Na tym forum (polskim i polskojęzycznym jakby nie było) zetknęłam się z krytyką Polaków: polska gęba, polaczki, polska...(tu nieparlamentarne wyrazy) Jak myślicie, o czym to świadczy?
Dlaczego ludzie mówiący po polsku zapomnieli o korzeniach.Czy to są kompleksy, niezadowolenie ze swojego życia, przyjaciół, porządku, a może w ogóle chodzi o coś jeszcze innego.Zaraz po wojnie mieliśmy kult polskości, ludowa muzyka, ubiór, regiony, a teraz wygląda tak jakby Polacy znów chcieli być pod czyjąś inną kuratelą.Dlaczego niektórzy nie doceniają wartości posiadania własnego narodu? Czy jest im tak źle z tą polskością? A może każdy przykładowo Włoch czy Portugalczyk tak źle odnosi się do własnego narodu, i to norma?
Czy Polska jest szanowana na świecie..? Nie sądzę. Czy Polska się szanuje na świecie...? Nie sądzę. Dopóki przykład z góry idzie taki a nie inny, to nic się nie zmieni.
A pod kuratelą jesteśmy stale, do lat 90tych była to czerwona kuratela ze Moskwy, obecnie jest to czerwona kuratela Brukseli/Berlina, więc bycie pachołkiem mamy we krwi.
Czy Polska jest szanowana na świecie..? Nie sądzę. Czy Polska się szanuje na świecie...? Nie sądzę. Dopóki przykład z góry idzie taki a nie inny, to nic się nie zmieni.
A pod kuratelą jesteśmy stale, do lat 90tych była to czerwona kuratela ze Moskwy, obecnie jest to czerwona kuratela Brukseli/Berlina, więc bycie pachołkiem mamy we krwi.
Byliśmy pod czerwoną, ale też byliśmy dumni ze swojego narodu i historii.
Mam tylko taką nadzieję, że nie wszyscy mają we krwi bycie pachołkiem.
4 2023-08-06 11:34:15 Ostatnio edytowany przez Agnes76 (2023-08-06 11:34:58)
Mam tylko taką nadzieję, że nie wszyscy mają we krwi bycie pachołkiem.
A bycie sługusem i pachołkiem rządu tylko z tego powodu, że rząd składa się z Polaków, to już dobre jest?
Czy zgoda na okradanie i wykorzystywanie przez innych Polaków jest szlachetna?
Tamiraa napisał/a:Mam tylko taką nadzieję, że nie wszyscy mają we krwi bycie pachołkiem.
A bycie sługusem i pachołkiem rządu tylko z tego powodu, że rząd składa się z Polaków, to już dobre jest?
Czy zgoda na okradanie i wykorzystywanie przez innych Polaków jest szlachetna?
Ważne, z jakich Polaków, ano takich, na których sami głosowaliśmy.
Na tym forum (polskim i polskojęzycznym jakby nie było) zetknęłam się z krytyką Polaków: polska gęba, polaczki, polska...(tu nieparlamentarne wyrazy) Jak myślicie, o czym to świadczy?
Kompleksy, zaściankowa i malkontencka maniera.
Każdy naród ma swoje wady, w każdym jest się do czego przyczepić. W naszym też i to jest normalne.
Jeśli ktoś ma silną potrzebę generalizowania w negatywny sposób swoich korzeni, znaczy że czegoś w sobie nie akceptuje.
Albo nosi poczucie krzywdy, które narzuca na całą populację.
Jeśli ktoś poznał trochę świat, jest pogodzony z sobą, nie będzie się w ten sposób zachowywał.
7 2023-08-06 11:59:05 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-08-06 12:00:43)
Tamiraa napisał/a:Na tym forum (polskim i polskojęzycznym jakby nie było) zetknęłam się z krytyką Polaków: polska gęba, polaczki, polska...(tu nieparlamentarne wyrazy) Jak myślicie, o czym to świadczy?
Kompleksy, zaściankowa i malkontencka maniera.
Każdy naród ma swoje wady, w każdym jest się do czego przyczepić. W naszym też i to jest normalne.
Jeśli ktoś ma silną potrzebę generalizowania w negatywny sposób swoich korzeni, znaczy że czegoś w sobie nie akceptuje.
Albo nosi poczucie krzywdy, które narzuca na całą populację.Jeśli ktoś poznał trochę świat, jest pogodzony z sobą, nie będzie się w ten sposób zachowywał.
I z tym się zgodzę. Ale kto powie na niemieckim forum ty niemiecka....
Tutaj o Polakach można.
Agnes76 napisał/a:Tamiraa napisał/a:Mam tylko taką nadzieję, że nie wszyscy mają we krwi bycie pachołkiem.
Czy zgoda na okradanie i wykorzystywanie przez innych Polaków jest szlachetna?Ważne, z jakich Polaków, ano takich, na których sami głosowaliśmy.
Że ich wybraliśmy to jedno, a że nas oszukali i okradają to drugie. Zatem czy pozwalanie na okradanie się przez innych Polaków ma świadczyć o patriotyzmie? Bo nasi?
A może lepiej dać władzę ludziom uczciwym, nawet jeśli są innej narodowości? Jak myślisz?
I nie odnoszę teraz tego do naszej sytuacji, pytam tak ogólnie.
Są badania, które pokazują, w których krajach panuje łapownictwo i nepotyzm. Może lepiej by dla nich było, gdyby zostali przyłączeni do innego, bardziej uczciwie rządzonego kraju?
Taki przykład - z Meksyku ludzie uciekają do USA, które buduje mur, żeby zatrzymać tą falę. A może gdyby Meksykanie obalili swój rząd i wywalili swoich pobratymców, a potem pozwolili się przyłączyć do USA i wybrali do rządu ich polityków żyłoby się im lepiej? Komu wtedy stałaby się krzywda? Zwykłemu Meksykaninowi czy obecnym kacykom z rządu, którzy pieją o patriotyzmie?
9 2023-08-06 12:19:15 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-08-06 12:21:00)
Tamiraa napisał/a:Agnes76 napisał/a:A bycie sługusem i pachołkiem rządu tylko z tego powodu, że rząd składa się z Polaków, to już dobre jest?
Czy zgoda na okradanie i wykorzystywanie przez innych Polaków jest szlachetna?Ważne, z jakich Polaków, ano takich, na których sami głosowaliśmy.
Że ich wybraliśmy to jedno, a że nas oszukali i okradają to drugie. Zatem czy pozwalanie na okradanie się przez innych Polaków ma świadczyć o patriotyzmie? Bo nasi?
A może lepiej dać władzę ludziom uczciwym, nawet jeśli są innej narodowości? Jak myślisz?
I nie odnoszę teraz tego do naszej sytuacji, pytam tak ogólnie.
Są badania, które pokazują, w których krajach panuje łapownictwo i nepotyzm. Może lepiej by dla nich było, gdyby zostali przyłączeni do innego, bardziej uczciwie rządzonego kraju?
Taki przykład - z Meksyku ludzie uciekają do USA, które buduje mur, żeby zatrzymać tą falę. A może gdyby Meksykanie obalili swój rząd i wywalili swoich pobratymców, a potem pozwolili się przyłączyć do USA i wybrali do rządu ich polityków żyłoby się im lepiej? Komu wtedy stałaby się krzywda? Zwykłemu Meksykaninowi czy obecnym kacykom z rządu, którzy pieją o patriotyzmie?
A jaki interes w rządzenie nami ma obcokrajowiec? (chodzi mi o sprawiedliwe rządy)Mnie się wydaje, że nie tędy droga, raczej w kierunku stworzenia systemu kontroli, patrzenia na ręce rządzącym.
A jaki interes w rządzenie nami ma obcokrajowiec? (chodzi mi o sprawiedliwe rządy)Mnie się wydaje, że nie tędy droga, raczej w kierunku stworzenia systemu kontroli, patrzenia na ręce rządzącym.
To dlaczego ten system kontroli nie został stworzony? Nikt go nie stworzy poza rządzącymi, nikt inny nie ma takich możliwości.
Może człowiek wychowany na innych zasadach i w innym świecie mógłby to zrobić gdyby go dopuścić do władzy? Ktoś od dzieciństwa otoczony ludźmi ceniącymi prawdę i uczciwość?
11 2023-08-06 14:30:05 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-08-06 14:35:02)
Tamiraa napisał/a:A jaki interes w rządzenie nami ma obcokrajowiec? (chodzi mi o sprawiedliwe rządy)Mnie się wydaje, że nie tędy droga, raczej w kierunku stworzenia systemu kontroli, patrzenia na ręce rządzącym.
To dlaczego ten system kontroli nie został stworzony? Nikt go nie stworzy poza rządzącymi, nikt inny nie ma takich możliwości.
Może człowiek wychowany na innych zasadach i w innym świecie mógłby to zrobić gdyby go dopuścić do władzy? Ktoś od dzieciństwa otoczony ludźmi ceniącymi prawdę i uczciwość?
Pytanie było inne, a to pytanie, które zadałaś jest nie do mnie.
