące Cię zawodowo spadki cukru  nie powinnaś jeść nic, co cukier zawiera. Ani grama.
Nawet niektóe owoce nie powinny dla Ciebie istnieć. smile
Wpieprzanie słodyczy i marudzenie na spadki cukru, to jak trzymanie nogi w ognisku i narzekanie,  że pali w stopę.

Motocyklistka napisał/a:

Skoro masz tak paraliżujące Cię zawodowo spadki cukru  nie powinnaś jeść nic, co cukier zawiera. Ani grama.
Nawet niektóe owoce nie powinny dla Ciebie istnieć. smile
Wpieprzanie słodyczy i marudzenie na spadki cukru, to jak trzymanie nogi w ognisku i narzekanie,  że pali w stopę.

Słodycze to ja rozumiem i sie zgadzam-tego byc nie powinno i od dzis postanowilam je mocno ograniczyc.... natomiast rezygnowac ze zdrowych owoców to napewno nie. Jezeli ktos ma alergie/nietolerancje to rozumiem,ale mnie nic po owocach nie dolega i spadkow cukru tez po nich nie mam, tylko po slodyczach mam, ale te od dzis ograniczylam,wiec spodziewam się poprawy niedlugo ze swoją hipoglikemia

7

Sól nie jest taka straszna, cukier stokroć gorszy.
Ale dobrze, że wywalasz czipsy i tym podobne świństwo bo abstrahując od soli, to najbardziej niezdrowe tam są tłuszcze trans i szkodliwa chemia.
Nie wiem dlaczego ludzie się tak tej soli uczepili. W przeciwieństwie do cukru, sól organizm sobie wydala bez problemu, no chyba, że jakąś ciężką chorobę masz albo jesz łyżkami...

Solaris napisał/a:

Ale dobrze, że wywalasz czipsy i tym podobne świństwo bo abstrahując od soli, to najbardziej niezdrowe tam są tłuszcze trans i szkodliwa chemia.
Nie wiem dlaczego ludzie się tak tej soli uczepili. W przeciwieństwie do cukru, sól organizm sobie wydala bez problemu, no chyba, że jakąś ciężką chorobę masz albo jesz łyżkami...

Sól szkodzi tez na serce, cisnienie podnosi, wode w organizmie zatrzymuje itd

Postanowienie 4- ćwiczenia fizyczne/aktywnosc fizyczna

10

Solaris napisał/a:

Ja właśnie dostałam zakaz picia elektrolitów (sód?), a teraz będę musiała zbadać ich poziom we krwi.

Tamiraa napisał/a:
Solaris napisał/a:

Ja właśnie dostałam zakaz picia elektrolitów (sód?), a teraz będę musiała zbadać ich poziom we krwi.

A dlaczego dostałaś zakaz? Masz nadciśnienie?

12

Julia life in UK napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Solaris napisał/a:

A skąd. Lekarz mi wytłumaczył, że nadmiar jest szkodliwy.

Tamiraa napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Bo to prawda nie można dużo soli

14 Ostatnio edytowany przez Solaris (2025-11-20 20:56:56)

Ja unikam lekarzy jak mogę i jestem okazem zdrowia smile)

Cukru się bójta  a nie soli!

Ja od lat pije wodę z solą, nic lepiej nie nawadnia a wbrew pozorom sporo ludzi jest odwodnionych, mimo, iż piją dużo wody.

15

Solaris napisał/a:

A jak się raz poszło, to się chodzi i chodzi smile

Ja to w ogóle nie lubię za dużo soli, a z cukrem to masz rację, potrafi zrobić niezłe zamieszanie.

Tamiraa napisał/a:
Solaris napisał/a:

Ja to w ogóle nie lubię za dużo soli, a z cukrem to masz rację, potrafi zrobić niezłe zamieszanie.

Niestety ja sie cukru nie pozbede w 100% ,ale ze slonych rzeczy moge zrezygnować bez problemu

17

Tamiraa napisał/a:
Solaris napisał/a:

No coś w tym jest;) Ja tylko do gina w ramach profilaktyki, ale i tu czasem przeciągam w czasie, bo wiadomo, żadna przyjemność. Nie cierpię łazić.

A cukier mocno uzależnia, dlatego ciężko odstawić ciasteczka itp.;)

18

Co do owoców Julka..
moja diabetolog (bo, jak pewnie pamiętasz, ja również mam hipoglikemię) dała mi listę owoców "zakazanych", a przynajmniej do znacznego ograniczenia. m.in winogrona, czereśnie, banan, itp. Nie oznacza to, że ich nie jem od czasu do czasu, ale robię to z umiarem i głową, żeby nie dopuścić do spadków cukru. Cukier potrafi mi spaść do 65 jednostek. Najniższy poziom, jaki miałam to było 45 jednostek, więc dość poważnie.
Od dłuższego czasu cukier mam na stałym ustabilizowanym poziomie.

19

Motocyklistka napisał/a:

Co do owoców Julka..
moja diabetolog (bo, jak pewnie pamiętasz, ja również mam hipoglikemię) dała mi listę owoców "zakazanych", a przynajmniej do znacznego ograniczenia. m.in winogrona, czereśnie, banan, itp.

