Miejsce dla dzieci mających trudności relacjach , grupa wsparcia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » Miejsce dla dzieci mających trudności relacjach , grupa wsparcia

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Miejsce dla dzieci mających trudności relacjach , grupa wsparcia

witajcie
mój pierwszy post.

Chciałabym się Was doradzić w temacie założenia gabinetu dla dzieci i młodzieży którzy :
mają trudności w nawiązywaniu relacji rówiesniczych
są wycofane, lękliwe
są agresywne
mają niską samoocenę.
sprawiaja kłopoty w szkole.

Z wykształcenia jestem magistrem Profilaktyki niedostosowania społecznego, socjoterapeutą, trenerem rozwoju osobistego , cały czas sie dokształcam, uczestniczę w seminariach, konferencjach.
Mam doświadczenie w pracy z dziećmi jako pedagog.
Jak sądzicie czy takie miejsce ma szanse na ruszenie???

mam wiele pomysłów, nawet już lokal na oku do wynajęcia, tylko czy będzie zainteresowanie?

może coś podobnego jest u was w mieście??/ i podzielicie się uwagami????????

na takich zajęciach dzieci mogłyby kształcić własne kompetencje społeczne.

Po zajęciach dla rodziców pełna diagnoza dziecka.

Kącik dla rodziców czy opiekunów, którzy będa mogli zapytac o wszystko i uzyskać odpowiedz.

Minus taki, że musiałby być to gabinet komercyjny,  nie musze na początek zarabiac, oby tylko pokryły mi się koszty.

Tylko czy rodzice byliby zainteresowani??

w planie mam starać się o kilka godzin bezpłatnych, czy nawiązać współpracę z okreslonymi specjalistami wymaganymi w wyniku diagnozy.

Przemawia też za tym żeby spróbować dość ciekawa opcja ustawy o zerowym ZUSie dla nowych jednostek od 1 kwietnia.

co sądzicie???
jakie jest wasze zdanie w temacie??
bedę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedz

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Miejsce dla dzieci mających trudności relacjach , grupa wsparcia

Mam wrażenie że jest coraz więcej dzieci z różnymi problemami. Więc zainteresowanie powinno być spore. Trzeba tylko jak najszerzej rozreklamować swoje usługi. Przynajmniej na początku. Bo potem, jeżeli będziesz w tym dobra to spokojnie fama się rozniesie na zasadzie "jedna mama drugiej mamie".
W każdym razie powodzenia życzę.

3 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2018-02-17 21:58:44)

Jeśli mam być szczera, to nie jestem przekonana, czy komercyjne usługi w tym temacie mają aż takie wzięcie. Dawniej było trudniej, owszem, ale teraz jest całe mnóstwo zajęć dla takich dzieci, przysługujących z racji ustaw chociażby czy finansowanych przez stowarzyszenia i fundacje. Jeśli np. problemy są kontrolowane w poradni psychologiczno-pedagogicznej, z automatu proponuje się tam zajęcia tego typu. Tak samo w szkołach i przedszkolach są nieraz prowadzone, zwłaszcza dla dzieci z opiniami z PPP. Ale mogę się mylić, bardzo możliwe, że wielu rodziców wolałoby takie zajęcia od tych proponowanych przez poradnie. Ja akurat ze starszym synem z wielu rzeczy musiałam korzystać "prywatnie", ale teraz z młodszym widzę znaczną różnicę w systemie opieki nad takimi dziećmi, właściwie wszystko mam teraz "pod nos" i za darmo.
Ja bym się zastanowiła na Twoim miejscu nad współpracą z jakąś właśnie fundacją albo stowarzyszeniem, która może dofinansowywałaby te zajęcia dla swoich podopiecznych i jednocześnie właśnie pomogła niejako w rozreklamowaniu się? Myślałaś o takiej formie współpracy?