Polacy to przecież nie tylko polski rząd.Mówi się o szanowaniu innych nacji, mówienia o ludziach narodowości cygańskiej - Romowie, do ciemnoskórych - Afroamerykanie, natomiast jeśli do Polaka ktoś powie polska gębo albo polaczku, to jest ok?
Dlaczego ludzie mówiący po polsku zapomnieli o korzeniach.Czy to są kompleksy, niezadowolenie ze swojego życia, przyjaciół, porządku, a może w ogóle chodzi o coś jeszcze innego.Zaraz po wojnie mieliśmy kult polskości, ludowa muzyka, ubiór, regiony, a teraz wygląda tak jakby Polacy znów chcieli być pod czyjąś inną kuratelą.Dlaczego niektórzy nie doceniają wartości posiadania własnego narodu? Czy jest im tak źle z tą polskością? A może każdy przykładowo Włoch czy Portugalczyk tak źle odnosi się do własnego narodu, i to norma?
A dlaczego bylo by nie warto? Oczywiscie,ze warto jak slysze pochwaly od Anglikow "ze Polska sobie radzi z nielegalnymi imigrantami nie to co Anglia " to sie ciesze. Zawsze sie mozesz zrzec polskiego obywatelstwa. Czesto moi znajomi ktorzy nie sa Polakami mowia "zebym im cos polskiego ugotowala " albo ida ze mna do polskiego sklepu i laduja cale koszyki polskich slodyczy, wedlin itp. Pytaja czesto o Polske. Ostatnio sie kumpela pytala z,ktora mieszkam "jak tam sytuacja na granicy z Bialorusia" ludzie sa ciekawi co sie dzieje w Polsce. Nie ma sie czego wstydzic
Myślę że to wynika ze struktury demograficznej po II WŚ. Zabrakło nam inteligencji, sztucznie pompowaliśmy kult klasy robotniczej, postawiliśmy znak równości między tradycja i burżuazja i tą druga staraliśmy sie wykorzenić. więc nic dziwnego, że przeciętny Polak nie zna nawet polskiej kultury. Nie zna a co za tym idzie nie ma do niej szacunku, wstydzi się i przy pierwszej lepszej okazji próbuje ją zastąpić jakąś obcą, która wydaje mu się bogatsza i ciekawsza.
Taki przykład: przeciętny Polak myśli że tradycyjna polska kuchnia to schabowy i pierogi. Tak myśli i tak powtarza każdemu zagraniczniakowi którego spyta. Nawet sobie nie zdaje sprawy, że w Polsce żyją/żyły (bo teraz sa już na wymarciu) raki i dania z raków od średniowiecza gościły na polskich stołach. W różnych zapiskach archiwalnych z wczesnego średniowiecza można znalezc opisy potraw takich jak zupa z raków, raki w śmietanie, turban itp. Na ucztach polskiej szlachty na stołach gościły nawet ślimaki. ALE przeciętny Polak o tym nie wie. Jest ignorantem. Więc nic dziwnego że jak pojedzie do Francji i się dowie że Francuzi już w 1650 roku opracowali jakąś sałatke ze ślimaków i małży(zmyśliłam to, nie interesuje się kuchnią francuską... XD ) to dostaje kociokwiku i jest zachwycony takim orientem. Jest przekonany, że w tym czasie polscy prostaczkowie jedli niedogotowane ziemniaki na przemian z kaszą i czuje respekt do Francuza, tylko dlatego że jest ignorantem jesli chodzi o polskośc i polskie tradycje.
Inne przykład: prawie nikt nie wie że słynny na całym swiecie styl tańca Zuok wywodzi się z polskiego mazurka, który został przywieziony na karaiby przez polskich imigrantów uciekających po nieudanym powstaniu....
Takich historii znam tysiące. Polacy są ignorantami, sami nie znają polskiej kultury, nie rozumieją histori, więc jak przyjdzie ktoś lepiej obeznany, lepiej zaprezentuje swoją nacje to wydaje im się to ciekawsze i zaczynają gardzić własnymi korzeniami.
Reasumując: KOMPLEKSY + IGNORANCJA.
Tamiraa napisał/a:Na tym forum (polskim i polskojęzycznym jakby nie było) zetknęłam się z krytyką Polaków: polska gęba, polaczki, polska...(tu nieparlamentarne wyrazy) Jak myślicie, o czym to świadczy?
Dlaczego ludzie mówiący po polsku zapomnieli o korzeniach.Czy to są kompleksy, niezadowolenie ze swojego życia, przyjaciół, porządku, a może w ogóle chodzi o coś jeszcze innego.Zaraz po wojnie mieliśmy kult polskości, ludowa muzyka, ubiór, regiony, a teraz wygląda tak jakby Polacy znów chcieli być pod czyjąś inną kuratelą.Dlaczego niektórzy nie doceniają wartości posiadania własnego narodu? Czy jest im tak źle z tą polskością? A może każdy przykładowo Włoch czy Portugalczyk tak źle odnosi się do własnego narodu, i to norma?Myślę że to wynika ze struktury demograficznej po II WŚ. Zabrakło nam inteligencji, sztucznie pompowaliśmy kult klasy robotniczej, postawiliśmy znak równości między tradycja i burżuazja i tą druga staraliśmy sie wykorzenić. więc nic dziwnego, że przeciętny Polak nie zna nawet polskiej kultury. Nie zna a co za tym idzie nie ma do niej szacunku, wstydzi się i przy pierwszej lepszej okazji próbuje ją zastąpić jakąś obcą, która wydaje mu się bogatsza i ciekawsza.
Taki przykład: przeciętny Polak myśli że tradycyjna polska kuchnia to schabowy i pierogi. Tak myśli i tak powtarza każdemu zagraniczniakowi którego spyta. Nawet sobie nie zdaje sprawy, że w Polsce żyją/żyły (bo teraz sa już na wymarciu) raki i dania z raków od średniowiecza gościły na polskich stołach. W różnych zapiskach archiwalnych z wczesnego średniowiecza można znalezc opisy potraw takich jak zupa z raków, raki w śmietanie, turban itp. Na ucztach polskiej szlachty na stołach gościły nawet ślimaki. ALE przeciętny Polak o tym nie wie. Jest ignorantem. Więc nic dziwnego że jak pojedzie do Francji i się dowie że Francuzi już w 1650 roku opracowali jakąś sałatke ze ślimaków i małży(zmyśliłam to, nie interesuje się kuchnią francuską... XD ) to dostaje kociokwiku i jest zachwycony takim orientem. Jest przekonany, że w tym czasie polscy prostaczkowie jedli niedogotowane ziemniaki na przemian z kaszą i czuje respekt do Francuza, tylko dlatego że jest ignorantem jesli chodzi o polskośc i polskie tradycje.
Inne przykład: prawie nikt nie wie że słynny na całym swiecie styl tańca Zuok wywodzi się z polskiego mazurka, który został przywieziony na karaiby przez polskich imigrantów uciekających po nieudanym powstaniu....Takich historii znam tysiące. Polacy są ignorantami, sami nie znają polskiej kultury, nie rozumieją histori, więc jak przyjdzie ktoś lepiej obeznany, lepiej zaprezentuje swoją nacje to wydaje im się to ciekawsze i zaczynają gardzić własnymi korzeniami.
Moze pisz za siebie, a nie za Polakow, bo ja kulture Polski znam.
15 2023-08-07 08:34:12 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-08-07 08:35:22)
Dlaczego ludzie mówiący po polsku zapomnieli o korzeniach.Czy to są kompleksy, niezadowolenie ze swojego życia, przyjaciół, porządku, a może w ogóle chodzi o coś jeszcze innego.Zaraz po wojnie mieliśmy kult polskości, ludowa muzyka, ubiór, regiony, a teraz wygląda tak jakby Polacy znów chcieli być pod czyjąś inną kuratelą.Dlaczego niektórzy nie doceniają wartości posiadania własnego narodu? Czy jest im tak źle z tą polskością? A może każdy przykładowo Włoch czy Portugalczyk tak źle odnosi się do własnego narodu, i to norma?Myślę że to wynika ze struktury demograficznej po II WŚ. Zabrakło nam inteligencji, sztucznie pompowaliśmy kult klasy robotniczej, postawiliśmy znak równości między tradycja i burżuazja i tą druga staraliśmy sie wykorzenić. więc nic dziwnego, że przeciętny Polak nie zna nawet polskiej kultury. Nie zna a co za tym idzie nie ma do niej szacunku, wstydzi się i przy pierwszej lepszej okazji próbuje ją zastąpić jakąś obcą, która wydaje mu się bogatsza i ciekawsza.
Inne przykład: prawie nikt nie wie że słynny na całym swiecie styl tańca Zuok wywodzi się z polskiego mazurka, który został przywieziony na karaiby przez polskich imigrantów uciekających po nieudanym powstaniu....Takich historii znam tysiące. Polacy są ignorantami, sami nie znają polskiej kultury, nie rozumieją histori, więc jak przyjdzie ktoś lepiej obeznany, lepiej zaprezentuje swoją nacje to wydaje im się to ciekawsze i zaczynają gardzić własnymi korzeniami.
