Chciałabym zasięgnąć opini dotyczącej leku divascan.
W poniedziałek byłam na swojej pierwszej wizycie u neurologa z powodu częstych i ostatnio nie ustępujących bólów głowy (cierpię już n nie od 10 lat)
Wcześniej leczyłam się u endokrynologa..
Teraz postanowiłam spróbować leczenia u neurologa. Co prawda dostałam skierowanie na TK głowy i kilka innych badań lecz muszę na nie czekać pół roku.
W międzyczasie muszę zażywać lek Divascan 2 razy dziennie, w razie silnych bóli 2 tabl paracetamolu a ponadto gdyby to nie pomogło recepta na silny lek lecz zapomniałam nazwy.
Szczerze mówiąc było tyle informacji, że troszkę się pogubiłam i stąd mój post. Czy ktoś z was już go stosował? Jakieś skutki uboczne?
2 2017-11-02 11:37:16 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2017-11-02 11:39:42)
Chciałabym zasięgnąć opini dotyczącej leku divascan.
W poniedziałek byłam na swojej pierwszej wizycie u neurologa z powodu częstych i ostatnio nie ustępujących bólów głowy (cierpię już n nie od 10 lat)
Wcześniej leczyłam się u endokrynologa..
Teraz postanowiłam spróbować leczenia u neurologa. Co prawda dostałam skierowanie na TK głowy i kilka innych badań lecz muszę na nie czekać pół roku.
W międzyczasie muszę zażywać lek Divascan 2 razy dziennie, w razie silnych bóli 2 tabl paracetamolu a ponadto gdyby to nie pomogło recepta na silny lek lecz zapomniałam nazwy.
Szczerze mówiąc było tyle informacji, że troszkę się pogubiłam i stąd mój post. Czy ktoś z was już go stosował? Jakieś skutki uboczne?
Stosowałam; kilkukrotnie brałam go przez kilka miesięcy; nie odczułam żadnych skutków ubocznych.
TK to standardowe badanie przy bólach głowy, mające za zadanie wyjaśnienie, czy bóle głowy nie są spowodowane zmianami w OUN a (co pewnie lekarz podejrzewa przepisując Divascan) 'tylko' migreną.
Podejrzewa migreny, ale też będę badana pod kątem tętniaków w głowie, bo niedawno wykryto to u mojej mamy i neurolog stwierdził, że mogę być obciążona genetycznie.
Następna wizyta tak jak pisałam będzie dopiero za pół roku i do tego czasu muszę przyjmować ten lek bez żadnej przerwy? Nawet podczas okresu?
TK jest właśnie badaniem mającym wykluczyć istnienie u Ciebie tętniaków. To, że ma je Twa mama nie jest równoznaczne z tym, że masz je i Ty, na wszelki wypadek jednak TK.
Divascan nie jest lekiem stricte przeciwbólowym, więc stosowanie go doraźnie i/lub przerywanie terapii wbrew zaleceniom lekarza sprawia, że jego zażywanie mija się z celem. Lekarz, tak podejrzewam, napisał w jakich dawkach i jak długo masz go stosować. Proszę, przeczytaj dokładnie ulotkę (jeśli nie kopiłaś jeszcze leku, znajdziesz ją w sieci).