Dorosle dzieci mojego partnera - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Dorosle dzieci mojego partnera

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1

Temat: Dorosle dzieci mojego partnera

Witam!

Z gory przepraszam, ze nie uzywam polskich liter, ale pisze to w pracy i nie moge zmienic czcionki, mieszkam za granica.
8 miesiecy temu poznalam mezczyzne, ktory stracil w swoim zyciu dwie zony. Pierwsza zmarla przy porodzie drugiego syna. Po paru miesiacach zaczal sie spotykac z rozwiedziona kolezanka z pracy, ktora miala syna z pierwszego malzenstwa. Szybko zamieszkali razem i urodzila im sie corka po 3 latach, mieli wtedy po 38 lat i rospiescili ja do granic mozliwosci. Jego druga zona zaczela miec problemy z sercem i w 2004 miala przeszczep serca, ale organizm odrzucal, wiec jej zycie to czesto bylo lozko lub szpital. Wiekszosc rzeczy byla na jego glowie i oczywiscie praca. Ma wlasna firme i zarabia duzo. Zonie w koncu wysiadly nerki i dostala na dodatek Covid i zmarla 2 lata temu. 8 miesiecy po jej smierci odezwala sie do niego dawna kolezanka ze szkoly i omotala troche, facet polknal haczyk, mowi, ze byl wtedy w czarnej dziurze. Kobieta przez rok ostro go wykorzystala, placil za wyjazdy, hotele, restauracje. Zaplacil za jej i jej corek wyjazd na Majorke, ale jemu zabronila jechac. Potem postanowila sie przeprowadzic blizej niego i poprosila go o pozyczke 300 000 SEK na nowe meble i samochod. Nie spisal z nia zadnej umowy, pozyczyl przelewajac kase na jej konto. Ona zaczela go unikac, kombinowac, klamac. W koncu nie chciala go juz prawie spotykac i wtedy napisal jej wiadomosc, zeby oddala mu pieniadze. Ona odpowiedziala, ze to nie byla pozyczka i nic mu nie zwroci. Moim zdaniem skopala juz lezacego czlowieka. Jego corka i pasierb byli bardzo przeciwko jego zwiazkowi i wielokrotnie dali mu to do zrozumienia.
Ja go poznalam 3 miesiace po tym jak jego zwiazek sie zakonczyl i 3 miesiace po tym jak sprzedal dom i kupil apartament, corka mieszkala z nim i czesto przebywal tam jej chlopak. Szybko zauwazylam, ze on czuje sie u mnie dobrze i nie bardzo chce wracac do domu. Po paru tygodniach postanowil nas sobie przedstawic. Ja nalegalam na oficjalny obiad u mnie i oficjalne przedstawienie nas sobie i tak tez sie stalo. Przyszli do mnie i zauwazylam, ze corka bardzo dobrze sie czuje u mnie, zostala do 24.00 i rozmawialysmy o wielu rzeczach. Poszlysmy razem na spacer z jej psem i ona mi sie zalila, ze ojciec byl w zlym zwiazku, ze nie wspieral jej po smierci matki. Powiedziala, ze wszyscy mu wybaczyli ale chca aby ich oficjalnie przeprosil. Obiecalam jej, ze z nim porozmawiam. Zblizal sie dzien ojca i on postanowil zaprosic wszystkie dzieci z ich partnerami i wnukami do restauracji. Postanowilam go namowic, aby tam ich przeprosil i tak tez sie stalo. Opowiedzial mi pozniej, ze poprosil o wybaczenie. Nocowal u mnie w srody i pozniej byl od piatku wieczorem do niedzieli wieczorem, ja rzadko bywalam u niego w domu, ale nigdy nie chcialam tam nocowac, ze wzgledu na jego corke. Kiedy czasami wpadalam do niego zauwazylam, ze corka traktuje go wyniosle, traktuje go gorzej niz wlasnego psa. Traktowala go jak chlopca na posylki i w trybie rozkazujacym mowila "wynies smieci ... wyjdz z psem ... idz do sklepu" ... etc. On jak tylko byl u siebie w domu chodzil zgarbiony, jakby chcial byc niezauwazony.