Smutna Dziewczyno, dawne przepisy kulinarne to tylko część naszej kultury. Rzeczywiście, wskrzeszamy tylko niektóre z nich.Mało kto pamięta, że to nie tylko te przepisy regionalne, ale także te, z których korzystali zamożniejsi.Nie chcę się tu rozpisywać, bo interesowałam się tym.
Jeśli chodzi o styl tańca, nie słyszałam, muszę poszukać.
Dlaczego ludzie mówiący po polsku zapomnieli o korzeniach.Czy to są kompleksy, niezadowolenie ze swojego życia, przyjaciół, porządku, a może w ogóle chodzi o coś jeszcze innego.Zaraz po wojnie mieliśmy kult polskości, ludowa muzyka, ubiór, regiony, a teraz wygląda tak jakby Polacy znów chcieli być pod czyjąś inną kuratelą.Dlaczego niektórzy nie doceniają wartości posiadania własnego narodu? Czy jest im tak źle z tą polskością? A może każdy przykładowo Włoch czy Portugalczyk tak źle odnosi się do własnego narodu, i to norma?A dlaczego bylo by nie warto? Oczywiscie,ze warto jak slysze pochwaly od Anglikow "ze Polska sobie radzi z nielegalnymi imigrantami nie to co Anglia " to sie ciesze. Zawsze sie mozesz zrzec polskiego obywatelstwa. Czesto moi znajomi ktorzy nie sa Polakami mowia "zebym im cos polskiego ugotowala " albo ida ze mna do polskiego sklepu i laduja cale koszyki polskich slodyczy, wedlin itp. Pytaja czesto o Polske. Ostatnio sie kumpela pytala z,ktora mieszkam "jak tam sytuacja na granicy z Bialorusia" ludzie sa ciekawi co sie dzieje w Polsce. Nie ma sie czego wstydzic
Spoglądasz z innej perspektywy, ale to dobrze. Mamy dobre produkty żywnościowe, to prawda.
JuliaUK33 napisał/a:Tamiraa napisał/a:Na tym forum (polskim i polskojęzycznym jakby nie było) zetknęłam się z krytyką Polaków: polska gęba, polaczki, polska...(tu nieparlamentarne wyrazy) Jak myślicie, o czym to świadczy?
Dlaczego ludzie mówiący po polsku zapomnieli o korzeniach.Czy to są kompleksy, niezadowolenie ze swojego życia, przyjaciół, porządku, a może w ogóle chodzi o coś jeszcze innego.Zaraz po wojnie mieliśmy kult polskości, ludowa muzyka, ubiór, regiony, a teraz wygląda tak jakby Polacy znów chcieli być pod czyjąś inną kuratelą.Dlaczego niektórzy nie doceniają wartości posiadania własnego narodu? Czy jest im tak źle z tą polskością? A może każdy przykładowo Włoch czy Portugalczyk tak źle odnosi się do własnego narodu, i to norma?A dlaczego bylo by nie warto? Oczywiscie,ze warto jak slysze pochwaly od Anglikow "ze Polska sobie radzi z nielegalnymi imigrantami nie to co Anglia " to sie ciesze. Zawsze sie mozesz zrzec polskiego obywatelstwa. Czesto moi znajomi ktorzy nie sa Polakami mowia "zebym im cos polskiego ugotowala " albo ida ze mna do polskiego sklepu i laduja cale koszyki polskich slodyczy, wedlin itp. Pytaja czesto o Polske. Ostatnio sie kumpela pytala z,ktora mieszkam "jak tam sytuacja na granicy z Bialorusia" ludzie sa ciekawi co sie dzieje w Polsce. Nie ma sie czego wstydzic
Spoglądasz z innej perspektywy, ale to dobrze. Mamy dobre produkty żywnościowe, to prawda.
Nie tylko ogolnie mamy dobra kulture, tradycje. Na zachodzie duzo ludzi chwali Polske
Tamiraa napisał/a:JuliaUK33 napisał/a:A dlaczego bylo by nie warto? Oczywiscie,ze warto jak slysze pochwaly od Anglikow "ze Polska sobie radzi z nielegalnymi imigrantami nie to co Anglia " to sie ciesze. Zawsze sie mozesz zrzec polskiego obywatelstwa. Czesto moi znajomi ktorzy nie sa Polakami mowia "zebym im cos polskiego ugotowala " albo ida ze mna do polskiego sklepu i laduja cale koszyki polskich slodyczy, wedlin itp. Pytaja czesto o Polske. Ostatnio sie kumpela pytala z,ktora mieszkam "jak tam sytuacja na granicy z Bialorusia" ludzie sa ciekawi co sie dzieje w Polsce. Nie ma sie czego wstydzic
Nie tylko ogolnie mamy dobra kulture, tradycje. Na zachodzie duzo ludzi chwali Polske
To może wytłumacz mi proszę, dlaczego nawet na tym forum mówi się o polaczkach. Czy nie powinniśmy reagować? Czy raczej nie powinno nas to obchodzić?
Jeśli chodzi o słowa: polaczek, polski (tu dowolny epitet), itd. to myślę, że powinniśmy reagować. Doszło do tego, że wyraz "polski" jest tożsamy z jakimś obelżywym słowem. I sami do tego doprowadzilismy, o wszystko, co złe w nas, jako ludziach, obwiniając naszą polskość.
Jeśli chodzi o słowa: polaczek, polski (tu dowolny epitet), itd. to myślę, że powinniśmy reagować. Doszło do tego, że wyraz "polski" jest tożsamy z jakimś obelżywym słowem. I sami do tego doprowadzilismy, o wszystko, co złe w nas, jako ludziach, obwiniając naszą polskość.
A kto mowi "Polaczek " ? Ja tylko od samych Polakow slysze to slowo. Obcokrajowcy mowia poprawnie i z szacunkiem "polish people"
Nie "masturbuję się" tym, że jestem Polakiem. Nie ma specjalnie czym. Zwłaszcza od czasu jak rządzi PiS. Na własne życzenie pakujemy się w kolejną "komunę".
Nie "masturbuję się" tym, że jestem Polakiem. Nie ma specjalnie czym. Zwłaszcza od czasu jak rządzi PiS. Na własne życzenie pakujemy się w kolejną "komunę".
Lepiej zeby PiS rzadzilo niz tusk
Ewika99 napisał/a:Jeśli chodzi o słowa: polaczek, polski (tu dowolny epitet), itd. to myślę, że powinniśmy reagować. Doszło do tego, że wyraz "polski" jest tożsamy z jakimś obelżywym słowem. I sami do tego doprowadzilismy, o wszystko, co złe w nas, jako ludziach, obwiniając naszą polskość.
A kto mowi "Polaczek " ? Ja tylko od samych Polakow slysze to slowo. Obcokrajowcy mowia poprawnie i z szacunkiem "polish people"
Sami rodacy tak się wyrażają o innych. Czyli sami Polacy o sobie kształtują taką opinię, nie myśląc o tym, ze wyrażają się tak przede wszystkim o sobie.
Żeby nie idealizować,nie piszę, że nie ma polskich narodowych wad, ale żeby tak z miejsca przy każdej nadarzającej się okazji, to chyba jakaś martyrologia.
Ewika99 napisał/a:Jeśli chodzi o słowa: polaczek, polski (tu dowolny epitet), itd. to myślę, że powinniśmy reagować. Doszło do tego, że wyraz "polski" jest tożsamy z jakimś obelżywym słowem. I sami do tego doprowadzilismy, o wszystko, co złe w nas, jako ludziach, obwiniając naszą polskość.
A co ja napisałam?
Ten 'kult' nie był rzeczywisty. To była część propagandy i budowania państwa na nowo. Jednocześnie zabijało się przedwojenne tradycje ludowe lub je przeinaczało.
Tak naprawdę, jakby odciąć zaściankową politykę, to mamy się czym pochwalić, a w wielu dziedzinach gospodarki jesteśmy światowymi liderami. Ale w innych jesteśmy okrutnie zacofani. Jesteśmy wypadkową naszej trudnej i skomplikowanej historii, gdzie elity intelektualne były notorycznie wycinane w pień. Czy to w czasie zaborów, czy w czasie tłumienia powstań, czy w czasie obu wojen światowych. Przeżyli ci, co kombinowali. Co lawirowali. Mieli ci, co nakradli, bo uczciwie wypracować się nie dało. I teraz płacimy tego konsekwencje.
Ale powoli to się zmienia.
Misinx napisał/a:Nie "masturbuję się" tym, że jestem Polakiem. Nie ma specjalnie czym. Zwłaszcza od czasu jak rządzi PiS. Na własne życzenie pakujemy się w kolejną "komunę".
No jak masz rodzinę w PiS, to na pewno
Ja żyłem już w jednej komunie i już mi wystarczy.
JuliaUK33 napisał/a:Misinx napisał/a:Nie "masturbuję się" tym, że jestem Polakiem. Nie ma specjalnie czym. Zwłaszcza od czasu jak rządzi PiS. Na własne życzenie pakujemy się w kolejną "komunę".
