Co to znaczy wdzięczność - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Co to znaczy wdzięczność

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 68 ]

1

Temat: Co to znaczy wdzięczność

Co to znaczy być wdzięcznym? Teraz modne jest określenie, by być wdzięcznym za to, co się ma. Czyli właściwie za co?
Za rodzinę, dzieci, pracę, przyjaciół, zdrowie, dom, pieniądze... A co jeśli ktoś nie ma zdrowia, albo pracy, albo rodziny? Czy może być mimo to wdzięczny za inne rzeczy, nawet te całkiem małe?
I czy pojęcie wdzięczności faktycznie ma sens czy to sztucznie nadmuchany ostatnio slogan?

Ja na przykład, dzisiaj wdzięczna jestem za pogodę. Jest pięknie, drzewa się zielenią, kwitną wiosenne kwiaty, można sobie pospacerować w słoneczku i posłuchać ptaków a jeszcze ma się w perspektywie weekend, czyli wolne dwa dni. Czy taka wdzięczność wystarczy, czy to za mało?

Zobacz podobne tematy :
Odp: Co to znaczy wdzięczność

Tak. Ja kiedyś przeczytalam "jak nie jesteś wdzieczny za rzeczy male to nie oczekuj rzeczy wielkich". Ja mam teraz troche ciężki okres zyciowy, ale jestem wdzieczna nadal za wiele rzeczy,wiec tez ten okres znosze, a nie ide skakac z mostu

3

Julia life in UK napisał/a:

Tak. Ja kiedyś przeczytalam "jak nie jesteś wdzieczny za rzeczy male to nie oczekuj rzeczy wielkich". Ja mam teraz troche ciężki okres zyciowy, ale jestem wdzieczna nadal za wiele rzeczy,wiec tez ten okres znosze, a nie ide skakac z mostu

A jesteś wdzięczna na przykład za co?

4 Ostatnio edytowany przez Alessandro (2025-03-28 20:44:42)

Wdzięczność jest bardzo często definiowana jako zdolność czerpania zadowolenia z małych, zwykłych rzeczy. Zgadzam się z tym. Ale wdzięczność odnosi się również do rzeczy wielkich. To rozpoznawanie dobrych materii czy chwil w naszym życiu.
Ponieważ jest słoneczna pogoda, mam świetny humor, miałem dobry dzień w pracy, kupiłem nowy samochód, wybieram się na żagle, zjadłem smaczną kolację...
Zatem cieszmy się tymi małymi chwilami, czasem większymi, doceniajmy je, bo są tego warte. Niekiedy można usłyszeć stwierdzenie "małe, a cieszy".

5

Alessandro napisał/a:

Wdzięczność jest bardzo często definiowana jako zdolność czerpania zadowolenia z małych, zwykłych rzeczy. Zgadzam się z tym. Ale wdzięczność odnosi się również do rzeczy wielkich. To rozpoznawanie dobrych materii czy chwil w naszym życiu.
Ponieważ jest słoneczna pogoda, mam świetny humor, miałem dobry dzień w pracy, kupiłem nowy samochód, wybieram się na żagle, zjadłem smaczną kolację...
Zatem cieszmy się tymi małymi chwilami, czasem większymi, doceniajmy je, bo są tego warte. Niekiedy można usłyszeć stwierdzenie "małe, a cieszy".

czyli nie tyle wdzięczność, a cieszenie się tym, co się ma, co się nam przydarzyło, nie ważne, czy coś wielkiego na przykład urodzenie dziecka, wybudowanie domu, ślub, podwyżka, ale również małego" ładna pogoda, dobry obiad, przypadkowe spotkanie z dawno nie widzianą koleżanką, fajna nowa książka.

6

To cieszenie się, ale także bycie wdzięcznym. W końcu wdzięczność to rodzaj podziękowania za to co się ma, za to co się otrzymało.

7

Trochę się chyba znaczenie słowa "wdzięczność" rozszerzyło ostatnimi czasy. Kiedyś było się wdzięcznym "komuś" i "za coś", teraz doszła ta radość i się bałagan trochę zrobił. Taki językowo - pojęciowy.

8

Alessandro napisał/a:

To cieszenie się, ale także bycie wdzięcznym. W końcu wdzięczność to rodzaj podziękowania za to co się ma, za to co się otrzymało.

Czyli tak naprawdę jedno oznacza drugie. Za co jesteś wdzięczny, czy z czego się cieszysz?

9 Ostatnio edytowany przez Alessandro (2025-03-28 21:57:44)

Powiedziałaś, że byłaś wdzięczna za pogodę. To sprawiło, że cieszyłaś się, że byłaś zadowolona z tego powodu. Czyż nie tak?

10

Ja akurat praktykuje "wdzięczność". Jak to się objawia? Doceniam małe rzeczy. W tym jest klucz do szczęścia. Nie myślę o tym, czego nie mam, a myślę o tym co mam. Spędziłam miły wieczór w towarzystwie przyjaciół - cieszę się z tej chwili i doceniam ludzi których mam wokół siebie. Mam pracę? Super, są ludzie którzy nie mogą znaleźć,jestem wdzięczna za to, że nie mam z tym problemu. Zmagam się z chorobą przewlekłą? Zawsze mogło być gorzej. Nie da się mieć wszystkiego. Ci co mają zdrowie, nie mają czegoś, co ja mam. Chciałabym być zdrowa, ale mam za to ludzi, którzy mnie kochają. Jestem wdzięczna za to co mam. Promienie słońca cmokają mnie w nosek i to jest ten moment kiedy w pędzie życia codziennego mogę się zatrzymać na chwilę by to poczuć. Doceniam wszystko co mam, bo nie każdemu jest to dane. Pochylę głowę z pokorą kiedy przyjdzie zmierzyć mi się z czymś trudnym, bo takie jest życie. Pragnę jedynie aby moja dusza została wolnym ptakiem, abym nigdy nie utknęła w myśleniu o tym czego nie mam, bo to podcina skrzydła

11

Alessandro napisał/a:

Powiedziałaś, że byłaś wdzięczna za pogodę. To sprawiło, że cieszyłaś się, że byłaś zadowolona z tego powodu. Czyż nie tak?

