Cześć ;-)
zawsze na wakacje wybieram się w samotną podróż. Od zawsze sam planuję, organizuję i rezerwuję takie wojaże bez znajomych lub biur podróży.
Ostatnim razem wybrałem się do kraju położonego na pograniczu Azji. Gdy osoby z mojego otoczenia się o tym dowiedziały
to stwierdziły, że jestem odważny i same nie wybrałyby się w taką podróż. Często rozmawiając z innymi osobami spotykam
się z podobną opinią choć dla niektórych osób nie ma nic szczególnego w podróżowaniu w pojedynkę.
Jakie są wasze doświadczenia? Co sądzicie o samotnych podróżach i czy rzeczywiście wiążą się one z odwagą, a może nie ma nic szczególnego w takich wyprawach?
1 2023-02-05 22:42:51 Ostatnio edytowany przez RhobarIV (2023-02-05 22:48:13)
Witaj w klubie, też podróżuję sam. Jestem wolny, nikt mi nie rozkazuje gdzie mam danego dnia się udać, nie muszę znosić niczyich humorów, słuchać "mądrych rad". Jedynie czasami na najbardziej niebezpieczne wyprawy wybieram się w grupie, ale to rzadko, kiedy nie mam wyjścia, bo wiem że w pojedynkę nie dam rady.
O ile znajomi faceci nie mają z tym problemu, to praktycznie wszystkie kobiety, gdy tylko dowiadują się gdzie byłem, co robiłem i że byłem sam, natychmiast wykrzykują z przerażeniem, że one nigdy by się same nigdzie nie wybrały, nawet w bezpieczne miejsce. Dlaczego samotność tak przeraża kobiety? Dla facetów samotny wyjazd to sposób na odpoczynek, oderwanie się od świata, osiągnięcie innego stanu świadomości, spojrzenie z góry na swoje życie i odkrycie co jest najważniejsze. Z dala od cywilizacji, wśród przyrody dopiero można się zastanowić nad swoim życiem, odpocząć psychicznie.
3 2023-02-06 09:44:02 Ostatnio edytowany przez jjbp (2023-02-06 09:44:29)
Myślę że wiele kobiet boi się o swoje bezpieczeństwo podczas samotnych podróży, zwłaszcza do niektórych zakątków świata.
Mi osobiście samotne wakacje się podobały Zwłaszcza do miejsc, w których znam jako tako język i fascynuje mnie miejscowa kultura, bo spędzałam całe dnie na cichym obserwowaniu i podsluchiwaniu rozmów miejscowych i prze to "chłonęłam" lokalny klimat
na pewno w przyszłości jeszcze się gdzieś wybiore samotnie.
4 2023-02-06 12:47:16 Ostatnio edytowany przez RhobarIV (2023-02-06 12:56:24)
Witaj w klubie, też podróżuję sam. Jestem wolny, nikt mi nie rozkazuje gdzie mam danego dnia się udać, nie muszę znosić niczyich humorów, słuchać "mądrych rad". Jedynie czasami na najbardziej niebezpieczne wyprawy wybieram się w grupie, ale to rzadko, kiedy nie mam wyjścia, bo wiem że w pojedynkę nie dam rady.
O ile znajomi faceci nie mają z tym problemu, to praktycznie wszystkie kobiety, gdy tylko dowiadują się gdzie byłem, co robiłem i że byłem sam, natychmiast wykrzykują z przerażeniem, że one nigdy by się same nigdzie nie wybrały, nawet w bezpieczne miejsce. Dlaczego samotność tak przeraża kobiety? Dla facetów samotny wyjazd to sposób na odpoczynek, oderwanie się od świata, osiągnięcie innego stanu świadomości, spojrzenie z góry na swoje życie i odkrycie co jest najważniejsze. Z dala od cywilizacji, wśród przyrody dopiero można się zastanowić nad swoim życiem, odpocząć psychicznie.
Polemizowałbym z tym odpoczynkiem na łonie natury. Dla mnie niesamowicie kuszące są mniejsze miasta lub miasteczka, gdzie można poobserwować zwykłych ludzi, ich zwyczaje, życie codzienne oraz tradycję. Nie pogardzę wyprawą w góry, ale przebywanie wśród lokalnej społeczności jest niesamowicie interesujące.
Czasem lubię zwracać uwagę na choćby takie szczegóły jak światła dla pieszych, sklepy, parki i małe kawiarnie lub restauracje gdzieś na uboczu.
Polemizowałbym z tym odpoczynkiem na łonie natury. Dla mnie niesamowicie kuszące są mniejsze miasta lub miasteczka, gdzie można poobserwować zwykłych ludzi
A dlaczego chcesz polemizować? Ciebie po prostu pociąga coś zupełnie innego niż mnie, tutaj nie ma żadnego konfliktu, nie istnieje "jedyny słuszny" sposób odpoczywania. Niech każdy odpoczywa jak chce i nie narzuca innym swojego stylu życia.
Dla mnie też podróże w pojedynkę nie są niczym szczególnym, choć np. moja mama w ogóle tego nie rozumie i uważa, że to nudne xd
ja kilkukrotnie byłam sama na wakacjach za granicą, nie powiem trochę się czułam nieswojo na lotnisku, ale z każdym razem było coraz lepiej i już się nie obawiam samotnych podróży
Z Konsorcjum.pl odkryłem Turcję jak nigdy dotąd! Nowa objazdówka z wygodnym przelotem, świetnymi hotelami i bajkową Kapadocją. To była podróż, która na długo zostanie w mojej pamięci.
Wycieczka do Argentyny z Konsorcjum.pl to prawdziwa przygoda poza utartym szlakiem — wulkany, pustynie i lodowce w programie dla prawdziwych pasjonatów. Super doświadczenie - polecam!!