Nie mam rodziny z Pis... I gdzie masz teraz komune? Za czasow komuny bylo inaczej np dostawalo sie karteczki na zakupy, bo towaru brakowalo. Teraz masz w nadmiarze wszystkiego. Nie bylo tyle zasilkow i pomocy co teraz. Wyplaty tez byly mniejsze. Bylo ogolnie inaczej... dlatego pytam co widzisz komunistycznego w tych czasach? PO jak bedzie rzadzic to bedzie duzo gorzej niz za komuny
Nie bylo tyle zasilkow i pomocy co teraz.
To jest definicja komuny. A nie braki towarów w sklepie.
Nie bylo tyle zasilkow i pomocy co teraz.
A czyli znowu o zasilki chodzi ,ale wy jestescie zawistni, gdyby wam dawali zasilki to by bylo dobrze, bo punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Juz lepiej,zeby dawac zasilki, niz wpuszczac do kraju nielegalnych muzulmanow,likwidowac jednostki wojskowe i sprzedawac wszystko Niemcom. To,ze rodziny dostaja zasilki to jest NIC w porownaniu do tego co tusk wszystkim szykuje. Oby ta menda nie wygrala wyborow.
Jack Sparrow napisał/a:Nie bylo tyle zasilkow i pomocy co teraz.
A czyli znowu o zasilki chodzi ,ale wy jestescie zawistni, gdyby wam dawali zasilki to by bylo dobrze, bo punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Juz lepiej,zeby dawac zasilki, niz wpuszczac do kraju nielegalnych muzulmanow,likwidowac jednostki wojskowe i sprzedawac wszystko Niemcom. To,ze rodziny dostaja zasilki to jest NIC w porownaniu do tego co tusk wszystkim szykuje. Oby ta menda nie wygrala wyborow.
Julka, weź Ty się uspokój bo żyjesz na obczyźnie w chcesz mówić Polakom jak mają żyć w swoim kraju.
Jak tak tu dobrze to wracaj i bierz te Pisowskie zasiłki, po co doisz Anglików?
A o tym wpuszczaniu muzułmanów to już szczyt. Sama sobie zrobiłaś bejbika z muzułmaninem wpuszczonym do UK a teraz na nich plujesz?
31 2023-08-08 18:57:49 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2023-08-08 18:58:40)
JuliaUK33 napisał/a:Jack Sparrow napisał/a:To jest definicja komuny. A nie braki towarów w sklepie.
Julka, weź Ty się uspokój bo żyjesz na obczyźnie w chcesz mówić Polakom jak mają żyć w swoim kraju.
A o tym wpuszczaniu muzułmanów to już szczyt. Sama sobie zrobiłaś bejbika z muzułmaninem wpuszczonym do UK a teraz na nich plujesz?
Moja corka nie jest dzieckiem muzulmanina,bo jej ojciec jest Chrzescijaninem, wiec nie bredz bzdur to po pierwsze. W zwiazek z muzulmaninem,ktory trwal 2 lata weszlam, gdy moja corka miala 8 lat. To nie ja pisze jak maja zyc Polacy, ale wiekszosc Polakow tobie odpowie to samo "ze nie chce nielegalnych islamistow w Polsce".
Agnes76 napisał/a:JuliaUK33 napisał/a:A czyli znowu o zasilki chodzi ,ale wy jestescie zawistni, gdyby wam dawali zasilki to by bylo dobrze, bo punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Juz lepiej,zeby dawac zasilki, niz wpuszczac do kraju nielegalnych muzulmanow,likwidowac jednostki wojskowe i sprzedawac wszystko Niemcom. To,ze rodziny dostaja zasilki to jest NIC w porownaniu do tego co tusk wszystkim szykuje. Oby ta menda nie wygrala wyborow.
A o tym wpuszczaniu muzułmanów to już szczyt. Sama sobie zrobiłaś bejbika z muzułmaninem wpuszczonym do UK a teraz na nich plujesz?Moja corka nie jest dzieckiem muzulmanina,bo jej ojciec jest Chrzescijaninem, wiec nie bredz bzdur to po pierwsze. W zwiazek z muzulmaninem,ktory trwal 2 lata weszlam, gdy moja corka miala 8 lat. To nie ja pisze jak maja zyc Polacy, ale wiekszosc Polakow tobie odpowie to samo "ze nie chce nielegalnych islamistow w Polsce".
A ja twierdzę, że większośc Polaków Tobie powie, że nie chce Kaczyńskiego tylko Tuska. I co? Czyja racja?
Nielegalnych obcokrajowców w żadnym państwie nie chcą. Nielegalnych Polaków też nie bardzo chcieli za granicą a lecieli na zachód kto tylko mógł robił wszystko żeby sobie poprawić byt i życie. Latami Polacy emigrowali nielegalnie, pracowali na czarno, przebywali bez prawa do stałego pobytu. Bardzo to ciekawe, że teraz tak strasznie niektórych boli, gdy ludzie z krajów biedniejszych, ogarniętych wojną albo politycznie prześladowani chcą znaleźć u nas swoje miejsce do spokojnego i godnego życia.
Oczywiście, powinni mieć możliwość przebywać tutaj legalnie.
JuliaUK33 napisał/a:Agnes76 napisał/a:Julka, weź Ty się uspokój bo żyjesz na obczyźnie w chcesz mówić Polakom jak mają żyć w swoim kraju.
A o tym wpuszczaniu muzułmanów to już szczyt. Sama sobie zrobiłaś bejbika z muzułmaninem wpuszczonym do UK a teraz na nich plujesz?Moja corka nie jest dzieckiem muzulmanina,bo jej ojciec jest Chrzescijaninem, wiec nie bredz bzdur to po pierwsze. W zwiazek z muzulmaninem,ktory trwal 2 lata weszlam, gdy moja corka miala 8 lat. To nie ja pisze jak maja zyc Polacy, ale wiekszosc Polakow tobie odpowie to samo "ze nie chce nielegalnych islamistow w Polsce".
A ja twierdzę, że większośc Polaków Tobie powie, że nie chce Kaczyńskiego tylko Tuska. I co? Czyja racja?
Nielegalnych obcokrajowców w żadnym państwie nie chcą. Nielegalnych Polaków też nie bardzo chcieli za granicą a lecieli na zachód kto tylko mógł robił wszystko żeby sobie poprawić byt i życie. Latami Polacy emigrowali nielegalnie, pracowali na czarno, przebywali bez prawa do stałego pobytu. Bardzo to ciekawe, że teraz tak strasznie niektórych boli, gdy ludzie z krajów biedniejszych, ogarniętych wojną albo politycznie prześladowani chcą znaleźć u nas swoje miejsce do spokojnego i godnego życia.
Oczywiście, powinni mieć możliwość przebywać tutaj legalnie.
Kogo większość woli okaże się już na jesieni A oba wymienione kaczory są siebie warte blehh.
Agnes76 napisał/a:JuliaUK33 napisał/a:Moja corka nie jest dzieckiem muzulmanina,bo jej ojciec jest Chrzescijaninem, wiec nie bredz bzdur to po pierwsze. W zwiazek z muzulmaninem,ktory trwal 2 lata weszlam, gdy moja corka miala 8 lat. To nie ja pisze jak maja zyc Polacy, ale wiekszosc Polakow tobie odpowie to samo "ze nie chce nielegalnych islamistow w Polsce".
Oczywiście, powinni mieć możliwość przebywać tutaj legalnie.Kogo większość woli okaże się już na jesieni
A oba wymienione kaczory są siebie warte blehh.
Oby tusk nie wygral. Zreszta na niego glosuja same dziwologi LGBT i inne tego typu z roznych subkultur punki, metale, feministki i te ostatnio w modzie incele... a I jeszcze zwolennicy aborcji,bezdzietni z wyboru i karierowicze co udaja wielkich panow i panie korpo... wystarczy widziec jaki typ ludzi pojawia sie na przemowieniach tuska, jak wygladaja i co soba reprezentuja
A PIS rzadzi najlepiej w Polsce. Wiele rodzin polskich dzieki ich polityce poprawilo sytuacje finansowa. Ja sama to widze po rodzinie i znajomych. Za czasow PO rodzice mogli sobie pozwolic jechac tylko na wies do dziadkow. Teraz Pis rzadzi, a moje siostry prawie codziennie gdzies jezdza z dziecmi. Pis jedynie co zle robilo to ich dzialania w czasach srovida, ale maja ten plus, ze nie wprowadzili przymusu szczepien na srovida,tak jak PO darlo mordy z mownicy "zeby ograniczac prawa niezaszczepionym" gdyby tusk rzadzil to by polowa Polakow siedziala za kratkami za nieprzyjecie tego syfu, kaze drzec mordy lempartowych i joasiek "moje cialo moj wybor" ale jak chodzilo o scepionki to juz nie bylo "moje cialo moj wybor". Dzieki pis nie mamy atakow terrorystycznych I nielegalnych islamistow-tusk by ich przyjal wszystkich jak leci po kolei tysiace spod Bialorusi... wszystko sprzedal by Niemcom.... wogole jakim cudem on jeszcze chodzi na wolnosci. Jak tusk wygra to jest po Polsce. Bedzie tylko coraz drozej i bieda bez zadnych zasilkow ani pomocy,bo on wszystko zlikwiduje,zeby miec dla siebie i swoich mafii,bo zasilki 500 plus PIS ma z lewych pieniedzy tuska, a nie z waszych podatkow. Jak wyszly wszystkie afery to zabezpieczyli miliardy zlotych i z tego zaczeli rozdawac ludziom-wasze podatki to jest niewielki % z tego co idzie na rodziny.