Piękna pogoda wpłynęła na mój nastrój. Jakiś rodzaj wdzięczności czułam, a raczej zadowolenie z takiej pogody, słońce, ciepło, zima się kończy.
Co innego gdyby padało, pewnie narzekałabym, że leje, zimno, mokro, może wtedy byłabym wdzięczna czy zadowolona z siedzenia w ciepłym i suchym domu, jeśli bym w takim siedziała.
A co, jeśli inne rzeczy przykrywają wdzięczność. Na przykład cieszę się z pięknej pogody, ale jestem niezadowolona z tego, że coś innego się wydarzyło, niezbyt przyjemnego?
Jesteśmy ludźmi i mamy różne emocje, skrajne  i te pośrodku, ciągle zadowolonym nie da się być.

12

Istotka6 napisał/a:

Ja akurat praktykuje "wdzięczność". Jak to się objawia? Doceniam małe rzeczy. W tym jest klucz do szczęścia. Nie myślę o tym, czego nie mam, a myślę o tym co mam. Spędziłam miły wieczór w towarzystwie przyjaciół - cieszę się z tej chwili i doceniam ludzi których mam wokół siebie. Mam pracę? Super, są ludzie którzy nie mogą znaleźć,jestem wdzięczna za to, że nie mam z tym problemu. Zmagam się z chorobą przewlekłą? Zawsze mogło być gorzej. Nie da się mieć wszystkiego. Ci co mają zdrowie, nie mają czegoś, co ja mam. Chciałabym być zdrowa, ale mam za to ludzi, którzy mnie kochają. Jestem wdzięczna za to co mam. Promienie słońca cmokają mnie w nosek i to jest ten moment kiedy w pędzie życia codziennego mogę się zatrzymać na chwilę by to poczuć. Doceniam wszystko co mam, bo nie każdemu jest to dane. Pochylę głowę z pokorą kiedy przyjdzie zmierzyć mi się z czymś trudnym, bo takie jest życie. Pragnę jedynie aby moja dusza została wolnym ptakiem, abym nigdy nie utknęła w myśleniu o tym czego nie mam, bo to podcina skrzydła

Tak też bywa, jeden ma to a inny co innego.
Chociaż nie uważacie, ze czasem sa właśnie skrajności, nie znacie rodzin, znajomych, którzy mają fajną pracę, dużo pieniędzy, młody i atrakcyjny wygląd przez lata, zdrowe dzieci piękne mieszkanie, maja również okresy trosk i problemów, ale ogólnie bilans wychodzi na plus.
Po drugiej stronie są Ci co mają pod górkę, nieudane małżeństwo, kłopoty z dzieckiem, choroby, trudności w pracy - i ta grupa również ma lepsze okresy, ale ogólnie jest bardzo średnio.
A może to trochę kwesta perspektywy,

13

Cieszę się, a jestem wdzięczna to nie jest synonim. Ale jeśli komuś pomaga mówienie sobie zamiast cieszę się, jestem wdzięczna to jego sprawa.

To nie chodzi o to, żeby ze wszystkiego się cieszyć ale niektórzy widzę szklankę do połowy pełną, a inni od połowy pustą.

14

wieka napisał/a:

Cieszę się, a jestem wdzięczna to nie jest synonim. Ale jeśli komuś pomaga mówienie sobie zamiast cieszę się, jestem wdzięczna to jego sprawa.

To nie chodzi o to, żeby ze wszystkiego się cieszyć ale niektórzy widzę szklankę do połowy pełną, a inni od połowy pustą.

Właśnie się zastanawia, czy cieszenie się z czegoś to to samo bo wdzięczność, wydaje mi się, że te pojęcia są różnie pojmowane.
Można się cieszyć, ze jest piękna pogoda i można spędzić dzień na łonie natury. Ale czy to właśnie będzie wdzięczność za to, że jest ładna pogoda?
Teraz modne jest w social mediach takie promowanie bycia wdzięcznym. Dla mnie wdzięczność można wyrazić do kogoś, kto na przykład nieproszony czy proszony wyświadczył nam przysługę. Ktoś kogoś podwiózł, choć nie musiał, sam zaproponował i dzięki temu osoba szybko i wygodnie dotarła na miejsce. A czy można być wdzięcznym, że jest ładna pogoda, czy, ze w mieście jest komunikacja miejska, taksówki i bolty? To wygoda, ale być wdzięcznym za coś takiego?

15

złoto napisał/a:
wieka napisał/a:

Właśnie się zastanawia, czy cieszenie się z czegoś to to samo bo wdzięczność, wydaje mi się, że te pojęcia są różnie pojmowane.
Można się cieszyć, ze jest piękna pogoda i można spędzić dzień na łonie natury. Ale czy to właśnie będzie wdzięczność za to, że jest ładna pogoda?
Teraz modne jest w social mediach takie promowanie bycia wdzięcznym. Dla mnie wdzięczność można wyrazić do kogoś, kto na przykład nieproszony czy proszony wyświadczył nam przysługę. Ktoś kogoś podwiózł, choć nie musiał, sam zaproponował i dzięki temu osoba szybko i wygodnie dotarła na miejsce. A czy można być wdzięcznym, że jest ładna pogoda, czy, ze w mieście jest komunikacja miejska, taksówki i bolty? To wygoda, ale być wdzięcznym za coś takiego?

