Koszty dojazdów do pracy - tylko paliwo? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Koszty dojazdów do pracy - tylko paliwo?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 28 ]

Temat: Koszty dojazdów do pracy - tylko paliwo?

Cześć,
mam pytanie czy są tu osoby które dojeżdzają autem do pracy? Ale nie myślę, o takich sytuacjach gdzie wieje, deszcz itd i okazjonalnie ktoś jedzie, tylko ma kiepski dojazd więc praktycznie cały czas lato-zima jeździ autem?
Czy przeliczacie oprócz paliwa tez amortyzacje samochodu? Bo co wtedy gdy zarabiają np 5500 netto, nagle trzeba kupić komplet opon, albo naprawić auto za 1500 zł? Przecież to nie tylko paliwo.
Z drugiej strony paliwo + amortyzacja to można okolice 800 zł odliczyć moim zdaniem i zostaje 4700 tak?
Czy nie lepiej dać sobie spokój i szukać czegoś w okolicy? Bez dojazdów za podobne pieniądze?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Koszty dojazdów do pracy - tylko paliwo?

Dlatego ja nie mam auta gdybym pracowala to polowa wyplaty by szla na samochod a druga na rachunki a ja bym nie odlozyla nawet jednego funta I jadla frytki z ziemniakami przez caly rok

3

Zgadza się tylko też zapewne nie wybierasz miejsc pracy do których dojazd komunikacją to 1,5h tak? Bo wtedy wychodzisz z domu o 6 i wracasz o 18...

4

Maniura_40 napisał/a:

Cześć,
mam pytanie czy są tu osoby które dojeżdzają autem do pracy? Ale nie myślę, o takich sytuacjach gdzie wieje, deszcz itd i okazjonalnie ktoś jedzie, tylko ma kiepski dojazd więc praktycznie cały czas lato-zima jeździ autem?
Czy przeliczacie oprócz paliwa tez amortyzacje samochodu? Bo co wtedy gdy zarabiają np 5500 netto, nagle trzeba kupić komplet opon, albo naprawić auto za 1500 zł? Przecież to nie tylko paliwo.
Z drugiej strony paliwo + amortyzacja to można okolice 800 zł odliczyć moim zdaniem i zostaje 4700 tak?
Czy nie lepiej dać sobie spokój i szukać czegoś w okolicy? Bez dojazdów za podobne pieniądze?

Jak sobie policzysz, tak będziesz miał, wszystko trzeba liczyć, więc sam sobie oblicz czy Ci się będzie opłacało.

5

No tak tylko ja mam wykształcenie rolnicze, po Akademii i teraz nie ma w okolicach miejsca zamieszkania takich przedsiębiorstw zbożowych, a tam musze dojeżzać, więc co mam iść do lidla? No niby można, bo tu głównie chodzi o kasę..natomiast nie znajdę czegoś podobnego bliżej domu.
Tak żeby wykluczyć dojazd autem.

6 Ostatnio edytowany przez wieka (2024-10-28 20:08:01)

Maniura_40 napisał/a:

No tak tylko ja mam wykształcenie rolnicze, po Akademii i teraz nie ma w okolicach miejsca zamieszkania takich przedsiębiorstw zbożowych, a tam musze dojeżzać, więc co mam iść do lidla? No niby można, bo tu głównie chodzi o kasę..natomiast nie znajdę czegoś podobnego bliżej domu.
Tak żeby wykluczyć dojazd autem.

Nikt nie mówi, że nie masz przyjąć tej pracy.
Pytasz o koszt dojazdu, więc sobie policz, choć to nie będzie miało znaczenia, bo i tak musisz je ponieść, skoro nie masz alternatywy.

Ile km będziesz pokonywał codziennie?

7

Ale to nie chodzi o to. Ja już pracuję w tej firmie tylko właśnie czy to nie przesada żeby tyrać za 4 z hakiem..w takiej robocie.
Dlatego zastanawia mnie praca w markecie...serio bo tam to się normalnie dostaje a można iść pieszo jak blisko, nie trzeba zatrudniać się gdzies 20 km od domu.