Misinx napisał/a:JuliaUK33 napisał/a:Lepiej zeby PiS rzadzilo niz tusk
Nie mam rodziny z Pis... I gdzie masz teraz komune? Za czasow komuny bylo inaczej np dostawalo sie karteczki na zakupy, bo towaru brakowalo. Teraz masz w nadmiarze wszystkiego. Nie bylo tyle zasilkow i pomocy co teraz. Wyplaty tez byly mniejsze. Bylo ogolnie inaczej... dlatego pytam co widzisz komunistycznego w tych czasach? PO jak bedzie rzadzic to bedzie duzo gorzej niz za komuny
Za czasów komuny też nie było zawsze karteczek na zakupy i nie zawsze brakowało towaru. Biorąc pod uwagę szybkość z jaką PiS nas zadłuża i rozpieprza kasę na lewo i prawo, to tylko patrzeć jak i u nas skończy się np. tym co było w Grecji.
Gdzie ja widzę komunę ? Komuna przejawia się tym, że jedna partia jak mafia przejmuje państwo. Mamy już partyjną prokuraturę, partyjną telewizję "publiczną", partyjny Trybunał Konstytucyjny, partyjne Spółki Skarbu Państwa, które doją nas jak partia każe, partyjna jest już Policja, partyjne są już służby. Od czasu PRLu nigdy nie było takiej sytuacji, żeby jakaś klika zagarnęła taką władzę. Nawet PO nie miało takiej władzy nigdy. Wydaje Ci się, że to dobrze ? To nigdy nie jest dobre dla żadnego państwa. Tak samo było w PRLu. Wiadomości w TVP ogląda się jak "Dziennik telewizyjny". Ile afer związanych z władzą przez te wykryli dziennikarze telewizji publicznej ? Zero.
Za PO nie było tyle pomocy i zasiłków co teraz ? Wypłaty były mniejsze ? Owszem, ale zobacz sobie też jakie były ceny. Ile kosztował chleb, bułki, paliwo. Jaka była siła nabywcza pieniądza. Ze te całe "zasiłki" przyjdzie nam wszystkim zapłacić. Nawet Morawiecki sam kiedyś "palnął", że 500+ jest na kredyt. PiS ukrywa faktyczny stan zadłużenia państwa zapisując część wydatków poza budżetem. Ale to jest zwykła sztuczka księgowa, ale te wydatki są realne. Rządzą nami nieodpowiedzialni idioci, którzy mają podejście "po nas choćby potop".
A PIS rzadzi najlepiej w Polsce. Wiele rodzin polskich dzieki ich polityce poprawilo sytuacje finansowa. Ja sama to widze po rodzinie i znajomych. Za czasow PO rodzice mogli sobie pozwolic jechac tylko na wies do dziadkow. Teraz Pis rzadzi, a moje siostry prawie codziennie gdzies jezdza z dziecmi. Pis jedynie co zle robilo to ich dzialania w czasach srovida, ale maja ten plus, ze nie wprowadzili przymusu szczepien na srovida,tak jak PO darlo mordy z mownicy "zeby ograniczac prawa niezaszczepionym" gdyby tusk rzadzil to by polowa Polakow siedziala za kratkami za nieprzyjecie tego syfu, kaze drzec mordy lempartowych i joasiek "moje cialo moj wybor" ale jak chodzilo o scepionki to juz nie bylo "moje cialo moj wybor". Dzieki pis nie mamy atakow terrorystycznych I nielegalnych islamistow-tusk by ich przyjal wszystkich jak leci po kolei tysiace spod Bialorusi... wszystko sprzedal by Niemcom.... wogole jakim cudem on jeszcze chodzi na wolnosci. Jak tusk wygra to jest po Polsce. Bedzie tylko coraz drozej i bieda bez zadnych zasilkow ani pomocy,bo on wszystko zlikwiduje,zeby miec dla siebie i swoich mafii,bo zasilki 500 plus PIS ma z lewych pieniedzy tuska, a nie z waszych podatkow. Jak wyszly wszystkie afery to zabezpieczyli miliardy zlotych i z tego zaczeli rozdawac ludziom-wasze podatki to jest niewielki % z tego co idzie na rodziny.
Nie wiem w jakim ty świecie żyjesz, ale oczy krwawią od czytania.
38 2023-08-09 16:17:01 Ostatnio edytowany przez Agnes76 (2023-08-09 16:17:43)
Oby tusk nie wygral. Zreszta na niego glosuja same dziwologi LGBT i inne tego typu z roznych subkultur punki, metale, feministki i te ostatnio w modzie incele... a I jeszcze zwolennicy aborcji,bezdzietni z wyboru i karierowicze co udaja wielkich panow i panie korpo... wystarczy widziec jaki typ ludzi pojawia sie na przemowieniach tuska, jak wygladaja i co soba reprezentuja
Nic dziwnego, że osoba żyjąca z zasiłku i żerująca na państwie jest wyznawczynią PiSu. U nas też tacy najbardziej ich popierają.
Najlepiej poprawiła się sytuacja leniwych dzieciorobów. Tacy teraz mają najlepiej, tylko skąd są pieniądze, które dostają? Czy kaczyński albo Morawiecki płaci im ze swoich majątków? Oczywiście daje im to co zabierze ludziom pracowitym przy okazji nabijając sobie portfele.
Zabrali bogatym, obiecali biednym, a rozdali swoim. Takie to Janosiki
JuliaUK33 napisał/a:Oby tusk nie wygral. Zreszta na niego glosuja same dziwologi LGBT i inne tego typu z roznych subkultur punki, metale, feministki i te ostatnio w modzie incele... a I jeszcze zwolennicy aborcji,bezdzietni z wyboru i karierowicze co udaja wielkich panow i panie korpo... wystarczy widziec jaki typ ludzi pojawia sie na przemowieniach tuska, jak wygladaja i co soba reprezentuja
Nic dziwnego, że osoba żyjąca z zasiłku i żerująca na państwie jest wyznawczynią PiSu. U nas też tacy najbardziej ich popierają.
Najlepiej poprawiła się sytuacja leniwych dzieciorobów. Tacy teraz mają najlepiej, tylko skąd są pieniądze, które dostają? Czy kaczyński albo Morawiecki płaci im ze swoich majątków? Oczywiście daje im to co zabierze ludziom pracowitym przy okazji nabijając sobie portfele.Zabrali bogatym, obiecali biednym, a rozdali swoim. Takie to Janosiki
Po pierwsze nawet nie wiesz co oznacza slowo "wyznawca" . Sytuacja poprawila sie wielu osobom w Polsce. Jedynie mafijni zlodzieje,ktorym PIS zabral lewe pieniadze i zaczal rozdawac z tego zasilki dla rodzin sie to nie podoba-oni nie moga spac po nocach, ze zamiast korzystac ze zlodziejskich pieniedzy to ich lewa kasa idzie na rodziny. Nie rozdali swoim, bo z 500 plus i innych zasilkow korzystaja tez rodziny popierajace inne partie polityczne,wiec czemu bredzisz,ze rozdaja swoim skoro nawet ci co popieraja tuska biora 500 plus i dodatkowe emerytury?
Jedynie mafijni zlodzieje,ktorym PIS zabral lewe pieniadze i zaczal rozdawac z tego zasilki dla rodzin
Nie ma czegoś takiego. PiS nie dokonał ŻADNYCH znaczących konfiskat. Po prostu dojebał podatkami i to tylko NAJMNIEJSZYM FIRMOM, bo z korporacjonizmem nie walczy. Dlatego mamy największą skalę upadłości w historii Polski.
41 2023-08-09 20:08:26 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2023-08-09 20:10:00)
Jedynie mafijni zlodzieje,ktorym PIS zabral lewe pieniadze i zaczal rozdawac z tego zasilki dla rodzin
Nie ma czegoś takiego. PiS nie dokonał ŻADNYCH znaczących konfiskat. Po prostu dojebał podatkami i to tylko NAJMNIEJSZYM FIRMOM, bo z korporacjonizmem nie walczy. Dlatego mamy największą skalę upadłości w historii Polski.
