Hej. Byłam na badaniach i wyszło, że mam w dolnej normie żelazo i kwas foliowy, więc lekarz rodzinna przepisała mi Tardyferon Fol na 3 miesiące.
Problem w tym, że na opakowaniu jest napisane, żeby brać lek "przed lub w trakcie posiłków". Dużo czytam o żelazie i wyczytałam, że żelazo najlepiej wchłania się rano na czczo oraz trzeba odczekać min. 1/2 godziny od wypicia kawy, herbaty i innych produktów utrudniających wchłanianie żelazo (1/2 godziny przed wzięciem żelaza oraz 1/2 godziny po wzięciu żelaza). Gdzieś wyczytałam, że 30 minut przed pierwszym posiłkiem trzeba wziąć lek z żelazem.
Bardzo nie odpowiada mi pora brania tabletek (rano na czczo), bo lubię jeść nabiał, pić kawę rano do śniadania oraz trudno mi wytrzymać bez jedzenia 30 minut po przebudzeniu(próbowałam przemóc się przez kilka dni). Do tej pory brałam żelazo przed snem, bo odstęp czasu jest dłuższy od posiłków i rano można spokojnie już zjeść i wypić. W ciągu dnia staram się przygotowywać posiłki z produktami zawierającymi żelazo. Chciałabym brać lek przed snem nadal, ale jeśli żelazo się nie wchłonie to bez sensu...
Czy ktoś też brał żelazo przed snem i wskaźnik żelaza/kwasu foliowego się poprawił?