8

Maniura_40 napisał/a:

Ale to nie chodzi o to. Ja już pracuję w tej firmie tylko właśnie czy to nie przesada żeby tyrać za 4 z hakiem..w takiej robocie.
Dlatego zastanawia mnie praca w markecie...serio bo tam to się normalnie dostaje a można iść pieszo jak blisko, nie trzeba zatrudniać się gdzies 20 km od domu.

Nikt za Ciebie nie podejmie tej decyzji, zależy czy odpowiada Ci ta praca, bo to jest ważne. Co byś robił w tym markecie? Co dalej? Myślisz, że byś więcej zarobił? Lepiej byś się czuł psychicznie?
20km to nie jest daleko, ważniejsze czy nie ma korków, bo ludzie dalej dojeżdżają.
Samochód generuje koszty, chociaż nie dojeżdżasz do pracy, nie da się dokładnie wyliczyć ile tracisz kasy na dojazdy.
Może zamieszkaj w miejscu pracy, kombinuj.

9

wieka napisał/a:
Maniura_40 napisał/a:

Nikt za Ciebie nie podejmie tej decyzji, zależy czy odpowiada Ci ta praca, bo to jest ważne. Co byś robił w tym markecie? Co dalej? Myślisz, że byś więcej zarobił? Lepiej byś się czuł psychicznie?
20km to nie jest daleko, ważniejsze czy nie ma korków, bo ludzie dalej dojeżdżają.
Samochód generuje koszty, chociaż nie dojeżdżasz do pracy, nie da się dokładnie wyliczyć ile tracisz kasy na dojazdy.

20 km to niedaleko? 2 km to niedaleko a nie 20  tylko zycie sie marnuje na dojazdy plus pieniadze na paliwo

10 Ostatnio edytowany przez SubaruBRZ (2024-10-28 23:23:49)

Maniura_40 napisał/a:

Cześć,

Moim zdanem dobrze rozumujesz, ale według mnie trzeba jeszcze doliczyć czas, na przykład godzina dziennie na dojazdy i 8h w pracy oznacza że pracujesz 9h.
Dlatego tak, zawsze lepiej pracować w miejscu do którego można szybko dojść pieszo smile

11

New Me napisał/a:
wieka napisał/a:
Maniura_40 napisał/a:

20 km to niedaleko? 2 km to niedaleko a nie 20  tylko zycie sie marnuje na dojazdy plus pieniadze na paliwo

A Ty marnujesz życie na forum smile to ja już wolę do pracy dojeżdżać, serio. W dodatku stać mnie na auto smile

12

SubaruBRZ napisał/a:
Maniura_40 napisał/a:

Cześć,

Moim zdanem dobrze rozumujesz, ale według mnie trzeba jeszcze doliczyć czas, na przykład godzina dziennie na dojazdy i 8h w pracy oznacza że pracujesz 9h.
Dlatego tak, zawsze lepiej pracować w miejscu do którego można szybko dojść pieszo smile

Każdy by chciał chodzić pieszo do pracy, tylko to nierealne, choć są tacy co mają takiego farta smile

13

Maniura_40 napisał/a:

Co prawda do pracy chodzi się po pieniądze, ale nie jest bez znaczenia jak te pieniądze zarabiasz.

Jak Cie kręci przewalanie w Lidlu kilkunastu ton towaru dziennie, to nie ma sprawy. Zmieniaj robotę i czuj się spełniony zawodowo, albo raczej finansowo. Tylko po co robiłeś studia? Po zawodówce też przyjmują do Lidla.