Jest cos takiego. A podatki dostali wlasnie rowniez te bogate firmy. Kolejna glupia konfederacja chce likwidowac 15 podatkow. To ciekawe skad wezma pieniadze na wojsko,sluzbe zdrowia, edukacje, kulture,ochrone srodowiska itd. Podatki nie moga byc likwidowane, bo z podatkow sa te powyzej wymienione rzeczy. No chyba,ze oni chca placic z wlasnych kieszeni,skoro zlikwiduja podatki. Dobrze powiedzieli "ze konfederacja to sa chlopcy w spodenkach " jeszcze wymyslili po 400 zl za leczenie oderwani od rzeczywistosci niech sie sami lecza za tyle. Chcialam glosowac na konfe za ich poglady w czasach srovida, ale teraz widze,ze oni nie maja pojecia o niczym
Najwieksza skala upadlosci jest tylko w twojej glowie, do Polski przyjezdza mieszkac i pracowac coraz wiecej osob z zachodu
43 2023-08-09 23:45:48 Ostatnio edytowany przez Ewika99 (2023-08-09 23:48:01)
JuliaUK33 napisał/a:Oby tusk nie wygral. Zreszta na niego glosuja same dziwologi LGBT i inne tego typu z roznych subkultur punki, metale, feministki i te ostatnio w modzie incele... a I jeszcze zwolennicy aborcji,bezdzietni z wyboru i karierowicze co udaja wielkich panow i panie korpo... wystarczy widziec jaki typ ludzi pojawia sie na przemowieniach tuska, jak wygladaja i co soba reprezentuja
Najlepiej poprawiła się sytuacja leniwych dzieciorobów. Tacy teraz mają najlepiej, tylko skąd są pieniądze, które dostają? Czy kaczyński albo Morawiecki płaci im ze swoich majątków? Oczywiście daje im to co zabierze ludziom pracowitym przy okazji nabijając sobie portfele.Zabrali bogatym, obiecali biednym, a rozdali swoim. Takie to Janosiki
Nie popieram rozdawnictwa , nigdy też nie głosowałam na PIS (na PO zresztą też nie i raczej się to nie zmieni), ALE po Twoim wpisie pomyślałam o swoim otoczeniu, kto faktycznie bierze 500+, a kto na to narzeka, kto na to pracuje, itd. i z ręką na sercu stwierdzam, że nie znam osoby, która by żyła z 500+.. Wszyscy, którzy to świadczenie biorą pracują. Niektórzy na czarno, ale jednak. Narzeka na to świadczenie moja bratowa, która pomimo 50 lat, nie ma przepracowanego nawet 1 dnia. Nawet Krusu nie płaci, przepisali na syna pole, gdy był mały, by uniknąć płacenia składek. Ale ile ona ma do powiedzenia o tym swiadczeniu: że rozdawnictwo, że z podatków, ho ho... Tyle że nawet grosza do tego nie dołożyła. Druga, która narzeka, to jej koleżanka. W tym samym wieku. Tyle że ona nie narzeka na 500+, tylko na to, że to jest mało. Miała 6 dzieci w jednym pokoju. Teraz ma wszystkie dorosłe dzieci i do pracy się nie kwapi pójść, tylko narzeka, że ciągle pieniędzy nie ma, bo na gospodarce a to jej sarny maliny zjadły, a to dziki zryly, itd. Znam oczywiście też takich, którzy pracą się nie hańbią zbytnio, tak od czasu do czasu, by na własne potrzeby starczyło. No ale oni chociaż dzieci nie mają. A ci, którzy mają dzieci i pobierają 500+, wszyscy pracują. Nie wypowiadam się za wszystkich Polaków, bo sytuacje są różne i pewnie takich pasożytów nie brakuje, ale uważam jednak, że to narzekanie na biorących 500+ jest przesadzone zdecydowanie.
Jack Sparrow napisał/a:Jedynie mafijni zlodzieje,ktorym PIS zabral lewe pieniadze i zaczal rozdawac z tego zasilki dla rodzin
Najwieksza skala upadlosci jest tylko w twojej glowie, do Polski przyjezdza mieszkac i pracowac coraz wiecej osob z zachodu
Kierowani przez swoje korporacje, które dzięki kolejnym spec ustawom PiS nie płacą podatków albo mają wręcz płacone w milionach Euro jak np Mercedes, który dostanie dofinansowanie wysokości 18mln Euro. Z innymi firmami jest podobnie. PiS chwali się inwestycjami, ale przemilcza ile do nich dokłada. Z 18 gigantów z Niemiec to tylko 4 zapłaciły jakikolwiek podatek. Z tym, że Volkswagen Motor Polska zapłacił - uwaga, proszę o werble - 0,003% tego co zarobił (ok 1,5mln złoty podatku odprowadził). A w tym samym czasie dostał od PiS ok 200x tyle.
Jak za PO staliśmy się eksporterem, tak za PiS staliśmy się znowu importerem, Korporacyjnym El Dorado.
Już nie mówię o naszym wielomiliardowym długu w Korei Południowej. Z tego co jakiś czas temu czytałem, to tyle kredytów tam zaciągnęliśmy, że musieli zmienić prawo, bo ichnie banki nie były zdolne udźwignąć takich kwot pożyczek. Mowa tu o niemal 100 (słownie STU) MILIARDACH.
Ale pewnie. PiS taki zajebisty.
JuliaUK33 napisał/a:Jack Sparrow napisał/a:Nie ma czegoś takiego. PiS nie dokonał ŻADNYCH znaczących konfiskat. Po prostu dojebał podatkami i to tylko NAJMNIEJSZYM FIRMOM, bo z korporacjonizmem nie walczy. Dlatego mamy największą skalę upadłości w historii Polski.
Kierowani przez swoje korporacje, które dzięki kolejnym spec ustawom PiS nie płacą podatków albo mają wręcz płacone w milionach Euro jak np Mercedes, który dostanie dofinansowanie wysokości 18mln Euro. Z innymi firmami jest podobnie. PiS chwali się inwestycjami, ale przemilcza ile do nich dokłada. Z 18 gigantów z Niemiec to tylko 4 zapłaciły jakikolwiek podatek. Z tym, że Volkswagen Motor Polska zapłacił - uwaga, proszę o werble - 0,003% tego co zarobił (ok 1,5mln złoty podatku odprowadził). A w tym samym czasie dostał od PiS ok 200x tyle.
Jak za PO staliśmy się eksporterem, tak za PiS staliśmy się znowu importerem, Korporacyjnym El Dorado.
Już nie mówię o naszym wielomiliardowym długu w Korei Południowej. Z tego co jakiś czas temu czytałem, to tyle kredytów tam zaciągnęliśmy, że musieli zmienić prawo, bo ichnie banki nie były zdolne udźwignąć takich kwot pożyczek. Mowa tu o niemal 100 (słownie STU) MILIARDACH.
Za PO to jedyny esporter to byl tusk jak esportowal wszystko co polskie do Niemiec. O dlug sie nie martw bezpieczenstwo kraju powinno byc najwazniejsze, z PO i konfy celowo bredza o dlugu, bo wiedza, ze gdyby Pis nie kupil od Korei uzbrojenia to kraj nie bylby wzmocniony militarnie.
Tylko te zakupy to wzmacniają nas na papierze jedynie, a w wielu miejscach to krok w tył w porównaniu do tego, co sami jesteśmy w stanie wyprodukować.
Jack Sparrow napisał/a:JuliaUK33 napisał/a:Najwieksza skala upadlosci jest tylko w twojej glowie, do Polski przyjezdza mieszkac i pracowac coraz wiecej osob z zachodu
Za PO to jedyny esporter to byl tusk jak esportowal wszystko co polskie do Niemiec. O dlug sie nie martw bezpieczenstwo kraju powinno byc najwazniejsze, z PO i konfy celowo bredza o dlugu, bo wiedza, ze gdyby Pis nie kupil od Korei uzbrojenia to kraj nie bylby wzmocniony militarnie.
Na eksporcie się zarabia, a za import płaci. Rozumiesz różnicę ??? Nie rozumiesz. Jesteś manetalnie jednym z tych, którym się wydaje, że "pieniądze rosną na drzewie". O tym, że Polska się zadłuża w niekontrolowany sposób zwracał uwagę także NIK. Cieszysz się, że PiS kupuje uzbrojenie w Korei ? No to poczytaj jaki to ma wpływ na kondycję naszego rodzimego przemysłu obronnego. Kupujemy w Korei sprzęt, który jest gorszy od naszych polskich "Krabów". Kupujemy samoloty FA-50, które nie mają praktycznie żadnej wartości bojowej. A polskie zakłady zbrojeniowe tracą kontrakty, które też kiedyś jeszcze PiS ogłaszał jako sukces, jak przykładowo kontrakt na modernizację Leopardów, na modernizację T-72.
Misinx wszystko jest trafne poza FA-50. To jednak samolot szkolny przede wszystkim, który zastępuje przestarzałe Iskry. To, że walą frazesami o bojowych to niczego nie zmienia. To jest celowanie w takie właśnie Juleczki.