4

bardzo dziekuję za odzew:)

Prywatnie jestem mamą 18- latki, która miała ogromne problemy z nauka.
Niestety nie wspominam dobrze spotkań z pedagogami, psychologami, którzy wszystko tłumaczyli jednym zdaniem " dziecko potrzebuje czasu" .
Ja widziałam, że coś jest nie tak. Niestety nie miałam wtedy jeszcze studiów i wiele rzeczy robiłam po omacku.
Trafiłam na pania psycholog z powołania, ktora po wielu testach określiła, że moja córka to głęboki dyslektyk.
Wiem co przezywają rodzice, dziecko płacze chce sie uczyc a nie może.
Płakałam razem z nią.
Rysowałyśmy cyfry, uczyłysmy sie róznymi metodami . tak wypracowałyśmy umiejętność uczenia się, że zdawała z bardzo dobrymi wynikami.
Chodziła na terapię do szkoły, ale tam była totalna porażka. grupa przeładowana a dzieci z różnymi dysfunkcjami. Jedno miało drobny problem z matmą, inne sylabizowało w 5 klasie .. misz masz.
Zabrałam dziecko i same pracowałyśmy.
Ja miałam czas i po to w sumie rozpoczęte studia.
Wielu rodziców nie umie pomóc dziecku, nie wie gdzie iść i jak załatwić.
Wiele dzieci poza nauką ma równiez kłopoty z relacjami rówiesniczymi, są agresywne, nie liczą się z innymi.
Ta oferta skierowana by była własnie do takich dzieci.
dzieci trudnych, poprzez ćwiczenia miałyby mozliwość poznania siebie i wypracowania pozytywów.
Jeszcze jedno.
W poradniach są specjaliści i są za darmo, ale są też terminy i z marszu dziecko nie pójdzie.

Jeśli chodzi i współpracę ze specjalistami lub stowarzyszeniami to własnie o tym myśle, ale najpierw chciałabym z tym ruszyć, rozreklamować się w szkołach u pedagogów szkolnych , poczta pantoflową

jak myslicie jest w tym sens????

5 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2018-02-18 00:20:41)

magdaserio napisał/a:

(...) Chciałabym się Was doradzić w temacie założenia gabinetu dla dzieci i młodzieży którzy :
mają trudności w nawiązywaniu relacji rówiesniczych
są wycofane, lękliwe
są agresywne
mają niską samoocenę.
sprawiaja kłopoty w szkole. (...)

Czyli szansą dla potencjalnych Twych klientów byłyby zajęcia grupowe, podczas których mogliby uczyć się nawiązywania kontaktów z rówieśnikami, osiągać sukcesy poprawiając tym swą samoocenę. Jesteś gotowa (czyli masz odpowiednie do tego kompetencje, bo wykształcenie formalne nie załatwia sprawy) poprowadzić takie zajęcia z grupą dzieci, wśród których będą agresywne, lękliwe, mające kłopoty w nauce/nawiązywaniu kontaktów?

(...) musiałby być to gabinet komercyjny,  nie musze na początek zarabiac, oby tylko pokryły mi się koszty.

Tylko czy rodzice byliby zainteresowani?? (...)

Czyli swą ofertę zawężasz do dzieci rodziców o dobrej (choć to pojęcie względne) sytuacji finansowej. Ci zaś zwykle dokładnie wypytują o to, co faktycznie za swe pieniądze kupują.

(...) w planie mam starać się o kilka godzin bezpłatnych, czy nawiązać współpracę z okreslonymi specjalistami wymaganymi w wyniku diagnozy. (...)

Współpraca ze specjalistami to dodatkowe koszty. Kto je będzie finansował? Rodzice? To podniesie koszty, o których wspomniałaś na początku. Bez tychże specjalistów stworzenie diagnozy będzie, jeśli w ogóle możliwe, utrudnione.

(...) W poradniach są specjaliści i są za darmo, ale są też terminy i z marszu dziecko nie pójdzie. (...)

Hm... . O ile Twe przedsięwzięcie się uda, to i u Ciebie w krótkim czasie będą terminy "i z marszu dziecko  nie pójdzie".

(...) Jeśli chodzi i współpracę ze specjalistami lub stowarzyszeniami to własnie o tym myśle, ale najpierw chciałabym z tym ruszyć, rozreklamować się w szkołach u pedagogów szkolnych , poczta pantoflową (...)

Reklama dźwignią handlu. smile Bądź jednak przygotowana na pytania o... Twe doświadczenie zawodowe, umiejętności i kompetencje (to głównie interesuje osoby korzystające z poczty pantoflowej).