14 Ostatnio edytowany przez Maniura_40 (2024-10-29 01:17:17)

Agnes76 napisał/a:

Jak Cie kręci przewalanie w Lidlu kilkunastu ton towaru dziennie, to nie ma sprawy. Zmieniaj robotę i czuj się spełniony zawodowo, albo raczej finansowo. Tylko po co robiłeś studia? Po zawodówce też przyjmują do Lidla.

To w takim razie po co się chodzi do pracy? żeby się spełniać? To równie dobrze można wolontariat uskuteczniać. Swoją drogą przy takim podejściu to może warto szukać roboty w Warszawie, za te 800 zł około paliwa + amortyzacji auta chyba bym miał bilet miesięczny PKP do stolicy, a tam możliwości lepsze.

Niedługo to dojdzie do absurdu, że dobra posada, fajna praca a na czysto niemalże minimalna krajowa, bo np czesci do auta są droższe, więcej kosztuje litr paliwa (tak już bywało pod 8 zł/l), serwisowanie droższe.

Ogólnie to nie wiem czy mam takie wysublimowane ambicje dziwne, że 500 zł więcej przyniesione do domu w stosunku do kogoś kto wykłada towar w Lidlu /ale ma głowę spokojną/ to była jakaś duma.

15

Po lekturze wątku szczególną uwagę zwróciła u mnie Twoja postawa. Założyłeś temat, zadałeś pytanie, a kiedy odpowiedzi nie są zgodne z oczekiwaniami, to pojawia się z Twojej strony jakaś niezrozumiała dla mnie napastliwość.
Nie da się przy tym nie zauważyć, że przez Twoje posty przebija jedna, wielka frustracja.

Generalnie wybrałeś studia, jakie wybrałeś, mieszkasz, gdzie mieszkasz, sytuacja na rynku jest, jaka jest - do kogo zatem te pretensje, że i u Ciebie jest, jak jest i czego w tej sytuacji od nas oczekujesz?

16

Studia to nie wszystko, szczególnie w tym kraju.
Od myślenia zaś nikt nikogo jeszcze nie zwolnił. Realia są  jakie są, każdy to widzi. Dlatego nie rozumiem tego zdziwienia i tej całej werbalnej agresji.

17

To może pomyśl o pracy gdzie dają auto służbowe?
Mój kuzyn po Akademii Rolniczej pracuje w firmie sprzedającej opryski chemiczne i nawozy, dali mu auto służbowe z ponaklejanymi reklamami.
Ma już stałych klientów, zadowolony z zarobków.
Jedyny mankament tej pracy, że ciągle w podróży bo jeździ po całym województwie.
A także na różne targi rolnicze, często są szkolenia na temat nowych oprysków.

18

To jest bardzo dobry pomysł. Z całą pewnością jest warty przemyślenia.

19 Ostatnio edytowany przez Agnes76 (2024-10-30 22:56:21)

Maniura_40 napisał/a:
Agnes76 napisał/a:

To w takim razie po co się chodzi do pracy? żeby się spełniać? To równie dobrze można wolontariat uskuteczniać. Swoją drogą przy takim podejściu to może warto szukać roboty w Warszawie, za te 800 zł około paliwa + amortyzacji auta chyba bym miał bilet miesięczny PKP do stolicy, a tam możliwości lepsze.

Niedługo to dojdzie do absurdu, że dobra posada, fajna praca a na czysto niemalże minimalna krajowa, bo np czesci do auta są droższe, więcej kosztuje litr paliwa (tak już bywało pod 8 zł/l), serwisowanie droższe.

Ogólnie to nie wiem czy mam takie wysublimowane ambicje dziwne, że 500 zł więcej przyniesione do domu w stosunku do kogoś kto wykłada towar w Lidlu /ale ma głowę spokojną/ to była jakaś duma.

Praca to duża część naszego życia, spokojnie można przyjąć, że 1/4. Naprawdę uważasz, że nie ma znaczenia jak ten czas spędzisz, zarabiając pieniądze na życie?