JuliaUK33 napisał/a:Jack Sparrow napisał/a:Kierowani przez swoje korporacje, które dzięki kolejnym spec ustawom PiS nie płacą podatków albo mają wręcz płacone w milionach Euro jak np Mercedes, który dostanie dofinansowanie wysokości 18mln Euro. Z innymi firmami jest podobnie. PiS chwali się inwestycjami, ale przemilcza ile do nich dokłada. Z 18 gigantów z Niemiec to tylko 4 zapłaciły jakikolwiek podatek. Z tym, że Volkswagen Motor Polska zapłacił - uwaga, proszę o werble - 0,003% tego co zarobił (ok 1,5mln złoty podatku odprowadził). A w tym samym czasie dostał od PiS ok 200x tyle.
Na eksporcie się zarabia, a za import płaci. Rozumiesz różnicę ??? Nie rozumiesz. Jesteś manetalnie jednym z tych, którym się wydaje, że "pieniądze rosną na drzewie". O tym, że Polska się zadłuża w niekontrolowany sposób zwracał uwagę także NIK. Cieszysz się, że PiS kupuje uzbrojenie w Korei ? No to poczytaj jaki to ma wpływ na kondycję naszego rodzimego przemysłu obronnego. Kupujemy w Korei sprzęt, który jest gorszy od naszych polskich "Krabów". Kupujemy samoloty FA-50, które nie mają praktycznie żadnej wartości bojowej. A polskie zakłady zbrojeniowe tracą kontrakty, które też kiedyś jeszcze PiS ogłaszał jako sukces, jak przykładowo kontrakt na modernizację Leopardów, na modernizację T-72.
Wiem co to export i import. To byla aluzja do tego ile tusk sprzedawal Niemcom, jezeli znow bedzie rzadzil to sprzeda wszystko i wszystkich oby tylko miec korzysci wylacznie dla siebie, bo jego narod polski nie interesuje. Co do wojska to akurat za czasow PO likwidowano jednostki wojskowe, tusk by tak cale wojsko rozbroil, ze gdyby wybuchla wojna to by w polskim wojsku kamieni i kijow uzywali do walki.
50 2023-08-10 10:33:52 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2023-08-10 10:35:33)
Po co w ogóle dyskutować z tym pisiorowym trollem pozbawionym umiejętności krytycznego myślenia? Oni tutaj tylko klepią durną pisiorową propagandę dla tępaków.
Po w ogóle dyskutować z tym pisiorowym trollem pozbawionym umiejętności krytycznego myślenia? Oni tutaj tylko klepią durną pisiorową propagandę dla tępaków.
Nie jestem trollem. Propaganda dla tepakow to jest dla wyborcow PO i konfederacji
Program wyborczy lewicy
-Legalna aborcja. Bez Kompromisów" - Lewica mówi TAK!
wsparcie dla osób LGBT
współpraca – polityka klimatyczna
wspólnota – wsparcie dla rodzin
wolność – równe prawa.
Jak oni pisza o rownych prawach to oni maja tylko na mysli rowne prawa dla swoich pogladow. Oni nie dadza rownych praw osobom, ktore sa np przeciwne aborcji na zyczenie, bo to nie jest zgodne z ich polityka. U nich rownoprawnosc jest jednostronna.
A konfederacja swoim pomyslem likwidowania podatkow i rozdawaniem 400 zl kazdemu na leczenie udowodnila, ze zasilki nie sa z waszych podatkow, bo jezeli zlikwiduja podatki to skad wezma kase na 400 zl dla kazdego. To oni sami udowodnili kazdemu, ze jednak bez podatkow mozna prowadzic rozdawnictwo.
54 2023-08-10 11:13:20 Ostatnio edytowany przez Misinx (2023-08-10 11:19:20)
Misinx napisał/a:JuliaUK33 napisał/a:Za PO to jedyny esporter to byl tusk jak esportowal wszystko co polskie do Niemiec. O dlug sie nie martw bezpieczenstwo kraju powinno byc najwazniejsze, z PO i konfy celowo bredza o dlugu, bo wiedza, ze gdyby Pis nie kupil od Korei uzbrojenia to kraj nie bylby wzmocniony militarnie.
Wiem co to export i import. To byla aluzja do tego ile tusk sprzedawal Niemcom, jezeli znow bedzie rzadzil to sprzeda wszystko i wszystkich oby tylko miec korzysci wylacznie dla siebie, bo jego narod polski nie interesuje. Co do wojska to akurat za czasow PO likwidowano jednostki wojskowe, tusk by tak cale wojsko rozbroil, ze gdyby wybuchla wojna to by w polskim wojsku kamieni i kijow uzywali do walki.
Za czasów PO likwidowano jednostki wojskowe, ponieważ to podlegało wieloletniemu programowi resktrukturyzacji Sił Zbrojnych. Program był przyjęty przez Sejm za czasu rządów AWS. Za tym programem głosował m.in. poseł Kaczyński, a Tuska w ogóle nie było wtedy w Sejmie. Nie istniało jeszcze wtedy PO, ani PiS. Jeszcze nie byliśmy wtedy w NATO i aby się tam dostać musieliśmy reformować armię, ponieważ organizacyjnie tkwiła jeszcze w Układzie Warszawskim. To nie za czasów PiS nasza armia dorobiła się Rosomaków, F-16, Leopardów. Jednostkę GROM tworzył Petelicki, który gdyby dzisiaj żył, to podlegałby ustawie dezubekizacyjnej i pewnie już by nie był generałem.
Możesz napisać co takiego sprzedał Niemcom Tusk ?
A konfederacja swoim pomyslem likwidowania podatkow i rozdawaniem 400 zl kazdemu na leczenie udowodnila, ze zasilki nie sa z waszych podatkow, bo jezeli zlikwiduja podatki to skad wezma kase na 400 zl dla kazdego. To oni sami udowodnili kazdemu, ze jednak bez podatkow mozna prowadzic rozdawnictwo.
Pomysły konfederacji są tak durne, że szkoda o nich w ogóle dyskutować ? 400 zł na leczenie ? Z czego się można wyleczyć za 400 zł ?
JuliaUK33 napisał/a:Misinx napisał/a:Na eksporcie się zarabia, a za import płaci. Rozumiesz różnicę ??? Nie rozumiesz. Jesteś manetalnie jednym z tych, którym się wydaje, że "pieniądze rosną na drzewie". O tym, że Polska się zadłuża w niekontrolowany sposób zwracał uwagę także NIK. Cieszysz się, że PiS kupuje uzbrojenie w Korei ? No to poczytaj jaki to ma wpływ na kondycję naszego rodzimego przemysłu obronnego. Kupujemy w Korei sprzęt, który jest gorszy od naszych polskich "Krabów". Kupujemy samoloty FA-50, które nie mają praktycznie żadnej wartości bojowej. A polskie zakłady zbrojeniowe tracą kontrakty, które też kiedyś jeszcze PiS ogłaszał jako sukces, jak przykładowo kontrakt na modernizację Leopardów, na modernizację T-72.
Za czasów PO likwidowano jednostki wojskowe, ponieważ to podlegało wieloletniemu programowi resktrukturyzacji Sił Zbrojnych. Program był przyjęty przez Sejm za czasu rządów AWS. Za tym programem głosował m.in. poseł Kaczyński, a Tuska w ogóle nie było wtedy w Sejmie. Nie istniało jeszcze wtedy PO, ani PiS. Jeszcze nie byliśmy wtedy w NATO i aby się tam dostać musieliśmy reformować armię, ponieważ organizacyjnie tkwiła jeszcze w Układzie Warszawskim. To nie za czasów PiS nasza armia dorobiła się Rosomaków, F-16, Leopardów. Jednostkę GROM tworzył Petelicki, który gdyby dzisiaj żył, to podlegałby ustawie dezubekizacyjnej i pewnie już by nie był generałem.
JuliaUK33 napisał/a:A konfederacja swoim pomyslem likwidowania podatkow i rozdawaniem 400 zl kazdemu na leczenie udowodnila, ze zasilki nie sa z waszych podatkow, bo jezeli zlikwiduja podatki to skad wezma kase na 400 zl dla kazdego. To oni sami udowodnili kazdemu, ze jednak bez podatkow mozna prowadzic rozdawnictwo.
Pomysły konfederacji są tak durne, że szkoda o nich w ogóle dyskutować ? 400 zł na leczenie ? Z czego się można wyleczyć za 400 zł ?
Bzdury znowu wymyslasz tusk likwidowal polska armie,bo mial interesy z Rosja i Niemcami. Gdyby znow wygral wybory to znow by zaczal wszystko likwidowac. Kazdy wie,ze im bardziej uzbrojone wojsko im wiecej jednostek tym wieksza przeszkoda dla wroga. Przypomnij sobie co tusk robil z putinem w sprawie systemu antyrakietowego w Polsce. Co do konfy to ich zasilek 400 zl na leczenie by sprawil, ze ludzie nie leczyli by sie u lekarza tylko u wiejskiej baby ziolkami
To co tusk sprzedal za jego rzadow:
Według różnych danych może być to przynajmniej 58 mld złotych.
W 2008-2014 władze naszego kraju dokonały wyprzedaży majątku należącego do Skarbu Państwa (m.in. banki, kopalnie czy zakłady produkcyjne) za łączną kwotę 58,615 mld zł.