6

Wielokropek , tak masz rację w tym co piszesz.

tylko grupa z podziałem na wiek i dysfunkcje ma szansę na powodzenie.
Gdybym wiedzy i doświadczenia w tym temacie nie miała to nawet o takim działaniu bym nie myślała.

wiesz co zauwazylam???? że rodzice, których zasobność portfela jest słabsza szybciej  się zainteresują niż ci którzy mają kasę, bo przy okazji chcieliby najwięcej za najniższe wynagrodzenie . Znam takich niestety ..

Co do współpracy z innymi podmiotami: są konkursy, projekty, dlaczego nie zaryzykować? Pracując w takim zawodzie mam koleżanki, którym mogłabym zaproponować np na umowe zlecenie kilka godzin?

Nie obawiam sie o pytania na temat doświadczenia. Mieszkam w niewielkiej miejscowości, wiele osób mnie zna. Poza tm że jakiś czas temu skonczyłam studia to cały czas się doszkalam, bo w tym zawodzie to podstawa.

A dzieci zaburzonych jest niestety coraz więcej:(
i niestety zaburzonych rodziców również:(

7 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2018-02-18 13:39:45)

magdaserio napisał/a:

(...) tylko grupa z podziałem na wiek i dysfunkcje ma szansę na powodzenie. (...)

Myślę inaczej niż Ty.

(...) wiesz co zauwazylam???? że rodzice, których zasobność portfela jest słabsza szybciej  się zainteresują niż ci którzy mają kasę, bo przy okazji chcieliby najwięcej za najniższe wynagrodzenie . Znam takich niestety .. (...)

Znasz środowisko, w którym, oby, prowadzić będziesz grupę/grupy.

(...) Co do współpracy z innymi podmiotami: są konkursy, projekty, dlaczego nie zaryzykować? Pracując w takim zawodzie mam koleżanki, którym mogłabym zaproponować np na umowe zlecenie kilka godzin? (...)

Pamiętaj jednak, że nie tylko Ty będziesz ryzykowała, Twoi podopieczni także (a może przede wszystkim oni). Współpraca z koleżankami jest świetną sprawą, pod warunkiem, że nie będą się one zmieniały jak w kalejdoskopie, bo to dla dzieci byłoby niekorzystnym doświadczeniem.

(...) Nie obawiam sie o pytania na temat doświadczenia. Mieszkam w niewielkiej miejscowości, wiele osób mnie zna. Poza tm że jakiś czas temu skonczyłam studia to cały czas się doszkalam, bo w tym zawodzie to podstawa. (...)

Świetnie! Zwróciłam uwagę na umiejętności i kompetencje (zwłaszcza w zakresie pracy w grupie dzieci ze wskazanymi przez Ciebie trudnościami), bo wykształcenie (a tylko o nim napisałaś), niestety, ich nie gwarantuje.

8

To zależy jakie masz doświadczenie zawodowe, bo jeżeli pracowałaś "tylko" jako pedagog szkolny, o których nie ma się za dobrej opinii w kwestii ilości działań podejmowanych na rzecz dzieci, większość dzieci  i rodziców nawet nie wie, kim jest pedagog szkolny bo zazwyczaj w ogóle nie angażuje się w życie dzieciaków, to trochę mało. no chyba, że pracowałas jako pedagog z dziećmi trudnymi, w jakiejś fundacji, przychodni. Studia, konferencje, dokształcanie się, zawsze w cenie, ale to "tylko" teoria. Oczywiście ta teoria i papier są potrzebne do wykonywania zawodu.

Tylko nie zakrzyczcie mnie, że doświadczenie trzeba gdzieś zdobyć- owszem zdobywa sie na praktykach na studiach, a potem pedagodzy są zatrudniani przez instytucje. I chyba każdy rodzic woli wysłać dziecko tam gdzie pracuje ktoś z większym doświadczeniem, bądź miejsca działającego od lat, gdzie młodzi sa kontrolowanie przez starszych kolegów. Jeżeli masz w cv pracę w takich instytucjach przynajmniej 2-3 letnią, jako pedagog pracujacy z dziećmi trudnymi, dysfunkcyjnymi to są szanse na powodzenie przedsięwzięcia.

9 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2018-02-18 14:56:14)

Nirvanka87 napisał/a:

(...) Tylko nie zakrzyczcie mnie (...)

Nie zrobię tego. smile Gdzieś przeczytałam zdanie i zapamiętałam, że "często x lat doświadczeń pedagogicznych, to x lat popełniania tych samych błędów."