Też myślę, że teraz taka moda, może dlatego, że społeczeństwo jest coraz słabsze psychicznie i tak pododbudowuje sobie ego.

16

"Wdzięczność" jest zależna od kontekstu. Wystarczy zerknąć do słownika i nie dorabiać ideologii.

To, że robi się tłumaczeniowe kalki, które kaleczą polski język, aby tylko kolejna moda na psychogadkę się dobrze sprzedała to nie znaczy, że ludzie mają za tym ślepo podążać.

17

Hm ja "wdzięczność" rozumiem jako docenienie czegoś, czyli właśnie doceniam drobne aspekty życia, ale też te większe. Chociaż sama miałam pod górkę, to chyba te złe chwile nauczyły mnie doceniać wszystko co dobre, oraz szukać pozytywów. Ten rodzaj myślenia pozwolił mi wyjść z ciężkich chwil które przeżywałam
Sądzę, że każdy może mieć inną definicję wdzięczności

18

wieka napisał/a:
złoto napisał/a:
wieka napisał/a:

Też myślę, że teraz taka moda, może dlatego, że społeczeństwo jest coraz słabsze psychicznie i tak pododbudowuje sobie ego.

Social media szerzą okresowo różne pojęcia, często bezrefleksyjnie przyjmowane. Teraz jest "wdzięcznośc" a dla mnie to nie tyle wdzięczność, co po prostu banalne cieszenie sie i z drobnostek i z większych rzeczy.
Podobnie rzecz  ma się z pojeciami toksyków, narcyzów, piciem kolagenu, reklama supli na wszystko... czasem myślę, że internet dużo obecnie ułatwia ale i szkodzi ludziom zwłaszcza tym, bez krytycznego myślenia i mniej rozgarniętym.

19

Myślenie zawsze jest w cenie smile

20 Ostatnio edytowany przez Alessandro (2025-03-29 17:39:36)

Tak nie do końca. Owszem, jest jakiś niewielki odsetek ludzi, którzy myślą w dosłownym znaczeniu tego słowa. Jednak zdecydowana większość woli, czy to z wygody, lenistwa, próżności czy zwykłego pójścia na łatwiznę, przyjmować to co jest kreowane przez innych, a w szczególności przez różnego rodzaju media, w tym społecznościowe.
Dzisiaj wiele określeń jest na nowo definiowanych. Struktury typu idem per idem czy pleonazmy są na porządku dziennym.
To oczywista oczywistość big_smile

21

Alessandro napisał/a:

Tak nie do końca. Owszem, jest jakiś niewielki odsetek ludzi, którzy myślą w dosłownym znaczeniu tego słowa. Jednak zdecydowana większość woli, czy to z wygody, lenistwa, próżności czy zwykłego pójścia na łatwiznę, przyjmować to co jest kreowane przez innych, a w szczególności przez różnego rodzaju media, w tym społecznościowe.
Dzisiaj wiele określeń jest na nowo definiowanych. Struktury typu idem per idem czy pleonazmy są na porządku dziennym.
To oczywista oczywistość big_smile

A niektórzy zamiast idę piszą idem tongue
To jak to nazwać? Bo ja bym to nazwała analfabetyzmem wtórnym.

22

To temat rzeka. Dzisiaj rządzą wujek google i ciotka wikipedia. Kiedyś uczono nie tylko na odpowiednim poziomie, ale także kindersztuby. Dzisiaj mamy tani park rozrywki z gabinetem luster na czele.

23

Muqin napisał/a:

Trochę się chyba znaczenie słowa "wdzięczność" rozszerzyło ostatnimi czasy. Kiedyś było się wdzięcznym "komuś" i "za coś", teraz doszła ta radość i się bałagan trochę zrobił. Taki językowo - pojęciowy.

Dla mnie wdziecznosc to jednak takie znaczenie jak napisalas na poczatku. Komuś za cos. Konkretnej osobie za konkretna rzecz

24 Ostatnio edytowany przez Muqin (2025-03-29 22:08:59)

złoto napisał/a:

Co to znaczy być wdzięcznym? Teraz modne jest określenie, by być wdzięcznym za to, co się ma. Czyli właściwie za co?

Określenie ostatnio rzeczywiście robi karierę, a pochodzenie ma stareńkie smile wzięło się z narracji chrześcijańskiej czyli "za wszystko obowiązkowo należy być wdzięcznym Bogu". Hurtem, także za choroby, nędzę oraz niedostatek, albowiem one dobru człowieka służą ino człowiek tego nie rozumie.
Dla pokoleń naszych europejskich przodków adresat tej wdzięczności "za wszystko" był oczywisty. A że wdzięczność jakoś tam jednak wiąże się raczej z czymś miłym i radosnym albo choć pożytecznym i korzystnym...tak sobie to historycznie i kulturowo ewoluowało we "wdzięczność" bez adresata za to kojarzoną z czymś dobrym i przyjemnym.
Język to twór żywy, w dobie szybkiego przepływu informacji zmiany językowe widać znacznie wyraźniej, czasem są to efemerydy, czasem zaś coś faktycznie się zmienia.
Za mojej pamięci najpierw było "unikalny", potem od czci i wiary odżegnano "unikalny" forsując "unikatowy", a potem wyszło, że oba poprawne. Ledwo się do tego "unikatowy"  przyzwyczaiłam okazuje się, że niepotrzebnie.