Zblizaly sie swieta Bozego Narodzenia i postanowil zaprosic wszystkie dzieci i ich partnerow, rowniez pasierba na 23 grudnia na swiateczna impreze. Zaprosil rowniez rodzicow zmarlej drugiej zony. Rowniez mnie. Na tej imprezie zauwazylam, ze corka, pasierb i tesciowa totalnie mnie ignoruja, czulam sie tam zle.
Corka wyprowadzila sie do wlasnego mieszkania gdzie zamieszkala od 1 stycznia tego roku ze swoim chlopakiem. Pomoglismy jej w przeprowadzce. Od tego czasu kontaktuje sie z nim tylko na messenger. Przychodzi za to do jego mieszkania kiedy wie, ze gdzies wyjechalismy. Dodam tez, ze przelal kazdemu z dzieci i pasierbowi po 270 000 SEK tak jakby chcial im wynagrodzic strate matki. Pieniadze przyjeli, ale nikt sie nim nie interesuje. Nikt nie zapyta jak sie czuje, czy wszystko OK. Powiedzialam mu, ze mam wrazenie, ze corka i pasierb najchetniej by chcieli zeby sie zywcem pochowal kolo zmarlej zony. Ze maja chyba zal, ze on zyje. Doszedl do tych samych wnioskow. W styczniu zazadal rozmowy z dziecmi na temat ich zachowania, do dzisiaj nikt z nich nie pokwapil sie spotkac z nim a jest lipiec. Corka wyslala mu za to oskarzycielski mail na 4 strony A4, nazywajac mnie "Pania nr 2" i ze nie byl przy niej jak mnie poznal (ciezko mu bylo byc przy niej przy takim traktowaniu go, a poza tym jej chlopak byl tam prawie zawsze". Zabawila sie panienka w psychologa amatora wylewajac na niego kubel pomyj. Po tym mailu ja usunelam ja ze znajomych na FB, aby dac jej do zrozumienia, ze przeczytalam co napisala.
Kocham tego czlowieka bardzo, jest opiekunczy, traktuje mnie wspaniale, planujemy razem zamieszkac w przyszlym roku, w zasadzie juz razem mieszkamy od poniedzialku do piatku u mnie, a na weekendy u niego. On jest rowniez bezkonfliktowy, taki sam jest do dzieci. On chce dobrze dla wszystkich. Dowiedzielismy sie, ze babcia corki, czyli jego tesciowa jak sie dowiedziala, ze mam byc rowniez na impresie 23 grudnia to powiedziala do wnuczki i wnuka "a co ona tam szuka".
On jest ze mna szczesliwy, ciagle mi powtarza, ze odzyskal sily i wiare w siebie, ze bardzo mnie kocha.
Mnie jednak meczy zachowanie jego corki i pasierba. Jak pierwszy raz mielismy wyjechac razem to ja nalegalam na prywatna kwatere a nie hotel, poniewaz moje zarobki sa duzo nizsze od jego i nie stac mnie na drogie hotele. Powiedzial wtedy "dobrze, moje dzieci sie uciesza, ze stalem sie oszczedniejszy" wtedy mi sie lampka zapalila. Zaraz, zaraz, jego dzieci decyduja o tym na co wydaje swoje ciezko zarobione pieniadze? Powiedzialam mu to i powiedzialam ,ze to jego zycie i jego pieniadze i one nie maja prawa mu dyktowac na co je wyda. Moje dzieci, juz dorosle zaakceptowaly go bez problemu. Sa szczesliwe, bo widza, ze ich matka jest szczesliwa. Dodam, ze ich ojciec zmarl kiedy syn mial 13 a corka 20 lat. Bardzo go lubia i lubia przebywac w jego towarzystwie. Natomiast jego corka zachowuje sie czasami jak psychopatka. Nie spotkalam ani ja ani on jej corki ani pasierba odkad corka wyprowadzila sie z domu. Spotykamy natomiast jego dwoch synow z pierwszego malzenstwa i mamy z nimi coraz lepszy kontakt.
Boje sie zamieszkac z nim, planujemy sprzedac moj dom i jego apartament i kupic cos wspolnie. Boje sie, ze corka nagle sie pojawi i bedzie mieszac miedzy nami. Co z tym wszystkim zrobic, jak to ugryzc?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dorosle dzieci mojego partnera