Ja nie mam nic przeciwko pracy w Lidlu.  Ludzie tam ciężko pracują uczciwie zarabiając pieniądze + głowa spokojna ( o ile faktycznie tak jest, bo nie znam szczegółów). Tylko w mojej ocenie ta spokojna głowa = zmęczenie i znużenie. W marketach co chwilę widzę ogłoszenia o pracę z obietnicą umowy na stałe oraz wysokich zarobkach. Skoro tak dobrze to wygląda to dlaczego ludzie z niej odchodzą ? Jak myślisz? wink

20 Ostatnio edytowany przez Maniura_40 (2024-10-31 15:08:22)

Ok a znasz kogoś kto się raz zatrudni i tkwi w danej pracy do końca życia? A właściwie do emerytury? Bo raczej ludzie zmieniają prace, poza tym wiele jest takich firm, z resztą dla mnie to bez znaczenia. Dla mnie istota sprawy to sens pracy gdzieś, nie widzę sensu jeśli sporą część % wypłaty zabierają dojazdy, paliwo, amortyzacja auta i z ambitnej pracy w sensie finansowym robi się to co ma pracownik marketu.

Co to za różnica czy masz 500 zł więcej niż minimalna pracując w  markecie czy w jakiej super firmie, jako pracownik biurowy? Bo co? bo jakieś zarąbiste centrum biznesowe w Warszawie jak w Nowym Yorku, wygodne fotele, komputery? po co to? na co?

Swoją drogą jak ja bym chciał pracować tam gdzie jest mi przyjemnie, w pracy która pokrywa się z moimi zainteresowaniami to bym chyba z 15 lat na bezrobociu był.

21 Ostatnio edytowany przez New Me (2024-10-31 15:12:48)

Maniura_40 napisał/a:

Ok a znasz kogoś kto się raz zatrudni i tkwi w danej pracy do końca życia? A właściwie do emerytury? Bo raczej ludzie zmieniają prace, poza tym wiele jest takich firm, z resztą dla mnie to bez znaczenia. Dla mnie istota sprawy to sens pracy gdzieś, nie widzę sensu jeśli sporą część % wypłaty zabierają dojazdy, paliwo, amortyzacja auta i z ambitnej pracy w sensie finansowym robi się to co ma pracownik marketu.

Co to za różnica czy masz 500 zł więcej niż minimalna pracując w  markecie czy w jakiej super firmie, jako pracownik biurowy? Bo co? bo jakieś zarąbiste centrum biznesowe w Warszawie jak w Nowym Yorku, wygodne fotele, komputery? po co to? na co?

Swoją drogą jak ja bym chciał pracować tam gdzie jest mi przyjemnie, w pracy która pokrywa się z moimi zainteresowaniami to bym chyba z 15 lat na bezrobociu był.

Ja znam moi rodzice oraz wiele innych osob.  W zasadzie znam tylko jedna osoba ktora zmienia prace jak rekawiczki reszta pracuje caly czas w tej samej pracy a jak juz zmienia prace to po min 10 latach

22

Maniura_40 napisał/a:

Zależy, gdzie jest Twoja meta.
Jako biurowy w korpo masz chyba większe szanse na jakiś awans, nawiązanie relacji biznesowych, itp itd
Jeśli praca w markecie jest dla Ciebie wystarczająca, to przecież też ok.

23

Maniura_40 napisał/a:

Pytasz poważnie czy żartujesz?

Naprawdę chcesz mnie przekonać, że wygodny fotel w biurze i praca biurowa nie są warte 500zł , bo zasuwając w ciasnych alejkach z wózkiem i wykładając dziennie kilka ton towaru, będziesz się czuł równie dobrze? A może siedzenie na kasie w wymuszonej pozycji  i przewalanie w rękach kilkunastu ton dziennie są warte tych 500zł?
Przecież do marketu przyjeżdżają całe TIRY towaru, po kilkadziesiąt ton, które personel systematycznie to rozkłada na półki,  a potem to ląduje  na taśmie i przechodzi przez ręce kasjerki.