25

złoto napisał/a:

A czy można być wdzięcznym, że jest ładna pogoda, czy, ze w mieście jest komunikacja miejska, taksówki i bolty? To wygoda, ale być wdzięcznym za coś takiego?

Mogłabyś poczuć coś na kształt wdzięczności za ładną pogodę po półroczu dzień w dzień brzydkiej pogody. Czyli że wystąpienie poczucia wdzięczności uzależnione będzie od wcześniejszych doświadczeń.
Ja np. czuję wdzięczność do "losu" za to, że mam piękny park angielski za oknem, ale najpierw musiałam przemieszkać w typowej betonozie parę lat, by sąsiedztwo tego parku docenić.

26 Ostatnio edytowany przez Alessandro (2025-04-01 19:24:41)

Jak widać naprawdę ciekawe i uniwersalne tematy nie są szczególnie oblegane. Realia naszych czasów czy jeszcze coś innego? W takim razie drink, kieliszek wina, woda z limonką i miętą?

27

Wdzięczność ma wiele znaczeń, to może być wdzięczność za coś, wdzięczność wobec kogoś, wdzięczność jako zadowolenie z czegoś, jako przeciwieństwo żalu i podobne.
Każda okazja do wdzięczności wzbudza poczucie zadowolenia, radości, czasem nawet swojego rodzaju wyróżnienia.
Szukanie powodów do wdzięczności  to dobry sposób na smutki, pustkę, niedostatek. To powód by cieszyć się życiem bo zawsze możemy wskazać rzeczy dobre jakie nam się przydarzają, co już osiągnęliśmy itp.

Polacy mają tendencję do narzekania. Coś takiego jest w naszej mentalności, że boimy się cieszyć. Jak tylko głośno wypowiemy nasze poczucie szczęścia, jak się pochwalimy, to zaraz przychodzi opamiętanie i "odpukujemy" albo zaklinamy "żeby tylko licho nie usłyszało". Boimy się cudzej zazdrości,  zawiści, złego spojrzenia, które może przyciągnąć nasza radość. Nawet przyjaźń zyskała nową definicję - nie ten jest przyjacielem, kto pomoże w biedzie, tylko ten, który udźwignie twój sukces.
A człowiek tak ma, ze chciałby się podzielić swoimi smutkami i radościami. Bo smutek dzielony jest połową smutku a radość dzielona jest podwójną radością.
W sytuacji gdy nie mamy z kim dzielić naszych  emocji uczucie wdzięczności może wypełnić lukę.

No tak sobie trochę pofilozofowałam big_smile

28

Dokładnie, nasza mentalność to stałe marudzenie, porównywanie się, narzekanie dosłownie na wszystko, a zapominamy by cieszyć się z tego co mamy.

Ja się czasem czuję jak wariatka w tym kraju ciesząc się, że samochód mnie nie rozjechał, a przecież nie rozglądając się powinnam czuć się jak święta krowa big_smile

29 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2025-04-02 01:39:17)

Ja codziennie, kiedy przed snem kładę się do łóżka, czuję prawdziwą wdzięczność, że to, że w tej chwili jest mi po prostu dobrze, bo mam własne, wygodne mieszkanie, a w nim swoje łóżko, piękną, pachnącą pościel, że jest mi ciepło, nic mnie nie boli, że mogę spokojnie zasnąć.

Kogoś to może rozbawić, ale ja naprawdę za każdym razem doświadczam tego uczucia. To mi się oczywiście nie wzięło z niczego, ale od razu zaznaczę, że tym czynnikiem nie była bieda, bo pochodzę z domu, w którym zawsze panował dostatek.

30 Ostatnio edytowany przez Alessandro (2025-04-02 15:55:38)

Wdzięczność ma wiele twarzy, wiele powodów.
Ja jestem wdzięczny za zdrowie. Z wiekiem człowiek zaczyna coraz bardziej doceniać ten fakt. Zaczyna lepiej dbać o siebie, robi badania kontrolne, zmienia nawyki, styl życia. Mając zdrowie cała reszta przyjdzie sama.

31

W zasadzie, to jestem wdzięczna sobie samej, że po takim bagnie, jakie przeszłam potrafię stać na nogach.
Wdzięczna za to, że potrafię o siebie zadbać i sobą zaopiekować.

32 Ostatnio edytowany przez SmutnaDziewczyna007 (2025-04-17 21:52:35)

złoto napisał/a:

Brzmi jak kalka językowa z jezyka angielskiego.
Jestem wdzięczny, że mam rodzinę. Zamiast Jestem szczęśliwy bo mam rodzinę, jestem spełniony bo mam rodzinę.
Angielski to język krajów nie katolickich, ich mentalności nie da się ogarnąć tak z marszu.
Potrącił mnie samochod, jestem wdzięczny że przeżyłem! Eeee... jesteś wdzięczny, że potrącił cie samochod? Jesteś wdzięczny lekarzowi i ratownikowi ze uratowanie życia, to już prędzej. Ale tak po prostu, wdzięczny? Brzmi nienaturalnie w moim regionie. Może bliżej zachodniej granicy tak się mówi, może w rejonach poniemieckich.

Napisałam post zanim przeczytałam posta Istotki smile No i super, dobry humor to podstawa.

Może to pogodzenie sie z losem Polaka? big_smile  Czy jestem szczęsliwy, czy jestem spełniony? Nie, no to niech będzie że wdzięczny, takie neutralne i rozmyte znaczniowo. Jestem wdzięczny że tylko 3 miesiące do lekarza czekam, a nie 14!