A dlaczego ta jego córka miała by sie do was wprowadzić?
Ktos jej klucze zamierza dawać?
Facet niech idzie na terapie, i to dobrą, aby nauczyć sie trochę asertywności.

3 Ostatnio edytowany przez wieka (2023-07-05 17:55:44)

Wszystko musi być dobrze przemyślne, bo po was dziedziczą dzieci.

Jak kupicie coś wspólnie, jak partner umrze, będziesz musiała z połowy tego lokum spłacić jego dzieci, albo się do Ciebie wprowadzi jego córka...

Musiałabyś z prawnikiem porozmawiać, jak to wszystko załatwić, żebyś była dobrze zabezpieczona, bo nawet, jeśli wzajemnie zapiszecie sobie w testamencie, to dzieciom należy się zachowek, a to nie są małe pieniądze.

Lepiej by było jakbyście zamieszkali w Twoim domu, a on wynająłby swój apartament.
Zbyt krótko się znacie, na tak poważny krok, jak kupno wspólnego mieszkania.

4

Nie kupujcie wspólnego mieszkania bo będziesz miała problem z jego dziećmi później.

5 Ostatnio edytowany przez 123qwerty123 (2023-07-05 22:12:38)

Podsumujmy. On dobrze zył z dziecmi. Pojawilas sie ty. I nagle jest z nimi pokłocony o pieniądze. Mam wrazenie jakbys to ty chciała na tych pieniądzach połozyć łape. Zauwazylas ze inna kobieta umiala go zmanipulowac i teraz robisz to ty. Sklocenie ojca z dziecmi to dobra droga na to by ich nie uwzglednic w spadku.

6

123qwerty123 napisał/a:

Podsumujmy. On dobrze zył z dziecmi. Pojawilas sie ty. I nagle jest z nimi pokłocony o pieniądze. Mam wrazenie jakbys to ty chciała na tych pieniądzach połozyć łape. Zauwazylas ze inna kobieta umiala go zmanipulowac i teraz robisz to ty. Sklocenie ojca z dziecmi to dobra droga na to by ich nie uwzglednic w spadku.

Nie chce jego pieniedzy. Oboje przeszlismy wiele w zyciu i doceniamy kazda chwile spedzona razem. Nie zyl dobrze z dziecmi wczesniej. Czytaj z uwaga, corka traktowala go gorzej niz swojego psa i to juz zanim ja sie pojawilam.

7

Szeptuch napisał/a:

A dlaczego ta jego córka miała by sie do was wprowadzić?
Ktos jej klucze zamierza dawać?
Facet niech idzie na terapie, i to dobrą, aby nauczyć sie trochę asertywności.

Nie napisalam, ze sie wprowadzi, tylko, ze moze mieszac miedzy nami kiedy sie dowie, ze kupilismy dom razem i razem zyjemy.

8

wieka napisał/a:

Wszystko musi być dobrze przemyślne, bo po was dziedziczą dzieci.

Jak kupicie coś wspólnie, jak partner umrze, będziesz musiała z połowy tego lokum spłacić jego dzieci, albo się do Ciebie wprowadzi jego córka...

Musiałabyś z prawnikiem porozmawiać, jak to wszystko załatwić, żebyś była dobrze zabezpieczona, bo nawet, jeśli wzajemnie zapiszecie sobie w testamencie, to dzieciom należy się zachowek, a to nie są małe pieniądze.

Lepiej by było jakbyście zamieszkali w Twoim domu, a on wynająłby swój apartament.
Zbyt krótko się znacie, na tak poważny krok, jak kupno wspólnego mieszkania.

Ja mam 53 lata on 58 i od stycznia mieszkamy razem to u mnie, to u niego. Stracil dwie zony. Ostatnie 20 lat opiekowal sie chora zona i dziecmi. Nikt nigdy go nie zapytal jak sie czuje, czy daje rade. Nie wiedzial co to znaczy jezdzic na rowerze z zona lub pojsc na spacer lub pojechac na wakacje. Jest teraz szczesliwy. Nie chce tracic czasu, nie wie ile pozyje i chce te lata spedzic jak najlepiej. Dlatego chce bysmy razem zamieszkali. Ja bylam sama przez 12 lat, bo nie chcialam byle kogo, mialam nadzieje, ze spotkam wartosciowego czlowieka i on nim jest.

9

Rozumiem, ale o jakim straceniu czasu mówi, skoro praktycznie mieszkacie razem, może też tak jak pisałam zamieszkać u Ciebie, a swoje wynająć, dać sobie czas na tak poważną decyzję.
Powinnaś go przystopować w tej kwestii, bo jak piszesz sama się obawiasz i słusznie, bo za krótko się znacie... słuchać też siebie, a nie zgadzać się na wszystko co on proponuję.