10 Ostatnio edytowany przez Nirvanka87 (2018-02-18 15:05:35)

Wielokropek napisał/a:
Nirvanka87 napisał/a:

(...) Tylko nie zakrzyczcie mnie (...)

Nie zrobię tego. smile Gdzieś przeczytałam zdanie i zapamiętałam, że "często x lat doświadczeń pedagogicznych, to x lat popełniania tych samych błędów."

owszem i tak się zdarza, ale jako rodzic prędzej wyślesz dziecko do pedagoga z wieloletnim doświadczeniem, czy do osoby po studiach?

no i własnie to co ważniejsze jakie to jest doświadczenie, w sensie pedagog pedagogowi nie równy, o czym wcześniej pisałam. Jeżeli ktoś pracował w szkole jako pedagog to nie nabrał doświadczenia w pracy z dziećmi dysfunkcyjnymi.
Ja też skończyłam pedagogikę, ale specjalizowałam się w andragogice i gerontologii, zatem dzieciakowi może bym i krzywdy nie zrobiła (bo też musiałam się uczyć o dzieciach- bowiem kazdy dorosły był kiedyś dzieckiem), ale nie porwałabym się na prowadzenie zajęć terapeutycznych z dziećmi, czy nastolatkami

11

Zanim wyślę, sprawdzę obie osoby. smile Często, gęsto, te po studiach są... dużo bardziej kompetentne od tych doświadczonych.

12

Wielokropek napisał/a:

Zanim wyślę, sprawdzę obie osoby. smile Często, gęsto, te po studiach są... dużo bardziej kompetentne od tych doświadczonych.

ale jak sprawdzisz? rozmową? humaniści  i prospołeczni potrafią robić bardzo dobre wrażenie wink
wiem, czepiam się bo w sumie zawsze to loteria, piszę to w kontekście oceny potencjalnego rodzica, który ma wysłąc dziecko, albo do przychodni, albo do prywatnego gabinetu i wtedy porównuje różne rzeczy, cenę, doświadczenie, rekomendacje itp.

13

powiem wam z własnego doświadczenia

Gdy X lat temu szukałam pomocy dla córki / pisałam o tym wyżej/ trafiałam na rózne osoby.
Na wieloletnich pracowników PPP.

Niestety wnioski z tych spotkań mniej niż średnie.

Dopiero w momencie gdy trafiłam na psychologa młodego, w sumie dopiero po szkole wiedziałam, że mnie rozumie i to będzie to.

I faktycznie ogromnie nam pomogła.
Myslę, że doświadczenie ma duże znaczenie, ale duże doświadczenie może tez zwiastować rutynę niestety i brak właściwie podjętych działan.

do Wielokropek:

Nie umiem tak kopiować kontekstu jak Ty więc tutaj:

Podział na wiek i zakres szczególnych potrzeb edukacyjnych czy zaburzeń to bezwzględny czynnik, aby terapia sie powiodła.

Pisząc o ryzyku miałam na myśli projekt - papier - urząd.. nigdy dziecko

Nie wiem z jakimi pedagogami miałaś stycznosc, ale dziś wielu to również oligofrenopedagodzy czy terapeuci , których praca to ścisła praca z dzieckiem zaburzonym.

dlatego między innymi szukam miejsca dla siebie i pragne robić to co kocham. Chce odejść z etatu i to nie dlatego że pieniadze złe. Zwyczajnie papierologia mnie zabija.
Coraz mniej niestety czasu na dziecko a coraz więcej wymagań papierowych

14 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2018-02-18 15:36:17)

Nirvanka87, jestem wiedźmą (tą, która wie). smile

Potencjalny rodzic może porozmawiać pamiętając o tym, iż nie wszystko złoto, co się świeci, popytać 'krewnych i znajomych królika', poobserwować, przeczytać rekomendacje (bacząc na to, kto je wystawił) i uwierzyć swemu dziecku, gdy powie, że "pani jest do bani".

magdaserio, miałam do czynienie z wieloma i różnymi pedagogami. I dalej podtrzymuję zdanie, że tworzenie jednorodnych grup terapeutycznych nie zawsze jest sensowne (z punktu widzenia dziecka i jego dobra).

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » Miejsce dla dzieci mających trudności relacjach , grupa wsparcia

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024