33

Ja jestem wdzięczny za małe rzeczy bo niestety nie mam tych wielkich więc się cieszę co mam smile

34

SmutnaDziewczyna007 napisał/a:
złoto napisał/a:

Brzmi jak kalka językowa z jezyka angielskiego.
Jestem wdzięczny, że mam rodzinę. Zamiast Jestem szczęśliwy bo mam rodzinę, jestem spełniony bo mam rodzinę.
Angielski to język krajów nie katolickich, ich mentalności nie da się ogarnąć tak z marszu.
Potrącił mnie samochod, jestem wdzięczny że przeżyłem! Eeee... jesteś wdzięczny, że potrącił cie samochod? Jesteś wdzięczny lekarzowi i ratownikowi ze uratowanie życia, to już prędzej. Ale tak po prostu, wdzięczny? Brzmi nienaturalnie w moim regionie. Może bliżej zachodniej granicy tak się mówi, może w rejonach poniemieckich.

Napisałam post zanim przeczytałam posta Istotki smile No i super, dobry humor to podstawa.

Może to pogodzenie sie z losem Polaka? big_smile  Czy jestem szczęsliwy, czy jestem spełniony? Nie, no to niech będzie że wdzięczny, takie neutralne i rozmyte znaczniowo. Jestem wdzięczny że tylko 3 miesiące do lekarza czekam, a nie 14!

Słowo "wdzięczny" jest obecnie popularne, jako jedna z filozofii życia. DLa mnie wdzięcznym można być komuś za coś, za przysługę, którą ktoś zrobił, chociaz nie musiał, kosztem swojego czasu i energii. Ale już nie jest się wdzięcznym, że skończyło sie dany kierunek studiów, bo to nie zależało od osób trzecich i nikt nie pomagał skończyć tych studiów. Albo ktoś może mieć zdrowe dzieci i jest z tego powodu szczęśliwy, ze jego dzieci są zdrowe, ale nie będzie wdzięczny.
Tak samo można się cieszyć z ładnej pogody, ale nie być wdzięcznym za ładną pogodę.
Uważam, że pewne rzeczy  i manifestacje poszły obecnie już za daleko.

Ja jestem wdzięczna Bogu,że mam szanse iść do Nieba o nic mi więcej nie trzeba do szczęścia oprócz tego,żeby wszyscy inni ludzie też poszli do Nieba,zwlaszcza moi bliscy

36 Ostatnio edytowany przez złoto (2025-06-05 13:09:36)

Julia life in UK napisał/a:

Ja jestem wdzięczna Bogu,że mam szanse iść do Nieba o nic mi więcej nie trzeba do szczęścia oprócz tego,żeby wszyscy inni ludzie też poszli do Nieba,zwlaszcza moi bliscy

Piszemy o życiu na Ziemi i teraz, a nie kiedyś.

37 Ostatnio edytowany przez Solaris (2025-06-05 13:56:58)

Jestem wdzięczna za to, że żyję i doświadczam życia, choć nieraz rozczarowuje. Że mogę mieć nadzieję... Że jutro też będzie dzień... Wczoraj miałam kiepski wieczór, nie mogłam zasnąć i jestem wdzięczna obcym ludziom, że mogłam z nimi pożartować i zresetować umysł. Humor mi się poprawił. To zadziałało jak fale na wodzie, bo jeszcze na koniec, nocą, na pocztę przyszła miła wiadomość, dzięki której się jeszcze bardziej uśmiechnęłam. Także podobne przyciągnęło podobne. To jednak działa, że czym emanujesz, to otrzymujesz smile Smuty w głowie przyciągają smuty, radość przyciąga radość.
Nie szukajmy definicji, ważne jest uczucie.

38

Moim zdaniem, samo słowo niesie ze sobą wielką wartość.
Wdzięczny jestem za  moje tragedie, ale i chwilę szczęścia.
Bo wiem, co straciłem, a co uzyskałem w zamian.

39

Solaris napisał/a:

Jestem wdzięczna za to, że żyję i doświadczam życia, choć nieraz rozczarowuje. Że mogę mieć nadzieję... Że jutro też będzie dzień... Wczoraj miałam kiepski wieczór, nie mogłam zasnąć i jestem wdzięczna obcym ludziom, że mogłam z nimi pożartować i zresetować umysł. Humor mi się poprawił. To zadziałało jak fale na wodzie, bo jeszcze na koniec, nocą, na pocztę przyszła miła wiadomość, dzięki której się jeszcze bardziej uśmiechnęłam. Także podobne przyciągnęło podobne. To jednak działa, że czym emanujesz, to otrzymujesz smile Smuty w głowie przyciągają smuty, radość przyciąga radość.
Nie szukajmy definicji, ważne jest uczucie.

Czyli wdzięczność, a raczej radość, że mogłaś cis zrobić, z kimś porozmawiać, a także miskas miła wiadomość.
Drugie część wypowiedzi powiała nutami "Sekretu", zgadzasz się z tym?

40

Excop napisał/a:

Nie uważasz więc, że zycie to sinusoida, raz na górze, potem  na dole?

41

złoto napisał/a:
Excop napisał/a:

Nie. Każdy dzień jest inny. Wiadomo, że niesie niewiadomą za każdym razem, ale empatia i życzliwość dla nie znanych nawet osób i zwierzątek, daje to uczucie, że życie nie jest tylko historią procesów fizjologicznych.
Pomóc komuś w potrzebie jest w mojej filozofii postrzegania sensu życia.
Gdy wchodzę do sklepu o 6.00, by nabyć pieczywo i dodatki śniadaniowe pozdrawiam naszym "dzień dobry".
Odpowiada jedynie pani sprzedawczyni. Klienci przede mną mają to gdzieś z kolei.
Dobre maniery i zwykłą grzeczność zostawiamy w domu?