Ja zdecydowanie wolę fotel od stania na nogach, telefon i komputer od dźwigania ciężarów, a zmęczenie umysłowe od zmęczenia fizycznego.
Ty możesz mieć inaczej i nic w tym złego.

24 Ostatnio edytowany przez Maniura_40 (2024-10-31 21:58:43)

Agnes76 napisał/a:

Naprawdę chcesz mnie przekonać, że wygodny fotel w biurze i praca biurowa nie są warte 500zł

Ok tylko dodaj do tego np prace po godzinach gdzie teraz siedze nad pewnymi dokumentami, bo w pracy zwyczajnie nie mam czasu i głowy do tego, oprócz tego myślę już co musze załatwić, gdzie zadzwonić w poniedziałek, do tego dojazd 35 min tak jak tu ktoś mówił w jedną stronę czyli nie ma mnie w domu ponad 9h, gdzie taka praca w markcie może być 1 km od domu i przejście 10 min pieszo.
Wiesz praca biurowa a praca biurowa to różnica, tam gdzie ja pracuje to nie jest poczta, że punkt 18:00 zamykam i nic mnie nie obchodzi.

Więc tak dla mnie to co innego, bo 99% pracowników w marketach ma wszystko gdzieś, robi co ma robić i idzie do domu o określonej godzinie, a nie zajmuje się pracą np. 1 listopada
Tak więc ja wole i jedno i drugie, to co ma sens, to co przynosi odpowiedni dochód.

Praca w markecie to nie mówimy o budowlanych dźwiganie worków z cementem , poza tym market to nie magazyn gdzie się palety przestawia.
Mam wrażenie że dla Ciebie market to jakiś kołchoz dla więźniów, a praca biurowa to tylko kawki i bujanie się na fotelu i komputerek i czekanie aż wybije 15 albo 16 godzina, a to tak nie działa.

25 Ostatnio edytowany przez Agnes76 (2024-10-31 22:17:32)

Maniura_40 napisał/a:

Praca w markecie to nie mówimy o budowlanych dźwiganie worków z cementem , poza tym market to nie magazyn gdzie się palety przestawia.
Mam wrażenie że dla Ciebie market to jakiś kołchoz dla więźniów, a praca biurowa to tylko kawki i bujanie się na fotelu i komputerek i czekanie aż wybije 15 albo 16 godzina, a to tak nie działa.

A kto Twoim zdaniem wykłada na półki te całe paczki z makaronem, konserwami, cukierkami, słoikami kawy, herbaty, ładuje zamrażarki pakami z mięsem i lodami?
To są tony towarów spożywczych!
Przypatrz się kiedyś jak wygląda samochód z dostawą do marketu. Ten samochód rozładowują na półki pracownicy a potem wszystko przechodzi przez ręce kasjerek. Tylko część towaru jest na paletach, a i tak duża część palet jest wykładana na półki. Bo w marketach towar generalnie leży na półkach albo w lodówkach/chłodniach. Jak myślisz, ile waży paczka z masłem, margaryną czy śmiataną, która jest ręcznie wkładana do chłodni w sklepie? Towar sam tam nie wejdzie smile

Natomiast co do pracy biurowej nie mam złudzeń, że to jest bułka z masłem. W biurze prace są różne, a stanowisko kierownicze wymaga dodatkowych predyspozycji i ma swoje obciążenia. No ale w końcu za coś się tą kasę bierze. Chcesz dobrze zarabiać to ponosisz odpowiedzialność i wykonujesz pracę wymagającą szczególnych kwalifikacji. Zawsze jest coś za coś.