Na co poszły pieniądze z tej rabunkowej wyprzedaży? Bynajmniej nie na budowę dróg czy innej infrastruktury - PO spłacało zobowiązania kredytowe, które samo zaciągnęło.
1 - PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.: sprzedaż 17 proc. akcji za 6 mld 543 mln zł
2 - Jastrzębska Spółka Węglowa: sprzedaż 33,1 proc. akcji za 4 mld 830 mln zł
3 - Bank PKO BP S.A.: sprzedaż 9,62 proc. akcji za 3 mld 943 mln zł
4 - Energa S.A.: sprzedaż 34,18 proc. akcji za 2 mld 800 mln zł
5 - KGHM S.A.: sprzedaż 10 proc. akcji za 2 mld zł
6 - PKP Cargo S.A.: sprzedaż 48,29 proc. akcji za 1 mld 420 mln zł
7 - Bank Gospodarki Żywnościowej S.A.: sprzedaż 37,49 proc. akcji za 1 mld 97 mln zł
8 - Zespół Elektrowni "Pątnów-Adamów-Konin" S.A.: sprzedaż 50 proc. akcji za 681,5 mln zł
9 - Zakłady Azotowe w Tarnowie-Mościcach S.A.: sprzedaż 12,13 proc. akcji za 625,5 mln zł
10 - Ciech S.A.: sprzedaż 37,90 proc. akcji za 619,1 mln zł
Misinx napisał/a:JuliaUK33 napisał/a:Wiem co to export i import. To byla aluzja do tego ile tusk sprzedawal Niemcom, jezeli znow bedzie rzadzil to sprzeda wszystko i wszystkich oby tylko miec korzysci wylacznie dla siebie, bo jego narod polski nie interesuje. Co do wojska to akurat za czasow PO likwidowano jednostki wojskowe, tusk by tak cale wojsko rozbroil, ze gdyby wybuchla wojna to by w polskim wojsku kamieni i kijow uzywali do walki.
JuliaUK33 napisał/a:A konfederacja swoim pomyslem likwidowania podatkow i rozdawaniem 400 zl kazdemu na leczenie udowodnila, ze zasilki nie sa z waszych podatkow, bo jezeli zlikwiduja podatki to skad wezma kase na 400 zl dla kazdego. To oni sami udowodnili kazdemu, ze jednak bez podatkow mozna prowadzic rozdawnictwo.
Bzdury znowu wymyslasz tusk likwidowal polska armie,bo mial interesy z Rosja i Niemcami. Gdyby znow wygral wybory to znow by zaczal wszystko likwidowac. Kazdy wie,ze im bardziej uzbrojone wojsko im wiecej jednostek tym wieksza przeszkoda dla wroga. Przypomnij sobie co tusk robil z putinem w sprawie systemu antyrakietowego w Polsce. Co do konfy to ich zasilek 400 zl na leczenie by sprawil, ze ludzie nie leczyli by sie u lekarza tylko u wiejskiej baby ziolkami
Ok. Widzę, że operujesz wiedzą z TVP
Dyskusja z Tobą nie ma sensu.
To co tusk sprzedal za jego rzadow:
Według różnych danych może być to przynajmniej 58 mld złotych.W 2008-2014 władze naszego kraju dokonały wyprzedaży majątku należącego do Skarbu Państwa (m.in. banki, kopalnie czy zakłady produkcyjne) za łączną kwotę 58,615 mld zł.
Na co poszły pieniądze z tej rabunkowej wyprzedaży? Bynajmniej nie na budowę dróg czy innej infrastruktury - PO spłacało zobowiązania kredytowe, które samo zaciągnęło.
1 - PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.: sprzedaż 17 proc. akcji za 6 mld 543 mln zł
7 - Bank Gospodarki Żywnościowej S.A.: sprzedaż 37,49 proc. akcji za 1 mld 97 mln zł
8 - Zespół Elektrowni "Pątnów-Adamów-Konin" S.A.: sprzedaż 50 proc. akcji za 681,5 mln zł
9 - Zakłady Azotowe w Tarnowie-Mościcach S.A.: sprzedaż 12,13 proc. akcji za 625,5 mln zł
Ja Cię zapytałem co Tusk sprzedał Niemcom ,a Ty mi o sprzedaży akcji
59 2023-08-10 14:18:36 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2023-08-10 14:20:37)
JuliaUK33 napisał/a:To co tusk sprzedal za jego rzadow:
Według różnych danych może być to przynajmniej 58 mld złotych.W 2008-2014 władze naszego kraju dokonały wyprzedaży majątku należącego do Skarbu Państwa (m.in. banki, kopalnie czy zakłady produkcyjne) za łączną kwotę 58,615 mld zł.
Ja Cię zapytałem co Tusk sprzedał Niemcom
,a Ty mi o sprzedaży akcji
To wlasnie tusk sprzedal, za jego rzadow to sprzedawano. Niech nigdy wiecej nie dojdzie do wladzy. Jak sie ciesze,ze nie rzadzilo w czasach srovida, bo by wyszczepili wszystkich obowiazkowo. A wlasnie czemu PO drze mordy "moje cialo moj wybor" jezeli chodzi o aborcje na zyczenie a nie drze sie "moje cialo moj wybor" jezeli chodzilo o szczepionki na srovida, tylko darlo jadaczki z mownicy sejmowej "ze ma rzad PIS zrobic obowiazek szczepien "? Na kazdym kroku widac u nich hipokryzje
JuliaUK33 napisał/a:(…)
A nie mówiłam :-D ;-)
Naprawdę doceniam trolle, które są bardziej sophisticated, potrafią tekst ubrać w słowa i nadać mu nieoczywisty kontekst, posiadają nieco szersza perspektywę, mają sporą wiedzę, bo nawet jak się nie zgadzam z tym, co piszą, to miło poczytać.
Misinx napisał/a:JuliaUK33 napisał/a:(…)
A nie mówiłam :-D ;-)
Naprawdę doceniam trolle, które są bardziej sophisticated, potrafią tekst ubrać w słowa i nadać mu nieoczywisty kontekst, posiadają nieco szersza perspektywę, mają sporą wiedzę, bo nawet jak się nie zgadzam z tym, co piszą, to miło poczytać.
Mozecie sobie hejtowac na PIS ile chcecie. Kazdy pamieta klamstwa i oszustwa tuska za jego rzadow. Najlepsze to bylo jak on twierdzil "ze obnizy wiek emerytalny kobietom" tak sie menda wypowiadala przed wyborami, a jak wygral to podwyzszyl wiek emerytalny dla kobiet. W wielu innych sprawach tez nie dotrzymal slowa. Jemu tylko chodzi o wladze jak on bredzi o babciowym zasilku to wogole go na powaznie nikt normalny nie bierze. W sprawie 500 plus 50 razy zdanie zmienial. Niech jedzie do Brukseli do ktorej mial nigdy nie pojechac
. Najlepsze to bylo jak on twierdzil "ze obnizy wiek emerytalny kobietom" tak sie menda wypowiadala przed wyborami, a jak wygral to podwyzszyl wiek emerytalny dla kobiet.
I bardzo dobrze zrobił. Generalnie powinno się zrównać, a patrząc tylko na liczby, to kobiety powinny mieć późniejszą emeryturę.
63 2023-08-11 16:13:43 Ostatnio edytowany przez JuliaUK33 (2023-08-11 16:14:11)
. Najlepsze to bylo jak on twierdzil "ze obnizy wiek emerytalny kobietom" tak sie menda wypowiadala przed wyborami, a jak wygral to podwyzszyl wiek emerytalny dla kobiet.
I bardzo dobrze zrobił. Generalnie powinno się zrównać, a patrząc tylko na liczby, to kobiety powinny mieć późniejszą emeryturę.
No i dlatego tez m in przegral wybory z PIS i teraz zapewne tez przegra... takze to nawet bardzo dobry pomysl niech podniesie kazdemu wiek emerytalny do stu lat,a napewno wygra
I tak, i nie. Są tacy, którzy powinni iść wcześniej na emeryturę, a są tacy, który mogą dłużej pracować. Każdy niech sobie sam wypracuje emeryturę.
Najbardziej dokuczliwe jest to, że młodzi ludzie nie mogą sobie wypracować mieszkania bez kredytów, niezależnie od tego, to aktualnie sprawuje władzę.
Jack Sparrow napisał/a:. Najlepsze to bylo jak on twierdzil "ze obnizy wiek emerytalny kobietom" tak sie menda wypowiadala przed wyborami, a jak wygral to podwyzszyl wiek emerytalny dla kobiet.
I tak, i nie. Są tacy, którzy powinni iść wcześniej na emeryturę, a są tacy, który mogą dłużej pracować. Każdy niech sobie sam wypracuje emeryturę.
Najbardziej dokuczliwe jest to, że młodzi ludzie nie mogą sobie wypracować mieszkania bez kredytów, niezależnie od tego, to aktualnie sprawuje władzę.
Nie sama praca zyje czlowiek. A na emeryture wczesniejsza to niektorzy sa wrecz zmuszeni pojsc