42

Excop napisał/a:
złoto napisał/a:
Excop napisał/a:

Nie. Każdy dzień jest inny. Wiadomo, że niesie niewiadomą za każdym razem, ale empatia i życzliwość dla nie znanych nawet osób i zwierzątek, daje to uczucie, że życie nie jest tylko historią procesów fizjologicznych.
Pomóc komuś w potrzebie jest w mojej filozofii postrzegania sensu życia.
Gdy wchodzę do sklepu o 6.00, by nabyć pieczywo i dodatki śniadaniowe pozdrawiam naszym "dzień dobry".
Odpowiada jedynie pani sprzedawczyni. Klienci przede mną mają to gdzieś z kolei.
Dobre maniery i zwykłą grzeczność zostawiamy w domu?

Kwestia miejsca zamieszkania. W jakimś sklepiku w miasteczku amerykańskim, będziesz miał uśmiech i How are you? I uśmiechniętych ludzi naokoło. Inaczej też jest w Polsce.
I inaczej w dużym mieście, gdzie ludzie są anonimowi a inaczej w malutkim wiejskim sklepiku, gdzie każdy każdego zna.
Generalnie piszemy tutaj o życzliwości. Związane jest to również i z charakterem, niektórzy sa po prostu marudni. Ale mogą się tez zamyślić, być pochłonięci swoimi sprawami.

43

Inne pytanie, czy myślicie, ze istnieje karma, za zło otrzyma się zło, za dobro, za jakiś czas dobro? Czy to tylko racjonalizacja pewnych zdarzeń?
Czy po prostu należy żyć tak, aby to nam było dobrze, ale jednocześnie nie krzywdząc innych?

Z innej strony ilu mamy tak zwanych złych ludzi a piastujących wysokie stanowiska, obracających milionami czy miliardami, którzy żyją lekko i przyjemnie.

44

złoto napisał/a:

Inne pytanie, czy myślicie, ze istnieje karma, za zło otrzyma się zło, za dobro, za jakiś czas dobro? Czy to tylko racjonalizacja pewnych zdarzeń?
Czy po prostu należy żyć tak, aby to nam było dobrze, ale jednocześnie nie krzywdząc innych?

Z innej strony ilu mamy tak zwanych złych ludzi a piastujących wysokie stanowiska, obracających milionami czy miliardami, którzy żyją lekko i przyjemnie.

Tych "złych ludzi" poznajemy po latach dopiero.
Miliarderzy, to też ludzie i codzienne troski o finanse, a przy tym własne obawy o jakość życia najbliższych z pewnością nie są im obce. Miliardów nie mam ale spokojny jestem o moje dzieci i wnuki. smile

Excop napisał/a:
złoto napisał/a:

Miliarderzy, to też ludzie i codzienne troski o finanse, a przy tym własne obawy o jakość życia najbliższych z pewnością nie są im obce. Miliardów nie mam ale spokojny jestem o moje dzieci i wnuki. smile

Pieniądze nie dają szczęścia. Jest wielu bogatych ludzi,którzy są nieszczęśliwi. Warto się zainteresowac problemem samobojstw wśród ludzi biznesu i slawnych osób

Pieniądze są niezbędne i potrzebne do godnego życia, ale nie są wyznacznikiem szczęścia

46 Ostatnio edytowany przez Solaris (2025-06-16 16:36:08)

złoto napisał/a:

Czyli wdzięczność, a raczej radość, że mogłaś cis zrobić, z kimś porozmawiać, a także miskas miła wiadomość.

Wdzięczność to wdzięczność, radość to radość, jest różnica.
Czy powiało nim? Możliwe. Przekonałam się wielokrotnie, że tak to działa. Masz w głowie smuty to przyciągasz więcej smutów. Emocje to energia, wibracje i rezonują one z podobnymi. Czytałam jakiś czas temu o rezonansowej teorii świadomości i coś w tym jest.
Ostatnio interesuję się kwestią przypadku i prawem serii (teoria synchroniczności).

złoto napisał/a:

Karma wraca - powiedział buddysta widząc wymiotującego psa wink

47

Excop napisał/a:
złoto napisał/a:

Czy masz na myśli spokój w znaczeniu, że zostali dobrze przygotowani do życia, mam na myśli mentalnie, że poradzą sobie, czy może o coś jeszcze innego?

48

Solaris napisał/a:
złoto napisał/a:

Czy powiało nim? Możliwe. Przekonałam się wielokrotnie, że tak to działa. Masz w głowie smuty to przyciągasz więcej smutów. Emocje to energia, wibracje i rezonują one z podobnymi. Czytałam jakiś czas temu o rezonansowej teorii świadomości i coś w tym jest.
Ostatnio interesuję się kwestią przypadku i prawem serii (teoria synchroniczności).

Kwestia przypadku i przyciąganie pewnych  myśli - to według mnie się wyklucza.
Ponoć "Sekret" zawierał wiele błędów interpretacyjnych, ludzie zbyt dosłownie rozumieli pewne rzecz

49

złoto napisał/a:

Według mnie, ludzie którzy czynią zło są po prostu nieszczęśliwi.

Owszem, można mieć miliony, ale jakim kosztem? Można też kupować emocje, ale kupione mają inną wartość niż te wypracowane. Karmą moga być np samotne wieczory, czy niespokojny sen. 

Z drugiej strony wszystko możemy tak tłumaczyć. Z tym jest jak z wiarą, czy religią, kto chce, ten wierzy. Wierzymy też po to, aby nam było łatwiej.

