1

Temat: Zielona glinka na trądzik i nie tylko

Zielona glinka - firmy Estien
http://cdn1.asteroid.pl/c4/a.swistak.pl/019/713/19713223_400.jpg
waga : 100g w formie proszku, cena - ok 18-20zł

Opis producenta

Glinka zielona jest najmocniejszą glinką naturalną. Jej barwa związana jest z obecnością jonów żelaza dwuwartościowego. Pochodzi ze skał krzemionkowo-aluminiowych. Zawiera blisko 20 soli mineralnych. Ma właściwości dezynfekujące, absorpcyjne, gojące i odżywcze. Lecznicze i pielęgnacyjne właściwości tej glinki oparte są na zasadzie fizycznej absorpcji substancji szkodliwych, a także chemicznej absorpcji wody. Stosowanie na skórę glinki zielonej ma działanie wychwytujące toksyny zgromadzone na jej powierzchni i jednocześnie odżywiają ją.

Glinkę zieloną skutecznie stosuje się w leczeniu cery łojotokowej i trądziku, bo odkaża i wzmacnia. Dobrze wchłania zanieczyszczenia i wygładza naskórek, delikatnie go złuszczając. Zmniejsza zmarszczki i zapobiega ich powstawaniu. Koi drobne skaleczenia, lekkie oparzenia i ugryzienia komarów.

Zielona glinka dezynfekuje istniejące zmiany skórne, przyspiesza ich gojenie i przyczynia się do wyrównania pH do wartości przyjaznej dla skóry. Ma działanie ściągające, matujące i wysuszające. Zamyka rozszerzone pory i zapobiega tworzeniu się zaskórników. Te cechy kwalifikują zieloną glinkę do grupy preparatów kosmetycznych wspomagających leczenie trądziku pospolitego oraz z problemów z cerą łojotokową.

Glinka ta jest też ważnym składnikiem kremów i maseczek opóźniających procesy starzenia skóry, do spłycania zmarszczek, wygładzania i regeneracji cery. W kosmetyce profesjonalnej stosowana jest do zabiegów kształtowania sylwetki typu Body Wrap, polegających na owijaniu folią tych części ciała, na które została nałożona maska z zielonej glinki. Zabiegi takie łagodzą zmiany dermatologiczne i bóle reumatyczne. Poza tym wchłania ona substancje toksyczne i usuwa obumarłe komórki, likwiduje rozstępy. Zielona glinka ujędrnia oraz uelastycznia ciało, niweluje cellulit.

Przygotowanie twarzy
Umyj twarz mleczkiem lub śmietanką, a następnie przetrzyj tonikiem, 

Sposób przygotowania
Wsyp odpowiednią porcję glinki zielonej do miseczki w zależności od zastosowania.
Rozdrobnij i zmieszać z wodą proporcji 1:2 (możesz zmniejszyć lub zwiększyć ilość wody)
Po jej rozdrobnieniu i zmieszaniu z wodą powstaje zawiesina .
Proponuję przy cerze suchej dodać kilka kropli olejku winogronowego, ryżowego lub oliwki z oliwek.
zrób masaż skóry kolistymi ruchami, po 2-3 minutach pozostaw na skórze na 10-15min

Moja opinia
Maseczka z zielonej glinki w formie proszku - jak dla mnie rewelacyjna smile
Świetnie oczyszcza twarz, a przy tym jej nie wysusza i nie podrażnia - co dla mnie jest bardzo ważne (mam na większość silną alergie)!
Prosta do zrobienia i nałożenia - a do tego w przystępnej cenie.
Kiedyś używałam innej maseczki z zielonej glinki - takiej gotowej w tubce (o wiele droższej) - efekty są porównywalne!
W skali 1-10 daje 9! smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zielona glinka na trądzik i nie tylko

Zielona glinka zawsze była skuteczna w walce z problematyczną skórą, tylko ta sproszkowana strasznie wysuszała mi zawsze skórę

3

Ja od dawna stosuje maseczki z glinka zielona i bardzo mi sie podoba moja cera, jednak tradzik zwalczam czym innym, glinka za slaba.

4

Ktos mi wytlumaczy jakie wlasciwosci dla wlosow ma glinka? Widzialam ostatnio produkty z glina i sie zastanawiam jakie maja dzialanie... i czy dzialaja faktycznie.

U mnie też glinka się nie sprawdziła bo jednak mam dużo większy problem.. a trądzik powraca. Na razie kupiłam zestaw Effaclar Duo+ od La Roche-Posay i jestem zadowolona. Używam jakieś 4 tygodnie i jest bardzo duża zmiana, trądzik złagodniał, a skóra jest matowa i się tak nie błyszczy jak wcześniej.

6

zielona glinka ogólnie jest fajna twarz, także czasem warto pomieszać ja z hydrolitem i wtedy nałożyć na twarz.

7

Ja polecam glinki na skalp jako maseczkę albo lekki peeling smile Włosy są gładziutkie w dotyku, mam wrażenie, że przetłuszczanie też się zmniejsza.

8 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2020-06-18 09:18:11)

Tak się składa że mam cerę przetłuszczającą się, błyszczacą , skłonną do podrażnień, trądziku. Zaczełam właśnie używac kosmetyki z glinką zieloną i różową z spam. To kosmetyki wegańskie, z naturalnymi składnikami i na prawde niezwykle skuteczne

9

a jest coś takiego też chyba jak czerwona glinka. jakie ona znowu ma zastosowanie? orientujecie się może??

10

A mi się osobiście znacznie lepiej sprawdza glinka szara :-)

11

Również polecam  czarną glinkę do pielęgnacji skóry. Zielona nie dawała mi takiego efektu jak czarna.

12

Zieloną glinkę połączyłabym z olejkiem z drzewa herbacianego- ma silne działanie antyseptyczne.

13

Aha, olejek herbaciany kupuje w Ori. Po rejestracji w Oriflame mam 20% zniżki na takie cuda big_smile

14

taaak, glinka zielona jest świetna ;p