Obserwuj jego relacje z córką,

W tym wieku oczekiwać należałoby rozsądnych decyzji.
Żebyś nie obudziła się z ręką w nocniku.

A ślubu nie zamierzacie brać?

10

wieka napisał/a:

Rozumiem, ale o jakim straceniu czasu mówi, skoro praktycznie mieszkacie razem, może też tak jak pisałam zamieszkać u Ciebie, a swoje wynająć, dać sobie czas na tak poważną decyzję.
Powinnaś go przystopować w tej kwestii, bo jak piszesz sama się obawiasz i słusznie, bo za krótko się znacie... słuchać też siebie, a nie zgadzać się na wszystko co on proponuję.

Obserwuj jego relacje z córką,

W tym wieku oczekiwać należałoby rozsądnych decyzji.
Żebyś nie obudziła się z ręką w nocniku.

A ślubu nie zamierzacie brać?

Nie, slubu ja nie chce. W Szwecji gdzie mieszkam konkubinat dziala na innych zasadach, wiec slub niepotrzebny. Jemu zmarly dwie zony, opiekowal sie druga chora przez 20 lat. To bardzo dobry czlowiek i chcemy razem zyc.

11

Nie wiem dlaczego wiekszosc komentujacych patrzy tylko na strone finansowa. Mnie nie obchodza jego pieniadze. Jezeli kupimy wspolny dom to kazde z nas bedzie wlascicielem polowy, wykupimy ubezpieczenie od smierci partnera i w umowie bedzie stalo, ze mam prawo odkupic jego polowe od spadkobiercow. Na poczatku chcielismy wynajac albo moj dom, albo jego apartament, ale moj dom jest wyremontowany przed 2 laty, wszystkie sprzety wymienione, jego apartament ma dopiero rok i wszystko jest nowe. Boimy sie, ze ludzie, ktorzy wynajma zniszcza dom lub apartament i pozniej trzeba bedzie remontowac przed sprzedaza. Jedynym problemem w tym wszystkim jest jego corka i pasierb, ktorzy wiele mieli do powiedzenia kiedy byl w zwiazku z poprzednia kobieta (nie wiedza, ze go oszukala), ale uwazali, ze on za wczesnie wszedl w zwiazek po smierci zony. Teraz tez maja obiekcje co do mnie, poniewaz najchetniej widzieliby go samego bez zadnej kobiety. A on chce zyc i byc szczesliwym.

12

Możesz mieć prawo wykupu jego części od dzieci, ale one mogą się na to nie zgodzić.

Jest jeszcze sprawa spadku, czy to jest uregulowane, czy macie podział spadku po współmałżonkach, tak, że dzieci nie należą do tych nieruchomości i możecie nimi swobodnie dysponować?

Mówimu o pieniądzach, bo to jest ważne, żeby nie wyszło, że na stare lata będziesz się włóczyła po sądach.

13

wieka napisał/a:

Możesz mieć prawo wykupu jego części od dzieci, ale one mogą się na to nie zgodzić.

Jest jeszcze sprawa spadku, czy to jest uregulowane, czy macie podział spadku po współmałżonkach, tak, że dzieci nie należą do tych nieruchomości i możecie nimi swobodnie dysponować?

Mówimu o pieniądzach, bo to jest ważne, żeby nie wyszło, że na stare lata będziesz się włóczyła po sądach.

W Szwecji dziala to inaczej. Sprawy spadkowe uregulowane, dzieci dziedzicza dopiero po smierci drugiego rodzica. Obowiazuje rowniez klauzula wykupu jego czesci bez zgody dzieci. Ale to akurat nie problem. Nawet jezeli doszloby do sprzedazy to ja zabieram swoja czesc i kupie sobie cos innego. Nie chodzi mi o porady finansowe ani prawne. Chodzi mi o to jak rozwiazac problem z corka. Czy odbyc z nia jakas rozmowe, czy tez olac totalnie lub tez jakies inne madre pomysly.

14

Ale dokładnie jaki masz problem z jego córką?
Bardziej z partnerem, który pozwolił dzieciom wejść na głowę...

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Dorosle dzieci mojego partnera

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024