50

złoto napisał/a:
Solaris napisał/a:
złoto napisał/a:

Kwestia przypadku i przyciąganie pewnych  myśli - to według mnie się wyklucza.
Ponoć "Sekret" zawierał wiele błędów interpretacyjnych, ludzie zbyt dosłownie rozumieli pewne rzecz

Ludzie często zbyt dosłownie biorą wiele rzeczy. Po prostu idą po linii najmniejszego oporu. Nie wystarczy klepać afirmacji i czekać na cuda, tak to nie działa. Mamy większe możliwości niż nam się wydaje.  W fizyce kwantowej jest opisany tzw. Efekt obserwatora. To jest oczywiście mikroskala, ale w makro działa na tej samej zasadzie. Świadomość to klucz.
Też uważam, że przypadków nie ma i wszystko ma swoje przyczyny i skutki, ale nie możemy zobaczyć całości powiązań z tego poziomu co jesteśmy.
Bardzo szeroki temat.

51

Istotka6 napisał/a:

Z drugiej strony wszystko możemy tak tłumaczyć. Z tym jest jak z wiarą, czy religią, kto chce, ten wierzy. Wierzymy też po to, aby nam było łatwiej.

Może i tak być. Zwykły przypadek, zbieg okoliczności, a człowiek to sobie tłumaczy tym, że oho, spotkało tą wredną koleżankę coś złego, za moje krzywdy. Podczas, gdy spotkałoby ją dokładnie to samo, gdyby była miła i uczynna i nie sprawiała przykrości.

52

Solaris napisał/a:

Ludzie często zbyt dosłownie biorą wiele rzeczy. Po prostu idą po linii najmniejszego oporu. Nie wystarczy klepać afirmacji i czekać na cuda, tak to nie działa. Mamy większe możliwości niż nam się wydaje.  W fizyce kwantowej jest opisany tzw. Efekt obserwatora. To jest oczywiście mikroskala, ale w makro działa na tej samej zasadzie. Świadomość to klucz.
Też uważam, że przypadków nie ma i wszystko ma swoje przyczyny i skutki, ale nie możemy zobaczyć całości powiązań z tego poziomu co jesteśmy.
Bardzo szeroki temat.

Niektórzy, opacznie rozumieją całą rzecz. Od siedzenia i klepania "będę bogaty", " odniosę sukces w pracy", będę miała wielką wille z basenem" - samo myślenie nie sprawi, że to się samo stanie, Pyk, pewnego dnia super praca, super willa i portier w białych rękawiczkach otwierających okazałe drzwi.
Jak ktoś tak myśli, że tak to działa - to tak właśnie nie działa.
Potrzeba i pracy, jakiegoś wkładu własnego i tutaj dopiero afirmacji i pozytywnego myślenia. Dostaniesz się do dobrej pracy, ale będziesz się uważać za gorszego, z gorszym wykształceniem, kompetencjami, umiejętnościami - to nie awansujesz. Albo i stracisz pracę, bo przyjdzie ktoś o takich samych kwalifikacjach, ale o niebo lepsza pewnością siebie i poczuciem własnej wartości - i okaże się, że on jest "lepszym" pracownikiem, bo stworzy takie właśnie wrażenie,

53 Ostatnio edytowany przez Karmaniewraca (2025-06-23 20:54:08)

złoto napisał/a:

Nie wierzę w karmę wink ale wiara w karmę przynosi ludziom jakaś ulgę, że skoro coś dobrego robią to dostaną wynagrodzeni i fajnie że tak myślą, dzięki temu można wycisnąć więcej dobra na świcie, gorzej jak ktoś po krzywdzie od kogoś oczekuje,że go karma dojedzie, ale tu też ma to funkcje psychologiczna, może dzięki temu ludzie łatwiej odpuszczają i nie mszczą się za doznane krzywdy jeśli wierzą w karmę. W jakiejś dalekowschodniej wierzę karma ma znaczenie ale nie taka za coś za coś, bardziej wymiar duchowo ocgronny jak u nas anioł stróż czy coś takiego

Plus co do bycia wdzięcznym, wg mnie każde działanie która sprawia że ludzie wprawiają się w lepsze samopoczucie to dobre działanie.

54

Karmaniewraca napisał/a:

Plus co do bycia wdzięcznym, wg mnie każde działanie która sprawia że ludzie wprawiają się w lepsze samopoczucie to dobre działanie.

Taki samo zadbanie o siebie. Mam wrażenie, że to ostatnio, w ostatniej dekadzie "modne", ale dobrze.
Na przeciw temu, co było propagowane jeszcze w ubiegłym stuleciu, dbaj najpierw o innych a potem o siebie - a daleko na tym nie zajedziesz, a przynajmniej w zdrowiu.

55

złoto napisał/a:

Uważam,z ę jest coś takiego jak życiowa sprawiedliwość dziejów ludzkich. Ktoś kto całe życie patrzył przede wszystkim na siebie i dostosowywał innych pod siebie na końcu zostaje sam jak palec i bardzo mu z tego powodu ciężko. Ktoś dobry, kogo zawiść, zazdrość i inne brzydkie cechy się nie trzymały, żyje sobie ok, bez większych zawieruch i dostatnio. Takiego czegoś doświadczyłam na sobie i najbliższych.

złoto napisał/a:

No pewnie...

56

złoto napisał/a:
Solaris napisał/a:

Bardzo szeroki temat.

