Witajcie jak widać w tytule chciałbym w końcu gdzieś wyjechać, planuję to od dawna i wiem, że tego potrzebuję choćby dla zdrowia psychicznego. W związku z tym mam kilka pytań. Przez całe życie byłem ze dwa razy nad morzem i ze dwa razy w górach, nigdy nie byłem za granicą i nigdy nie leciałem samolotem nie licząc skoku spadochronowego. Koniecznie muszę choć na chwilę zmienić otoczenie i zawsze marzyłem o podróżowaniu. Mam postanowienie, że w tym roku gdzieś wyjadę tym bardziej, że wybije mi 28 lat. Uprzedzając posty niektórych użytkowników wiem, że już kilka razy pytałem o podróże w różnych tematach i wiem, że już mi o tym pisaliście. Wiem też, że jest już nie jeden taki temat ale chciałbym zebrać wszystkie informacje w jednym miejscu i je uaktualnić więc tworzę ten temat, a może jeszcze ktoś skorzysta. Pytania:
1. Gdzie byście polecali wyjechać, w sensie jaki kraj lub miasto na pierwszy wyjazd za granicę?
2. Kiedy najlepiej wyjeżdżać na taki samotny wyjazd, w sensie jakie miesiące?
3. Korzystać z biura podróży czy próbować samemu to zaplanować?
4. Jak zaplanować żeby wyszło w miarę tanio?
5. Z jakich stron najczęściej kupujecie loty, rezerwujecie hotel, ubezpieczenie itd?
6. Co jest szczególnie ważne przy takim samotnym wyjeździe, na co szczególnie uważać?
Jeśli jest jeszcze coś ważnego o co nie zapytałem to prosiłbym o napisanie.