Słusznie.

Tamiraa napisał/a:
Motocyklistka napisał/a:

Co do owoców Julka..
moja diabetolog (bo, jak pewnie pamiętasz, ja również mam hipoglikemię) dała mi listę owoców "zakazanych", a przynajmniej do znacznego ograniczenia. m.in winogrona, czereśnie, banan, itp.

Słusznie.

Ja listy owoców zakazanych nie mam

21

Tamiraa napisał/a:
Motocyklistka napisał/a:

Co do owoców Julka..

Słusznie.

Dlatego " zakazany owoc krąży , krąży tuż nad głową"

22

Tamiraa napisał/a:
Motocyklistka napisał/a:

Co do owoców Julka..

Słusznie.

Masz, jak każda osoba z problemami z cukrem smile
Tylko masz to w nosie i masz "ataki hipoglikemii", na któe wolisz reagować niż im zapobiegać smile

Motocyklistka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Słusznie.

Tylko masz to w nosie i masz "ataki hipoglikemii", na któe wolisz reagować niż im zapobiegać smile

Ja nigdy po owocach ataku hipoglikemii nie miałam, lekarz tez mi owocow nie zabronił.  Powiedzial tylko,że nie moge jeść jasnych weglowodanow np  jasne pieczywo, bialy ryz itd i mam słodkie ograniczyc, kawy nie pic. Tyle

24

Motocyklistka napisał/a:

Ja nigdy po owocach ataku hipoglikemii nie miałam, lekarz tez mi owocow nie zabronił.  Powiedzial tylko,że nie moge jeść jasnych weglowodanow np  jasne pieczywo, bialy ryz itd i mam słodkie ograniczyc, kawy nie pic. Tyle

i nadal masz spadki. Czyli wychodzi na to, że nie jest to wystarczające.

Motocyklistka napisał/a:
Motocyklistka napisał/a:

i nadal masz spadki. Czyli wychodzi na to, że nie jest to wystarczające.

Bo.jadlam slodycze, tyle,że od kilku dni je ograniczylam i spadki mam już rzadziej od tych kilku dni

26

Tamiraa napisał/a:

Bo to prawda nie można dużo soli

To chodziło raczej o potas nie sól.

27

Bardzo ciekawy post i wątek! Gratuluję, i dziękujemy Julia że dzielisz się swoją historią. Wątek wartościowy, wielu osobom może pomóc.
Chcemy też dołożyć coś od siebie, co polecamy z doświadczenia życiowego:

- zrezygnować z cukru, (słodyczy, napojów sklepowych itd) - zastąpić owocami świeżymi i liofilizowanymi,
- zrezygnować z fastfoodów (bezwzględnie nie jest to potrzebne..)
- pić wodę (można wzbogacać solą, jak już ktoś wspomniał, ale chodzi o nawadnianie),
- suplementować wit D oraz kwasy omega 3 (np. tranem), bo to jedne z nielicznych rzeczy które ciężko dietą dostarczyć,
- ilość posiłków dostosować do swojego ciała, rytmu dnia, znaleźć swój sposób odżywiania..
- można jeść 3, 4 i 5 posiłków, ale mogą być nawet 2 posiłki dziennie,
- nie bać się głodu, oswoić się z nim, bo jest zdrowy. Tzw. posty, w jakiejkolwiek postaci, czy to dłuższych odstępów między posiłkami czy nawet jednodniowych itd. mają dla organizmu działanie oczyszczające. Pojawia się coraz więcej głosów w przestrzeni informacyjnej, przypominających zdrowotną rolę postu, potwierdzających jego dobroczynny skutek dla ciała człowieka.
- jeść produkty sezonowe i lokalne w sensie warzyw i owoców,
- jeść kiszonki, dobre produkty mleczne i mięsne, nie bać się tłuszczu.
- warto również poszerzyć wiedzę o jelitach, dobrostanie jelit, są lekarze publicznie szerzący o tym wiedzę choćby na YT lub swoich stronach (ktoś już został wspomniany w postach smile !.

Dla zdrowia, dobrej diety, ważny jest też odpoczynek, sen oraz aktywność fizyczna.

Tematyka odżywiania jest mega ciekawa i złożona. smile   A z naszej perspektywy cateringu, który pomoga ludziom schudnąć i utrzymywać wagę, wiemy jedno, że często najtrudniejszym aspektem jest przygotowywanie jedzenie.. a raczej brak czasu na to.   Jeśli ktoś ma właśnie takie problemy czasowe, to pomoc w postaci diety pudełkowej jest super rozwiązaniem. BO masz  regularne jedzenie w odpowiedniej ilości kalorycznej, nic nie musisz robić.  Oczywiście nie ma rozwiązań idealnych i to nie jest jedyne. ALE warte rozważenia.  Jest mnóstwo historii dziewczyn/ kobiet, które zwyczajnie dzięki temu osiągnęły sukces. Gdy nie masz czasu, to zbawienne.

Serdeczne pozdrowienia wink

Posty [ 27 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » Postanowiłam zadbac o swoje zdrowie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024