Poczatek a trwałosc zwiazku-wasze doswiadczenia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Poczatek a trwałosc zwiazku-wasze doswiadczenia

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1 Ostatnio edytowany przez blueangel (2023-05-10 15:24:27)

Temat: Poczatek a trwałosc zwiazku-wasze doswiadczenia

Pytam wylacznie o opinie/porownania opierajace sie na wlasnych doswiadczeniach:

Bywaja zwiazki od razu: dwoje ludzi sie poznaje i od razu jest ze soba. No powiedzmy po ok miesiacu od poznania.

A bywaja takie, ze jednak zdazyli lepiej sie poznac/dluzej sie ze soba spotykali.

Ktore z nich byly w waszym przypadku trwalsze/dluzsze? A moze nie bylo roznicy?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Szeptuch (2023-05-10 15:49:21)

Odp: Poczatek a trwałosc zwiazku-wasze doswiadczenia

Z moich obserwacji nie ma to żadnego znaczenia.
No,może trochę niekorzystniej wypadają te związki gdzie ludzie tak w koło siebie chodzili, tak sprawdzali, że skończyło sie jak przy każdym przechodzonym związku, rozstali sie, gdy przyszły jakieś zobowiązania względem siebie.

Z naszej paczki czwórki przyjaciół, ja który ożeniłem się po roku znajomości, miałem najdłuższy "staż związkowy", no i też ożeniłem sie najpóźniej, bo po 30.
Tyle ze ja przed związkiem z moja zona nie byłem w żadnej innej trwałej relacji, zawsze były to po prostu sex-przyjaciółki.
Ten który ożenił sie pierwszy, w wieku 25 lata, zrobił to po 3 miesiącach znajomości, od razu rozpoczęli starania o dziecko.
Sa razem juz 12 alt, 3 dzieci.

3

Nie ma reguły.

4

Z moich obserwacji szybko rozwijajace sie relacje rownie szybko sie koncza. Odkopuje, bo tym razem mialam "ukryty" cel watku. Moja kolezanka wlasnie blyskawicnie sie z kims wiazala. Doradzilam jej wtedy, aby lepiej go poznala. Zwiazek po 2 tygodniach od poznania. Dokonala innego wyboru, wiec wiecej go nie komentowalam. Jej zycie. Zyczylam jak najlepiej.

Feedback: Wielka milosc rozleciala sie po 2 miesiacach.

5

Już coraz mniej pamiętam początki big_smile

6 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2023-07-02 10:49:45)

blueangel napisał/a:

Doradzilam jej wtedy, aby lepiej go poznala. Zwiazek po 2 tygodniach od poznania.

Co sugerujesz, ze by sie zmienilo gdyby posluchala twojej rady i nie "zwiazala" sie z ta osoba tylko "lepiej ja poznawala" przez 2 miesiace?
Sugerujesz, ze w takiej sytuacji doszlaby do innych wnioskow?

A jesli doszlaby do tych samych to jaka jest znaczaca roznica miedzy byciem 2 miesiace "w zwiazku" a "lepiej sie poznawaniem" przez 2 miesiace?
Roznica, ktora sprawilaby, ze 2 miesiace "lepszego poznawania sie" i rozczarowanie bylyby dla niej jakkolwiek lepsze od 2 miesiecznego zwiazku.

7 Ostatnio edytowany przez wieka (2023-07-02 12:00:11)

blueangel napisał/a:

Z moich obserwacji szybko rozwijajace sie relacje rownie szybko sie koncza. Odkopuje, bo tym razem mialam "ukryty" cel watku. Moja kolezanka wlasnie blyskawicnie sie z kims wiazala. Doradzilam jej wtedy, aby lepiej go poznala. Zwiazek po 2 tygodniach od poznania. Dokonala innego wyboru, wiec wiecej go nie komentowalam. Jej zycie. Zyczylam jak najlepiej.

Ale przecież początki związku, to właśnie poznawanie się, bo wszystko wychodzi w praniu... Dobrze jak wcześniej, niż później.

blueangel napisał/a:

Pytam wylacznie o opinie/porownania opierajace sie na wlasnych doswiadczeniach:

Bywaja zwiazki od razu: dwoje ludzi sie poznaje i od razu jest ze soba. No powiedzmy po ok miesiacu od poznania.

A bywaja takie, ze jednak zdazyli lepiej sie poznac/dluzej sie ze soba spotykali.

Ktore z nich byly w waszym przypadku trwalsze/dluzsze? A moze nie bylo roznicy?

U mnie nigdy nie było długiego poznawania przed, bo faceci by tego nie wytrzymali tongue Wiadomo, że Czady mają wiele oopcji.
A tylko tacy mnie interesują.

Natomiast byli "przyczajeni" koledzy, którzy po latach w bardzo emocjonalny sposob w końcu urywali kontakt, gdy rozumieli, ze nic z tego.

9 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2023-07-02 14:14:41)

JohnyBravo777 napisał/a:

Co sugerujesz, ze by sie zmienilo gdyby posluchala twojej rady i nie "zwiazala" sie z ta osoba tylko "lepiej ja poznawala" przez 2 miesiace?

Przy okazji znalazlem swoj diagram przedstawiajacy moje zrozumienie pragmatycznego znaczenia roznych instytucji (tutaj: przyjazni, zwiazku i malzenstwa).
https://i.ibb.co/NmSnym9/image.png

Chodzi o to, ze pewne czynnosci (mieszkanie razem, seks, posiadanie dzieci) wiaza sie ze znacznym ryzykiem.
Dlatego robimy je jedynie w okreslonych sytuacjach.
Np. jestesmy gotowi zamieszkac z przyjacielem bo szereg historycznych interakcji oraz informacje o nim (dane osobowe, gdzie mieszka, znajomosc jego znajomych) daja nam podstawy zaufania, ze nas nie okradnie i nie skrzywdzi.
Jestesmy gotowi uprawiac seks w zwiazku bo ryzyko ciazy i problemow zdrowotnych jest odciazone pewnoscia, ze druga osoba - w razie problemow - nas z nimi nie zostawi samych.

Dlatego zwiazek jest zwiazkiem gdy istnieja podstawy aby byc przekonanym, ze druga osoba nas nie porzuci w przypadku problemow.
Jesli takich podstaw nie ma, to zwiazek jest pusty. Sam fakt, ze sobie powiedzielismy, ze "jestesmy razem" bez powyzszych podstaw nie zmienia kompletnie niczego.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Poczatek a trwałosc zwiazku-wasze doswiadczenia

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024