Niektórzy, opacznie rozumieją całą rzecz. Od siedzenia i klepania "będę bogaty", " odniosę sukces w pracy", będę miała wielką wille z basenem" - samo myślenie nie sprawi, że to się samo stanie, Pyk, pewnego dnia super praca, super willa i portier w białych rękawiczkach otwierających okazałe drzwi.
Jak ktoś tak myśli, że tak to działa - to tak właśnie nie działa.
Potrzeba i pracy, jakiegoś wkładu własnego i tutaj dopiero afirmacji i pozytywnego myślenia. Dostaniesz się do dobrej pracy, ale będziesz się uważać za gorszego, z gorszym wykształceniem, kompetencjami, umiejętnościami - to nie awansujesz. Albo i stracisz pracę, bo przyjdzie ktoś o takich samych kwalifikacjach, ale o niebo lepsza pewnością siebie i poczuciem własnej wartości - i okaże się, że on jest "lepszym" pracownikiem, bo stworzy takie właśnie wrażenie,

Dokładnie tak.

Mnie zaciekawił inny temat, odpuszczanie. Obejrzałam sobie to i chodzi ciągle za mną. Im dłużej o tym myślę tym trudniejsze mi się to wydaje.
Dlaczego zawsze musimy wszystkiemu nadawać sens? Sens jest jak więzienie. Mamy też tyle oczekiwań od życia i ludzi, i po co? To przynosi rozczarowania. Bez oczekiwań jesteśmy wolni. Bez szukania we wszystkim sensu tak samo.
Ech, w teorii wszystko jest takie piękne i proste...

57

Solaris napisał/a:

Dlaczego zawsze musimy wszystkiemu nadawać sens?

Domena słabych, miałkich umysłów.

Mamy też tyle oczekiwań od życia i ludzi, i po co? To przynosi rozczarowania.

Myślenie przegranych.

58

Jack Sparrow napisał/a:
Solaris napisał/a:

Dlaczego zawsze musimy wszystkiemu nadawać sens?

Domena słabych, miałkich umysłów.

Myślenie przegranych.

Uważam, że każdy może mieć w życiu takie chwile, w których mu się wydaje, że nie warto niczego oczekiwać i nic nie ma sensu. Potem się podnosimy, strzepujemy kurz przeszłości i idziemy dalej.

59

Jack Sparrow napisał/a:

Myślenie przegranych.

Inna filozofia życia.

60

To nie jest kwestia innej filozofii życia, tylko to jest typowe podejście przegranych. Nie oczekuj, to się nie zawiedziesz. A czy brak wymagań, oczekiwań, marzeń lub celów komukolwiek wyszedł na zdrowie? Nie. Nigdy. To jest pierwsza rzecz jaką się każdemu - nie tylko tutaj - tłumaczy.

Chore ambicje i nierealne cele oraz nadmierna fantazja - tak - to prawie zawsze wychodzi bokiem.

61

To, że oczekiwania przynoszą rozczarowania, a one są cierpieniem ergo brak oczekiwań to brak rozczarowań i, konsekwentnie cierpienia Jack, to jest, chcesz czy nie, inna filozofia życia niż to, w czym się wychowałeś. Spójrz sobie na szatkę tego pana z filmiku, może coś skojarzysz.

62

Muqin napisał/a:

To, że oczekiwania przynoszą rozczarowania, a one są cierpieniem ergo brak oczekiwań to brak rozczarowań i, konsekwentnie cierpienia Jack, to jest, chcesz czy nie, inna filozofia życia niż to, w czym się wychowałeś. Spójrz sobie na szatkę tego pana z filmiku, może coś skojarzysz.

Kojarzę. Tylko Solaris zrobiła z tego sekciarski slogan. A odpal filmik i posłuchaj o co chodzi. To kompletnie inny przekaz w porównaniu do narracji jaką narzuciła swoim postem, bo w tym filmie nie ma ani słowa o braku oczekiwań. Wręcz przeciwnie. Wszystko dotyczy posiadania - zdrowych - oczekiwań, celów, marzeń i realizacji ich. Bo nie chodzi o odpuszczenie marzeń, celów czy oczekiwań. Chodzi o ruszenie na przód, a nie życiu w zawieszeniu. Chodzi o działanie, o skupienie się na tym co tu i teraz, a nie życiu tym co było lub tym co może być. Bo wszystko przemija i nadawanie nadmiernej wagi, szczególnie emocjonalnej, rzeczom przemijającym (lub na które nie mamy wpływu) nie ma sensu. Torpedujemy się wtedy sami i zamiast żyć - trwamy. W zawieszeniu, w strachu, gniewie lub w innej emocji, która zaburza ogląd rzeczywistości.

63

Jack Sparrow napisał/a:

To nie jest kwestia innej filozofii życia, tylko to jest typowe podejście przegranych. Nie oczekuj, to się nie zawiedziesz. A czy brak wymagań, oczekiwań, marzeń lub celów komukolwiek wyszedł na zdrowie? Nie. Nigdy. To jest pierwsza rzecz jaką się każdemu - nie tylko tutaj - tłumaczy.

Chore ambicje i nierealne cele oraz nadmierna fantazja - tak - to prawie zawsze wychodzi bokiem.

A skąd wiesz czy wyszedł? Co rozumiesz przez "na zdrowie"? I kto to właściwie jest ten "przegrany"?

Retorycznie, o filozofii to się z tobą nie pogada.

64

Nie pierdol Muqin. Z buddyjskich nauk Solaris zrobiła sekciarskie hasełka dla ubogich umysłowo.

65

Temat "pierdolic" jużeśmy przerabiali. Byłoby na tyle rozmawiania na dziś.

Posty [ 1 do 65 z 68 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Co to znaczy wdzięczność

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024