26

Maniura_40 napisał/a:

Ok tylko dodaj do tego np prace po godzinach gdzie teraz siedze nad pewnymi dokumentami, bo w pracy zwyczajnie nie mam czasu i głowy do tego, oprócz tego myślę już co musze załatwić, gdzie zadzwonić w poniedziałek, do tego dojazd 35 min tak jak tu ktoś mówił w jedną stronę czyli nie ma mnie w domu ponad 9h, gdzie taka praca w markcie może być 1 km od domu i przejście 10 min pieszo.
Wiesz praca biurowa a praca biurowa to różnica, tam gdzie ja pracuje to nie jest poczta, że punkt 18:00 zamykam i nic mnie nie obchodzi.

Więc tak dla mnie to co innego, bo 99% pracowników w marketach ma wszystko gdzieś, robi co ma robić i idzie do domu o określonej godzinie, a nie zajmuje się pracą np. 1 listopada
Tak więc ja wole i jedno i drugie, to co ma sens, to co przynosi odpowiedni dochód.

Skąd zatem Twoje wątpliwości z pierwszego posta:

Maniura_40 napisał/a:

Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że zadałeś pytanie, na które sam sobie już odpowiedziałeś.

P.S.
Jak myślisz, kiedy wykładany będzie towar, po który będą mogli sięgnąć klienci marketów rankiem 2 listopada? Przecież te czynności odbywają się głównie po zamknięciu sklepu, nierzadko w nocy.

27 Ostatnio edytowany przez Maniura_40 (Wczoraj 23:31:39)

Macie skrajnie inne podejście, bo dla mnie praca biurowa nie jest zawsze i wszędzie lepsza. Kurierzy też dźwigają paczki, ale mają wszystko gdzieś, mają służbowe auta, rozwiozą wszystko i idą do domu i przynosza nierzadko niezłe pensje.
Po prostu dla mnie pozory bo praca w biurze i no umysłowa praca a nie fizyczna to jest wielkie NIC

Jakbym miał pracę w biurze 2 km od domu za 7 tys netto to ok, trudno żebym wtedy szukal innej czy tez jakieś pracy w markecie ale dla mnie kasa to podstawa i długo, długo nic..a potem inne rzeczy i tutaj  wydawanie kasy na paliwo, serwis auta itd, żeby zarobić grosze to się nie kalkuluje.

Wyobraźcie sobie że ktoś Wam daje w Berlinie prace za 10 tys pln netto, bierzecie ją? co z tego że 10 tys jak się okaże że ileś musicie zapłacić za dojazd...albo jakieś zakwaterowanie, to na czysto w PL tyle samo się dostanie.

28 Ostatnio edytowany przez wieka (Wczoraj 23:57:23)

Maniura_40 napisał/a:

Macie skrajnie inne podejście, bo dla mnie praca biurowa nie jest zawsze i wszędzie lepsza. Kurierzy też dźwigają paczki, ale mają wszystko gdzieś, mają służbowe auta, rozwiozą wszystko i idą do domu i przynosza nierzadko niezłe pensje.
Po prostu dla mnie pozory bo praca w biurze i no umysłowa praca a nie fizyczna to jest wielkie NIC

Jakbym miał pracę w biurze 2 km od domu za 7 tys netto to ok, trudno żebym wtedy szukal innej czy tez jakieś pracy w markecie ale dla mnie kasa to podstawa i długo, długo nic..a potem inne rzeczy i tutaj  wydawanie kasy na paliwo, serwis auta itd, żeby zarobić grosze to się nie kalkuluje.

Wyobraźcie sobie że ktoś Wam daje w Berlinie prace za 10 tys pln netto, bierzecie ją? co z tego że 10 tys jak się okaże że ileś musicie zapłacić za dojazd...albo jakieś zakwaterowanie, to na czysto w PL tyle samo się dostanie.

To nie lepiej zatrudnić się jako kurier, niż pracować w markecie?
Masz wybór, więc nie ma znaczenia co piszemy, sam musisz decydować.
Nawet nie wiem w jakim celu napisałeś, skoro to Ty nas przekonujesz do swoich wyborów.

Posty [ 28 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Koszty dojazdów do pracy - tylko paliwo?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024